21.11.2008 | 09:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dobrá zkušenost ovlivnila výběr

Kultivátor TopDown, který pochází z dílny výrobce Väderstad, je víceúčelovým pomocníkem při zpracování půdy. Je totiž vhodný jak pro mělké zpracování půdy prováděné přímo za sklízecí mlátičkou, tak ke kultivaci, a v časové tísni může dokonce nahradit i orbu. Vedle nastavení různé pracovní hloubky v rozsahu od pěti do pětadvaceti centimetrů u něj lze nastavit i několik pracovních stupňů, což ještě rozšiřuje spektrum možností jeho využití.

Pro soukromě hospodařící rodinu Kovářových se třímetrový kultivátor Väderstad TopDown TD 300 stal nepostradatelným pomocníkem při přípravě půdy pro setí, letos jím zkusili nahradit i orbu, což jim na podzim ušetřilo drahocenný čas. Otec a syn – Ing. Josef a Ing. Jan Kovářovi, kteří společně hospodaří na rodinné farmě v Mankovicích na Novojičínsku, si stroj pořídili letos na jaře a již po půlročním provozu se jim skvěle osvědčil.
Soukromými zemědělci jsou již od roku 1993, kdy jim bylo v restituci vráceno osm hektarů pole. Nyní obdělávají zhruba 1000 hektarů ve dvanácti katastrech. Na některých pozemcích se přitom hospodaří soustavně již více než 400 let. Na 400 ha pěstují ozimou pšenici, na 200 ha ozimý ječmen, na 150 ha ozimou řepku a na 70 hektarech střídají mák a cukrovou řepu. Na zbytku výměry pěstují hořčici, sóju a kmín. Jelikož neprovozují živočišnou výrobu, snaží se osevní postup co nejvíce diverzifikovat a využívat slámu jako zelené hnojení.

Když je málo času ...
Podle Kovářových je kvalitní strojní výbava nezbytným předpokladem k dosažení úspěchu, neboť výkonná a spolehlivá technika vše urychluje a spolu s časem šetří i peníze. Způsob zpracování půdy Kovářovi volí podle aktuálních podmínek, zejména počasí v daném roce. „Jsme vybaveni technologií na orbu i minimalizaci. Na podzim většinou diskujeme, ale na jařiny a řepku děláme podzimní orbu. Při setí meziplodiny pak provádíme hloubkové kypření. Letos jsme vynechali orbu na většině výměře řepky, přejeli jsme pozemek disky, potom na hloubku 18 cm zpracovali TopDownem a tři dny před setím přejeli klasickým kompaktorem,“ říká Ing. Jan Kovář a dodává, že po přejezdu TopDownem byla sláma velmi dobře promíchaná a pozemek byl vhodně připraven pro setí. „Přestože má náš TopDown jen třímetrový záběr, je velmi výkonný. Spočítali jsme si, že kdybychom stejnou výměru přejeli pluhem a chtěli dosáhnout stejného efektu, museli bychom mít pluh s dvanácti radlicemi,“ poznamenává Ing. Kovář mladší a dodává, že v kombinaci s disky a kompaktorem TopDown perfektně nahrazuje orbu. „Orbu považujeme za důležitý prvek zpracování půdy. Před pár lety jsme ji několikrát vynechali, což se brzy projevilo ve snížení účinnosti herbicidů a následně výnosové depresi. Od té doby ji znovu provádíme. Z časových důvodů jsme ji ale letos nahradili přejezdem TopDownem, a zatím to vypadá dobře,“ tvrdí Kovářovi a vysvětlují, že nedostatek času k provedení orby na podzim plyne hlavně ze špatného počasí. Farma se totiž nachází v podhůří Beskyd, kde se často setkávají s deštivým podzimem.

