27.06.2008 | 07:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chybí zákon pro obnovitelné teplo

Podle ekologických organizací Calla – Sdružení za záchranu prostředí a Hnutí Duha potřebuje Česká republika nový zákon o podpoře výroby tepla z obnovitelných zdrojů energie. Právní předpis by podpořil výstavbu obecních výtopen na biomasu, solárních kolektorů a dalších projektů. Tím by se snížila i exhalace skleníkových plynů a závislost na dovozu zemního plynu z Ruska.

Evropská komise odhaduje, že velikost trhu s technologiemi zelené energie dosáhne v Evropské unii do konce tohoto desetiletí nejméně 13 miliard eur a očekává se vznik 250 – 300 tisíc nových pracovních míst. Zároveň klesne o více než 200 milionů tun roční produkce oxidu uhličitého.
Zatím jen elektřina Díky zákonu o podpoře obnovitelných zdrojů z roku 2005 se rozběhla výstavba větrných elektráren, fotovoltaické panely vyrábějí proud ze slunečního záření, energetické společnosti spalují biomasu a rozvíjejí se nové technologie. Druhá část sektoru – výroba tepla z „čistých“ zdrojů – ale zatím stagnuje. Zákon o obnovitelných zdrojích se totiž na teplo nevztahuje.
Obnovitelné teplo přitom není jen doplňkový zdroj: V porovnání se zelenou elektřinou má dokonce čtyřikrát větší potenciál: Z biomasy je u nás do roku 2030 možné vyrobit 170 petajoulů energie, dalších 30 petajoulů z bioplynu a nejméně 17 petajoulů ze sluneční energie. Významná je i geotermální energie.
Celkový český potenciál výroby tepla z obnovitelných zdrojů je více než 200 petajoulů ročně. Tolik tepla nedodají zákazníkům ani všechny současné teplárny a výtopny dohromady.
Méně exhalací a plynu Česká republika patří k evropským rekordmanům v produkci oxidu uhličitého. Obnovitelné zdroje tepla ale sníží uhlíkovou náročnost ekonomiky, a tím i emise skleníkových plynů.
Dvě třetiny obyvatel České republiky žijí v místech se zhoršenou kvalitou ovzduší. Ve velkých městech jsou příčinou zejména výfukové plyny, na venkově a malých městech návrat k vytápění uhlím po výrazném zdražení zemního plynu. Situaci by zlepšila právě nabídka obnovitelných zdrojů, především solárních kolektorů a moderních kotlů na biomasu.
Existuje ještě jedna souvislost ze zemním plynem: Tři pětiny jeho spotřeby totiž u nás připadají na domácnosti, z toho podstatná část, asi osmdesát procent, slouží k vytápění nebo ohřívání vody. Obojí by ale mohly zajišťovat obnovitelné zdroje. Mimo jiné by také pomohly snížit závislost na Rusku, odkud odebíráme 76 % zemního plynu.
Obnovitelné zdroje se tak mohou podílet i na lepších statistikách zahraničního obchodu. Dovoz ropy a plynu totiž patří mezi hlavní položky v záporném sloupečku naší obchodní bilance. Peníze za teplo – ročně jde o miliardy – by navíc zůstaly v obcích a regionech.
Jaké jsou zdroje Největší potenciál mezi obnovitelnými zdroji tepla má v České republice biomasa. I po odečtení ploch pro potravinářské a průmyslové plodiny zůstává pro její pěstování zhruba 14 % orné půdy, tedy asi 420 tisíc hektarů. Perspektivní jsou zejména energetické byliny a rychle rostoucí dřeviny.
Významné je i spalování bioplynu v kogeneračních jednotkách, které dodávají teplo i elektřinu zároveň.
Důležitým zdrojem jsou solární kolektory na ohřev vody, případně na vytápění. Zatím méně využívaná je hlubinná geotermální energie, naopak rychle se rozvíjí instalace tepelných čerpadel.
I v bioenergetice samozřejmě vzniká oxid uhličitý. Při spalování biomasy se ale do ovzduší dostává stejné množství uhlíku, jaké rostlina spotřebovala ke svému růstu. Tímto se proces vyrovnává a koncentrace skleníkových plynů se v atmosféře nemění. Biomasa je tedy energeticky neutrální. Oproti tomu při pálení uhlí nebo ropy se do ovzduší dostává uhlík z podzemí, kde ležel miliony let. Množství oxidu uhličitého v ovzduší tak narůstá
Doporučení pro politiky
Výrobu tepla z obnovitelných zdrojů podporuje podle různých průzkumů veřejného mínění 88 % obyvatel České republiky. Jejich poptávku může nový zákon pomoci naplnit. Sám o sobě ale stačit nebude. Musí jej doprovázet informační a poradenský program pro obce a domácnosti a změny ve vyhláškách, které odstraní administrativní překážky.
Sdružení Calla a Hnutí Duha budou společně prosazovat takovou legislativu o podpoře obnovitelných zdrojů tepla, která:
 zakotví koncepční podporu odvětví a zajistí ekonomickou rentabilitu obecních a podnikatelských projektů,
 poskytne administrativně jednoduchou a nárokovou dotaci domácnostem, které si chtějí pořídit solární kolektory, kotel na biomasu a tepelné čerpadlo,
 stanoví standardy na využívání obnovitelných zdrojů pro nové i rekonstruované domy.

Jiří Trnavský

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down