02.06.2008 | 06:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Technicky vyspělé i krásné stroje

Do letošní soutěže Grand Prix Techagro přihlásila společnost Agrotec Hustopeče tři exponáty: samojízdnou sklízecí řezačku New Holland FR 9060, sklízecí mlátičku New Holland CR9080 Elevation a postřikovač Berthoud Tenor. Prestižní cenu nakonec získala sklízecí mlátička, jejíž celková technická koncepce tvoří absolutní světovou špičku. Porotu přesvědčil především systém GrainCam, který poprvé v historii umožňuje obsluze sklízecí mlátičky v reálném čase sledovat úroveň čistoty a poškození právě sklízeného zrna. Na takto získané údaje pak může kombajnér aktivně reagovat.

Soutěž Grand Prix je především záležitostí konstrukčního a technického řešení. „Je škoda, že veletrh Techagro má ryze praktické soutěžní kategorie a nevypisuje soutěž zaměřenou na design strojů. Tam bychom určitě uspěli také,“ řekl týdeníku Zemědělec Ing. Jaroslav Musil, ředitel divize zemědělské techniky. „Organizátoři i návštěvníci by si měli udělat více času na krásu. Podívejte se na naše traktory, mlátičky a další stroje, vždyť to je přece nádhera! Převážná většina vystavovatelů investuje obrovské prostředky do pěkných expozic s cílem oslovit potenciální zákazníky a daří se jim to. Proto si myslím, že soutěž zaměřená na design by byla pro vystavovatele i návštěvníky určitě velice atraktivní.“

Limitovaná série modrých traktorů
V expozici společnosti Agrotec zaujalo návštěvníky na první pohled odlišné zbarvení modrých traktorů New Holland řady T7050. Na veletrh Techagro připravila hustopečská společnost limitovanou řadu traktorů T7050, která se od ostatních modelů této řady liší naprosto jedinečným metalický zbarvením. Na český trh bude v této barvě dodáno patnáct strojů včetně satelitní navigace AccuGuide. Podle Jaroslava Musila reagovali návštěvníci veletrhu na tento marketingový záměr velice pozitivně a během prvních tří dnů byla limitovaná série prakticky rozebrána. Podle jeho názoru by našlo své uživatele dvakrát tolik speciálně zbarvených modelů.
U traktorů New Holland řady T7000 však nejde jen o barvu či satelitní navigaci. Tyto stroje vynikají především svými technickými parametry, které byly oceněny téměř na všech prestižních výstavách. Čtyři modely T7030 až T7060 mají nové elektronicky řízené motory s jmenovitým výkonem od 167 do 213 k, systém PowerBoost zvyšuje tento výkon na 215 až 242 koní. Úsporné motory jsou vybavené vysokotlakým vstřikováním paliva Commomn Rail, plně elektronicky řízeným systémem s mezichladičem stlačeného vzduchu a čtyřventilovou technikou. Traktory se dodávají s převodovkou Power Command plně řazenou pod zatížením, která se vyznačuje velmi jednoduchým ovládáním s automatickými režimy programování pro práci na poli i při jízdě po silnici. Pro český trh je určeno provedení s převodovkou 19 x 6 s ekonomickým režimem, maximální rychlost 40 km/hod se dosahuje při snížených otáčkách 1850 n/min. Traktory jsou mimo jiné vybaveny úplně novou konstrukcí přední odpružené nápravy Active, která reaguje na zatížení traktoru v podélném směru, rychlým řízením kol Fast Steer a souvraťovým systémem HTS. Zemědělci u nich oceňují silnou a okamžitou reakci motoru, hladké řazení, jedinečně tichou kabinu, skvělý výhled, velmi jednoduché ovládání a komfortní sedačku včetně sedadla pro spolujezdce. Mají nízké provozní náklady a jeden z nejlepších poměrů hmotnosti a výkonu. Prodlouženy byly i servisní intervaly, u motoru na 600 a u převodovky na 1200 motohodin.

