30.06.2008 | 05:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Letos už tucet kvalitních značek

Robustní a kvalitní stroje s vysokou užitnou hodnotou a dlouhou životností má ve své nabídce společnost Dagros se sídlem v Kostomlatech nad Labem, která působí na českém trhu se zemědělskou technikou teprve pátým rokem. Přesto se během této krátké doby stala významným partnerem českých zemědělců. K oblíbeným značkám techniky Spearhead, Mengele, Ropa, Boqballe, Faresin, Frasto, Gütller, Sauter, Thaler, Veenhuis a SMS přibyla letos další značka, a to italská Roc.

Výrobní závod stejnojmenného názvu v italském Rimini se zabývá výrobou techniky na sklizeň píce. Kostomlatská společnost vybrala pro české zemědělce především shrnovač Roc série RT, který je určen zejména ke sklizni jetele a vojtěšky. „Tento model díky svým vlastnostem osloví nejednoho chovatele skotu, který kvalitním objemným krmivem nahrazuje drahé krmné doplňky,“ řekl našemu týdeníku Ing. Zdeněk Šilar, ředitel společnosti Dagros. „Shrnovač je založen na principu sběracího ústrojí známého ze sběracích vozů, lisů či řezaček a pásového dopravníku. Sběrač hmotu posečené vojtěšky či jetele nadzdvihne a dopravník ji posune do strany. Jde o šetrný způsob manipulace s pící, která se při sklizni nevláčí po poli, čímž nedochází k odrolu nejcennějších lístků a jejímu zbytečnému znečištění hlínou a kamením, které pak znehodnocují i kvalitu senáže. Stroj je možné využít i k obracení řádků slámy a sběru biomasy.“
Sběrače Roc RT se vyrábějí v pracovním záběru 6,5, 9,5 a 12, 2 m, s ohledem na transportní šířku jsou pro české podmínky nejvhodnější dva menší modely. Každý shrnovač Roc RT má tři sekce, které lze jednotlivě vypínat. Na výstavě Techagro 2008 se společnosti Dagros podařilo prodat na českém trhu první stroj tohoto výrobce, a to typ RT 950.

Německý hit míří do Čech
K hlavnímu sortimentu společnosti Dagros patří anglické mulčovače Spearhead, které si již mezi zemědělci našly své místo. Velké rotorové stroje Spearhead se svislou osou rotace si dokonale poradí s posklizňovými zbytky všech plodin, které se sečou na vyšší strniště. Následné zpracování pozemku a předseťová příprava je tak mnohem snazší. U mulčovačů Spearhead oceňují zemědělci především jejich extrémní odolnost vůči poškození. Každý nůž o hmotnosti sedm kilogramů je vytvarován tak, aby vytvářel silný sací efekt, takže dokáže zvednout a posekat i poježděnou trávu. Přitom rozdrtí případný kámen či jinou překážku. Další předností anglických mulčovačů je jejich obrovská výkonnost, schopnost příčně kopírovat pozemek, stabilita a spolehlivost. Zájem je o ně nejen v zemědělských podnicích, které mají trvalé travní porosty a pastviny, ale v poslední době i mezi farmáři, jež pěstují řepku nebo kukuřici.
Na letošním veletrhu Techagro si mohli návštěvníci prohlédnout model s pracovním záběrem 8,2 m. „Tyto stroje s velkým záběrem se využívají především k drcení kukuřičného strniště a v poslední době i k drcení slámy a strniště po obilovinách,“ vysvětluje Zdeněk Šilar. „Právě druhý způsob je poslední dva roky hitem sklizně obilovin v Německu. Jsem přesvědčen o tom, že za čas tomu bude stejné také u nás. Hlavním důvodem vedle úspory nafty, je i vyšší výkon sklízecích mlátiček, které nechávají vysoké strniště, jež se likviduje mulčovačem. Mlátička tak sklidí velký počet hektarů v době, kdy je obilí nejkvalitnější a tím i nejcennější.“ Naopak menší modely mulčovačů Spearhead v záběru 3 a 4,6 m, kde dostačuje traktor s výkonem motoru70 a 90 koní, se využívají k mulčování luk a pastvin. I v kopcovitém terénu se s nimi osvědčily traktory Zetor s nízkou spotřebou nafty.

S pilou na dotace
V poslední době roste také zájem o další produkty značky Spearhead. Jde především o příkopová ramena Twiga s dosahem 3,2 m až 9,0 m a širokou paletou příslušenství, které nabízí mnoho možností a využití základního stroje. Nejprodávanější model Twiga 6000 s dosahem robustního ramene 5,6 nebo 6,6 m s teleskopem se standardně připojuje do zadního či čelního hydraulického závěsu traktoru, lze ho namontovat i mezi nápravy. Rameno je možné vybavit mulčovací hlavou nebo kotoučovými pilami stejné značky k ořezávání větví. Lze je připevnit i na teleskopický manipulátor, čímž se vhodně rozšíří jeho využití během celého roku, zejména v zimních měsících.
Právě kombinace manipulátoru Faresin 7.45 a kotoučové pily Spearhead o záběru 2,4 m lákala na brněnském veletrhu velkou pozornost. Krabí chod a délka ramene 7 m jsou zárukou toho, že se větve ořezávají bez velkého rizika jejich dopadu na kabinu. Tato kombinace splňuje všechny požadavky na bezpečnost práce, přitom uživatelé ocení i dokonalý výhled oproti variantě s traktorem. Zemědělci mají s tímto zařízením velmi dobré zkušenosti. Například při úpravě větrolamů pilou Spearhead ořezal jeden farmář na Znojemsku větve okolo 2000 ha zemědělské půdy a po novém změření výměry systémem GPS vzrostla vlivem odstranění stínů celková plocha jeho výměry o 80 hektarů. O to větší pak byly dotace.

