28.08.2008 | 10:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zlatý klas pro třináct exponátů

Tradiční součástí mezinárodní výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích je soutěž Zlatý klas o nejlepší vystavený exponát. Jejím prvořadým cílem je ocenit a propagovat špičkové výrobky a novinky z oblastí agronomie, zootechniky, mechanizace, potravinářství, služeb pro zemědělství a venkov, ale také lesního a vodního hospodářství i opravárenství. Pro nejlepší vybrané exponát, splňující navíc i náročná ekologická kritéria, je připraveno ocenění Zlatý klas s kytičkou.

V pěti soutěžních kategoriích usilovalo o prestižní ocenění Zlatý klas 35 exponátů (v roce 2007 jich bylo 38, rok před tím 36), které se již běžně dodávají na český trh. Nejvíce výrobků bylo přihlášeno v kategorii Potravinářství a zpracovatelský průmysl - 22, vesměs šlo o nové produkty, které doplňují český potravinářský trh. Společně se značkou Klasa přispívá i tato cena k jejich výrazné propagaci. Naopak, v porovnání s minulými ročníky bylo přihlášeno méně exponátů do soutěžní skupiny Mechanizace (jen šest), na což měl určitě vliv i letošní brněnský veletrh Techagro. Na 35. ročníku výstavy Země živitelka bylo Zlatým klasem oceněno 13 výrobků, z nichž jeden získal Zlatý klas s kytičkou.

Zlatý klas s kytičkou

Toto ocenění obdržel zplynovací kotel na dřevěné brikety, typ DC 30 RS (1), vystavovatel Jaroslav Cankář a syn, Atmos, Bělá pod Bezdězem. Jde o kotel nové generace na spalování dřevěných briket i kusového dřeva s více než 90% účinností při průměrné hodnotě emisí CO 149 ppm (dřevěné brikety). Byla u něj vyřešena otázka trvalého provozu spalování dřevěných briket speciální spalovací komůrkou s rotačním roštěm pro odstraňování popela za provozu při zachování ekologických parametrů spalování paliv pocházejících z obnovitelných zdrojů. Kotel s moderním designem lze pořídit za atraktivní cenu.

Zlaté klasy

Rostlinná výroba
V této kategorii byly přihlášeny pouze dva exponáty, a to velhartická odrůda brambor Monika a mulčovací rohož Ekocover, výrobce VUC Services, spol. s r. o., Zvoleněves.
Zlatý klas získala odrůda brambor Monika (2), vystavovatel Vesa Velhratrice, a. s. Jde o velmi ranou konzumní odrůdu brambor varného typu B, která se vyznačuje vynikající dynamikou nárůstu hlíz. Odrůdu lze také využít pro sklizeň vyzrálých hlíz v průběhu léta i podzimu. Pro hlízy jsou charakteristické: spotřebitelsky příjemný oválný tvar, velmi mělká očka, jemná slupka, žlutá dužnina a dobrá odolnost proti mechanickému poškození. Odrůda je zároveň odolná proti virovým chorobám. Přednost Moniky je dána kombinací velmi vysokého výnosu tržních hlíz v nejranějších termínech předčasných sklizní a vysokého výnosu hlíz při konečné sklizni. Proto je v porovnání s registrovanými odrůdami velmi raného typu brambor pro tento sortiment zřejmým přínosem. Vysoký podíl tržních hlíz, dobrá stolní hodnota a odolnost proti virovým chorobám z ní činí významnou alternativu zahraničních odrůd, a to i v rámci celoevropského trhu.

Živočišná výroba
Vzhledem k nákazové situaci katarální horečkou u přežvýkavců byl do soutěže o Zlatý klas v této kategorii přihlášen pouze jeden exponát. Jak při slavnostním vyhodnocení podotkl předseda hodnotitelské komise Živočišná výroba Ing. Miloš Lukášek, ředitel odboru živočišných komodit, MZe ČR, přihlášená kolekce českého strakatého plemene je klasickou ukázkou toho, jak by měl český strakatý skot vypadat.
Zlatý klas v této kategorii získala kolekce plemenného skotu (3), vystavovatelé Družstvo Agra Březnice u Bechyně a Reprogen, a. s., Planá nad Lužnicí. Kolekci plemenného skotu představovaly čtyři jalovice a tři krávy českého strakatého skotu. Jalovice jsou typickými představitelkami chovného cíle tohoto plemene. Jejich předností je zejména výrazný kombinovaný užitkový typ s vynikající kapacitou těla, osvalením a utvářením vemene. Krávy mají vynikající exteriér a užitkovost. Šlechtitelský chov v Družstvu Agra Březnice, uznaný v roce 2005, trvale produkuje plemenné býčky, a proto má významný podíl na celopopulačním šlechtění tohoto plemene. Plemenice ze šlechtitelského chovu pravidelně sbírají nejvyšší ocenění na mnohých chovatelských výstavách.

