26.06.2008 | 12:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sebevědomě nahlíží do budoucnosti

Značka Massey Ferguson, která právě slaví své padesátiny, je dnes gigantem podnikající ve 140 zemích světa. Během několika posledních let společnost vynaložila obrovské investice na výzkum, vývoj a inovaci svých produktů, a nyní sebevědomě nahlíží do budoucna. Přitom se nebojí utkat s jakýmikoli požadavky zákazníků. Slova jako vize, inovace, vůdcovství, kvalita, spolehlivost, podpora, hrdost a souhlas jdou ruku v ruce s její výrobní strategií na dalších padesát let.

Uplynulo přesně padesát let od vzniku jedné z největších ikon ve světě zemědělské techniky posledních dvou století, značky Massey Ferguson (MF), ačkoli její historické kořeny sahají ještě o mnoho desetiletí zpátky. Teprve v roce 1958 se však zformovala do podoby, v jaké ji známe dnes, a poprvé vynesla na světlo ono známé logo, trojitý triangl, pod kterým vystupuje dodnes. Každý z trojúhelníků přitom symbolizuje jednoho ze tří zakládajících členů – Alansona Harrise Daniela Masseye a Harryho Fergusona.
Tuto událost si společnost letos připomněla uspořádáním „narozeninové“ oslavy, v Château Les Fontaines nedaleko Paříže, na které se v druhé polovině května sešlo několik stovek dealerů a novinářů z celého světa. Ti všichni prošli pečlivě naplánovaným programem, který byl zahájen tiskovou konferencí, videoprezentací a společenským večerem první den, a pokračoval prohlídkou největšího výrobního závodu traktorů MF v Evropě situovaného v Beauvais, návštěvou Massey Ferguson Village a také nakouknutím do nově otevřeného Technologického centra v den druhý.

Obrovské investice do výzkumu Továrna v Beauvais, která byla založena v roce 1960 a je vlastnictvím francouzské korporace AGCO, je nyní největším výrobním závodem traktorů MF v Evropě. Další jsou v Brazílii, USA, Finsku, Dánsku a Itálii. Areál, jehož součástí je i Massey Ferguson Village a Technologické centrum, se rozkládá na ploše 25 hektarů u městečka Beauvais, ležícího asi padesát kilometrů severně od Paříže. Produkce továrny se v posledních letech zdvojnásobila, jen v loňském roce vyrobila asi 18 000 traktorů a více než 21 500 převodovek. Každý traktor je přitom konstruován na objednávku konkrétního odběratele.
V Beauvais sídlí rovněž 320členný tým inženýrů vývojářů, který každodenně řeší nelehké úkoly, aby mohli zdárně pokračovat v tradici značky Massey Ferguson a její inovaci. Klíčovými hesly pro ně jsou větší výkon, lepší kontrola, vyšší produktivita, větší spolehlivost a ještě jednodušší ovládání.
Investice do inovací je totiž základním kamenem výrobní strategie. Jen na výzkum a vývoj nových produktů se tu vloni vynaložilo 40 milionů eur, a další miliony šly do výrobních zařízení. Co se skrývá pod pokličkou výzkumného centra, je však přísně střeženým tajemstvím. Možné je prozradit pouze oblasti současného bádání. Ty se například týkají zvýšení efektivity převodovky, snížení emisí, zvýšení transportní rychlosti, zvýšení komfortu ovládání nebo použití alternativních paliv.

