04.11.2008 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Leasing je klíč k pořízení techniky

Nejrozšířenějším produktem pro financování zemědělské techniky, strojů a zařízení je finanční leasing. Zvyšuje se zájem také o operativní leasing, který je vhodný k pořízení dopravní techniky pro transport a manipulaci zemědělských komodit. Program EUROleasing s výhodnějším úročením leasingové smlouvy je zase jednoduchou cestou k evropským finančním zdrojům. Jednoduše řečeno, leasing je dynamický finanční nástroj, má mnoho podob a stále se vyvíjí, jak také v následujícím rozhovoru potvrdil obchodní ředitel ČSOB leasing, a. s., Ing. Radan Šantora.

 Finanční leasing je nejdostupnější formou financování nákupu zemědělské techniky. I ten však může mít různé podoby, například podle způsobu splácení .....

Pro zemědělskou techniku nabízíme kompletní škálu produktů, včetně všech variant finančního leasingu. Pod pojmem zemědělská technika se skrývá řada strojů a zařízení s různým způsobem i délkou používání. Například traktor je typický dlouhou dobou životnosti a zákazník jej obvykle využívá i po uplynutí doby jeho standardního odepisování, tedy většinou déle než pět let. Pro tyto zákazníky je připraven finanční leasing, produkt Optimal s vysokou variabilitou parametrů smlouvy. Délka splácení se pohybuje mezi 60 až 84 měsíci a akontace začíná od nuly procent. Optimal v devizové variantě je vhodný zemědělce, kteří své produkty pěstují převážně na vývoz nebo vyhledávají možnost nepravidelného splácení. Produkt se hodí k financování širokého spektra strojů, zařízení, různých technologií, včetně zemědělských, a informační techniky. U informační techniky a speciálních zemědělských strojů zařazených v první odpisové skupině zůstává minimální doba leasingu 36 měsíců.

 Nabízíte také finanční leasing pro zemědělce, kteří potřebují kratší dobu trvání smlouvy?

Pro tyto potřeby zákazníků nabízíme produkt Minimal 36+ s možností předčasného ukončení financování. Je vhodný zejména pro ty stroje, jejichž životnost je krátká. V tomto případě si pak zákazník – podnikatel sám volí dobu ukončení smlouvy. Je to vhodné třeba pro případ, že stroj již svými parametry neodpovídá jeho potřebám a zákazník by jej chtěl nahradit novějším. V tomto případě může předčasně doplatit leasingové splátky bez negativních dopadů do daňové uznatelnosti nájemného a stroj odkoupit. Obratem ho může prodat a uvolnit si tak zdroje na případnou další novou potřebnou investici. Tento produkt umožňuje na žádost zákazníka předčasně ukončit leasingovou smlouvu již po 36 měsících, i když je smlouva uzavřena na zákonem stanovenou minimální dobu šedesát měsíců. ČSOB Leasing nabízí takové podmínky, kdy zákazník má možnost předčasného ukončení a ví, ve kterém okamžiku je ekonomicky nejvýhodnější smlouvu předčasně ukončit v prostředí nové daňové legislativy. Produktem lze financovat osobní, užitková i nákladní vozidla, stroje a zařízení, včetně zemědělských ve 2. odpisové skupině. Pro případy požadované krátké doby splácení je také velmi vhodnou alternativou operativní leasing.

 Zastavme se tedy u operativního leasingu, o kterém se všeobecně říká, že se progresivně vyvíjí. Platí to také pro zemědělskou techniku?

