17.04.2008 | 10:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

S novinkami se letos roztrhl pytel

Šesté Dny otevřených dveří uspořádala v březnu společnost Klas -Bohemia, a. s., ve Zruči-Senci nedaleko Plzně. Pro téměř dvě stě účastníků této dvoudenní akce byly připraveny odborné přednášky o novinkách roku 2008, rozsáhlá výstava techniky značek Claas, Väderstad a Kverneland s více než 35 stroji, ale i čtyři různé modely traktorů, s kterými se mohli zájemci projet. K příjemnému setkání současných i budoucích uživatelů již zmíněné techniky pak přispěly bohatá tombola a dobré občerstvení.

Stroje uvedených značek zastupuje Klas-Bohemia, a. s., především v západních Čechách a v okresech Příbram, Rakovník a Chomutov. Ve Zruči-Senci se nachází obchodní a servisní centrum, další obchodní zastoupení naleznou zemědělci v Chebu. „V letošním roce jsme uzavřeli s firmou Agrall, zemědělská technika, akciová společnost Bantice, exkluzivní smlouvu na dodávky strojů a náhradních dílů v naší prodejní oblasti,“ sdělil přítomným Ing. Vojtěch Čechura, předseda představenstva společnosti Klas-Bohemia. „V souvislosti s touto smlouvou jsme se zavázali, že nebudeme prodávat konkurenční výrobky, a proto již v naší nabídce nenajdete nové traktory Fendt. U těch starších však budeme i nadále zajišťovat servis a dodávky náhradních dílů.“
„Rozhodující obrat v naší společnost zajišťuje technika Claas, Väderstad a Kverneland,“ řekl týdeníku Zemědělec Ing. Čechura. „Výhradně od firmy Claas prodáváme stroje na sklizeň pícnin, sklízecí mlátičky, řezačky a traktory, od firmy Väderstad pak nabízíme techniku na zpracování půdy a setí s pasivními pracovními orgány. Značku Kverneland Group Czech zastupují v naší nabídce především pluhy, secí stroje s aktivními pracovními orgány, přesné secí stroje, rozmetadla, postřikovače a mulčovače.Tato technika tří značek si v našem portfoliu nekonkuruje. Velký úspěch mezi zemědělci mají zejména sklízecí mlátičky a řezačky Claas a v posledním období se k nim řadí i traktory stejné značky. Věřím tomu, že v blízké době budou patřit k neprodávanějším. Na čelním místě v České republice se umístila i firma Väderstad, její secí stroje, zejména modely Rapid, lze používat jak v klasických technologiích s orbou, tak v půdoochranných systémech.“

Novinky u nejsilnějších klasiků
S řadou technických novinek přichází na český trh i nejsilnější řada klasických traktorů Claas Axion s výkonem motoru od 165 do 268 k, které si odbyly premiéru v loňském roce. Od letošního roku mohou navyšovat výkon o 30 až 35 k nejen nejsilnější modely 840 a 850, ale i dva menší modely 810 a 820. Stejně jako nové traktory Arion, o nichž jsme přinesli informace v Zemědělci č. 13, mohou také traktory Axion navyšovat výkon v dopravě, při zapnutém vývodovém hřídeli, při odběru hydraulického výkonu, ale i během těžkých polních pracích s pluhem či kypřičem. Co je ještě zajímavější, výkon lze navyšovat, i když traktor stojí. Jediný model, který nemá systém boost, je model Axion 830.
Modely Axion 840 a 850 mají od letošního roku zvětšenou palivovou nádrž ze 407 na 500 litrů. Novinkou roku 2008 je nejen hydraulické čerpadlo o výkonu 150 l/min dodávané na přání, ale i nové koncovky vnějších hydraulických okruhů. Ve standardu pro Českou republiku bude od letošního roku zařízení Power Beyond, kdy si připojené nářadí pomocí snímače Load sensing odebírá pouze tolik oleje, kolik potřebuje. Stejně jako slabší modely Arion lze i traktory Axion vybavit jednodušší verzí řízení CIS, nebo variantou pro náročné Cebis. Novinkou je také vylepšená funkce souvraťového managementu, každá ze dvou pamětí si pamatuje až 199 úkonů. Nové traktory Axion evidují veškerou spotřebovanou naftu od uvedení do provozu a mají řadu variant aktivace počítání hektarů (např. při zvednutí či spuštění tříbodového závěsu, zapnutí či vypnutí vývodového hřídele, podle tlaku v jedné rychlospojce a pod.). Lze si také vybrat, zda bude rychlost traktoru snímána od kola, kde se nezaznamenává prokluz, či prostřednictvím radaru.

