26.09.2008 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Linka na obecní pozemky

Doplnění strojového parku potřebného k údržbě obecních pozemků a veřejných prostranství vyřešili v jihomoravské obci Přibice radikálně. Od začátku září zde pracuje nejen zbrusu nový traktor Kioti CK 22 HST, ale k dispozici má jeho obsluha také hned několik variant nástaveb pro letní i zimní údržbu.

Rozlehlá obec s více než tisícovkou obyvatel leží na poměry jižní Moravy ve svažitém terénu, o to jsou nároky kladené na techniku vyšší.
Univerzální traktor s příznivou cenou
„S technikou, kterou jsme užívali dosud, jsme spokojeni, ať již jde o traktor Zetor Proxima 8441, který využíváme především v dopravě a manipulaci s velkokapacitními kontejnery nebo v zimních měsících se sypačem, či univerzální rider Husqvarna PF 21 AWD. Ten je ovšem v zimních měsících limitován tím, že nemá kabinu.
To byl jeden z důvodů, proč jsme se začali poohlížet po menším celoročně využitelném traktoru, který by v létě zvládl mulčování zelených ploch a úklid veřejných prostranství včetně užších chodníků a v zimě byl využitelný při zimní údržbě. Ta u nás nebývá z hlediska množství sněhu náročná, spíše je třeba, aby byly komunikace včas posypány v případě námrazy. Aby mohla obsluha, na stroji se střídají dva pracovníci, pracovat i v zimě v určitém pohodlí, chtěli jsme traktor s kabinou. Vybírali jsme hned z několika nabídek a některé z malotraktorů si i vyzkoušeli.
Značka Kioti nás přesvědčila nejen precizním zpracováním, ale i prodejní cenou. Zároveň s traktorem, jež bude fungovat jako univerzální nosič, jsme pořídili z bohaté nabídky nástaveb značkový čelní nakladač Kioti AL20, letní údržbu zelených ploch zastane mulčovač Muratori, při úklidu využijeme jak v létě, tak v zimě zametač Tuchel Kompakt. Zametač s přimetacím kartáčem doplní v létě skrápěč Tuchel a v zimě rozmetadlo APV WD 250 M1. Předpokládáme, že s uvedenou technologickou linkou budeme soběstační po celý rok. Navíc variant agregovatelného přídavného zařízení existuje na tento traktor několik desítek a vždy je v případě potřeby možnost dokoupit další nářadí,“ vysvětluje důvody nákupu traktoru i možnosti jeho využití starosta obce Přibice František Stankovič.
Kompaktní traktor s hydrostatem
Za celoročního univerzálního pomocníka by se, zvláště v provedení s kabinou, dal označit traktor Kioti CK 22 HST, který stejně jako další segmenty úklidové linky dodala do Přibic společnost P&L, která bude zajišťovat jejich servis z Velkého Meziříčí.
Pohonnou jednotkou traktoru je tříválcový dieselový vodou chlazený motor Kioti. Jde o motor o výkonu 22 koní s tichým provozem s minimálními vibracemi splňující veškeré současné legislativní požadavky na množství produkovaných emisí. Palivová nádrž má objem 20 litrů.
Heavy duty hydrostatická převodovka zajišťuje plynulý a efektivní přenos síly ve dvou rychlostních režimech. Rychlost stroje je ovládána jediným pedálem bez nutnosti použití spojky a řazení. Tak zůstávají ruce obsluhy volné pro řízení a ovládání agregovaného nářadí. Modely s označením HST jsou navíc vybaveny rychlým a terénním převodem pro maximální efektivní výkon za jakékoli situace. Rychlost pojezdu vpřed se pohybuje v rozmezí od 0 do 14,97 km/h, rychlost pojezdu vzad od 0 do 9,37 km/h. Brzdění je řešeno mokrými diskovými brzdami. Traktor s hydrostatickou převodovkou je vybaven tempomatem snadno nastavitelným vahadlovým pedálem.
Stroj disponuje výkonným hydraulickým systémem. Vysoký průtok kapaliny zajišťuje rychlejší práci přídavných zařízení a zkracuje dobu pracovní operace.
Ve standardu nechybí uzávěrka diferenciálu, hydraulický posilovač řízení, nastavitelné sedadlo, zadní vývodový hřídel s otáčkami 540 n/min, provozní brzda, tažný hák, spodní závěs nebo čelní reflektory.
Pro léto i zimu
Poměrně mladou historii má německá firma Tuchel Maschinenbau GmbH. Založena byla v roce 1991 a původně zpracovávala hutní materiály. Po převzetí konstrukčních práv značky Schulte a jejích dvacetiletých zkušeností s konstrukcí zametacích strojů, vytvořila v roce 1995 vlastní prodejní síť specializující se na prodej zametačů a sněhových pluhů. S rozvojem sortimentu byla spojena výstavba výrobní haly v Salzbergenu v roce 1997. Ta byla od tohoto data několikrát rozšířena až na dnešní plochu 6000 m2 s vývojem a produkcí více než 3500 strojů ročně.
Zametač Tuchel Kompakt, který bude v Přibicích k celoročně využívaným strojům je poháněn vývodovým hřídelem traktoru. Pracovním orgánem je zametací kartáč s dlouhou životností (vyrábějí se kartáče o průměru 400 nebo 520 mm), součástí je přimetací kartáč. Je vybaven systémem příčného vyrovnávání a kyvnou konzolou. Nastavení kartáče je řešeno táhly, úhel zametání se nastavuje mechanicky. Zametač je vybaven v zadním závěsu traktoru systémem skrápění a ochrannou zástěrou proti rozstřiku. V nabídce značky Tuchel jsou modely Kompakt s pracovním záběrem od 120 do 200 cm.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down