24.06.2008 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sázavské pozemky přestávaly stačit

Druhý ročník Dne zahradnické a komunální techniky uspořádalo vydavatelství Profi Press 11. června na zelených plochách města Sázava. V rámci celodenního programu se představila technika hned v několika kategoriích a pro návštěvníky milující adrenalin byla připravena jízda zručnosti na strojích s nulovým poloměrem otáčení i losování o hodnotnou cenu v podobě sekačky.

Největší předváděcí akce profesionálních strojů pořádaná v tomto oboru v České republice začíná mít zvuk a pozemky v centru města Sázava jí začínají být malé. Oproti loňsku totiž přibylo jak vystavujících firem, tak i návštěvníků. Necelá tisícovka zájemců si mohla prohlédnout exponáty více než čtyřiceti firem a v praktických ukázkách se představilo více než 80 strojů. A to už je pořádná porce.

Při předvádění téměř nikdo nechyběl
Zahájení akce, které nakonec i přes počáteční obavy pořadatelů a předpovědi meteorologů počasí přálo, se ujal starosta města Sázava Petr Šibrava a slavnostního výkopu se s úspěchem a technikou jemu vlastní zhostil Mgr. Josef Lada vnuk a editor díla malíře Josefa Lady, jehož vodník se objevil v upoutávkách na akci. Poté již mohlo začít zhruba pětihodinové předvádění strojů, mezi kterými si zřejmě každý ze zúčastněných odborníků musel najít to své. V široké plejádě nabízené techniky skutečně, až na malé výjimky, nechyběl nikdo z významných dovozců a výrobců.

V první kategorii, kterou bylo sekání se sběrem, se představilo 18 strojů. K dispozici jim byly dvě jízdy, při nichž mohly prokázat své kvality. Mezi zastoupenými značkami nechyběly sekačky Kubota, Walker, Grasshopper, nosič Stiga Belos se sekačkou RM 150SpS, Iseki, Honda, univerzální kloubový nosič Holder se sekací kombinací Stoll, regenerátor trávníku RTO společnosti Ostravický, sekačka s nulovou osou rotace Land Pride, Antonio Carraro Rondo, Gianni Ferrari, stroj domácích výrobců společnosti Seco Group Statuet exklusive, samojízdná sekačka BCS MA.TRA, traktor John Deere HST 2520, Amazone Profihopper, zástupce dalšího z tuzemských výrobců Wisconsin W 3600 Piraňa, či stroj s rotačním sečením a odsávacím kontejnerem Aebi KT65. Přehlídku této kategorie uzavřel univerzální nosič Avant. Ve stejných pracovních podmínkách mohli diváci posoudit kvalitu i rychlost sečení jednotlivých strojů, z nichž žádný vyloženě nezklamal.

Mulč intenzivně i extenzivně
Stejné by se dalo říci i o další kategorii, kterou bylo intenzivní mulčování. K univerzálním nosičům, malotraktorům a speciálům již zmiňovaných značek agregovaným tentokrát s mulčovači přibyla například svahová sekačka Spider ILD 02 firmy Dvořák, nabídku značek obohatily sekačky Jacobsen, Shibaura, Husqvarna, Toro nebo Cramer a při mulčování se s mulčovací hlavou prezentoval také univerzální nosič Egholm. Porost, který měly stroje, představilo se jich v této kategorii 22, pro praktické ukázky k dispozici, byl poměrně vysoký, takže techniku důkladně prověřil.

Náročné podmínky příroda připravila i pro další kategorii extenzivního mulčování. I zde na dvacítku strojů čekalo projetí dvou cest a práce v hodně vzrostlém porostu. Kromě univerzálních nosičů a malotraktorů zvolily některé z firem i agregace mulčovačů s výkonnějšími traktory. S ramenem Ferri se tak prezentoval traktor Lindner Geotrac 93, Case CVX 1170 s mulčovačem Cabe, dosud nezmíněné traktory Tym nebo Kioti, BCS nebo Reform Metrac, který se představil i při práci v poměrně extrémním svahu. Ale zapomenuto nebylo při předvádění ani na jednoosé nosiče reprezentované například značkami Agria nebo AS Motor. Velmi dobrou práci odvedl v této kategorii například nosič Antonio Carraro TRX 7400 s mulčovačem Berti a s nástrahami skrytého pařezu se vypořádal nosič Aebi KT80.

Další osmička strojů se prezentovala v kategorii zakládání trávníků. I když končila již třetí hodina praktických ukázek i tato skupina strojů se setkala se značným diváckým zájmem. Postupně se s nosiči Agria Tajfun, Goldoni, Kubota, Antonio Carraro, BCS, John Deere a Aebi prezentovala například obracecí fréza Rota Dairon, zakladač trávníků Minimot, několik modelů rekultivátorů, kombinasce zpracování půdy a setí značky Amazone nebo rotační brány.

Na závěr předvádění se štěpkovalo
Pozadu nezůstala ani poslední skupina strojů na zpracování dřevního odpadu. Pro patnáctku štěpkovačů byla připravena dřevní hmota na břehu řeky Sázavy. V několikaminutových ukázkách mohli zájemci vidět práci strojů známých již z prvního ročníku (například Eliet, Green Technik, Linddana, Pezzolato, Green Mech, AS Motor, Junkkari, Vandale). K těm letos přibyli nováčci v podobě štěpkovačů Jensen, Laski, Schliesing či agregace štěpkovače Jo Beau W300 se sekačkou Walker. Zajímavá byla také ukázka práce drtiče Vermeer HG 200.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down