09.06.2008 | 07:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Praktické ukázky nahradila výstava

Třetí květnovou středu se v Bečvárech na Kolínsku uskutečnil tradiční, v pořadí již dvanáctý Den Kvernelandu. Zatímco nad předešlými jedenácti dny držel Svatý Petr ochrannou ruku, letos si vzal s největší pravděpodobností volno. A tak několik dnů před akcí začalo pršet a přestalo až těsně před vlastním zahájením. To mělo výrazný vliv na celý průběh dne, jehož heslem se stalo slovo Improvizace. Praktické ukázky více než padesáti souprav zemědělské techniky se nekonaly, pouze do ohraničeného prostoru předjely největší novinky, kde byly představeny. Ostatní stroje pak vytvořily pestrobarevnou expozici zajímavé polní výstavy.

Přestože pršelo (nebo snad právě proto), přijelo do Bečvár velké množství zemědělců, a to i ze zahraničí. Právě dva účastníci z daleké Číny byli příčinou toho, že se ani nekonala tradiční soutěž o nejvzdálenějšího návštěvníka. Domácí by neměli šanci. Podle lístků v tombole se letošního Dne Kvernelandu zúčastnilo více než 1600 zemědělců.
Jednu ze dvou praktických ukázek předvedl na pozemcích Zemědělské akciové společnosti Bečváry traktor Valtra N82 se štěpkovačem Vandaele TV 160, který je schopen drtit materiál až do průměru 160 mm. U tohoto belgického výrobku se klade velký důraz nejen na bezpečnost, kterou „hlídá“ ovládací tyč kolem celého vstupního trychtýře, ale také na nízké provozní náklady. Štěpkovač, který může drtit listnatý i jehličnatý materiál, je vybaven karbidovým ostřím a protiostřím, jejichž životnost je až 800 hodin. Během této doby se nemusí ostří brousit ani nastavovat. Stroj je také vybaven elektronickým systémem Antistres, který zabraňuje přetěžování traktoru během drcení.

Tři pluhy v jednom
K největším vystaveným exponátům patřil oboustranný polonesený pluh Kverneland PW 100 s osmi radlicemi v provedení pět + tři radlice. Jde o předváděcí model společnosti Kverneland Group Czech s plynulou změnou záběru vario, vybavený dvěma Packomaty a zahrnovacími límci. Model PW 100 se skládá ze dvou samostatných pluhů. Přední je zakončen standardním tříbodovým závěsem, na němž je zavěšen zadní pluh. Buď lze využívat jen přední část pluhu včetně zadní nápravy a Packomatu, či pouze zadní část pluhu, v tomto případě neseného otočného tříradličného modelu s Packomatem, nebo lze celý stroj využít jako velký, těžký polonesený pluh, a to jak pro jízdu v brázdě, tak mimo ní. V nabídce jsou modely se 7, 8, 9, 10 a 12 radlicemi vzdálených 100 cm, čímž se zvyšuje průchodnost pluhu i při velkém množství rostlinných zbytků. Jednotlivé radlice jsou jištěné systémem Kverneland Auto-Reset s mnohalistovou pružinou. Pluh je vybaven systém ATS, který umožňuje, díky nastavené časové prodlevě jednotlivých funkcí, ovládat jedním tlačítkem zvedání nápravy, otáčení pluhu vpředu i vzadu a vysunutí hydraulického třetího bodu. Obsluha tak ocení vysokou manévrovatelnost na souvrati i členitých pozemcích, snadné doorávání okrajů polí a vysokou stabilitu při práci i během přepravy.
V Bečvárech nechyběly ani osmiradličné pluhy PB 100 a PN 100. Jako jediná firma na světě nabízí Kverneland u standardně dodávaných pluhů modely s nápravou, s kolem ve dvou třetinách nebo s kolem vzadu. Připraveny byly i dva nesené pětiradličné pluhy s Packomatem, jeden jištěný střižným šroubem a druhý listovou pružinou. Poslední nesený čtyřradličný otočný pluh, který lze doplnit o pátou radlici, byl vybaven prutovými odhrnovacími deskami.

