23.07.2008 | 02:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Česká premiéra pro tři nové stroje

Zbrusu nový kousek z dílny výrobce Horsch, osmimetrový secí stroj s podkořenovým přihnojováním Horsch Pronto 8 DC PPF, bylo možné poprvé spatřit na letošním Techagru. Vystaven byl v expozici společnosti Lukrom Zlín, a. s., stejně jako několik dalších čerstvých přírůstků do této rozsáhlé rodiny strojů. Například šestimetrový kypřič Tiger 6 AS, který byl agregován se secím adaptérem Pronto 6 TD, nebo talířový podmítač Joker 6 CT se záběrem šest metrů. Ty všechny zažily letos na výstavě svou českou premiéru.

V rozsáhlé expozici společnosti Lukrom Zlín, a. s., nebylo možné přehlédnout červenou techniku na přípravu půdy a setí Horsch, ani zelené traktory a postřikovače John Deere. Její výstavní plochu doplňoval ještě horizontální míchací krmný vůz Luclar Orion Vorax (objem devět kubíků), rozdružovač balíků Luclar Multiball Cutter a samojízdný vertikální míchací krmný vůz Multi Rollercar Classic s tankem o objemu třináct kubíků. Jak informoval Petr Kozák ze společnosti Lukrom Zlín, návštěvníci mohli na stánku firmy vidět ze sortimentu strojů Horsch tři novinky, které byly představeny vloni na podzim na výstavě zemědělské techniky v Hannoveru, ale česká veřejnost je mohla spatřit až o několik měsíců později.

Efektivně využije hnojivo Osmimetrový univerzální secí stroj Horsch Pronto 8 DC PPF s podkořenovým přihnojováním je určen pro setí po orbě, do mulče i setí bez přípravy půdy. K tomuto účelu má dvoukomorový zásobník o objemu 7000 litrů, který slouží jak k uložení osiva, tak hnojiva.
Stroj je vybaven dvěmi konstrukčně stejnými výsevními ústrojími, která zajišťují přesné dávkování osiva a hnojiva. Hnojivo je ukládáno vždy mezi dva řádky osiva (v hloubce jeden až patnáct centimetrů), a to pomocí přídavné řady přihnojovacích dvoudiskových botek PPF, umístěných mezi čelní talířové nářadí a střední pneumatikový pěch. Ty hnojivo umístí koncentrovaně na dno drážky, jejíž uzavření a stlačení půdy pak provede pěch. Tento postup zaručuje dokonalé oddělení hnojiva od osiva a zrychluje účinnost živin za sucha. Přesným umístěním hnojiva v blízkosti kořenů se navíc zvyšuje jeho účinnost a omezuje jeho vyplavování z půdy.
Vedle startovacích dávek hnojiva je možné používat také celovegetační vysoké dávky, neboť hnojivo je od osiva bezpečně odděleno. Činnost výsevního ústrojí je elektronicky monitorována a kontrolována systémem DrillManager ME a lze ji ovládat přímo z kabiny traktoru.

Dvě operace v jednom přejezdu Další novinku, šestimetrový hloubkový kypřič Tiger 6AS, bylo možné na brněnském výstavišti vidět v agregaci se secím adaptérem Pronto 6 TD, který má také pracovní záběr šest metrů. Tiger AS je určen pro intenzivní rozpracování půdy až do hloubky 35 centimetrů. Jeho nejvýznamnější vlastností je schopnost promísit velké množství organické hmoty rovnoměrně do celého půdního profilu. Velká průchodnost stroje zaručuje bezproblémovou práci i ve ztížených podmínkách. Tato sestava dvou strojů podle výrobce uspoří zemědělci nejen čas, neboť dvě pracovní operace spojí v jednu, ale také kvalitně založí porost.
Secí adaptér Pronto TD používá stejné výsevní botky TurboDisc jako ostatní stroje Pronto. Stejný je také pneumatikový pěch o průměru 78 centimetrů, jež je součástí kypřiče. Dosahovaná kvalita setí se přitom vyrovná specializovaným secím strojům Pronto DC nebo AS. K rychlému připojení secího adaptéru slouží u v¨šech kypřičů řady Tiger (kombinovat s ním lze i kypřiče LT nebo MT) hydraulický závěs. Díky němu trvá operace velmi krátkou dobu, oba stroje je možné používat i samostatně.

Vytvoří optimální seťové lůžko Pro podmítku a předseťovou přípravu půdy je určen nový kompaktní talířový podmítač Joker 6 CT, který je ve svém šestimetrovém záběru vybaven 48 talíři o průměru 46 centimetrů (dostupný také v pracovním záběru čtyři a dvanáct metrů). Tento model je vhodný zejména pro mělké a rychlé podřezání strniště ke stimulaci klíčení výdrolu, přerušení kapilarity a první zapravení posklizňových zbytků. Využít jej lze rovněž pro přípravu seťového lůžka po orbě a pro nakypření. Jeho předností je schopnost velmi dobře rozdrobit půdu a účinně utužit a urovnat povrch.
Pracovní ústrojí DiscSystém se skládá ze dvou řad talířů, které díky svému specifickému tvaru a vysokému přítlaku snadno vnikají do půdy. Na Techagru byl k vidění s univerzálním pěchem RollFlex, který zajišťuje hluboké utužení půdního profilu při zachování kyprého povrchu. K dispozici je však i několik dalších typů pěchů – RollCut, DoubleDisc či pneumatikový pěch. Při vyšší pracovní rychlosti kolem 15 kilometrů za hodinu se kvalita jeho práce zvyšuje. Tak rychlý pojezd pak umožňuje vysoký plošný výkon při nízkých nárocích na tažnou sílu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down