11.08.2008 | 08:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Modrý postřikovač s mnoha patenty

Pro návštěvníky dvanáctého polního dne v Bernarticích bylo letos kromě mnoha odrůd ozimé pšenice a ozimé řeky připraveno velké množství techniky. Zemědělské družstvo Bernartice představilo všech devět traktorů John Deere se základním nářadím, s kterými obhospodařuje přes 3000 ha zemědělské půdy. ZZN Pelhřimov, a. s., zase vystavila skupinu strojů New Holland, Kuhn a Berthoud, které začala od loňského roku prodávat.

Velkou pozornost věnovali pořadatelé i návštěvníci taženému postřikovači Racer od francouzské firmy Berthoud. Její historie začala již před 113 léty, a od té doby se stále zabývá postřikovací technologií a vývojem postřikovačů. V současnosti nabízí širokou řadu nesených, tažených i samojízdných modelů. Firma Berthoud patří mezi špičku ve svém oboru, což dokazoval i model Racer, na němž bylo hned několik patentů firmy Berthoud.
V první řadě jde o jedinečné odpružení nápravy Actiflex, které zajišťuje klidný průjezd nerovnostmi. Systém eliminuje příčné i podélné nerovnosti. Kultivovanou a rovnoměrnou aplikaci postřikové látky zajišťuje systém odpružení ramen Axiale, který díky závěsu na centrálním čepu nabízí vertikální stabilitu zejména při zatáčení a velmi dobré chování ve svažitých terénech. V základní výbavě tohoto systému je i úhlový korektor, za příplatek pak variabilní nastavení geometrie ramen. Ta jsou automaticky udržována v rovnováze a v poloze rovnoběžné s nápravou pomocí pružin. Nárazové výkyvy jsou tlumeny dvěma nebo čtyřmi tlumiči podle záběru ramen. Díky speciální trojúhelníkové prostorové konstrukci ramena nekmitají a současně chrání z obou stran trysky usazené v držáku Quadrix.
K další výbavě patří i nezávislé sklápění jednotlivých částí ramen, rozšíření počtu sekcí, vypínání jednotlivých sekcí pomocí systému GPS apod. Speciální tvar všech dodávaných nádrží minimalizuje přelévání tekutiny během jízdy, což přispívá ke komfortu práce. Pro jednodušší obsluhu postřikovače lze nainstalovat systém automatického plnění. Samozřejmostí je normou stanovená vymývací nádrž, přimíchávací nádržka na postřik s vymýváním nádob a nádržka na mytí rukou.
V ukázce na provizorním zkušebním polygonu mohli návštěvníci přímo v akci posoudit u tohoto postřikovače stabilitu ramen. Byly prezentovány i dva druhy trysek. Plošná tryska Nozal RFX/AFX vytváří jemné kapkové spektrum a měla by být použita především v ochraně rostlin. Tříotvorová výtoková tryska Kwix Trifilet je určena pro aplikaci kapalných hnojiv. Při použití výtokových trysek se značně eliminuje poškození porostu popálením, tak jak hrozí v případě použití plošné trysky. Nepoškozené porosty jsou pak méně náchylné proti tlaku houbových chorob a poskytují vyšší výnosy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down