Model s plynulou převodovkou
V letošním roce bude v České republice představen traktor Claas s plynulou převodovkou. Pro zemědělce tak budou připraveny tři verze traktorů Axion: kromě dosavadních modelů Axion Hexashift ve verzích CIS a CEBIS i Axion CMATIC. Plynulou převodovkou CMATIC, dodávanou společností ZF, budou vybaveny tři modely Axion 810, 820 a 840 s maximálním výkonem 180, 197 a 213 k a s navýšením boost až 214, 232 a 246 koní. K navýšení výkonu může dojít ve čtyřech případech jako u původních modelů, pouze v případě navyšování výkonu při těžkých tahových pracích musí jet traktor minimální rychlostí 13 km/h (u modelů s mechanickou převodovkou jen 6 km/h). Traktory Claas Axion s vysoce účinnou plynulou převodovkou CMATIC, jejíž podíl mechanického přenosu výkonu neklesá pod 80 %, dosahují rychlosti 40 km/h už při 1450 n/min.
Převodovka se nastavuje prostřednictvím systému CEBIS. Na výkonovém monitoru se objeví tři rozsahy plynulé převodovky - hlemýžď (0 až 15 km/h), želva (0 až 30 km/h) a zajíc (0 až 40 km/h), které se přepínají dvěma tlačítky. Převodovku CMATIC lze ovládat třemi způsoby. V režimu Automotiv se automatické řízení převodového poměru a otáček motoru ovládá pouze plynovým pedálem, z kterého se stává pojezdový. Druhou variantou je režim Drivestick, kdy se automatické řízení převodového poměru a otáček motoru ovládá patentovaným ovladačem Drivestick. Třetí variantou je ovládání Manual, v tomto případě se převodový poměr nastavuje joystykem Drivestick a otáčky motoru se ovládají plynovým pedálem. Obsluha si také může pomocí tempomatu nastavit konstantní otáčky nebo rychlost. Firma Claas využívá u těchto modelů i aktivní Stop polohu, která umožňuje v kopcovitém terénu traktor bezpečně zastavit či rozjet.

Tucano místo Megy a Medionu
Claas vyrábí v současnosti tři řady sklízecích mlátiček: kromě modelů Lexion a Dominator i novou řadu Tucano, která nahrazuje v letošním roce sklízecí mlátičky Mega a Medion. Tři modely Tucano 400 s výkonem motoru 177 kW/240 k až 202 kW/275 k dle ECE R 24 nahradily mlátičky Mega, tři modely Tucano 300 s výkonem motoru 140 kW/191 k až 191 kW/260 k nahrazují mlátičky Medion. Dva největší modely řady 400 jsou šestivytřasadlové a liší se výkonem motoru a objemem zásobníku zrna (900 a 8500 l). Model 430 (dříve Mega 204) má jen pět vytřasadel. Sklízecí mlátička Tucano 340 je šestivytřasadlový model, Tucano 330 a 320 mají o jedno vytřasadlo méně.
A v čem se nové modely liší od těch původních. Hlavní konstrukční změna spočívá v tom, že zásobník zrna byl přemístěn za kabinu a motor je umístěn až v zadní části stroje. To přispívá nejen k lepšímu rozložení hmotnosti, ale i k snadnějšímu pohledu do zásobníku. Přímo z kabiny je vidět také do kláskového výtahu. Mlátičky Tucano převzaly z modelové řady Lexion elektrický a hydraulický systém včetně osvědčeného modulu Cebis. Veškeré sklizňové adaptéry včetně variolišty, které se používají u nejvýkonnějších mlátiček, je tak možné použít i u modelů Tucano. Nová je nejen kabina, z níž se nechají ovládat síta, ale i umístění ovládacích prvků a sedadla pro spolujezdce. Změněno bylo také osvětlení, takže lze s novými mlátičkami pracovat do pozdních večerních hodin. Všechny modely jsou vybaveny novou plastovou nádrží o objemu 500 nebo 600 l.
Během přednášek byla ve Zruči-Senec představena i řezačka Claas Jaguár nové generace. Jde o nejvýkonnější samojízdnou sklízecí řezačku Claas Jaguar, která je určená ke sklizni trvalých travních porostů, kukuřice a rychlerostoucích dřevin. Osvědčený pohonný systém Claas zaručuje spolehlivost, jednoduchost a dlouhou životnost, napříč uložené motory s výkonem až 830 koní jsou zase zárukou dostatečného výkonu za všech podmínek.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down