13.10.2008 | 09:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jedna expozice na třech místech

Touto zvláštností se může na výstavě Země živitelka pochlubit každý rok domácí Agrozet České Budějovice, a. s. Již tradičně před pavilonem Z vystavuje moderní zemědělskou techniku, uvnitř pavilonu náhradní díly a u jezírka malou zemědělskou mechanizaci a kompletní hobby program. Zemědělci mají uvedenou „adresu“ již zažitou z doby, kdy Agrozet kruhový pavilón Z vlastnil. Poté, co ho odprodal výstavišti, získal desetiletou opci na stálé umístění své expozice.

Jako jeden z mála Agrozetů přežila českobudějovická společnost do dnešní doby, ostatní se přejmenovaly nebo zanikly. „Koupili jsme ochrannou známku a chceme ji zachovat i mladé generaci, která v Agrozetu nastupuje,“ řekl nám ředitel společnosti Ing. Josef Smitka. „Jsme silnou firmou nejen v jihočeském regionu, ale naše dealerská síť pokrývá téměř celou Českou republiku. Ve třinácti obchodních střediscích naleznou zákazníci špičkovou zemědělskou, lesnickou a komunální techniku včetně náhradních dílů.“

Velký zájem o modely Standard
Před pavilónem Z si mohli návštěvníci prohlédnout zemědělskou techniku tradičních značek John Deere a Pöttinger. „K novinkám patří nová řada traktorů John Deere Standard, která přišla na trh v letošním roce a rázem se dostala v prodeji na jedno z předních míst v rámci České republiky,“ pochlubil se obchodní ředitel Ing. Jan Beer. „Tyto nové, výkonné a univerzální traktory s jednodušší výbavou jsou určené pro široké spektrum prací, například s čelním nakladačem, pro zpracování půdy a kultivaci, k agregaci s lesnickými nástavbami nebo v komunální sféře. Za zajímavou cenu si zemědělci mohou vybrat z osmi modelů až do jmenovitého výkonu 150 koní.“
Traktory série JD 6030 Standard jsou vybaveny přeplňovanými motory John Deere PowerTech se dvěma ventily ve válci, dvoukruhovým chlazením a vysokotlakým vstřikováním paliva CommonRail. Motory se vyznačují nízkou spotřebu paliva a širokým rozsahem konstantního výkonu, splňují emisní normu Tier III. Osazeny jsou převodovkou PowerQuadPlus v provedení 20/20 nebo 24/24 s maximální pojezdovou rychlostí 40 km/h s možností doplnění plazivých rychlostí. Jednodušší provedení převodovky Power Reverser nabízí 16 rychlostí pro oba směry jízdy bez automatické adaptace při řazení skupin. Ovládání převodovky je integrováno do jedné páky se spínači, kterou lze řadit skupiny i rychlostní stupně pod zatížením. Levou rukou se ovládá nový elektrický Power Reverzor s polohami vpřed, vzad a neutrál. Přední náprava není odpružená, chybí i pneumatické odpružení kabiny. Zemědělci u těchto modelů oceňují soustředění ovladačů do pravé postranní konzoly, světlý vnitřek kabiny a sníženou hlučnost.
A jaká je čekací doba na nové traktoru John Deere Standard? „Dodací lhůty jsou běžné jako u konkurence, pohybují se od tří do pěti měsíců,“ pokračuje ředitel Smitka. „Horší je to u silných traktorů americké výroby s výkonem motoru nad dvě stě koní řady sedm a osm tisíc. Jejich výroba v Americe je naplněna a v současné době není možné výrobní kapacity rozšířit. Zemědělci si musí uvědomit, že doba, kdy dostali traktor ihned na dvůr, je už dávno pryč. Také výrobce musí objednávat materiál, zejména hutní, a proto i zemědělci musejí dopředu nákup strojů plánovat. Nepožadujeme přímo závazné objednávky, ale stačí, když nám sdělí, že v příštím roce uvažují o nákupu traktoru či mlátičky v určité výkonové třídě a podrobnější specifikaci můžeme doladit později.“