Zrno pod drobnohledem kamery

Oceněná sklízecí mlátička New Holland CR9080 Elevation plynule navazuje na osvědčenou řadu mlátiček CR, je však inovovaná, má výkonnější motor a především řadu revolučních systémů. Naprosto unikátní je Systém Grain CamTM, tzv. zrnová kamera. Až dosud musela obsluha mlátičky kontrolovat kvalitu sklízeného zrna pouze vizuálně a často bylo obtížné přesně stanovit, zda kvalita odpovídá požadavkům. Systém Grain CamTM sleduje počet porušených zrn a nečistot v materiálu a výsledky měření zobrazuje v kabině na monitoru IntelliView IITM formou grafu. Obsluha mlátičky tak může nastavení ihned přizpůsobit aktuálním podmínkám a požadavkům. Výsledkem je velký výkon mlátičky při maximální čistotě a minimálním poškození zrna. Nový systém Opti-Clean zase zlepšuje čištění zrna na sítech, systém IntelliCruise pak udržuje průchodnost mlátičky na stanovené hodnotě pomocí automatické regulace pojezdové rychlosti. Oba posledně uvedené systémy byly oceněny na veletrhu Agritechnica v Hannoveru stříbrnou medailí.
Sklízecí mlátička New Holland CR9080 Elevation je vybavena motorem Iveco Cursor s přímým sdruženým vstřikováním o maximálním výkonu 390 kW/530 koní. Kompletní výmlat a separaci zajišťuje systém Twin Rotor, což jsou dva podélně uložené válce o průměru 0,56 m dlouhé 2,64 m. Opakovaná porovnání polní výkonnosti při sklizni různých plodin za stejných podmínek ukázala, že nový model CR9080 Elevation má v porovnání s původní mlátičkou CR9080 o 10 % větší výkonnost. Na toto zvýšení má vliv především silnější motor s vyspělou technologií a vysokou účinností paliva, vyšší otáčky axiálních rotorů a optimalizované uspořádání jejich krytu (zvyšuje se separační výkon). S celkovou plochou sít profukovaných vzduchem 6,54 m2 je tato mlátička schopná zpracovat i velké objemy zrna různých plodin. Udržení maximální pracovní rychlosti na svazích do 17 % je zajištěno standardním automatickým vyrovnáváním celého čisticího ústrojí a ventilátoru. Mlátička s objemem zásobníku 10 500 l a žacím ústrojím širokým 7,31 až 9,15 m je ideálním strojem pro poskytovatele služeb či velké zemědělské podniky orientované na pěstování tržních plodin, kde je výkonnost a snižování provozních nákladů velice důležité.

