10.04.2008 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Desítky modelů uspokojí každého

Na tradičních dnech techniky představil Agrotec, a. s., Hustopeče, produkty společnosti New Holland, kterou na českém trhu zastupuje. K dispozici je široký sortiment traktorů, sklízecích mlátiček, samojízdných řezaček, teleskopických nakládačů a lisů, jež se řadí svou technickou vyspělostí mezi světovou špičku. Agrotec dodává na český trh traktory s výkonem motoru od 20 do 365 k, sklízecí mlátičky o výkonu 170 až 550 k a samojízdné sklízecí řezačky, jejichž motor vyvine výkon větší než 800 koní.

Malé farmáře, stejně jako velké zemědělské podniky, uspokojí v současné době osm modelových řad traktorů odstupňovaných podle výkonu motoru a pět modelových řad sklízecích mlátiček s 18 typy.

Malé s vlastnostmi velkých
V Hustopečích byly vystavené malé speciální tří a čtyřválcové modely řady T3000 s výkonem motoru od 40 do 55 k určené pro menší farmy, sadaře, vinaře, popř. k využití v lesních školkách. Velice oblíbené jsou speciální traktory TNF-A s výkonem motoru 75 až 95 k, svými parametry se hodí pro práci v sadech, vinicích či chmelnicích. Jsou vybaveny systémy, které je pro práci v uvedených podmínkách přímo předurčují, ať již patentovanou přední nápravou SuperSteer, či systémem automatického spínání pohonu přední nápravy nebo výkonným hydraulickým systémem pro ovládání přídavného zařízení. Na tyto modely navazují kompaktní traktory s typovým označením TND-A (od května ponesou označení T4000) s výkonem motoru 60 až 95 k. Svými rozměry (šířka 1,7 m, a výška 2,3 m) jsou vhodné pro práci v komunální sféře, na chmelnicích, v sadech a v živočišné výrobě.
V současné době je nejpopulárnější řada TL-A (od dubna T5000) s výkonem motorů 70, 80, 90 a 100 k. Jde o univerzální stroje určené ke zpracování půdy, sklizni pícnin, dopravu, v živočišné výrobě pak pro práci s čelním nakladačem, uplatnění naleznou i v komunální sféře. Velmi často jsou doplněné různým příslušenstvím, např. čelním nakladačem, předními rameny hydrauliky, předním vývodovým hřídelem a pod. Široké uplatnění nacházejí i v lese, s lesní nástavbou nesou označení TL-A Forest.

Šestnáct základních modelů
Na podzimu loňského roku přišla na český trh nová série traktorů New Holland T6000 s výkonem motorů od 100 k do 158 koní. Vyrábějí se v provedení Delta, Plus, Elite a Range/Power Command. Řada traktorů T6000 zahrnuje celkem šestnáct čtyřválcových a šestiválcových modelů. Motory mohou být mechanické s dvouventilovou technikou, nebo čtyřventilové s vysokotlakým vstřikováním paliva Common Rail.V nabídce jsou čtyři typy převodovek s různými systémy řazení pod zatížením: jednak převodovka Dual Command s rozsahem 24 x 24 převodových stupňů, známá převodovka Electro Command 16 x 16 se čtyřstupňovým násobičem točivého momentu, Electro Command Eco 17 x 16 nebo Range Command s rozsahem 18 (19) x 6 převodových stupňů. Model T6080 je již ve standardu vybaven ekonomickou převodovkou plně řazenou pod zatížením Power Command 19 x 6 ECO, kterou již zemědělci znají z modelů T7000. Každý si může vybrat model, který bude vyhovovat jeho výrobním podmínkám, potřebám a požadavkům.
Traktory T6000 jsou od letošního roku vybaveny motory splňují emisní normu Tier III. Pro český trh se již výhradně dovážejí s přední odpruženou nápravou Terraglide a inteligentním systémem Terralock, jež automaticky ovládá pohon přední nápravy a uzávěrky diferenciálu v návaznosti na pojezdovou rychlost, hydrauliku a pod. Stroje mají nový design, který byl před třemi lety poprvé nastaven u modelové řady T8000 a od letošního roku je vlastní všem traktorům New Holland. Čtyřsloupková odpružená kabina umožňuje dokonalý výhled z kabiny, komfort a pohodlí řidiče pak umocňuje automatická klimatizace a elektronické systémy regulace tříbodového závěsu.