Nový sběrací vůz
Tradičním sortimentem akciové společnosti Agrozet České Budějovice je technika Pöttinger. Letos před pavilónem Z dominoval nový sběrací vůz Jumbo Combiline 6600 určený ke sklizni trvalých travních porostů na senáž, který vhodně doplňuje tradiční sortiment sběracích vozů Pöttinger na českém trhu. U nového sběracího návěsu s plnicím rotorem a řezacím ústrojím ocení uživatelé vysoký výkon, jednoduchou konstrukci a ekonomickou efektivitu. Tyto vozy mohou zároveň pomáhat i při podzimní sklizni kukuřice na siláž.
Hvězdicový vkládací rotor Powermatic o obrovské kapacitě plynule zvládá přísun velkého množství hmoty. Je propracován do posledního detailu tak, aby zvládal práci na poli co nejefektivněji. Má průměr 800 mm a je poháněn přes masivní vysoce dimenzovanou převodovku z tvárné litiny o hmotnosti 160 kg, která nevyžaduje údržbu. Prsty rotoru tlusté 12 mm jsou vyrobeny z kalené jemnozrnné oceli a slouží nejen pro plynulý tok hmoty směrem od sběrače do ložné plochy, ale i k jejímu předběžnému stlačení tak, aby vůz byl naplněn co nejefektivněji. Oboustranné uložení rotoru obstarávají naklápěcí válečková ložiska. Vyrábí se ve třech modelech s objemem korby 60 až 72 m3 (33,8 až 39,3 m3 dle DIN), může být vybaven rozdružovacími válci a také třínápravovým podvozkem s hydropneumatickým odpružením. V tom případě je celková hmotnost návěsu 30 000 kg.

Novinky na pole i do lesa
Další novinkou v expozici českobudějovické společnosti byl čtyřrotorový shrnovač TOP 1252 Multitast se středovým odkládáním řádku a nastavitelným pracovním záběrem od 8 do 12,5 m. Vzhledem k tomu, že tento stroj vytváří velký a především pravidelný řádek, je určen do kombinace se samojízdnými řezačkami nebo sběracími vozy. Jeho výkon a produktivita práce je vysoká, za hodinu shrne píci z osmi až deseti hektarů, za sezónu pak udělá čtyři až šest tisíc hektarů. Požadovaný traktor by měl mít výkon kolem 130 koní.
Shrnovač s masivním rámem je vybaven výkyvným uložením rotorů, čelním kopírovacím kolečkem a tandemovou nápravou. S pěti koly na rotoru se optimálně přizpůsobí půdním nerovnostem. Uložení samostatně jištěných rotorů spojkou proti přetížení umožňuje příčné i podélné kopírování nerovností. Pro kvalitní shrnování je každý rotor vybaven snadno demontovatelnými třinácti rameny. Přední rotory jsou poháněné vlastním hydraulickým okruhem, zadní pak úhlovými převodovkami se širokoúhlými hřídeli. Šířku řádku lze nastavit od 1,2 do 2 m, přepravní výška dosahuje vzhledem k možnosti sklopení předních rotorů jen 3,99 m, po demontáži ramen dokonce 3,5 metru.
Další novinkou před pavilónem Z byla vyvážečka do lesa švédské firmy Mőre Maskiner AB, kterou Agrozet České Budějovice zastupuje na českém a slovenském trhu již třetí rok. Tyto stroje za zajímavou cenu, které lze financovat i prostřednictvím evropských fondů, lze připojit k jakýmkoli traktorům s patřičným výkonem a olejovou náplní. Firma Mőre Maskiner AB je výrobcem lesních vyvážecích vleků od 9 do 12 tun, jeřábů v rozsahu od 5 do 7 metrů, drapáků o objemu 0,14 až 0,25 m3 a rotátorů včetně dalšího příslušenství. V poslední době jsou vyhledávány v celé Evropě.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down