04.08.2008 | 12:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Devatenáct lisů v akci

Slunce pálilo a žně byly v plném proudu. Na poli se prohánělo dvacet sklízecích mlátiček a proti nim stála stejně početná skupina lisů. Nebyly to jen tak ledajaké žně, řeč je o předváděcí akci Den Zemědělce, který se konal koncem června v Hustopečích. Když konečně dojela poslední mlátička, celý dav návštěvníků se přesunul k další pracovní operaci, k ukázkám lisování slámy, která zůstala ležet v úhledných řádcích po celé délce předváděcí plochy pole. Této práce se ujaly téměř dvě desítky lisů.

Agri CS, a. s.
První se rozjely dva lisy značky Case IH, které prezentovala firma Agri CS. Řádek začal sbírat RBX 453, což je lis na válcovité balíky s proměnlivou komorou. Sběrač pracuje v záběru 2,3 m a za sebou dokáže nechávat balíky maximálního průměru 150 cm. Ovšem větší model RBX 463 dokáže slisovat i balíky do průměru 180 cm. Lis může mít řezací ústrojí s pěti, sedmi, nebo patnácti noži. Vázání probíhá variabilně buď do sítí nebo do provázků.
V závěsu za RBX 453 vyjel sesbírat řádek stroj s označením LBX 422, tažený traktorem Case Puma 165. Lis tentokrát tvaroval hranolovité balíky. Velikost balíků byla 120 x 70 cm s proměnlivou délkou 0,3 až 2,5 m. Stroj disponuje šestiprovázkovým vázacím systémem. K lisování hranolovitých balíků firma Agri CS nabízí ještě model 322, který slisuje slámu do balíku o velikosti 80 x 90 cm a model 432 s možností lisovat balíky do velikosti 120 x 90cm. Také lisy na hranolovité balíky mohou být vybaveny řezacím ústrojím a mohou být dodávány s jednoduchou nebo tandemovou nápravou.

Agrall zemědělská technika, a. s.
Další lisy, tentokrát značky Claas, vyjely z pomyslných stájí firmy Agrall. Lis na hranolovité balíky Quadrant 3400RC je vůbec největším jeho lisem v nabídce. Šířka sběracího ústrojí dosahuje 2,35 m. Lisovací komora má šířku 120 cm a výšku 100 cm. Délka tvořeného balíku je pak proměnlivá od 1 do 3 m. Stroj má předlisovaní komoru a píst vlastního lisu zpracovává materiál působením tlaku 200 barů. Veškeré procesy lze komfortně obsluhovat přímo z kabiny traktoru. Výhodou stroje je velký pracovní záběr a také dostatečná tuhost balíků.
Druhým představovaným lisem v nabídce firmy Agrall byl lis na válcovité balíky Claas Variant 365. V řadě Variant firma Agrall nabízí celkem čtyři modely. Variant 365 je druhým největším lisem řady. Vytvořené balíky dosahují průměru od 90 do 155 cm a šířky 125 cm. Lis má sběrač se záběrem 2,1 m. Řezání probíhá pomocí čtrnácti nožů a vázání je řešeno do sítě nebo do provázku.

RCG – Agromex, s. r. o.
Firma RCG – Agromex představila lis Fendt. Traktor Fendt Vario 900 dopravil k řádku i lis Fendt na hranolovité balíky s označením 1290S. Rozměry tvořeného balíky jsou 120 x 90 cm a délka je nastavitelná do maximálně dvou metrů. Lis může být opět vybaven řezacím ústrojím. Už ve standardní výbavě má stroj přední tandemovou nápravu. Zadní náprava je vlečená, proto se lis hodí pro větší podniky nebo do služeb.
Firma Fendt vyrábí i lisy na válcovité balíky, které sice neukázaly, co umí přímo na poli, ale návštěvníci si je mohli prohlédnut u stánku firmy RCG.

