25.11.2008 | 07:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pole na den zmodralo

Podzimní Den otevřených dveří společnosti P & L se letos uskutečnil v Hrubčicích u Prostějova, kde má firma jednu ze svých poboček. Jelikož pole v podzimním období neodmyslitelně patří technice na zpracování půdy, bylo právě její předvedení hlavním účelem akce. Návštěvníci však mohli v ukázkách vidět i několik secích strojů, postřikovačů. Téměř všechny stroje ale měly jedno společné, a to modrou barvu.

Akce v Hrubčicích u Prostějova byla zorganizována ve spolupráci s firmou Z & Z Agro Zatloukal-Zbořílek Hrubčice, na jejímž pozemku se vybraná technika také předváděla. Na několik hodin tak pole ovládly modré stroje Köckerling a Lemken, doplněné o techniku Agrio, SMS a Great Plains.

Mělké zpracování půdy
Jako první se návštěvníkům představily mulčovací brány Köckerling s pracovním záběrem 12 m, jež jsou určeny zejména k ošetření strniště a rovnoměrnému rozprostření slámy. V jarním období je lze použít také pro vláčení porostů. Pracovním orgánem jsou 14 mm silné pružné mulčovací pruty, které zamíchávají malé množství půdy s výdrolem a semeny plevelů. Tak vytvořená směs je přikryta vrstvou slámy. Působením slunečního záření se směs zahřívá a sláma zabraňuje výparu vody. Výdrol a semena plevelů pak velmi rychle vzcházejí. Tímto způsobem lze ošetřit například strniště řepky, aniž by byl výdrol řepky při mulčování zapraven příliš hluboko. Pracovní hloubka je závislá na stavu strniště, pohybuje se od jednoho do tří centimetrů, při jarním nasazení do čtyř centimetrů. Pracovní rychlost se pohybuje od pěti do patnácti kilometrů za hodinu. Mulčovací brány Köckerling se vyrábějí v záběru od sedmi do osmnácti metrů, přičemž tahová potřeba na jeden metr záběru činí 12 koní.
K provedení mělké jarní předseťové přípravy půdy slouží také radličkový podmítač Köckerling Exaktgrubber-Vario, jehož pracovní orgány, otočná dláta o šířce 60, 100 či130 mm, jsou umístěny v osmi řadách za sebou a zpracovávají půdu celoplošně, současně s kvalitním promícháním a urovnáním pozemku. Dláta je možné v případě opotřebení otočit o 180°a znovu použít. K urovnání povrchu slouží odpružené nivelátory a zpětné utužení podmítky zabezpečuje dvojitý STS válec, za nímž následují ještě prstové zavlačovače. Pracovní hloubka je plynule stavitelná za jízdy z kabiny traktoru v rozmezí od čtyř do 25 cm. Předvedený model měl pracovní záběr 4,8 metru, největší možný záběr však činí osm metrů, nejmenší pak tři metry.

Klasická podmítka
U podmítačů Köckerling se ještě chvíli zůstalo. Jako další vjel na pole model Quadro s pracovním záběrem 5,7 metru. Jak uvádí prodejce, tento stroj je předurčen pro zpracování strniště s rostlinnými zbytky nebo bez nich a rovněž pro předseťovou přípravu půdy. Je přitom schopen pracovat ve všech půdních podmínkách. Jeho pracovní orgány (radličky nebo dláta) jsou umístěny ve čtyřech řadách, a jsou jištěny přes spirálové pružiny a střižný šroub. Pro zpracování a urovnání podmítky slouží jedna řada stavitelných nivelátorů. Odpar vody minimalizuje jednořadý STS válec, který zárověň drobí a utužuje půdu. Pro rozprostření rostlinných zbytků pak slouží jedna řada stavitelných zavlačovačů.
Hloubka zpracování půdy závisí na typu pracovních orgánů. Při použití plochých radliček je od 4 cm do 15 cm, při použití dlát je od 10cm do 25cm. Stavitelná je mechanicky.
Po něm se ukázal ještě podmítač s třemi řadami radliček Köckerling Trio, jež se vyrábí ve třímetrovém a čtyřmetrovém záběru, a je proto vhodnou volbou zejména pro soukromě hospodařící zemědělce s menší výměrou půdy. Sled pracovních částí u tohoto modelu, stejně jako i kvalita odvedené práce jsou podle prodejce shodné s modelem Quadro.
Na řadu se dostaly i stroje značky Lemken, konkrétně talířový podmítač Rubin 9. Tento model je složen ze dvou talířových sekcí. Talíře jsou v každé sekci vertikálně i horizontálně vychýleny pod jiným úhlem. Mezi sekcemi jsou umístěny pruty, které srážejí půdu zpět pod druhou sekci a následně pod zapravovací disky a válce. Talíře mají průměr 660 mm, tloušťku 6 mm a jsou určeny pro hrubou podmítku a zapravování rostlinných zbytků nebo zapravení hnoje. Za dvěma sekcemi talířů následují zaklápěcí talíře, které promíchají a srovnají půdu.
Sérii předvedených podmítačů na závěr doplnil čtyřmetrový model SMS DB 400P, který zaujme robustním, konstrukčně jednoduchým rámem s dvojitými pracovními sekcemi v uspořádání „x“ a plynule stavitelnými úhly záběru s rozpětím 0 - 15 stupňů. Zvolená koncepce vyniká nenáročností na obsluhu při skládání do transportní polohy a rovněž při seřizování pracovních funkcí. Toto nářadí zajišťuje vysoký rovnací účinek, a to i v podmínkách, kde neobstojí ani radličkové podmítače.