Zemědělce přitahuje loňská novinka
V loňském roce byla uvedena na trh řada traktorů T7000, které si do dnešní doby získaly spoustu příznivců – zatím jich bylo prodáno téměř padesát. Jde o traktory nejmodernější konstrukce, které vynikají silnou a okamžitou reakcí motoru, hladkým řazením, tichou kabinou, skvělým výhledem, velmi jednoduchým ovládáním a komfortní sedačkou včetně sedadla pro spolujezdce. Zemědělci u nich ocení i nízké provozní náklady a jeden z nejlepších poměrů hmotnosti a výkonu.
Čtyři modely T7030 až T7060 mají nové elektronicky řízené motory s jmenovitým výkonem od 167 do 213 k, systém PowerBoost zvyšuje tento výkon na 215 až 242 koní. Úsporné motory jsou vybavené vysokotlakým vstřikováním paliva Commomn Rail, plně elektronicky řízeným systémem s mezichladičem stlačeného vzduchu a čtyřventilovou technikou. Traktory se dodávají s převodovkou Power Command plně řazenou pod zatížením, která se vyznačuje velmi jednoduchým ovládáním s automatickými režimy programování pro práci na poli i při jízdě po silnici. Pro český trh je určeno provedení s převodovkou 19 x 6 s ekonomickým režimem, maximální rychlost 40 km/hod se dosahuje při snížených otáčkách 1850 n/min. Traktory jsou mimo jiné vybaveny úplně novou konstrukcí přední odpružené nápravy Active, která reaguje na zatížení traktoru v podélném směru, rychlým řízením kol Fast Steer a souvraťovým systémem HTS. Prodlouženy byly i servisní intervaly, u motoru na 600 a u převodovky na 1200 motohodin.

Nový silák už v září
Pro těžké polní práce a dopravu jsou určeny traktory řady T8000 vybavené čtyřventilovými motory o objemu 8,3 litrů s turbodmychadlem, mezichladičem stlačeného vzduchu a vstřikováním Common Rail. Čtyři modely T8010, T8020, 8030 a 8040 pohání šestiválcový motor s maximálním výkonem od 218 až 337 k, nový model T8050 s maximálním výkonem 359 k a maximálním točivým momentem 1450 Nm bude mít premiéru v České republice v září letošního roku. Navíc bude vybaven novým monitorem výkonu ISO Bus a novou převodovkou 19 x 4 Economy, tedy tím nejlepším, co může traktorová technika v tomto sortimentu dnes nabídnout.
Všechny modely jsou dostupné buď s odpruženou přední nápravou Terraglide nebo unikátní nápravou SuperSteer. V základní výbavě je převodovka Ultra Command 18 x 4, k dispozici je již zmíněná nová převodovka Ultra Command 19 x 4 Economy, která může být vybavena plazivými rychlostmi 23 vpřed a šest vzad s plným řazením pod zatížením. Největší výhodou této převodovky je snížená spotřeba paliva v zemědělské dopravě, a to o 11 až 13%. Maximální rychlost traktoru je 43 km/hod. V kabině je monitor IntelliView, který umožňuje snadný a rychlý přístup k automatickým funkcím a nastavení traktoru s nejdelším rozvorem ve své třídě - 3,08 m.

Konvenční i nekonvenční systémy
Sklízecí mlátičky New Holland se vyrábějí v belgickém Zedelgenu. Nejmenší modely TC jsou jednoduché stroje s motorem o výkonu182 až 238 k a zásobníkem o objemu 5200 l. Na ně navazují novinky loňského roku – pětivytřásadlový model CSX 7060 s žací lištou o záběru až 7,32 m a šestivytřásadlový stroj CSX 7080 s žací lištou o záběru až 9,15 m. Obě mlátičky využívají novou technologii HarveStar založenou na čtyřech základních principech. Tím prvním je typické čtyřbubnové mláticí a separační ústrojí s rotačním separátorem a odmítacím bubnem Straw Flow. Druhým základním principem je patentovaný čisticí systém s vyrovnáváním sít Smart Sieve, jež zabezpečuje čištění hrubého omlatu a udržuje si stejnou výkonnost i na svahu do 25 %. Třetím stavebním kamenem jsou nové motory Iveco Cursor 9 se vstřikováním paliva Common Rail. K základu patří i moderní kabina Discovery Plus s novým informačním systém IntelliView II. generace, který slouží k dokonalé informovanosti obsluhy.
U nás nejprodávanější mlátičky New Holland nesou označení CX. Zemědělci si mohou vybrat z pěti modelů, od nejmenšího pětivytřásadlového (CX 8030) s výkonem motoru 240 k a zásobníkem o objemu 7500 l až po CX 8090 s výkonem 455 k a objemem zásobníku 10 500 l. Mláticí a separační ústrojí je více bubnové, systém zabezpečuje obrovskou průchodnost a dokonalou separaci hmoty při výmlatu. K dispozici jsou i sklízecí mlátičky s nekonvenčním systémem mlácení a separace CR: model 9070 Elevation (469 k), 9080 (455 k) a 9080 Elevation (530 k), všechny mají zásobník o objemu 10 500 l. Široká nabídka různých sklizňových adaptérů, stejně jako mnoho doplňkových zařízení - průtokoměrů, vlhkoměrů či navigační systémy pak přispívají k bezztrátové sklizni veškerých plodin, vysokým výkonům a nenáročnosti na obsluhu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down