13.03.2008 | 06:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pro ty, co chtějí víc

Slogan z titulku je hlavním letošním mottem společností Case IH a potažmo i Agri CS, která její červené stroje na českém trhu distribuuje a zajišťuje u nich odborný servis a dodávky originálních náhradních dílů. Nové motto v sobě skrývá více image, větší výkon, vyšší produktivitu práce, lepší komfort, výrazné úspory a kvalitní péči o uživatele techniky Case IH a Steyr. Tato informace zazněla koncem února na třetím Dnu otevřených dveří společnosti Agri CS v Hustopečích.

V souvislosti s image připravila společnost Case IH u příležitosti 20. výročí traktorů Magnum a 50. výročí traktorů Steiger speciální série traktorů. Pro celý svět bylo vyrobeno sto „zlatých“ modelů Magnum – s jedním z nich se budou moci seznámit i návštěvníci veletrhu Techagro v pavilónu G1 - a padesát „zlatých“ modelů Steiger. Case IH také sponzoruje závodní vozy Ferari ve formuli 1, podle slov představitelů společnosti Agri CS se spojili dva lídři ve svém oboru. Pokud jde o výkon, traktory Case IH mají jedny z nejvyšších hodnot navyšování výkonů a vynikají i velice silnou hydraulikou. Oba tyto parametry zvyšují výkonnost celého stroje. S výkonem je úzce spjata i produktivita, dobře nastavený traktor či sklízecí mlátička dosahují vyšší produktivity práce. Traktory jsou vesměs komfortně odpruženy, takže jízda a práce s nimi je velice pohodlná a obsluha může v tomto prostředí podávat vyšší výkon. Technika Case IH se vyznačuje velice nízkou měrnou spotřebou paliva, další úspory spočívají v nižších mzdových nákladech při větší produktivitě práce, nízkých nárocích na údržbu a prodloužených servisních intervalech. Agri CS pečuje o své zákazníky nejen při výběrů správného modelu, ale zejména při zabezpečení kvalitního servisu a dodávek náhradních dílů.

Úspěšný rok 2007
„Loňský rok byl pro značku Case IH velice úspěšný,“ řekl přítomným ředitel společnosti Agri CS Karel Plešinger. V porovnání s rokem 2006 došlo v roce 2007 k celosvětovému navýšení produkce a prodeje traktorů Case IH o 5,5 tisíce kusů. V Evropě se zvýšil jejich prodej o 2500 (navýšení podílu o 1,1 %) a v České republice o 140 kusů (podíl na trhu stoupl o 2,5 %). Pokud jde o sklízecí mlátičky, firma Case IH je specialistou a leadrem axiální technologie výmlatu a separace. Na celém světě se v loňském roce prodalo o 1300 sklízecích mlátiček Case IH více než v roce 2006. Z toho je vidět, že axiální systém výmlatu má budoucnost. Jen pro zajímavost, sklízecí mlátičky Case IH jsou nejprodávanějšími mlátičkami na americkém trhu s 30% podílem, v celém světově dosahují podílu na trhu 14,5 %.
A v čem spočívá dosažený úspěch? „Především roste poptávka po traktorech i ostatní zemědělské technice,“ pokračoval Karel Plešinger. „Co je však důležité, společnost Case IH se dlouhodobě zaměřuje na kvalitu svých produktů i zkvalitňování vlastní výroby. Pokud porovnáme počet záručních oprav a obrat náhradních dílů, jejich podíl rok co rok klesá. Na nárůst prodeje měly velmi podstatný vliv i nové produkty, které byly představeny v posledních dvou letech, především nové modelové řady traktorů CS a Puma. Na dosaženém úspěchu se podílelo i udržení výsadní pozice traktorů Magnum, které u nás zaujímají 25procentní podíl na trhu těžkých traktorů a také ve světě patří k nejprodávanějším modelům s výkonem motorů nad 200 koní. Lídrem mezi velkými tahači jsou traktory Steiger, stejně jako sklízecí mlátičky AF mezi stroji s axiálním způsobem výmlatu. Je nutné zmínit, že značka Case IH byla v loňském roce nejdynamičtěji rostoucí značkou a v České republice se dostala na druhé místo v dovážené technice. Má také výsadní postavení v koncernu CNH. Její produkty se vyrábějí v prémiových továrnách v rakouském St. Valentinu a těžké kategorie v americkém Racina a Fargo s tou nejvyšší kvalitou výroby a nejpřísnějšími výstupními kontrolami.“

