15.05.2008 | 09:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Uspěl díky jednoduchému ovládání

Traktorem roku 2008 se na loňské výstavě zemědělské techniky Agritechnica v německém Hannoveru stal viniční traktor Landini Rex DT85 S o výkonu osmdesát koní. Tento stroj, avšak v trochu jiné výbavě, je možné spatřit už i v moravských vinicích, Šardicích u Kyjova. Společnost Neoklas, a. s., si pro práci ve svém vinohradu zhruba před rokem pořídila model Rex 75 F patřící do stejné série strojů, a nyní se s námi podělila o zkušenosti z jeho provozu.

Společnost Neoklas, a. s., hospodaří na výměře přes 3000 hektarů v obci Šardice na Kyjovsku. Vzhledem k tomu, že jde o vinařskou oblast, je produkce vína jedním z hlavních zaměření společnosti. Vedle 150 hektarů vinic rozprostírajících se v katastru Šardice, Dambořice, Nenkovice a Stavěšice, obhospodařuje také několik hektarů meruňkového a višňového sadu. Na orné půdě pak pro komerční využití pěstuje pšenici, kukuřici, řepku a částečně i slunečnici,
Vinařství produkuje širokou škálu odrůdových vín jakostních a vín s přívlastkem z tradičních odrůd, pro které jsou tamní viniční polohy optimální, a to především Rulandské bílé, Rulandské šedé, Muškát moravský, Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Frankovka, dále pak Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Neuburské, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Sauvignon, Tramín červený, Zweigeltrebe, André, Cabernet Sauvignon, Merlot a Neronet.
Jak uvedl vedoucí dílen Lubomír Pavlík, na práci ve vinohradu v podniku až donedávna sloužily více než dvacet let staré Zetory, které už ale na některé práce výkonnostně nestačily a bylo také obtížné sehnat na ně náhradní díly. Proto bylo nutné začít obnovovat strojový park. Na práci ve vinicích si firma pořídila dva nové viniční traktory, modely New Holland TNF 85 a Landini Rex 75 F, který vloni na výstavě Agritechnica v Hannoveru získal ocenění Traktor roku 2008.

Stačí volant, brzdy a výkon Nový Landiny Rex 75 F má za sebou v Šardicích teprve první sezónu, ve vinici už se s ním však stihlo provést několik pracovních operací včetně diskování, osečkování, v ovocných sadech také mulčování. Mechanizátor si na něm zatím nejvíc cení velmi jednoduché ovládání. „Před koupí nového traktoru jsme vyhlásili výběrové řízení. Měli jsme možnost prohlédnout si asi pět traktorů různých značek, ale mnohé z nich byly příliš přetechnizované. Do takových strojů je těžké sehnat obsluhu, proto nám jde o to, aby bylo ovládání co nejjednodušší. Stačí aby byl volant, brzdy a vysoký výkon,“ říká s nadsázkou vedoucí dílen.
Podnik si už dříve pořídil také traktory Fendt a New Holland, ty jsou ale podle Pavlíka na obsluhu mnohem náročnější. „Pro tyto traktory máme dva stálé traktoristy. Když ale jeden z nějakého důvodu vypadne, je těžké za něj sehnat náhradu. Jsou to milionové stroje a jen tak někoho do nich pustit nemůžeme,“ vysvětluje.
Vedle ovládání se vedoucímu dílen zamlouvá i snadný přístup k motoru pro pravidelné servisní prohlídky. Oproti jiným značkám byl tento model pro vinařství také cenově příznivější.
Podle vedoucího vinic Ing. Roberta Stávka se sice nedá po jedné sezóně říci, zda to byla správná volba, nicméně kromě běžných drobných výrobních závad se zatím u Rexe 75 F nic závažnějšího neobjevilo.
Na co si v podniků vůbec nemohou stěžovat, je servis ze strany společnosti Moreau Agri (ta stroj dodala), který je v případě potřeby velmi rychlý. Na některé náhradní díly je však nutné si chvíli počkat, než se dovezou z Itálie.

Technické informace
Viniční traktor Landini Rex 75F je vybaven vodou chlazeným čtyřválcem Perkins Euro 2 s přímým vstřikováním, dosahující maximálního výkonu 73 koní. Palivová nádrž má objem 73 litrů.
Ve standardním vybavení je převodovka s 15 rychlostmi vpřed a 15 vzad, na přání je možné ji dovybavit reduktorem, čímž je možné navýšit počet rychlostí na 20 vpřed a 20 vzad. Velmi komfortní odhlučněná kabina má ve standardu zahrnutý uhlíkový filtr, topení, na přání je ale možné vybavit ji klimatizací, a tak zejména v letním období zlepšit obsluze pracovní prostředí. Pro přirozené větrání slouží otevíratelné zadní a čelní okno.. Kabina poskytuje řidiči výborný výhled, a to i díky celoproskleným dveřím. Veškeré důležité informace o stavu traktoru i používaného nářadí se zobrazují na digitální přístrojové desce. Ovládání hydrauliky traktoru (mechanické) je umístěno po pravé straně sedadla řidiče. Hydraulika má tři fukce: silovou, polohovou a smíšenou o standardní zvedací síle 2600 kilogramů. V nadstandardní výbavě je také elektronické ovládání hydrauliky Boshmatic a také vybavení elektrohydraulickým reverzorem (Delta provedení).
Ve standardním vybavení je zadní tříbodový závěs, na přání pak také přední závěs.
Délka traktoru činí 3,7 metru, minimální šířka 1,35 metru, světlá výška 0,38 metru a rozvor kol 2,13 metru. Minimální poloměr otáčení s brzdami je 2,6 metru.
Landini Rex 75 F ve firmě Neoklas, a. s., v současnosti obdělává zhruba 60 hektarů vinic. V budoucnu by mu měl na pomoc pravděpodobně přibýt ještě silnější Landiny Rex 95 F, který by byl využit pro hloubkové přihnojování. Kromě toho by se měl používat také pro obdělávání širokého meziřadí, neboť v některých vinic spony dosahují až třímetrové šířky a slabší traktory neutáhnou v nich potřebné nářadí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down