Dobrá zkušenost se značkou
Rodina Kovářových obdělává dost velkou výměru půdy a tak klade důraz na to, aby byla dobře vybavena zemědělskou technikou. Momentálně mají k dispozici jedenáct traktorů zahrnujících celou výkonovou řadu, dva secí stroje, dva pluhy, kompaktor, diskový a radličkový podmítač a dva postřikovače. „Při tak intenzivní výrobě, jakou děláme, je pro nás důležité mít dostatečnou zásobu strojů. Když se nám nějaký pokazí, máme za něj náhradu, a tak nejsou žádné časové prodlevy. To nám pomáhá dodržovat agrotechnické termíny pro provádění hnojení a chemické ochrany, což považujeme z hlediska výnosů za velmi důležité,“ říká Ing. Kovář.
Nové stroje si ale Kovářovi vybírají velmi pečlivě. „Abychom měli přehled o tom, co je na trhu, účastníme se řady předváděcích akcí. Jezdíme například na Mistrovství republiky v orbě nebo Dny zemědělce, kde můžeme vidět techniku v akci a také se můžeme zeptat obsluhy, jak se s ní jezdí. Když už máme vybraný konkrétní stroj, zajedeme se podívat do podniku, kde už jej používají, a zeptáme se, jak s ním jsou spokojeni. Pak se rozhodneme,“ vypráví Kovářovi.
Stejně tak to bylo i s pořízením kypřiče TopDown 300, který si koupili od společnosti 1. Slezská Strojní, a. s. „Chtěli jsme pořídit výkonný, ale jednoduchý stroj s pracovním záběrem jen tři metry, abychom jej před přejezdem nemuseli pokaždé skládat do transportní polohy. Naše pole jsou rozmístěna v okruhu dvaceti kilometrů, takže máme přejezdů hodně a převoz stroje s širším záběrem by nám trval déle,“ říká Ing. Kovář mladší. Model s menším záběrem je navíc levnější a nepotřebuje tolik tažné síly. Kovářovi připojují TopDown za traktor s motorem o výkonu 240 koní. Co by kypřiči vytkli, je pouze příliš slabé uchycení oje, neboť na tak velkou tažnou sílu není podle nich čep vhodný. Raději by tam viděli spojení K80.
Jak Kovářovi uvedli, se značkou Väderstad je pojí několikaletá zkušenost, což v podstatě ovlivnilo jejich rozhodování při výběru nového kypřiče. Již čtyři roky vlastní secí stroj Rapid RD 300S, se kterým jsou podle jejich sdělení náramně spokojeni.

TopDown pod lupou
Jak uvádí výrobce, kultivátor TopDown je vhodný pro mělké zpracování půdy prováděné přímo za sklízecí mlátičkou nebo ke kultivaci (rozrušování půdního škraloupu, emilinaci vzcházejícího pýru, promíchání rostlinných zbytků v půdním profilu). Pracovní hloubku stroje lze měnit plynule v rozsahu 5 až 27 cm. Vedle nastavení pracovní hloubky lze nastavit i různé pracovní stupně. Při „progresivním“ způsobu, kdy je půda zpracována nejprve disky a potom radličkami, obsahuje horní vrstva menší počet hrud. Při „plné“ kultivaci je pak zpracován plný půdní profil.
V přední části stroje se nacházejí dvě řady vydutých ozubených disků o průměru 450 mm. Ty řežou rostlinné zbytky a zapravují je do horní vrstvy půdy. Jejich účinnost je vyšší při vyšších pojezdových rychlostech od 10 do 15 km/hod. Pracovní hloubku disků lze hydraulicky nastavovat při práci.
Kultivační část stroje TopDown se skládá ze tří řad tuhých slupic, určených pro rozvolnění půdy. Tyto slupice mohou být opatřeny dlátovými radličkami s šířkou 50, 80 nebo 120 mm. Radličky o šířce 80 a 120 mm mohou být navíc doplněny o šípové radličky o šířce 300 mm, což je vhodné zejména pro mělké zpracování půdy. Rozestup slupic je 27 cm a světlá výška nad povrchem půdy je dostatečně velká, aby mohlo být zapracováno velké množství slámy. Slupice jsou navíc opatřeny hydraulicky ovládaným vypínacím zařízením proti nárazům do kamenů se zatížením až 700 kg. Brázdy vytvořené radličkami zpracovávají zadní urovnávací disky, které po sobě zanechávají urovnaný a rovnoměrný povrch. Disky jsou neseny v pryžovém uložení, které zajišťuje dokonalé kopírování terénu a vysokou odolnost vůči kamenům. Závěrečnou částí stroje je řada ocelových disků, které zajišťují utužení povrchu půdy. Stupeň utužení lze regulovat podle potřeby od volného přítlaku působením gravitace až po přítlak s využitím celé hmotnosti stroje.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down