Přednosti technologie Axial Flow
Case IH je specialista na axiální způsob výmlatu a separace zrna. Pro technologii Axial Flow s jedním axiálním rotorem, který zabezpečuje výmlat i separaci, jsou charakteristické následující principy. „Především je to jednoduchost a spolehlivost,“ vysvětlil přítomným Ing. Milan Rusňák, product manager společnosti Agri CS. „Méně pohyblivých částí zaručuje větší spolehlivost a nižší náklady na údržbu v porovnání s klasickými konvenčními mlátičkami, nebo se složitější konstrukcí ostatních axiálních mlátiček. Kromě modelu AF2388 je rotor poháněn hydraulicky vario převodovkou. Jde o jednoduché a efektivní řešení s výborným přenosem výkonu a možnou reverzací rotoru z kabiny při ucpání. Jednorotorovou koncepci Axial-Flow charakterizuje i šetrný proces výmlatu a separace. Pro tyto červené mlátičky je charakteristická i vysoká kvalita zrna. Základem šetrného a přitom důkladného výmlatu je vícenásobný průchod hmoty mezi rotorem a koši při působení odstředivé a třecí síly. Výsledkem je minimální poškození zrna. Mlátičky Case IH jsou ideální například pro osiváře a pěstitele sladovnického ječmene.“
K dalším principům patří vysoká plodinová přizpůsobivost. Díky různým druhům mláticích a separačních košů a možnostem nastavení a přizpůsobení rotoru lze sklízet nejrůznější druhy plodin. V loňském roce o svých kvalitách přesvědčila sklízecí mlátička AF8010 i při sklizni konopí. „Řada zemědělců se domnívá, že sklízecí mlátičky s axiálním způsobem výmlatu poškozují slámu,“ reagoval na dotaz Ing. Rusňák. „U nových modelů Case IH je pro rok 2008 použit inovovaný ST rotor, takže průchod plodiny je šetrnější než před tím a dosahuje se vyšší výkonnosti a zlepšení kvality slámy.“ Nově vyvinutý vysoce výkonný drtič má 126 pevných nožů, které zajišťují optimální kvalitu drcení i v případě velkého množství slámy. To spolu s možností rozmetání slámy až do šířky 12 m ocení zemědělcivyužívající půdoochranné systémy hospodaření. Jednoduchým přestavením drtiče a rozmetače, pak může být sláma ukládána do úhledného řádku.
Všechny funkční celky sklízecí mlátičky Axial-Flow, ať již vkládání, mlácení, separace, čištění, dopravníky či zásobník zrna jsou vzájemně sladěny a dimenzovány na velký průchod hmoty a vysoké výkony. Pro mlátičky Case IH je charakteristická i vysoká zůstatková hodnota, kvalitně pracují i po dvanácti či třinácti letech s minimálními provozními náklady.

Čtyři výkonné modely
V současné době jsou k dispozici čtyři modely sklízecích mlátiček Case IH. Nejmenší model Axial Flow 2388 je vybaven šestiválcovým, elektronicky řízeným motorem Case IH o objemu 8,3 l s maximálním výkonem 309 k, zásobníkem zrna o objemu 7380 l a palivovou nádrží pro
680 l nafty. Žací lišta má záběr 7,32 m, plocha sít je 5,12 m2. Novinka minulého roku - sklízecí mlátička Axial Flow 7010 - má elektronicky řízený šestiválcový motor o objemu 9,0 l s maximálním výkonem 394 koní, zásobník o objemu 10 500 l, palivovou nádrž pro 1000 l PHM, žací lištu o záběru 7,32 m a síta s celkovou plochou 5,4 m2. Do loňského roku byla vlajkovou lodí firmy Case IH sklízecí mlátička Axial Flow 8010 s elektronicky řízeným šestiválcovým motorem o objemu 10,3 l, jehož maximální výkon je 455 koní. Až na plochu sít, která je 6,5 m2 jsou ostatní parametry shodné s předešlou mlátičkou. Je nutné podotkonout, že uvedená plocha sít je nejvyšší na trhu. Od uživatelů v ČR víme, že tento stroj dokáže sklidit kolem 50 až 60 ha za den při výnosu 7 až 8 tun zrna, přitom spotřeba nafty včetně drcení a přejezdů nepřekročí 16 l na hektar.
V letošním roce přijde na český trh nová sklízecí mlátička Axial Flow 9010, představena bude na veletrhu Techagro. Má šestiválcový, elektronicky řízený motor Case IH Cursor o objemu
13,0 l s max. výkonem 530 koní. Nový štíhlejší ST rotor s mlatkami uspořádanými do spirály významně zlepšuje kvalitu slámy, napomáhá šetrnějšímu výmlatu a mnohem lépe si poradí i s vlhkou hmotou. Od letošního roku se tento rotor bude montovat i do modelů AF 7010 a 8010. Nejsilnější mlátička je vybavena zásobníkem zrna o objemu 11 000 l, palivovou nádrží pro 1000 l nafty a žací lištou širokou 9,15 m. Stejně jako u modelu 8010, lze využít žací lištu o záběru 11 m, která byla v loňských žních úspěšně odzkoušena na těchto sklízecích mlátičkách v Čechách a na Moravě. Pro sklizeň kukuřice jsou v nabídce šesti, osmi i dvanácti řádkové kukuřičné adaptery. Plocha sít je stejná jako u modelu AF 8010, naopak nový je drtič se 126 pevnými noži (u starších modelů je jich je 48) a delším protiostřím. Tento drtič bude standardně montován také na sklízecí mlátičky Axial Flow 8010 modelového roku 2008. Vylepšené jsou i ostatními funkční celky, stejně jako zesílené pohony.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down