Zájem o operativní leasing v posledních letech opravdu roste. Tyto trendy se projevují zejména v oblasti manipulační techniky, mám na mysli různé nakladače, stohovací a vysokozdvižné vozíky, ale i dopravní techniky pro transport zemědělských produktů. Obecně je to produkt, kterým jsou obvykle financována logistická zařízení k manipulaci se zemědělskými produkty jak pro prvovýrobu, tak pro velkosklady a jejich velkoobchodní distribuci.
Naše společnost nabízí v rámci operativního leasingu ucelenou řadu produktů čítající full service leasing s volitelnými službami, fleet management, při němž poskytujeme komplexní správu vozového parku (outsourcing), ale i operativní leasing bez služeb, kde zákazník využívá především daňové a legislativní výhody tohoto produktu. Mám na mysli stoprocentní daňovou uznatelnost leasingových splátek, možnost rovnoměrného plánování investic, nižší kalkulační základ pro výpočet splátek v porovnání s ostatními formami financování, stabilní náklady a také skutečnost, že neplatí minimální doba financování jako u finančního leasingu. Zákazník tak jednoduše získá potřebné vybavení například pro časově omezené projekty. Hlavní výhodou tohoto způsobu financování je přenesení péče o automobily, stroje nebo zařízení na leasingovou společnost. Zákazník se pak může plně věnovat své činnosti v oblasti zemědělství a nemusí řešit řadu provozních záležitostí souvisejících s provozem automobilového nebo strojového parku.

 Nabízíte i úvěr. V čem je výhodný pro financování zemědělské techniky?

ČSOB Leasing nabízí nebankovní účelový úvěr založený na zajištění financovaným zařízením. Výhodou této formy financování, která se týká také zákazníků z řad zemědělců, je možnost čerpání různých dotačních programů. U nich je totiž podmínkou vlastnictví dotovaného předmětu zákazníkem, a to náš úvěr splňuje. Hlavní výhody tohoto takzvaného leasingového úvěru jsou podobné jako u leasingu – rychlost a uzavírání na místě, výhodné pojištění ve splátkách, administrativní jednoduchost (minimum podkladů) a procesní komfort obdobný leasingovému způsobu financování. Navíc je výhodou skutečnost, že se předmět financování ihned stává majetkem zákazníka, doba splácení od 6 do 84 měsíců a splátka úvěru není zatížena DPH.

 Jak v praxi probíhá odpisování techniky v návaznosti na jednotlivé formy financování? Odpisy provádí zákazník, nebo leasingová společnost?

V případech, kdy probíhá financování formou leasingu, ať již operativního nebo finančního, odpisuje předmět leasingová společnost. Úvěrové financování je založeno na vlastnictví předmětu zákazníkem, a proto předmět odpisuje sám zákazník.

1. Bude se produktová nabídka ČSOB Leasing se zavedením daňové reformy ještě měnit?

Daňová legislativa probíhá neustálým vývojem, na který reagujeme využitím všech jejích možností, a tím naši nabídku rozšiřujeme o nové varianty finančních produktů. Naší významnou konkurenční výhodou je šíře produktové nabídky, která plně využívá všech možností v rámci platné legislativy. ČSOB Leasing jako univerzální a zároveň největší leasingová společnost na trhu nabízí úplnou škálu produktů, včetně zvýhodněných obchodních podmínek pro financování traktorů a dalších zemědělských strojů. Jde o finanční leasing, úvěr a operativní leasing, každý produkt doplněný o řadu produktových variant. V souvislosti s daňovou reformou platnou od počátku letošního roku jsme připravili daňově výhodný produkt Minimal se zvýšenou zůstatkovou hodnotou a produkt Minimal 36+, o kterém jsem již hovořil. Další změny očekáváme s novelou zákona o DPH k 1. lednu 2009.

 Nabízíte finanční produkt s využitím evropských zdrojů?