Nová sklízecí řezačka
Na veletrhu Techagro představil Agrotec i novou samojízdnou řezačku New Holland FR 9060 zcela nové koncepce. Pohání ji nový šestiválcový vznětový motor Iveco Cursor 13 TCD o objemu 12,9 l s elektronicky řízeným vstřikováním paliva, které snižuje jeho měrnou spotřebu a rovněž splňuje přísné limity škodlivin Tier III. Jmenovitý výkon při 2100 n/min je 395 kW/537 k, maximální výkon při 2000 N/min je 425 kW/685 koní. Tento malý rozsah jmenovitého a maximálního výkonu spolu s širokým rozsahem točivého momentu (max. při 1500 n/min) zaručuje pružnost a sílu motorů za všech podmínek. Řezačka je vybavena turbokompoudní technologií, která využívá energii výfukových plynů, čímž se snižuje spotřeba paliva až o 8 %. Přímo na motor je namontována převodovka, která lamelovou hydraulickou spojkou zapíná pohon řezacího bubnu přes devítiřadý klínový řemen. Na převodovku jsou také namontována hydraulická čerpadla.
Rozsáhlými změnami prošly i všechny další hlavní části řezačky, ať již vkládací válce, řezací buben, metač s výmetným komínem či kabina. Čtyři vkládací válce o šířce 860 mm rovnoměrně dopravují materiál k řezacímu bubnu. Další generace detektoru kovu MetalLocTM okamžitě reaguje na přítomnost kovu na vkládacích válcích, které jsou za 300 milisekund vypnuty systémem HydroLocTM. Přesné místo kontaktu kovu s vkládacím válcem je zobrazeno na novém barevném monitoru Intelliview II, což usnadňuje obsluze práci a mechanickým částem stroje prodlužuje životnost. Srdcem řezačky je řezací buben těžký přibližně 700 kg, široký 880 mm, jeho průměr je 710 mm. Nože jsou uspořádány ve dvou řadách do tvaru písmene V, lze zvolit 8, 12 nebo 16 nožů. Naprosto unikátní řešení, které si zákazníci mohli prohlédnou na vystaveném modelu, vymysleli konstruktéři New Holland pro válce Crop procesoru o průměru 200 nebo 250 mm. Pryč jsou časy, kdy obsluha musela řezačku složitě přestavovat ze sklizně senáže na siláž a naopak. Patentovaný systém Vyriflow umožňuje během dvou minut přesunou Crop Procesor do neaktivní polohy, kdy se vzdálenost mezi řezacím bubnem a metačem sníží o 60 %. Tato blízká poloha metače sníží turbulenci a rozptylování materiálu, čímž se odstraní nebezpečí zablokování a ucpávání při sklizni travin
Novinkou je i systém PowerCruiseTM, který u řezačky udržuje stejnoměrný proud materiálu k řezacímu bubnu. Podle zatížení motoru a otáček řezacího bubnu je řezačka sama schopna vyhodnotit nejlepší pojezdovou rychlost a tím udržovat maximální výkonnost a co nejmenší spotřebu paliva, která se snižuje až o 20 %. Klimatizovaná kabina převzatá ze sklízecí mlátičky CSX nabízí obsluze vysoce ergonomické pracoviště. Veškeré ovládací prvky jsou umístěny na konzole v pravo, na níž je i multifunkční páka pro ovládání pojezdu a dalších funkcí. Barevný monitor Intelliview II nabízí nesčetné množství rozvržení samotných obrazovek monitoru, až 72 zobrazovaných informací zaručuje dokonalou kontrolu nad strojem.

Řada užitečných služeb
Autorizovaní prodejci a importér, Agrotec, a. s., dlouhodobě tvoří pevný a hospodárně fungující tým. Toto pevné partnerství se promítá do řady užitečných služeb. „Vše začíná u uceleného a konsolidovaného sortimentu,“ dodává závěrem Ing. Musil. „Široké portfolio strojů jsme zákazníkům schopni zabezpečit pouze od tří, světově proslulých firem. Prodejci a servisní pracovníci tak zvládnou absolvovat všechna potřebná školení. Dokonalá znalost nabízených strojů pak zajistí, že pro zájemce najdou optimální řešení, ať již jde o největší sklízecí mlátičku CR9080 Elevation nebo o nejmenší obraceč píce. Pokud se zájemce již rozhodl pro konkrétní stroj, není nic jednoduššího než si zajistit financování od partnerských firem UniCreditLeasing nebo České spořitelny. Finanční služby Agrotec dále podporuje pomocí strojního pojištění, které při nehodě vytáhlo „z kaše“ již nejednoho farmáře. Oddělení servisu a náhradních dílů bylo cíleně umístěno do hlavního komunikačního uzlu. Každý se tak může přesvědčit, že autorizovaní prodejci strojů New Holland, Kuhn a Berthoud jsou profesionálové s podporou výrobce i importéra, za kterými stojí silné servisní i finanční zázemí a promyšlené logistické postupy. Celá expozice se nese v duchu hesla „Farma v pohodě“. Podle posledního interního průzkumu je s pořízenými stroji spokojeno 97,4 procenta majitelů a na to můžeme být právem hrdí.“

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down