Univerzální kypřič
Po podmítačích vjel na pole univerzální kypřič Köckerling Allrounder 1000 , se kterým je možné provádět jak podzimní zpracování půdy, tak a jarní předseťovou přípravu. Hlavním pracovním nářadím jsou slupice Herkules, umístěné ve čtyřech řadách za sebou. Průchodnost slupic (55 centimetrů) a tloušťka použitého materiálu rozšiřují možnosti jejich využití. Vysoká průchodnost rámu (550 milimetrů) umožňuje i nasazení stroje pro zpracování strniště po obilninách, silážní kukuřici a bramborách. Nastavení pracovní hloubky podmítače probíhá prostřednictvím nástavbového rámu STS-válce a rovněž přes čtyři přední opěrná kola. Před STS-válcem jsou namontovány nivelátory pro urovnávání povrchu, u kterých je možné nastavit přítlačný tlak.V praxi prověřený STS-válec 530 milimetrů vytváří vysoké zpětné utužení, dobře se čistí i za vlhkých podmínek a je velmi odolný v kamenitém terénu.
Hluboké zpracování půdy není žádný problém pro podrývák SMS, který byl předveden v následné ukázce. Stroj se vyrábí v pracovním záběru tři a čtyři metry, od toho se odvíjí i počet slupic (šest až osm). Představený model byl vybaven i utužovacím válcem. Stroj zpracovává půdní profil až do hloubky 45 cm, což má význam nejen pro zlepšení fyzikálních vlastností půdy, ale také pro udržení obsahu vody a humusu. Vzhledem k velké pracovní hloubce má vysokou tahovou potřebu, zhruba 60 k na metr pracovního záběru.

Ostatní stroje
Poté, co předvedla práci technika na zpracování půdy, dostaly slovo také secí stroje. Návštěvníci mohli vyhodnotit nejdříve práci modelu Great Plains NTA 2000. Tyto stroje jsou použitelné při bezorebném setí, v minimalizačních technologiích a při dodržení agrotechnických zásad i v technologiích klasických. Vysévat lze plodiny od máku až po bob a kukuřici. Charakteristickým znakem těchto strojů je zpracování půdy v úzkém pásku a vytvoření seťového lůžka, do kterého se ukládá osivo. Stroje se vyrábějí v záběru od tří do šesti metrů, od příštího jara navíc ještě v devítimetrovém pracovním záběru.
Po zelené barvě přišla na řadu opět modrá, neboť další ukázka patřila secímu stroji Köckerling Ultima, který je rovněž možné použít jak pro setí do nezpracované půdy, tak do mulče a za určitých podmínek i k setí přímo do strniště. Výsevní jednotky tohoto modelu jsou určeny pro páskové setí a jsou tvořeny čtyřmi řadami úzkých radliček o šířce 60 mm. Dodržení hloubky setí je u každé radličky zajištěno opěrným válcem. Do zásobníku Ultimy je možné naložit až na 2500 litrů osiva. Z této kategorie strojů byl předveden ještě šestimetrový přesný secí stroj Kinze 3500 (podtlaková verze), který leží na robustním podvozku s centrálním pivotem. Jeho výsevní ústrojí je tvořeno masivními secími botkami s dvěma disky a dvěma širokými opěrnými pryžovými koly, a může být až šestnáctiřádkové.
Závěr předváděcí akci na Dni otevřených dveří společnosti P & L patřil aplikační technice, konkrétně dvěma postřikovačům Agrio, návěsným modelům Napa a Mamut. Ramena postřikovače Napa jsou odpružená ve třech rovinách a stabilizovaná v rovnovážném stavu. Mají možnost automatického naklápění a ochranu koncových prvků při srážce s překážkou.
Postřikovač Mamut je určen hlavně pro intenzivní podmínky velkovýroby a služeb. Vzhledem k velikosti nádrže a velkému pracovnímu záběru (až 36 m) jde o postřikovač s nejvyšší produktivitou práce. Ramena jsou rovněž odpružená ve třech rovinách s možností automatického vyrovnávání horizontální polohy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down