25.03.2008 | 02:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sklízí na vlastním i ve službách

Požadovaný výkon sklízecí mlátičky a její technické parametry, dlouhodobé dobré zkušenosti se starším typem stejné značky i přítomnost servisního střediska přímo v místě, to byly zásadní důvody ke koupi sklízecí mlátičky Massey Ferguson Beta 7270 AL společností Veto, s. r. o. působící v jihočeském Veselíčku nedaleko Milevska.

V roce 1993 byla založena společnost Veto, s. r. o. Momentálně hospodaří v oblasti LFA a nadmořské výšce okolo 480 metrů na 410 hektarech zemědělské půdy. Z této výměry je 300 hektarů půdy orné, zbylou plochu tvoří louky a pastviny. Tomu také odpovídá zaměření zemědělského podniku.

S rostlinnou i živočišnou výrobou

„Pěstujeme především obiloviny, 125 hektarů osíváme pšenicí, 40 ha ozimým ječmenem, 60 ha řepkou a na 40 hektarech pěstujeme mák, zbytek pak tvoří krmné plodiny, které potřebujeme pro naše stádo skotu. Máme 250 kusů s 90 kravami červenostrakatého skotu se zaměřením na produkci mléka a 20 kusů masného simentálského plemene. Kromě zemědělské prvovýroby pracuje naše technika také ve službách, aby byla více využita. Věnujeme se hlavně setí, kde kromě vlastních pozemků zvládneme dalších 200 hektarů a při sklizni naše mlátička zpracuje ve službách okolo 400 ha. Snažíme se o co nejvyšší produktivitu, v rostlinné výrobě včetně služeb pracují tři lidé, celkem má společnost Veto devět pracovníků. A abychom dosahovali výkonnosti na špičkové úrovni, bylo třeba se vybavit kvalitní technikou,“ uvedl Ing Václav Tomášek, jeden z majitelů firmy Veto.

Více než deset let preferují ve Veselíčku minimalizační technologie zpracování půdy a dosahují vcelku slušných výnosů. V loňském roce sklidili 67 q pšenice a 62 q ozimého ječmene z hektaru, jen řepka, která částečně vymrzla, měla nižší výnos.

První se plně osvědčila

Právě díky minimalizaci se ukázala potřeba mlátičky schopné sklidit s minimem ztrát a vysekat co nejnižší strniště s kvalitním drcením slámy a hlavně jejím rovnoměrným rozhozem.

První sklízecí mlátičku značky Massey Ferguson pořídili ve Vetu v roce 1996. Šlo o model 38, se kterým posbírala obsluha jen ty nejlepší zkušenosti. Vloni dosluhující stroj nahradila nová mlátička Beta 7270 AL a i s tou vládne po první sezóně spokojenost stejně jako se servisem, který funguje od loňska přímo ve Veselíčku v areálu zemědělského učiliště. Ale, jak připomněl Václav Tomášek, se servisem nebyly problémy, ani když do Veselíčka zajížděli servisní pracovníci firmy Rudolf Stárek až z Chebu.

Mlátička Beta plně pokrývá svým výkonem požadované penzum sklízených hektarů. Je osazena lištou s pracovním záběrem 6,2 m a v ideálních podmínkách zvládne i 40 hektarů za den. Její průměrný denní výkon se pohybuje okolo 30 hektarů. Mohla by pracovat i s lištou 6,7 m, ale kvůli kvalitnějšímu vysečení všech ploch raději uživatelé volili lištu kratší a model s automatickým vyrovnáváním náklonu.