Nabízíme velmi jednoduchou a schůdnou cestu k evropským finančním zdrojům. Je jí program EUROleasing - zvýhodněný finanční leasing s podporou evropských fondů. Hlavním cílem produktu je pomoc malým a středním českým podnikům při realizaci takových investic v průmyslové sféře i ve službách, které přispívají k energetickým úsporám, podpoře ochrany životního prostředí a rozvoji cestovního ruchu. Zákazníci mohou tímto způsobem financovat nové i použité stroje a zařízení z různých oblastí výroby, zpracování a služeb a také nové nákladní automobily, návěsy, přívěsy, tahače a autobusy. EUROleasing je určen firmám s méně než 250 zaměstnanci, jejichž roční obrat nepřevyšuje 40 milionů eur, popřípadě celková roční bilanční suma nepřekročí 27 milionů eur. Využitím produktu EUROleasing získá zákazník v důsledku dotace financování ze zdrojů Evropské unie výhodnější úročení leasingové smlouvy, než je běžné. Celkově tak zákazník za dobu trvání leasingové smlouvy ušetří i desítky tisíc korun. Za tento produkt jsme získali Stříbrnou korunu v kategorii Cena podnikatelů v letošním ročníku soutěže o nejlepší finanční produkty Zlatá koruna.
Zájemce se může obrátit na kteroukoli z našich poboček, jejich pracovníci mu poskytnou podrobnější informace a vysvětlí podmínky využití programu. Tento druh financování nabízíme již od roku 2004 a dosud jsme úspěšně profinancovali celkem 460 projektů v celkové hodnotě 24,6 milionu eur. Nabídka EUROleasingu byla nyní prodloužena do 31. srpna 2009.

 Podpora prodeje je součástí obchodní strategie většiny firem. Jaké připravujete v tomto směru akce s dodavateli zemědělské techniky?
Naše společnost intenzivně spolupracuje především s dealerskou sítí společností Zetor, Kverneland, Valtra a dalšími významnými výrobci či dovozci zemědělské techniky. Na regionální úrovni spolupracuje ČSOB Leasing s většinou dodavatelů zemědělské techniky prostřednictvím své celorepublikové sítě poboček. Společně s těmito partnery připravujeme speciální akce, ve kterých zákazník získává ještě něco navíc k naší standardní nabídce financování. Pro zemědělce máme připraveny programy, v nichž nabízíme financování se zjednodušenými obchodními podmínkami, různými benefity a vyřízení netrvá déle než 24 hodin. Zajímavou příležitostí je využití akčních nabídek pro financování traktorů Zetor, kde je výhodou nulové navýšení u finančního leasingu se zkráceným splácením na 36 měsíců.

foto
f1 Obchodní ředitel ČSOB leasing, a. s., Ing. Radan Šantora

f 2 ĆSOB Leasing spolupracuje s významnými výrobci či dovozci zemědělské techniky, například s dealerskou sítí společností Zetor (foto z výstavy) Foto archiv

f3 Finanční leasing je nejdostupnější formou financování nákupu zemědělské techniky (zařízení na výrobu pelet ) Foto archiv

Klíčové informace

 ČSOB Leasing je univerzální leasingová společnost, která působí na trhu od roku 2001. K financování zemědělské techniky na leasing nabízí kompletní škálu produktů, včetně všech variant finančního leasingu.
 Trend růstu zaznamenává i operativní leasing. Obvykle se využívá k financování logistických zařízení při manipulaci se zemědělskými produkty v prvovýrobě i ve velkoskladech a jejich velkoobchodní distribuci.
 ČSOB Leasing nabízí nebankovní účelový úvěr. Předmět financování se v tomto případě stává majetkem zákazníka, což je výhodou pro zemědělce, kteří hodlají čerpat finanční prostředky z různých dotačních programů.
 Cestou k evropským finančním zdrojům je program EUROleasing, což je zvýhodněný finanční leasing s podporou evropských fondů. Jeho prostřednictvím lze financovat nové i použité stroje a zařízení z různých oblastí výroby, zpracování a služeb a také nové nákladní automobily, návěsy, přívěsy, tahače a autobusy. Nabídka EUROleasingu byla prodloužena do 31. srpna 2009.
 ČSOB Leasing spolupracuje především s dealerskou sítí společností Zetor, Kverneland, Valtra a dalšími významnými výrobci či dovozci zemědělské techniky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down