17.03.2008 | 08:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové traktory poprvé v Čechách

V loňském roce se v České republice prodalo 122 traktorů Claas a jejich výhradní dovozce Agrall zemědělská technika, a. s., Bantice, se zařadil mezi čtyři nejsilnější dovozce těchto strojů. Od roku 2004, kdy poprvé přišly traktory Claas na český trh, do konce loňského roku se jich u nás uplatnilo téměř dvě stě osmdesát. Zájem o ně jde napříč celou Evropou, v Německu se jich loni prodalo téměř 2000, ve Francii pak počtem 5000 kusů zaujaly dokonce první místo na trhu.

Pokud jde o modely, největší zájem byl o traktory Celtis, kterých se v loni prodalo 35, vyrovnané byly počty modelů Ares 500 a 600 (celkem 48), čtvrtou příčku obsadily traktory Axion (20), přestože byly uvedeny na trh až v dubnu 2007. V letošním roce by se u nás mělo uplatnit dalších 150 traktorů Claas.
Nejen tyto informace zazněly koncem února v Malém Boru nedaleko Horažďovic, kde třeboňská společnost U+M Servis předvedla poprvé v Čechách novinky z výrobního programu firmy Claas - nové traktory Arion a také loňské modely Axion. Představeny byly i další novinky roku 2008 týkající se techniky pro sklizeň pícnin a samojízdných sklízecích strojů. U+M Servis s. r. o., Třeboň se již více než deset let zabývá prodejem zemědělské techniky. V jihočeském kraji a v okresech Domažlice, Klatovy a Pelhřimov nabízí techniku Claas, Grimme, Lemken, Väderstad, Stoll a Kock&Sohn. Kromě prodeje zajišťuje i servis a financování zemědělské techniky, stejně jako bezplatnou poradenskou činnost. Její centrála se nachází v Třeboni, kde se v současné době buduje nová servisní hala včetně skladu náhradních dílů, její pobočky jsou v Obratani a v již zmíněném Malém Boru na Klatovsku.

Traktory Nectis a Celtis
Do vinohradů, sadů či chmelnic jsou určeny nejmenší traktory Nectis s výkonem motoru od 50 do 100 koní. V loňském roce vyhrála s tímto modelem společnost Agrall zemědělská technika výběrové řízení u české firmy obhospodařující 550 ha sadů. Traktory řady Nectis byly první, které od začátku až do konce vyvíjeli a konstruovali specialisté renomovaného výrobce Claas. Tento model se může pochlubit dvěma unikáty. Byl to první traktor s šířkou od 1 m, u nějž výkon motoru překročil 100 koní. Druhou zajímavostí je to, že může mít až tři hydraulická čerpadla s maximálním výkonem 107 l/min, což je výkon, kterým se chlubí traktory od 150 k výš.
Větší traktory Celtis s výkonem motoru 70 až 102 k jsou univerzální stroje pro sklizeň pícnin, do živočišné výroby, využívají se také jako hlavní traktor na malých farmách. Čtyřválcové motory s elektronicky řízeným čerpadlem dosahují převýšením točivého momentu až 43 %. Manuální převodovka s pěti okruhy a dvěma převodovými stupni řazenými mechanicky nebo elektronicky pod zatížením má dvacet rychlostí vpřed a stejný počet vzad, přičemž mezi rychlostmi 2 a 12 km/hod se nachází 12 převodových stupňů. Převodovka je vybavena systémem Revershift, který umožňuje změnu jízdy vpřed/vzad elektrohydraulicky nebo mechanicky přes spojku. Zvláštností je tlačítko na řadicí páce, jímž se ovládá spojka. Traktor s odpruženou kabinou na čtyřech silentblocích je vybaven pevnou přední nápravou s úhlem natočení 55 stupňů (poloměr otáčení je 4,1 m). Vývodový hřídel má tři varianty otáček - 540/1000/540 ECO. Traktory Celtis se vyznačují dobrou manévrovatelností a snadným ovládáním. Mohou být vybaveny sníženou kabinou, takže staršími stájemi může projíždět silný a obratný traktor Claas s výkonem motoru 100 k, široký 2 m a vysoký max. 2,5 m. Snížený model střechy s proskleným oknem je zase vhodný pro čelní nakladače.