„Počítáme s tím, že mlátička by měla odpracovat osm až deset sezón a sklidit zhruba 8000 ha, nejsme tak velká firma, abychom mohli měnit stroje každé čtyři roky a bez nasazení naší mechanizace ve službách bychom nové stroje asi neufinancovali. Navíc v posledních letech se sklizňová sezóna podstatně zkracuje. Z dřívějších třech měsíců zůstaly vloni pouhé tři týdny. Proto je třeba dobře zvážit, čemu dát přednost. Zda nejdříve sklidit na svém, nebo zákazníkům ve službách. Při nynějších výkupních cenách obilí a vzhledem k požadavkům na kvalitu volíme první variantu. Abychom všechno včas stihli, musíme investovat do kvalitní techniky i vzhledem k nízkému počtu pracovníků.,“ řekl Václav Tomášek.

Vhodná pro veškerou sklizeň

Středně výkonnou sklízecí mlátičkou pro profesionální práci by se dala nazvat mlátička Beta vhodná pro sklizeň obilovin, řepky, slunečnice, kukuřice a celé škály dalších plodin. Vyrábí se ve čtyřech modelech s označením MF 7260, 7260 AL, 7270 a 7270 AL. Ve Veselíčku pracuje poslední uvedený model s výkonem motoru 335 koní po navýšení (dieselový elektronicky řízený motor Sisu s vstřikovacím zařízením CommonRail), pohonem všech kol, šesti vytřásadly a objemem zásobníku 8200 litrů (lze zvýšit nástavbami). V základu je mlátička vybavena systémem AutoLevel pro automatické vyrovnávání náklonu stroje a žacího válu (až 20 %) a vyrovnávání na svahu (8 %). Pro rovnoměrný přísun sklízené hmoty do mláticího ústrojí slouží lišta PowerFlow. Ještě kvalitnějšího vkládání materiálu lze dosáhnout instalací protiběžného šneku. Výhodou mlátiček Beta je možnost oddálení mláticího koše na rotačním separátoru, čímž lze dosáhnout snazšího průchodu mlácené hmoty. Mlátičky Beta využívají robustní mláticí buben s průměrem 60 cm a mohutné konkávní mláticí koše. Zadní část koše má oproti přední pouze poloviční rozteč. Tím je zajištěna rovnováha mezi mlácením a průchodem zrna. Přední a zadní část může obsluha nezávisle elektronicky nastavovat z kabiny. Mláticí buben má k dispozici osm mláticích a osm odstředivých lišt zaručujících konstantní otáčky i při různém zatížení bubnu. Vytřasadla jsou vybavena čtyřmi odstupňovanými klávesami, jejich vertikální a horizontální části jsou tvořeny děrovanými rošty. Spádová deska je rozdělena do sekcí, a tím je minimalizován posun zrna na desce ve svažitém terénu. Ventilátor vytvářející silný proud vzduchu je nastavitelný elektronicky. Správného nadrcení slámy je dosaženo pomocí vroubkovaných drtičů osazených noži s nastavitelnou čepelí. Součástí volitelné výbavy může být rozmetadlo plev.

Další výhodou mlátičky je vysoká rychlost vyprazdňování zásobníku 105 l/s, transportní šneky jsou pro zvýšení životnosti vybaveny na koncích výztuhou. Výška nakládání dosahuje až 4,45 m, proto je možné bez potíží nakládat i vysoká vozidla.

Ke komfortu přispívá ergonomické řešení kabiny typu XLR s plným výhledem, klimatizací, vzduchem odpruženou sedačkou, chladničkou a plně nastavitelným sloupkem řízení. Ovládací prvky jsou umístěny výhradně na pravé straně v pohodlném dosahu obsluhy. Veškeré informace jsou zobrazovány na monitoru počítačového systému Agritronicplus. Sklízecí mlátička Beta pracující ve Veselíčku je vybavena elektronicky řízenými deflektory pro lepší rozprostření drcené slámy a kvalitní rozhoz i při práci na souvrati. Jde o důležité zařízení, jelikož na pozemcích firmy Veto se drtí 50 % slámy, ve službách dokonce až 90 %. Navíc je stroj vybaven couvací kamerou umožňující obsluze kontrolu drtiče a metače a snadnější přepřahání.  

Roman Paleček

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down