Staro-nové muzeum Technologické centrum, které bylo otevřeno teprve letos v květnu, je místem obchodních setkání a prezentace produktů značky Massey Ferguson. Na první pohled trochu připomíná muzeum, neboť celé jeho předsálí je vyplněno několika historickými skvosty v podobě stařičkých modelů traktorů, které stály na počátku vzniku značky.
Nechybí tam například model Ferguson FE 35, který se vyráběl v anglickém městečku Coventry v letech 1956 až 1964 (za tuto dobu se jich vyrobilo 387 382 kusů). Již v té době se pyšnil šesti rychlostními převody, PTO, position control systémem a také dost silným motorem. V době svého vzniku byl technologickým milníkem a jeho jednoduchý design se odráží i v modelech současnosti. Hned vedle tohoto kousku je možné nalézt Ferguson Brown model A (Fergusonův hnědý model) postaveném na základě úspěšného černého modelu (Black tractor), který byl prvním traktorem vybaveným hydraulicky ovládaným tříbodovým závěsem. Také jeho hnědý bratříček byl vybaven hydraulikou a systémem pro kontrolu hloubky. Trojici úplných „začátečníků“ doplňuje ještě model TE 20, takzvaný Little Grey Fergie, který byl dalším stupněm ve vývoji traktorů. V Anglii doslova zahájil revoluci ve způsobu obdělávání půdy, díky tomu se stal jedním z nejpopulárnějších a nejúspěšnějších traktorů v Kanadě a Anglii vůbec. Za zmínku stojí ještě model Sue II, jež je tak trochu kuriozitou. Každopádně je asi nejslavnějším traktorem v historii společnosti Massey Ferguson, neboť byl dopravním prostředkem, se kterým v roce 1958 světoznámý horolezec Sir Edmund Hillary podnikl úspěšnou výpravu na Severní pól. Traktor zvládnul navzdory nevhodným sněhovým podmínkám a vysoké nadmořské výšce vzdálenost přesahující 1200 mil a dosáhl tak vysněného Edmundova cíle.

Nová síla, nové plány Značka Massey Ferguson letos ale neslaví jen své padesáté narozeniny, ale také svůj současný úspěch. „Massey Feerguson oslavuje to, čím je dnes, přesněji řečeno, oslavuje to, čeho jsme dosáhli během několika posledních let. Tedy renesance značky, revitalizace a načerpání nové síly, která nás postavila na cestu k dalšímu pokroku,“ říká Richard Markwell, generální ředitel korporace AGCO, která sjednocuje i několik dalších významných značek (například Challenger, Fendt a Valtra). Podle něj má nyní MF nejširší a nejlepší řady strojů ve své historii a rovněž jejich prodej je nejvyšší za posledních třicet let.
Nabídka traktorů Massey Ferguson nyní představuje dvanáct řad s modely o výkonu od 19 do 315 koní, které byly v letech 2003 až 2007 kompletně inovovány. Společnost ale neusnula na vavřínech a také v tomto roce přichází na trh s dalšími novinkami. V únoru 2008 byla představeny řada viničních traktorů MF 3600 VSF/GE obsahující čtyři modely, jejichž znakem je velmi malá šířka v rozmezí od jednoho do 1,7 metrů, a výkonem 69 až 100 koní. .V květnu 2008 to byla řada MF 5400 Tier III Low HP Range , obsahující rovněž čtyři modely, o výkonu 86 až 112 koní. Ve stejnou dobu přišla také řada MF 6400 s modely MF 6497 a MF 6499, jejichž maximální výkon je 215 a 230 koní. Oba jsou vybaveny motorem SisuDiesel Common Rail nejnovější technologie a převodovkou Dyna-6 Eco .Vyznačují se rychlostí, pohotovou reakcí, výbornou manévrovatelností a nízkou spotřebou paliva. Řada MF 1500 se brzy rozroste o dva nové modely MF 1529 (tříválec o výkonu 28 koní) a MF 1532 (tříválec o výkonu 32 koní). Přibude také jeden teleskopický manipulátor MF 8900 Xtra s motorem o výkonu 100 koní splňujícím emisní normu Tier III. Mezi jeho nové přednosti patří nižší hlučnost, zlepšený interiér kabiny, a vyšší produktivita.
To nejlepší ale podle Richarda Markwella teprve přijde. Jak decentně naznačil, mnoho investic bylo vynaloženo také na vývoj sklízecích mlátiček, a tak by se v roce 2009 měla na trhu objevit nějaká novinka i z této oblasti. Značka Massey Ferguson nezklame ani zájemce o velké traktory. Ve vývoji je totiž model, který by měl svým výkonem překonat i ty nejsilnější konkurenční stroje.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down