16.09.2008 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na pole i do lesa

'- Fima Top Agri je dovozcem traktorů Valtra a na Zemi živitelce jich vystavila hned několik. V uvozovkách menší traktory reprezentoval model N 92 s čelním nakladačem stejné značky, i když jde jen o barevné odlišení neb tyto nakladače vyrábí známá firma Quicke. Traktor je pro čelní nakladač vhodný neb má reverzaci pod zatížením a vhod přijde i třístupňový násobič točivého momentu. Výhodou je použití ovladače přímo od Valtry a tudíž je joystick integrován přímo do loketní opěrky. Tento ovladač lze využít nejen pro čelní nakladač ale alternativně i pro vnější hydraulické okruhy.

Tak jako u všechny traktory Valtra používá i model N 92 motor Sisu Diesel s machnickým vstřikováním.
N 121 je model určený pro menší zemědělce čemuž odpovídá výkon motoru 120 koní. Tento traktor již požívá elektronické vstřikování paliva typu Commno Rail, převodové ústrojí je shodné jako u traktoru N 92. Pro zajímavost lze uvést, že nejvýkonnější model řady N, nesoucí označení 141, používá čtyřválcový motor z něhož je po navýšení uvolněn výkon až 160 koní, což jej pasuje do pozice nejvýkonnějšího čtyřválce na trhu. Volitelnou výbavou je odpružená kabina či vzduchem odpružená náprava. Model N 121 je v ČR velmi prodávaným traktorem s logem Valtra.
Protože Valtra je velmi prodávaná pro lesní aplikace nemohl chybět jeden traktor v lesní úpravě . Byl to model N 111 s lesní nástavbou, kterou realizovala firma Wincorp v Sedlčanech. Tento traktor je vybaven otočným řízením a je v provedení Eco Power kdy si řidič může volit dvě charakteristiky motoru a to Eco , kdy jsou jmenovité otáčky 1800 n/min a Power kdy jsou nejvyšší otáčky motoru 2200 n/min. Lesní nástavbu kromě klasického opancéřování reprezentoval rampovač z čelního nakladače Quicke. V zadní části byl šestitunový naviják se štítem od firmy Pfanzelt, který můžeme označit za profi nářadí.
Posledním z vystavených traktorů byl model T 171, který disponuje výkonem až 190 koní. Tento traktor byl v klasickém polním provedení tedy například s čelním závažím. Pohonnou jednotkou je šestiválec Sisu Diesel, převodové ústrojí opěr klasické „typu Valtra“, tedy reverzace pod zatížením a třístupňový násobič točivého momentu.
Novinkou v sortimentu firmy Top Agri je finská značka Junkarri.Tento výrobce nabízí jednak štěpkovače a dále též klasické návěsy. Předností návěsů je jejich příznivá cena a jednoduchost. Užitečná hmotnost je od 5 do 22 tun, podle ní se pak odvíjí počet náprav. Návěsy jsou klasické koncepce se sklápěním pouze dozadu.
Zajímavým strojem v expozici byla též vyvážečka firmy Pfanzelt jejíž hlavní předností je velká síla na otoči ramene, vysoká zvedací síla při vysunutém rameni a dále značná robustnost a s tím spojená životnost což je pro práci v lese nad míru důležité.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down