Kvernerland Group Czech s. r. o.
Slisovat svůj řádek vyrazil i lis firmy Kverneland. Tento lis s označením Vicon LB 12290 na hranolovité balíky disponuje lisovací komorou širokou 120 cm a vysokou 90 cm. Komoru lze přestavět i na balíky s výškou 80 cm. Sběrací záběr lisu představoval 2,35 m. Integrální sběrací rotor, který je součástí sběracího systému, má patentován firma Vicon. Konstrukce tohoto systému má za následek lepší průchod materiálu, a to až o 25 % do lisovacího kanálu. Vlastnímu lisování předchází ještě předlisovací komora. K lisování slouží vlastní hydraulický okruh i s vlastním nezávislým čerpadlem a hydraulickou náplní.
V závěsu za svým druhem vyjel i lis RV2160. Tento lis je horkou novinkou firmy Kverneland. Jeho lisovací komora je proměnlivá a celý proces lisování řídí elektronika, která je kompatibilní s elektronikou v traktorech. Vázání se přesunulo do přední části komory, vchod do komory je krátký, což umožňuje předpětí sítě. Tuto konstrukční novinku uživatel pocítí v úspoře vázacího materiálu.

Strom Praha, a. s.
Společnost Strom Praha představila lis John Deere 582 s proměnlivou komorou a s tvorbou balíků v průměru od 60 do 155 cm a šířkou 1,17 m. Lisování probíhá pomocí šesti pásů, které jsou spojeny sponkami. Vázat se může do provázku nebo do sítě podle přání zákazníka. Celý lis včetně reverze se ovládá přímo z kabiny. Lis umí svými čtrnácti noži zpracovat materiál na řezanku o délce 70 mm. John Deere ještě nabízí dva modely lisů s variabilní lisovací komorou 572 a 592 a dále modely 578 a 568, které disponují pevnou lisovací komorou.

P & L, spol s. r. o.
Za barvy firmy P & L se do řádku slámy pustil lis Welger V160, který je také horkou novinkou. Poprvé byl představen loni v Hannoveru na výstavě Agritechnica. Konstrukčně vychází z lisu RP 405. Lisovací komora disponuje novou geometrií a nekonečné pásy zajišťují stoprocentní trakci s minimálním odrolem. Lisovací systém CPS, který má firma patentovaný, způsobuje rovnoměrný růst tlaku, takže balík je dobře slisován. Lis je poháněn hydraulicky a má svůj vlastní okruh, není tedy závislý na traktoru. Průměr balíku je proměnlivý od 0,9 do 1,6 m. Vázání je řešeno do sítě nebo provazem.

Phoenix – Zeppelin, spol. s. r. o.
Společnost Phoenix Zeppelin představila lis Challenger LB34. Lis byl tažen kolovým traktorem Challenger 1065 B. Za sebou zanechával hranaté balíky o rozměrech 120 cm x 80 cm a maximální délky 2,7 m. Sběrač má pracovní záběr 2,26 m. Lis má předlisovací komoru. Rychlost kompresního pístu v lisovací komoře je 47 zdvihů za minutu. Díky tandemové nápravě může dosahovat pojezdové rychlosti až 65 km/h. Vázání má na starosti šest dvojitých uzlovačů. Na vývodovou hřídel je třeba počítat s výkonem 130 k pro lis bez řezání a 170 k pro lis s řezáním.

Agrozet České Budějovice a. s.
Agrozet České Budějovice přivezl lis značky Pöttinger VarioProfi 6165. Sběrač lisu má pracovní záběr 2,5 m. Komora s pěti nekonečnými pásy dokáže lisovat slámu do balíků o průměru 0,6 až 1,6 m. Lisovací tlak je volně nastavitelný. Díky unikátnímu systému nadlehčení může sběrač kopírovat přesně terén. Lis může být vybaven řezacím ústrojím až se 14 noži. Ke komfortu přispívá fakt, že veškeré elektronické ovládání je v českém jazyce.

Some Jindřichův Hradec s. r. o.
Vzápětí vyjel ze svého stanoviště bratr předcházejícího stroje Roll Profi 3200C, kterého představila firma Some. Tento lis značky Pöttinger představuje klasického zástupce lisů na válcovité balíky s pevnou kombinovanou komorou. Sběrač o záběru dva metry obsahuje čtyři řady sběracích prstů. Dále materiál postupuje přes vkládací rotor až k řezacímu ústrojí, které má 14 nožů, z nichž každý je samostatně jištěný. Průměr balíku je 1,25 m. Vlastní lisovací komora je v přední části tvořena řetězovými válci, v zadní části tyčovými unašeči. Výhoda této konstrukce spočívá v možnosti otáčení balíku hned na začátku, čímž se dosahuje lepší slisovatelnosti hned od středu balíku.