Slouží téměř celý rok
K zajímavému sortimentu společnosti Dagros patří i kloubové nakladače Thaler. Tyto stroje najdou uplatnění v každém zemědělském podniku, zejména s chovem skotu, jsou vhodné k vyhrnování chlévské mrvy či jako doplněk ke krmným vozům bez vlastního nakládání. Devět modelů kloubových nakladačů Thaler je vybaveno motory o výkonu 16 až 44 kW (22 až 61 koní), délka ramene se pohybuje od 3550 do 4670 mm a provozní hmotnost je v rozmezí 1470 do 2900 kg. Jak nám řekl Ing. Šilar, nakladače Thaler mohou postupně nahrazovat teleskopické manipulátory řízené smykem, jejichž velkou nevýhodou je vysoké znehodnocení pneumatik. Na veletrhu Techagro budil velkou pozornost model Thaler KL 351 se čtyřválcovým, vodou chlazeným motorem Perkins o výkonu 38 kW (51 koní) při 3000 n/min. Celkový dosah teleskopického ramene je u tohoto hydrostaticky poháněného stroje s automatickým řízením a standardní lžící 4020 mm, maximální provozní hmotnost je 2540 kg. K dispozici jsou i zmíněné teleskopické nakladače Faresin vhodné do stájí s omezenou průchodností.
V expozici kostomlatské společnosti nemohly chybět ani speciální univerzální válce Güttler s typickými hranolovými špičkami, které intenzívně drobí hroudy a pozemek opět utužují. Tyto válce se využívají při přípravě půdy a seťového lůžka, ale v kombinaci s jednoduchým secím strojem i k setí travin do trvalých travních porostů či k ošetřování luk a pastvin. Z řad zemědělců stále častěji zaznívá tento názor: proč sít jeteloviny na ornou půdu, když je lze přisévat do lučních porostů a ornou půdu pak využít k produkci obilovin. Stavebnicovou konstrukci v záběru od 1,5 m do 12,5 m je možné kombinovat i s diskovými podmítači v oblastech chudých na vláhu. Univerzální válce Güttler se mohou v zemědělském podniku využívat po celý rok.

Lídr se jmenuje Leader
V nabídce společnosti Dagros nechybějí ani stroje pro chovatele skotu, zejména krmné a míchací vozy. Firma zastupuje na českém trhu značku Frasto (horizontální jednošnekové vozy s dostředným mícháním) a Faresin (vertikální, horizontální i samojízdné vozy). Stroje obou značek jsou podle ředitele Šilara velmi kvalitní. Mezi našimi zemědělci jsou oblíbené především modely Frasto Storm o objemu 9 až 13 m3, lídrem mezi samojízdnými krmnými vozy u nás je je pak typ Leader značky Faresin, který využívá podobný systém pohonu a řízení jako teleskopické manipulátory stejné značky. Při najíždění do silážních jam i stájí se osvědčuje pohon 4 x 4, obě řiditelné nápravy i krabí chod (najetí do boku). Tyto krmné a míchací vozy se vyrábějí se zásobníkem 9 až 26 m3, s jedním nebo se dvěma šneky a s motorem o výkonu 140 až 210 k. Dosah frézy je 4,70 m, u větších pak 5,10 m. Jejich dalším charakteristickým znakem je krabí chod, uzávěrka diferenciálu, kabina s joystickem a klimatizací a maximální rychlost 30 km/hod. Největší výhodou vozů Faresin je nezávisle uložené míchací zařízení, váží se jen to, co skutečně spadne do zásobníku. V Brně nechyběl ani tažený vůz Faresin o objemu 10,5 m3 se dvěma míchacími šneky.
Chovatele skotu mohou využít i zařízení k přepravě a aplikaci kejdy značky Veenhuis. Masivní jednoosé nebo tandemové pozinkované nádrže o objemu 6 až 32 m3 s výškově stavitelnou ojí, hydraulickou podpěrnou nohou, vakuovou vývěvou, zadním čtyřbodovým závěsem a připojeným diskovým aplikátorem o záběru 4,56 až 7,60 m se vyznačují dlouhou životností, vysokou spolehlivostí a rovnoměrnou aplikaci kejdy do drážky travního drnu. Paralerogramové zavěšení disků a injektorů nenáročné na údržbu zajišťuje požadované zahloubení disků.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down