Mechanizace
Do této kategorie přihlásili vystavovatelé sklízecí mlátičku RSM-142 Acros 540, oceněný zplynovací kotel na dřevěné brikety DC 30 RS, lis na válcové balíky Krone Comprima F 155 XC, systémový traktor Claas Xerion 3800 Trac VC, kolový raktor New Holland T6080 Power Command a návěsný podvozek s točnou Siga Uno. Zlatý klas získaly dva exponáty.
Tím prvním byl lis na válcové balíky Krone Comprima F 155 XC (4), vystavovatel Liva Předslavice, spol. s r. o., výrobce Maschinenfabrik, Bernard Krone, GmbH, Spelle. Model s částečně proměnnou lisovací komorou Comprima je zcela novou řadou lisů. Novinkou je možnost variabilní změny průměru balíku po 5 cm od průměru 1,25 m do 1,50 m. Přestavení průměru balíku se provádí jednoduchým způsobem. Systém lisování umožní předlisování hmoty v počáteční fázi tvorby balíku, což zaručuje rovnoměrné slisování hmoty. Svinovací lis používá jednoduchý neřízený sběrač bez vodicích kulisových drah, což zvyšuje provozní spolehlivost.
Druhým oceněným exponátem byl systémový traktor Claas Xerion 3800 (5), vystavovatel U + M Servis, s. r. o., Třeboň, výrobce Claas KGaAmbh, Harsewinkel, Německo. Systémový traktor Xerion se svým mnohostranným využitím a užitnými vlastnostmi odlišuje od klasických kolových traktorů, je ho možné využít v mnoha oblastech zemědělské činnosti. Má nastavitelnou kabinu do tří poloh, několik způsobů řízení a vysoko výkonnostní hydraulický systém pro agregované nářadí a zařízení. Celková koncepce tohoto stroje umožňuje dobré provozně ekonomické výsledky s vysokou výkonností při přijatelné spotřebě paliva.

Potřeby a služby zemědělství
Stejně jako v minulém a předminulém roce byly v této soutěžní kategorii přihlášeny čtyři exponáty, ale letos ani jeden neuspěl.

Potravinářství a zpracovatelský průmysl
Z 22 přihlášených exponátů vybrala hodnotitelská komise osm výrobků, které obdržely prestižní cenu Zlatý klas. Dva z nich jsme však expozicích vystavovatelů již druhý den nenašli, k dispozici byly pouze letáky. I na tyto případy by měla pamatovat pravidla soutěže Zlatý klas.
Ocenění získal Sekt Stang Real Brut (6), vystavovatel Templářské sklepy Čejkovice, vinařské družstvo. Jde o výrobek s výbornými senzorickými vlastnostmi, typického aromatu a vyvážené vůně. Svým obsahem cukru se řadí do skupiny Brut. Jakosti výrobku odpovídá i mimořádně kvalitní adjustáž.
Zlatý klas obdržela Hraška pikantní (7), vystavovatel Ceria, s. r. o., Brno. Obsahuje hrachovou moučku a obilné přísady, neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva. Má vysoký obsah vlákniny, je zdrojem hořčíku a zinku. Hodí se k přípravě dietních pomazánek, dresinků a k obalování smažených produktů. Umožňuje obalovat bez použití vaječných komponentů obsahujících choresterol.
Oceněna byla i Bio šunka (8), vystavovatel Masokombinát Plzeň, s. r. o. Tento kvalitní výrobek nejvyšší kategorie reaguje na současné trendy produkce potravin s vyšším stupněm ochrany životního prostředí a péče o hospodářská zvířata. Šunka je vyrobena z masa bio kvality moderní technologií, spotřebitel ocení i dokonalé zabalení.
Uspěla i Kachní prsa na pomeranči (9), vystavovatel Agropol Food, s. r. o., Praha, výrobce Promt Modřice, a. s. Výrobek netradiční svou připraveností pro kuchyňské použití spoří čas na přípravu, neboť se dodává balený v hliníkové misce, ve které se peče. Má velmi dobře vyváženou a výraznou chuť založenou na unikátní kombinaci a poměru koření, pomeranče a pepře. Jde o 100% čerstvý český výrobek.
Dalším oceněným exponátem byla Písecká vysočina (10), vystavovatel ZŘUD – Masokombinát Písek CZ, a. s., Samoty. Salám vysočina patří mezi nejoblíbenější české masné výrobky. Oceněný exponát je vyrobený z prvotřídní suroviny, voní kouřem zracích komor a přírodním kořením. Konzument na něm ocení tradiční chuť výrobku.
Zlatý klas získal také Jihočeský nářez Bohemia (11), vystavovatel Antoni CZ, s. r. o., Dolní Třebonín. Originální masný výrobek z klasických surovin s vložkou rostlinných semen, solený pouze obyčejnou solí obohacenou jódem, využívá originální recepturu vyvinutou prof. Milanem Peškem, CSc., z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Senzoricky zdařilý výrobek je barven přírodními produkty s obsahem antioxidantů (červená řepa, sladká paprika), které jsou schopny zneškodňovat volné radikály, jež mohou vyvolávat kardiovaskulární choroby a rakovinu. Použitá originální metoda barvení nahrazuje dosud využívanou metodu založenou na reakcích přidávaného karcinogenního dusitanu. Jde o novou generaci uzenin splňující kritéria racionální a zdravé výživy. Nově vyvinutá složka je přihlášena k patentovému řízení.
Prestižní cenu Zlatý klas získala i Medovina Včelovina (12), vystavovatel Včelco, s. r. o., Trnava, Slovensko. Jde o kvalitní produkt vyrobený klasickou technologií, přiměřeně sladké chuti, ochucený přírodními bylinami hořké chuti. Senzorické vlastnosti jsou harmonizované v chuti, vůni i v barvě.
Posledně oceněným exponátem byla Lopenická slanina (13), vystavovatel Voma, s. r. o., Uherský Brod. Masný výrobek charakterizuje velmi přitažlivý vzhled, v nákroji lákavě rozložené vrstvy svaloviny, příjemně působící suchý povrch a barva. Nezaměnitelná pikantní chuť a křehkost výrobku jej předurčují pro přípravu rychlého občerstvení, dobrá krájitelnost umožňuje přípravu obložených mís a jednohubek. Je také vhodný jako občerstvení na turistické výlety.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down