17.10.2008 | 01:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Udržuje veřejné plochy

V samostatném městském obvodu města Liberec, ve Vratislavicích nad Nisou, vsadili na začátku tohoto roku na stroj značky Antonio Carraro. Ten se v průběhu letošního roku osvědčil při letní údržbě a nedaleká zima jej také prověří. Jisté však je, že jednu část zkoušky má již úspěšně za sebou.

Technické středisko ve Vratislavicích, které má na starosti údržbu místních veřejných ploch, má k dispozici širokou nabídku technického zařízení. Na letní a zimní údržbu používají dva univerzální M26 multicar. Traktor značky Iseki se využívá především na úklid chodníků, Unimog U400 oceňují podle slov Jiřího Vrány především při jarním úklidu. Výčet mechanizačních prostředků musíme doplnit o kolový nakladač Gehl a čistič chodníků obecně zvaný Čicho.

Náplň činnosti střediska
Technické středisko pečuje o městskou zeleň a zajišťuje údržbu komunikací a chodníků o celkové délce 65 km. Podle Jiřího Vrány, vedoucího střediska, díky neustálým výstavbám přibývá ploch určených k údržbě, čímž se zvyšují i nároky kladené na pracovníky střediska a využívanou mechanizaci. Od října do března najezdí zaměstnanci technických služeb 25 až 30 tisíc km, v průběhu léta až třikrát více. Pro udržení kvality péče o zeleň a komunikace pořídili tedy letos nový stroj.
Na základě výběrového řízení vybrali stroj značky Antonio Carraro, model SP 4400 HST, univerzální malotraktor s možností připojení přídavných zařízení na přední hřídel či zadní vývody. „Volili jsme na základě zkušeností a referencí kolegů, konečné slovo mělo zastupitelstvo“, vysvětlil důvod výběru stroje Jiří Vrána.“ Svou roli však hrála i blízkost servisního střediska v Milovicích.“

Na zimu i léto
Malotraktor SP 4400 HST zatím ve Vratislavicích využívají na letní údržbu. Rotační sekačka s turbínou a sběrem, model Heavy Duty TT 1500, má záběr 1,5 metru a výška sečení se pohybuje podle nastavení mezi 1,5 a 9 cm. Sekačka je vybavena třínožovým žacím ústrojím, na které navazuje roura, kudy je pomocí turbíny vháněn posečený materiál do 1100litrového kontejneru. Pro jednodušší vyklápění je možné jej vyzvednout do výšky 1,9 metru.
Při naší návštěvě v podniku jsme byli svědky prvního výjezdu malotraktoru ve spojení s příkopovým vyžínacím ramenem společnost Berti. To bylo připojeno na přední agregaci, díky tomu má obsluha stroje lepší přehled o práci přídavného zařízení. Nesený model může pracovat pod úhlem plus 90o a minus 70o a cepové žací ústrojí účinně zkracuje zelenou hmotu.
Malotraktor má čtyřtaktní dieselový, vodou chlazený motor s přímým vstřikováním o maximálním výkonu 38 kW. Hydrostatická převodovka zaručuje plynulou změnu rychlosti v rozmezí 0 až 30 km za hodinu, a to v obou směrech pojezdu a možnost nastavení konstantní rychlosti. Specialitou je použití integrálního kyvného rámu ActioTM, který zaručuje vzhledem ke kloubovému řízení malý poloměr otáčení a velkou pohyblivost stroje. Obsluha stroje ocení především jeho základní výbavu – radio, nastavitelný volant, tónovaná skla a vzduchem odpružená sedačka.
Vedle zařízení na sečení travní hmoty lze ke stroji připojit například zametací stroj či kartáč, vrták, zdvihací rameno, zimní sypač nebo sněhovou radlici.

Prodejce a výrobce
Malotraktor SP 4400 HST, včetně jmenovaných přídavných zařízení, nabízí v České republice společnost Pekass, a. s. Kompletní dodávka byla realizována z pobočky Pekass Milovice, která zároveň slouží jako centrální sklad náhradních dílů pro celou společnost. Dále firma disponuje sedmi pobočkami s vyškoleným servisním technikem, ze kterých je kompletně pokryto území České republiky. Podle slov Milana Kučery, který má na starosti prodej komunální techniky, tento systém zaručuje každému zákazníkovi dokonalý servis a opravu stroje do 48 hodin.
Výrobcem malotraktoru je firma Antonio Carraro, S. p. A, společnost s historií. Již v roce 1910 položil tehdy dvacetiletý Giovanni Carraro základní kámen společnosti. O století později ji nejmladší z jeho šesti synů, Antonio Carraro, dovádí na samotnou špici světových producentů multifunkčních traktorů. V současné době nabízí 150 modelů určených pro použití v zahradnictví, zemědělství či komunální technice.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down