30.06.2008 | 04:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové stroje z Lipska

Koncem května se tradičně uskutečnila dvoudenní exkurze do továrny BBG - Amazone v Lipsku. Pořádala ji firma Unicom Agro, a. s., která zastupuje stroje Amazone na českém trhu.

Firma Amazone letos slaví 125let. Nikoliv však od svého vzniku, nýbrž od prvního užití jména Amazone. Společnost Amazonen – Werke založil v roce 1883 Heinrich Dreyer. Portfolio produktů firmy je velmi široké, stroje se vyrábějí v sedmi závodech. V podniku BBG – Amazone v Lipsku se montují tažené postřikovače řady UG a technika pro zpracování půdy. Kromě toho tu mají také testovací polygon, který splňuje všechny kritéria evropské unie. Zabývají se zde i polními pokusy, zejména ekonomickým dopadem minimalizační technologie zpracování půdy. Celou exkurzí nás provázel vedoucí produktových manažerů firmy Amazone Dr. Sven Dutzi.

 
Stroje pro zpracování půdy

Jako první se představil stroj Catros s pracovním záběrem 7,5 m, který se dodává v záběrech již od 3 m. V současnosti se uvažuje o prodloužení pracovního záběru až na 12 m. Catros je sestaven ze dvou řad disků, přičemž první z nich je nastavená do úhlu 14°, druhá do úhlu 17°. Přední disky je možné nastavit bočně tak, aby práce probíhala vždy po celé ploše. Za diskovým polem ještě může být zařazen zavlačovač. Pracovní hloubka se nastavuje hydraulicky. Klínové pneumatiky na zadní částí Catrosu jsou díky své speciální konstrukci vhodné i pro přepravu po silnici. Na poli pak slouží k cílenému zhutňování. Stroj je vhodný pro mělkou podmítku nebo například pro zapracování kejdy do půdy.

Druhý stroj - kombinovaný kypřič Centaur, má podmítací radlice a diskové zarovnávací brány. Vyrábí se ve dvou typech Super a Speciál. Centaur Speciál má tři předsazené řady radliček a jednu řadu disků. Pracovní záběr může být 3, 4 a 5m. Centaur Super má čtyři řady radliček a dvě řady disků, i jeho pracovní záběr se pohybuje od 3 m do 5 m. Oba typy se také liší vzdáleností radlic. Při rozhodování pro jeden nebo druhý typ je třeba přihlédnout ke struktuře obdělávané půdy. U obou typů je světlá výška rámu 105 cm a výška radlic 85 cm, což napomáhá k práci bez zanášení stroje. Speciální uložení radlic umožňuje vyklápění nejen ve směru dopředu a dozadu, ale také do boků. Navíc se hrot vyklopí teprve od zatížení 500kg. Centaurem lze nahradit klasickou orbu, půdu lze zpracovat až do hloubky 35cm.

 
Secí technika

Avant je secí kombinace s čelním zásobníkem. Uložení zásobníku osiva vpředu a rotačního kypřiče se secí lištou vzadu zajišťuje optimální rozložení zátěže na nápravu. Zásobník před traktorem má kapacitu 2500 litrů. Kypřič vzadu měl záběr 6m, ale pro Evropu se vyrábí standardně se záběrem 4 m. Součástí jsou i dvě rozdělovací hlavy. Od nich vedou semenovody přímo k výsevným botkám. V nejtěžších pracovních podmínkách se používají diskové botky RoTeC+, které mají větší průměr a jsou z tvrzené kalené oceli.Celý pracovní agregát se nastavuje v kabině traktoru přes počítač Amatron.

Další prezentovaný secí stroj nesl jméno Cirrus. Tato kombinace pro velké výměry sestávala ze dvou řad disků k přípravě půdy, dále jsou zde velké klínové pneumatiky o průměru 800 mm, které zpětně zpevňují dno secí plochy a na ně pak navazují vlastní secí botky. Kombinace je ukončena zahrnovačkou a zavlačovačem, který je možné zvednout, například při výsevu řepky. Pracovní záběr stroje může být 3, 4 a 6 m. Zásobník s osivem má objem 2200 l nebo 3000 l, nástavbou je možné ještě tuto kapacitu zvětšit o 600 l. Mezi zásobníkem a dávkovacím kotoučem je instalováno hradítko. V případě změny osiva se hradítko zastrčí a bezpečně se tak oddělí nové osivo v zásobníku od starého osiva v dávkovacím kotouči. Také stroj Cirrus má integrovaný podvozek, pro přepravu slouží klínové pneumatiky.


EDX 9000 – T pro přesný výsev

Posledním prezentovaným modelem byl secí stroj pro přesný výsev EDX 9000 – T. Nabízí se výhradně se záběrem 9 m. Představuje další speciální techniku určenou pro výsev na velké plochy.

EDX 9000 – T se pyšní novou konstrukcí výsevného ústrojí, systémem Xpress. Osivo je uloženo ve dvou zásobnících, z nichž každý má kapacitu 500 kg. Jednocení zrn probíhá centrálně. Zrna se dostávají ze zásobníků do bubnu výsevního ústrojí a následně jsou po jednom vystřelovány přetlakem semenovody k secím botkám. Aby je nezdrželo tření, letí zrna semenovodem rychlostí 11m/s. Po vypadnutí do brázdičky, kterou připravila radlička, je pevně přitlačí umělohmotný zachycovací váleček. Tento postup zajistí, že zrno zůstane po vypadnutí na místě. Výhodou je vysoká pracovní rychlost až 15 km/h. Současně se aplikuje hnojivo, které je uloženo v zásobníku o kapacitě 5000 l vpředu a je vedeno k secím botkám. Hloubku výsevu je možné nastavit centrálně nebo pro každou botku zvlášť.

Připravený program byl opravdu bohatý. Kromě vlastní praktické prezentace strojů, která byla zakončena možností vyzkoušet si jakékoli předváděné nářadí, se mohli návštěvníci dozvědět o průběhu a výsledcích pokusů prováděných přímo v podniku Amazone. V neposlední řadě si prohlédnout celý výrobní proces strojů vyráběných v Lipsku.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down