04.09.2008 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kompostárna dokáže čelit konkurenci

Zpracování biologicky rozložitelných odpadů kompostováním není žádnou novinkou. Jenže v souvislosti s biopalivy a díky dotacím se odpadové hospodářství stává výnosným podnikáním. A hlavní konkurenční výhodou každého podniku je technologie.

Kompostárna Pitterling Bílina - Chudeřice patří k největším zařízením tohoto druhu v Ústeckém kraji: Biologicky rozložitelný odpad přijímá z okruhu asi 25 kilometrů a současná produkce je asi 30 tisíc tun za rok. V konkurenci spaloven a obřích řízených skládek až dosud obstála, neboť její majitel Luboš Hora včas investuje do technologie. Klíčové pozice tu zaujímají německé stroje Doppstadt, dodané firmou Some Jindřichův Hradec.

Materiál je rozdrcen
Aby zakládka kompostu mohla být vrstvena rovnoměrně, musí být dřevitá vstupní hmota kvalitně rozdrcena. To u Pitterlingů obstarává rychloběžný drtič Doppstadt AK 230. Rotor s otáčkami až 1320 n/min, o průměru 900 mm a šířce 1480 mm, má šestnáct kladiv a je poháněn dieselovým motorem Daimler-Chrysler typu OM 906 LA o výkonu 150/204 kW/HP. Vynášecí dopravník je dlouhý 5250 mm a široký 1500 mm. Výška vkládané hmoty je až 530 mm, výstupní materiál má délku 50 – 280 mm, podle nastavení velikosti otvorů dodrcovacích košů. Dodavatel nabízí k drtičům i různá příslušenství, například hydraulický pojezd, dálkové ovládání a magnetický separátor.

Pravidelné překopávání
Pro dosažení požadované kvality kompostu je důležité jeho pravidelné překopávání (provzdušňování). V tamní kompostárně tuto činnost zatím obstarává překopávač TBU-P německé firmy Willibald. Pracuje dobře, ale obdobnou výkonnost mají i jiné překopávače. A z mnoha důvodů je vždy lepší mít všechny stroje v lince od jednoho výrobce. Proto majitel kompostárny uvažuje o nákupu neseného bočního překopávače Doppstadt. „Výhoda těchto překopávačů je, že zakládka nemusí mít přísný tvar, může být vysoká přes tři metry a ležet na velké ploše. Platí totiž úměra, že čím větší je zakládka, tím lépe kompost zraje“, vysvětlil svůj záměr Luboš Hora.

Prodávají se frakce
Odběratelé kompostu vyžadují jeho vytřídění do různých frakcí. Proto je v technologické lince zařazen rotační třídič Doppstadt SM 518. Motor CAT 3044C o výkonu 45 kW (61 HP) pohání třídicí buben o průměru 1800 mm a délce 4700 mm, který se otáčí rychlostí až 22 otáček za minutu. Hlavní i boční vynášecí dopravníky jsou dlouhé 3000 – 5000 mm a široké 800 mm. Tloušťka třídicího síta je 6 – 10 mm, velikost čtvercových nebo kruhových třídicích otvorů v rozmezí 5 – 100 mm.

Třídiče Doppstadt se standardně montuje na podvozek jako přívěs, ale je možné koupit i stacionární, poháněný elektromotorem. V nabídce jsou různá příslušenství: hydraulický pojezd, dálkové ovládání, magnetický separátor, separační mříž na násypce, hvězdicový a diskový separátor a vzduchový separátor na zadním dopravníku.

„Původně jsme používali třídič Pezzolato,“ prozrazuje Luboš Hora. „Tento je ale výkonnější a navíc mobilní: Zapřáhneme jej za traktor a můžeme jinde třídit na zakázku.“

Klíčové informace
* Odpadové hospodářství se stává výnosným podnikáním a největší konkurenční výhodou je moderní technologie.
* Kompostárny začínají při zpracování odpadu čelit konkurenci velkokapacitních skládek a spaloven.
* V kompostárně Pitterling Bílina Chudenice jsou si toho vědomi a zařadili do linky nové stroje Doppstadt.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down