22.10.2008 | 09:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Traktory, které mohou i do lesa

Lesní hospodářství se dnes stejně jako zemědělství bez kvalitní traktorové techniky neobejde. Na to myslel i rakouský výrobce Steyr, který rozšířil svůj sortiment o řadu univerzálních kolových traktorů Steyr Forestry. Zahrnuje čtyři výkonové skupiny od nejmenších modelů o výkonu 65 koní určených pro pěstební práce až po ty nejvýkonnější traktory s plynulou převodovkou a výkonem 212 koní, jež se uplatní například při práci s lesními frézami.

První z výkonových skupin nese označení Steyr Kompakt F a zahrnuje tři modely s výkonem od 65 do 97 hp.Ty jsou ideálními pomocníky při pěstebních činnostech. Výkonová skupina Steyr 9000 M Forestry zahrnuje tři modely traktorů vybavených čtyřválci Sisu s výkonem od 85 do 105 koní. Podle výrobce jsou ideálními stroji pro soustřeďování dříví. Jejich převodovka nabízí 16 stupňů vpřed a16 vzad s jedním stupněm řazeným pod zatížením a mechanickou reverzací. Traktor lze vybavit i kompletním reverzním řízením nebo jenom otočnou sedačkou. Dva čtyřválcové a tři šestiválcové modely ve výkonovém rozmezí od 100 do 135 koní náleží do skupiny Steyr Profi Forestry. Při použití otočného řízení jsou ideální pro práci s frézou. Silná hydraulika pak umožňuje připojení k vyvážecímu přívěsu, kdy na pohon jeřábu stačí točit motor téměř na volnoběh.
Nejsilnější traktory do lesa pro pohon lanových systémů, lesních fréz, nebo hydraulických jeřábů v kombinaci s traktorovými přívěsy pro vyvážení dříví pak zahrnuje řada Steyr CVT Forestry. CVT nabízí modely s motory Sisu Diesel s jmenovitým výkonem od 137 do 212 koní

Otočné řízení se osvědčilo Na výkonnou a kvalitní techniku sází i Bohuslav Dvořák, jehož firma Dvořák Lesy, Sady, Zahrady, s. r. o., provozuje v severomoravském kraji kompletní lesnickou činnost. Jeho zákazníky jsou jak vlastníci lesa, tak státní podnik Lesy České republiky. Nejvíce se zaměřuje na činnost pěstební, těžební, školkařskou a ochranářskou. Okrajově provádí také drobné práce, například hrazení bystřin nebo úpravu lesních cest a stezek a podobně.
Za uplynulých patnáct let své existence se firma Dvořák Lesy, Sady, Zahrady, s. r. o., vybavila početným strojovým parkem čítajícím několik desítek strojů a zařízení. Investice do techniky jsou však vždy dobře promyšleny. „Pro firmu, která má tak široký záběr jak my, je vybavení technikou investičně náročné. Proto se snažíme kupovat takové stroje a v takových výbavách, které by nám daly možnost širšího využití,“ prozrazuje Dvořák. Technika se v podniku většinou kupuje na leasing nebo je financována prostřednictvím krátkodobých úvěrů. V traktorovém parku si tak našel místo i univerzální kolový traktor Steyr 6115 Profi, který je využíván v kombinace s lesní frézou FAE zejména k přípravě plochy k zalesňování. Mezi jeho přední výhody podle Ing. Dvořáka patří reverzační převodovka s plazivými rychlostmi od 200 m/h, komfortní kabina s velkým prostorem pro řidiče a neomezeným výhledem, ovládání zabudované do loketní opěrky Multicontroller a především pak kompletní otočné řízení. „Otočné řízení u traktoru byl pro nás důležitý požadavek, a Steyr se nám v tomto směru ukázal jako vynikající volba,“ sdělil Dvořák, podle kterého stojí kvalita práce stroje a servisní služby při výběru techniky na prvním místě.

Komfort pro obsluhu Srdcem modelu Steyr 6115 Profi Forestry je šestiválec Steyr o objemu 6,7 l, který je schopen vyvinout maximální výkon 128 hp při 1900 ot/min. Prostřednictvím systému Power Plus však lze výkon navýšit o dalších 26 koní. Motor je vybaven vstřikovacím systémem Common Rail. Převodovka Semi Power Shift nabízí16 převodových stupňů vpřed, 16 vzad, 4 převodové stupně řazené pod zatížením (8 převodových stupňů řazených bez použití spojkového pedálu, ovládání pojezdu vpřed/vzad bez použití spojky pod zatížením). Traktor je schopen vyvinout maximální silniční rychlost 40 km/hod. Hydraulický systém má čtyři okruhy a je vybaven PFC čerpadlem s výkonem 113 l/min. Všechny okruhy hydrauliky, stejně jako vývodová hřídel traktoru, jsou ovládány elektrohydraulicky. U vývodové hřídele je také možné zapnout systém ovládání Auto Management. K agregaci traktoru s nářadím slouží tříbodový rychlozávěs Kat.II/IIIN s nosností 61,3 kN. Podle potřeby je pak možné traktor dovybavit ještě automatickým zadním etážovým závěsem pro přívěs nebo tažnou lištou.
Práci obsluhy zpříjemňuje komfortní odpružená kabina SK3 Cab vybavená topením, filtrací nasávaného vzduchu a na přání i klimatizací. Ovládání traktoru je velmi jednoduché, neboť tlačítka pro všechny důležité funkce jsou integrovány přímo v loketní opěrce sedadla zvané Multicontroller. Veškeré informace o stavu traktoru se pak zobrazují na digitální (případně analogové) přístrojové desce s výkonnostním monitorem. Hlučnost kabiny je pouhých 70 dB.

Osvědčená značka Jak ředitel společnosti Dvořák Lesy, Sady, Zahrady, s. r. o., uvedl, traktor Steyr 6115 Profi ve firmě rozhodně nezahálí. Nejvíce práce odvádí vždy před jarním a podzimním zalesňování, kdy je spolu s italskou frézou FAE UML/F 175 (záběr 175 cm) využíván k povrchové přípravě plochy k zalesnění. „Tyto frézy máme v podniku dvě. Jsou to rychloběžné povrchové frézy s pevnými hroty, které narušují povrch do hloubky pěti centimetrů. jsou pevné hroty. Kromě přípravy plochy k zalesnění je využíváme i k drcení klestu,“ informoval Dvořák. Celoroční využití pak v podniku nachází fréza FAE FML 150 (záběr 150 cm), která je jakýmsi hybridem mezi lesní frézou a mulčovačem. „Je to vynikající nástroj na likvidaci ruderálních porostů , nevhodných nárostů a likvidaci klestu. Při její práci téměř nedochází k narušení půdního povrchu, a v případě potřeby umí nahradit výkonově i štěpkovač,“ tvrdí Bohuslav Dvořák. K pohonu tohoto modelu navíc stačí menší traktor. Také z hlediska provozních nákladů jsou podle ředitele lesní frézy FAE výhodné. „Jejich výkonnost je dostatečná. Výrazně ale závisí na podmínkách provozu, zejména na svažitosti terénu, výšce pařezu a průměru klestu. Při optimálních podmínkách je možné zpracovat tři čtvrtě hektaru za den. Je to dobrý poměr ceny a výkonu. První z nich jsme si koupili před pěti lety a když jsme sháněli další, neměli jsme důvod sáhnout po jiné značce,“ tvrdí. Jediné s čím je občas problém je, že se na rámu objeví prasklina. To se prý dá ale snadno opravit.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down