Krone
Firmu Krone zastupovalo několik lisů. První z nich, lis na válcovité balíky Vario Pack 1500, je vybaven variabilní řetězovou lisovací komorou. Řezání zajišťuje 16 nožů, kterými může být lis na přání zákazníka vybaven. Balíky tvoří v průměru od 100 do 150 cm.
Další příslušník stáje Krone byl lis Combi Pack. Kromě lisu je součástí stroje balička, která se používá při sklizni pícnin. V případě lisování slámy slouží balička jako zásobník. Materiál je posbírán stejně jako u lisu Vario Pack sběračem o záběru 1,95 m a může být nařezán sedmi, patnácti nebo dokonce sedmnácti noži až na délku 64 mm. Lis vytváří balíky s průměrem od 100 do 150 cm. Po slisování je možné díky integrované baličce zabalit balík do fólie. Celý proces je řízený elektronicky.
Novinkou od firmy Krone je lis Comprima. Sběrací ústrojí je vybaveno systémem Easy Flow. U lisu je uplatněn Novogrip-princip. Nekonečný příčkový pás vytváří v lisovací komoře vzhledem ke svému tvaru zubový efekt, který unáší lisovanou hmotu. Ta je vysoce předlisována již v počáteční fázi tvorby balíku. Inovativní technické řešení zajišťuje klidný a tichý chod celého lisu prostřednictvím gumových nosných pásů. Všechny dosud popisované lisy vytvářejí válcovité balíky, ale firma Krone nabízí i lis na balíky hranolovité a dva modely také v Hustopečích předvedla.
Na řádek se vypravily lis Big Pack 1290 a v závěsu za ním Big Pack 1290 hdp. Lisovací komory lisů na hranolovité balíky vyrábí firma Krone ve velikostech 80 x 90 cm, 70 x 120 cm, 90 x 120 cm a 120 x 130 cm. Nejprodávanější lisem na hranolovité balíky je Big Pack 1290 xc. Xc označuje řezací ústrojí až s 26 noži, které jsou schopné vytvořit řezanku o délce 42 mm. Big Pack 1290 disponuje lisovací komorou o velikosti 90 x 120 cm. Délka balíku je 2,3 m a u modelu Big Pack 1290 hdp ještě o 80 cm delší. Označení hdp znamená lepší slisovatelnost až o 25 %. Lis tak dokáže vytvořit balík o hmotnosti 530 kg. Sběr materiálu zajišťuje systém Easy Flow a sběrač pracuje v záběru 2,35 m.

Agrotec, a. s.
Také žluté lisy v kombinaci s modrými traktory značky New Holland se nenechaly zahanbit a zhostily se svého úkolu. První z nich, lis na válcovité balíky BR560A, lisuje pomocí pevné lisovací komory, která je vybavena 33 nekonečnými příčkovými pásy. Průměr balíku je 125 cm. Stroj disponuje pracovním záběrem dva metry. Rotační podavač může být vybaven třemi, sedmi nebo dokonce patnácti noži. Výkon lisu je 300 balíků za směnu a na vývodový hřídel klade požadavek 70 koní.
Dalším strojem byl lis na hranolovité balíky BB960A. Lisovací komora tohoto lisu má velikost 120 x 90 cm a maximální délka balíku je 2,5 m. Sběrač pracuje v záběru 2,4 m. Dále lis může mít 33 nožů a nejmenší délka řezanky 39 mm. Kvalitní lisování zajišťuje předlisovací komora, kde se materiál předlisuje a pak se posunuje do lisovací komory. Lis se 42 zdvihy za minutu tvoří hranolovité balíky.

Zhodnocení přehlídky

V Hustopečích se představila opravdu široká paleta lisů. A i když materiál nebyl zrovna ideální – předváděcí žně se totiž konaly příliš brzy, navíc den před nimi pořádně pršelo – nakonec všechny řádky slámy zmizely a na poli zůstaly ležet úhledně slisované balíky slámy. Na řadě byly další zemědělské stroje.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down