Velký výběr podmítačů
S pásovým tahačem Case IH Quadtrac předjel před návštěvníky kombinovaný podmítač a hloubkový kypřič Kverneland CTC. V Bečvárech byly k dispozic dva tyto modely a také další dva nesené podmítače CLC, z nichž představený stroj vzešel. Podmítače CTC se vyrábějí v pracovním záběru 4, 5, a 6 m, požadovaný příkon traktoru při práci do hloubky až 25 cm je přibližně 220 až 400 koní. Modely CTC lze použít k podrývání, podmítce i přípravě půdy před setím. Představený model měl čtyři řady radliček jištěných listovou pružinou Auto-Reset, na každé slupici bylo umístěno pluhové otočné dláto. Na slupice je možné namontovat i šípové radličky široké 300 mm. K urovnání nakypřené půdy slouží dvě řady vykrojených disků speciální konstrukce o průměru dvacet palců. Diskové sekce pracující do tvaru X lze nahradit válci. Aktipack nebo Flexine, které dokonale utužují půdu. Při práci jede stroj po discích a vpředu po kolech, jimiž se nastavuje i hloubka zpracování.
Novinkou letošního roku byl i diskový podmítač Kverneland Visio 200 klasické konstrukce se střední nápravou. Úhel zpracování lze u diskových sekcí ve tvaru X nastavovat hydraulicky z místa řidiče, zvlášť u přední i zadní řady disků. Přední i zadní sekce jsou osazeny disky širokými 6 mm o průměru 660 mm, kdy jeden je ozubený a druhý hladký. Podmítače Visio se vyrábějí v záběru 3,6 až 6, 3 m, v Bečvárech byl představen největší model. V zadu může být umístěn i klasický trubkový válec, nebo spirálový válec, či dvojitý hřebový válec. Na nápravu lze připojit i válec Aktipack.
Po diskovém podmítači předjel před návštěvníky tažený kombinátor Tiger rakouské značky Hatzenbichler o záběru 6 m. Vyrábí se i v pětimetrovém provedení, vlajkovou lodí je však kombinátor Combi 10 o záběru deset metrů. Nesené kombinátory Hatzenbichler se vyrábějí v pracovním záběru od 3 do 8 m. Tyto rakouské stroje nepatří do sortimentu společnosti Kverneland Group, ale její nabídku vhodně doplňují. První sekcí u kombinátoru Tiger je nastavitelný smyk – prutový válec, po němž se stroj pohybuje. Následují vyměnitelní radličky s dláty širokými 65 nebo 150 mm a dvojité válce, které drtí hroudy. Pracovní sekce jsou zavěšené v hydraulickém kopírovacím mechanismu, který velmi dobře udržuje nastavenou hloubku. Vystaveny byly i diskové podmítače v neseném provedení o záběru 3 m a hydraulicky sklopné v taženém provedení o záběru 6 m. Nechyběly ani prutové brány s přísevem či čelně nesená plečka do řepy, vše od rakouského výrobce Hatzenbichler.

Univerzální secí stroje
Návštěvníkům byl podrobně představen i univerzální přesný secí stroj Accord Optima HD s velkým zásobníkem na hnojiva o objemu 1200 l. Tento šestiřádkový model s mechanickým pohonem secích jednotek se může použít nejen pro setí do připravené půdy, ale i do mulče, stejně jako k přímému setí. Vzhledem k tomu, že jde o tažený model, lze k agregaci využít i relativně slabý traktor. Díky své kompaktnosti a vlastním pojezdovým kolům lze na něj navěsit těžké secí jednotky HD s diskovými nebo nožovými botkami. Hmotnost každé secí jednotky je 129 kg, uvedený základní přítlak může být zvýšen až o 100 kg pomocí pružin na paralelogramu. Secí stroje Accord Optima HD se vyrábějí v záběru 3 až 9 m (od 4 do 12 řádků), za hodinu dokážou zasít 2 až 3 hektary. Vystaven byl i hydraulicky sklopný, kompletně elektricky poháněný osmiřádkový model. Na poli nechyběl ani elektricky poháněný osmnáctiřádkový secí stroj Monopil pro výsev cukrové řepy, u nějž lze vypínat jednotlivé pracovní sekce.
Vystavena byla i řada klasických secích strojů Accord. Velkou pozornost budil především univerzální pneumatický secí stroj Accord I-Drill Pro s nově umístěným centrálním výsevním ústrojím pro výsev od 1,8 do 380 kg/ha. Stroj lze vybavit kontrolní a řídicí elektronikou umožňující zakládání kolejových řádků, kontrolu stavu osiva a řadu dalších funkcí.
K dalším novinkám se vrátíme v příštím čísle týdeníku Zemědělec

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down