Zbrusu nová řada Arion
Do Nového Boru přilákala návštěvníky především nová modelová řada traktorů Arion o výkonu 105 až 175 koní, která od letošního roku nahrazuje původní modely Ares. Motory Deere Power Systém splňující emisní limity normy EURO III mají čtyřventilovou techniku rozvodu, vysokotlaké vstřikování CommonRail a turbodmychadlo VGT s variabilní geometrií lopatek či recirkulaci spalin s EGR ventilem. Traktory Arion jsou standardně vybaveny nejmodernější variantou převodovky Hexashift používanou v traktorech Axion. K dispozici je 24x24 rychlostních stupňů řazených pod zatížením bez použití spojkového pedálu ovládaných patentovaným ovladačem Drivestic umístěným v loketní opěrce. Lahůdkou je automatické řazení Hexactive a režim ECO, díky kterému dosahují traktory rychlosti 40 km/h jen při otáčkách motoru 1900 n/min. Zcela přepracován byl i hydraulický systém, třem čerpadlům vévodí axiální pístový hydrogenerátor s max. průtokem 110 l/min. Vývodový hřídel pracuje s otáčkami 540/540 ECO a 1000/1000 ECO, novinkou je automatika zapínání v závislosti na poloze ramen tříbodového závěsu. Standardem zůstává automatické zapínání uzávěrky diferenciálu a pohonu přední nápravy a také reverzace pod zatížením.
Řada čtyřválcových modelů Arion 500 zahrnuje čtyři modely s výkonem motoru 112 až 135 k. Poslední model této řady Arion 540 je nejsilnějším čtyřválcovým traktorem na světě, s navýšením Boost dosahuje maximálního výkonu 155 k. Traktory Arion 500 se hodí pro sklizeň pícnin, zejména k agregaci se svinovacími lisy, vzhledem k uvedeným výkonům mohou pracovat i s čelní a vzadu nesenou žací lištou. Díky tomu, že jde o čtyřválce, jsou také vhodné pro práci s čelním nakladačem. V nabídce společnosti Claas jsou i originální nakladače, pro tuto řadu existuje model, který má v čepu výšku 4,20 m a maximální nosnost 1800 kg. Traktory Arion 500 mohou být opět vybaveny kabinou s prosklenou střechou.
Na tyto modely navazují traktory Arion 600. Čtyři modely jsou vybaveny šestiválcovými motory s výkonem 125 až 155 k, nejsilnější model Arion 640 dosahuje s navýšením Boost až 175 k. Tato řada je přímo prošpikovaná řadou technických novinek, a proto o ní přineseme podrobnější informace v některé z příštích čísel týdeníku Zemědělec.

Loňská novinka Axion
Axion představuje koncepci traktorů, která je svou univerzálností podle mnohých odborníků jedinečná. Nejdelší rozvor ve třídě, minimální celková délka a možnost přídavného závaží až do 2,9 t předurčují tento traktor k využití při práci v pícninách, jarní přípravě půdy, přihnojování nebo s postřikovačem. Při maximálním dotížení není problém dosahovat vysokých výkonů v těžkých tahových pracích, jako je kultivace půdy, orba nebo podmítka. Patentovaný systém inteligentního navyšování výkonu motoru Claas Power Management dovolí zvýšit výkon motoru až o 30 k i při pracích, u nichž to bylo dříve nemyslitelné. Mimořádně pohodlná a účinná převodovka Haxashift umožňuje vysoký počet převodových stupňů, vysokou účinnost díky moderní konstrukci, plně automatický provoz s adaptivním řazením Hexactive a funkci rychloběhu (40 km/h při 1850 n/min) pro nejnižší spotřebu paliva v dopravě. K dispozici je pět modelů s jmenovitým výkonem motoru 170 až 230 k, maximálním výkonem motoru 180 až 238 k a s navýšením Boost 214 až 268 k.
V Malém Boru jsme postrádali traktor Claas Xerion, který však nebude chybět na letošním veletrhu Techagro, jehož originální koncepce se datuje do roku 1992. V loňském roce se prodaly v České republice tři tyto stroje. Letošní novinkou je model Xerion 3800 s výkonem motoru 380 koní.
(Poznámka: uvedené technické údaje vychází z normy ECE R24.)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down