19.06.2008 | 01:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nejvíce zručných žáků závodilo ve Světlé

Celkem třináct odborných středních škol se zúčastnilo předposledního oblastního kola Soutěže Jízdy zručnosti 2008, které proběhlo ve Světlé nad Sázavou. Účast 39 žáků potvrdila velký zájem o tuto soutěž. Světlým vítězem se stal Jiří Kopecký z pořádající školy.

Trať, kterou letos zvládlo 37 závodníků, postavili pořadatelé z dvanácti prvků. O obtížnosti svědčí fakt, že žádný student nezajel čistou jízdu traktoru s valníkem. Pouze dva závodníci byli diskvalifikováni a tak se počet zájemců o postup do finálového kola zúžil jen minimálně. Mimo už klasického zacouvání do garáže se zde objevily i prvky průjezd osmičkou, přejezd lávky pravým předním kolem traktoru, přistavení přívěsu k rampě z boku, zastavení na přesnost – simulace předního závěsu, pravoúhlá zatáčka, průjezd zúženým profilem, slalom mezi trasírkami, pravoúhlá zatáčka, přejezd lávky levým předním kolem traktoru a konečně cíl. Jak potvrzuje každé kolo soutěže, výsledky určuje opatrnost a zručnost při průjezdu tratí, nikoli rychlost, při které často chybují a získávají trestné body.

Rozhodovaly vteřiny
Nejlépe soutěžní trať zajel Jiří Kopecký z České zemědělské akademie (ČZA) v Humpolci, střední školy pracoviště Světlá nad Sázavou. Jeho celkový vítězný čas byl 4 minuty a 37 vteřin s 12 trestnými body. O vyrovnanosti závodů vypovídá to, že dalších šest závodníků se vešlo s výsledným časem do rozmezí 50 vteřin. Bohužel ale jen tři z nich mohli postoupit spolu s vítězem do finálového kola. Druhé místo vybojoval žák taktéž z ČZA v Humpolci Jiří Rajdl, s časem 6:03 s 18 trestnými body. Třetí místo obsadil student ze středního odborného učiliště zemědělského v Chvaleticích Jan Schneiderwind s časem jízdy 6:11 a 18 trestnými body. Vteřiny rozhodovali o postupu posledního finalisty Václava Kučaby z České zemědělské akademie v Humpolci, který vyhrál o deset vteřin rychlejší jízdou než jeho soupeř. Václav Kučaba zajel trať v čase 6 minut a 28 vteřin s počtem 24 trestných bodů.

Bohatý doprovodný program
Stejně jako každý rok doprovází soutěž Jízdy zručnosti pro žáky středních škol i další soutěže, kde se mohou přihlásit nejen studenti. Jednou z nich bylo couvání traktoru s vlekem, kde se ukázala opravdová zručnost závodníků a další soutěž v ovládání nakladače, kde úkolem bylo přenášet dřevěné špalky na určená místa skrz postavené překážky. Pokud diváci nechtěli soutěžit, mohli si prohlédnout výstavu staré techniky, kterou vlastní škola a podílí se na její opravě a restaurátorství. K vidění zde byla i moderní zemědělská technika předních firem na českém trhu. Firma Staton, s. r. o., Habry, která se podílela jako hlavní partner na konání jízd byla na výstavní ploše vidět nejvíce, protože zde dominovalo několik traktorů značky John Deere.
Svou techniku zde předvedl i hasičský záchranný sbor. Na ploše vedle staré techniky ukazovali, jak pracují hydraulické nůžky a názorně je předváděli na dvou vracích aut.

Velký výběr pro zájemce
Škola sdružuje tři pracoviště Světlá nad Sázavou, Humpolec a Havlíčkův Brod. Studenti si mohou vybrat z široké nabídky oborů, které škola nabízí. Najdete zde dvouleté studijní obory zakončené výučním listem, jako jsou např. malířské a natěračské práce nebo stavební výroba, dále výuční obory na tři roky, kde najdete automechaniky, autoelektrikáře, klempíře, opraváře zemědělských strojů, opravářské práce, instalatéry, malíře, tesaře, zedníky, chovatele koní a jezdce, provoz služeb, zámečníky údržbáře, zemědělce a hospodyňky. Absolventi výučních oborů se mohou přihlásit na dvouleté studium zakončené maturitní zkouškou. Zde se otevírají obory autoelektronika, stavební provoz a podnikání. V nabídce jsou i maturitní čtyřleté obory s maturitní zkouškou s možností podat přihlášku na přírodovědné lyceum, chovatelství se zaměřením na kynologii nebo chov koní a jezdectví. Tříleté vysokoškolské studium s bakalářskou zkouškou se zaměřením na obor chov koní se otevírá ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down