10.03.2008 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

K novým strojům přibalí i jistotu

„Našim cílem je dodávat techniku pro širokou škálu zákazníků jak v jednoduchém, tak i ve vysoce profesionálním provedení. Dbáme na to, aby si zemědělec koupil s naším strojem i jistotu, že uspoří svůj čas a finanční prostředky a zároveň bude vyrábět prvotřídní krmivo,“ řekl týdeníku Zemědělec Vladimír Průcha, produktový manažer společnosti Kverneland Group Czech pro pícniny.

Společnost Kverneland Group Czech, s. r. o., dodává na náš a slovenský trh několik typů baliček píce pod označením Vicon BW a Taarup TA. „Jde o identické stroje, které se odlišují pouze barevným provedením,“ dodává Vladimír Průcha. „V nabídce máme baličky jak pro balení kulatých balíků do průměru 1,7 metru, tak hranatých balíků všech velikostí, a to v několika modelových řadách. Pro všechny baličky Vicon nebo Taarup je typická robustní konstrukce, sedmdesáti procentní předpětí fólie široké 750 nebo 500 milimetrů, zajímavý design a široká škála nabízených modelů.“

Nesené stroje

Nejjednodušší nesený model baličky BW1100 (TA 7410) se čtyřpásovým otočným stolem bez nakládacího zařízení se dodává v několika modifikacích podle druhu ovládání. Tento model může pracovat také jako stabilní stroj, který se ovládá dálkovým, bezkabelovým ovladačem z traktoru nebo manipulátoru, který naváží a odváží balíky.

Novinkou, která na český a slovenský trh přijde v průběhu letošního roku, je nesená balička BW 1200 (TA7230). Jde o model se dvěma poháněnými otočnými válci, které slouží k nakládání balíků a zároveň k jejich otáčení při vlastním balení. Fólie s předpěťovým systémem je umístěna na ovíjecím rameni. U této baličky se ideálně kloubí výhody jednoduché konstrukce neseného stroje se samonakládáním balíků.

Tažené modely

Nejprodávanější typ baliček pod označením BW 1400 (TA 7420) je v taženém provedení s nakládací kapacitou 1000 kg. Balička je vybavena nakládacím ramenem, čtyřpásovým stolem, rozšířením nápravy pro vyšší stabilitu stroje, automatickým zavedením a ustřižením fólie a digitálním počítadlem s automatickým zastavením.Tento typ je možné vybavit i zařízením pro stavění balíků na základnu.

Dalším typem, který byl novinkou loňského roku, je tažená balička BW 1600 (TA 7520). Tento stroj vychází konstrukčně z předcházejícího typu, má ale robustnější konstrukci a nakládací kapacitu 1200 kg. Ve standartu je vybaven i robustním protizávažím, osvětlením a „balonovými“ 15palcovými pneumatikami.

Tažená balička BW 1850 (TA7650) je zcela nový stroj odvozený od předchozího typu. Je vybavena samonakládacím ramenem v přední části stroje, takže ji lze připojit přímo za svinovací lis. Balík je jako u předešlých typů odložen na čtyřpásový stůl, k vlastnímu balení však v tomto případě slouží jedno, popřípadě dvě satelitní ramena. „Baličku BW 1850, popřípadě TA7650, je možné vybavit patentovaným systémem balení folií 3D, který zajišťuje až třicetiprocentní úsporu fólie,“ vysvětluje Vladimír Průcha. „Systém pracuje na následujícím principu: balík se otáčí na čtyřpásovém stole, ovíjecí rameno ho dvakrát ovine, poté se mechanismus držáku fólie přetočí o 90 stupňů a balík je balen po válcové části. Potom se ovíjecí ramena vrátí do původního postavení a dobalí se boky balíků. Toto zařízení je řízeno počítačem, pracuje spolehlivě a vložené investice se velice rychle vrátí v úspoře fólie.“

V nabídce společnosti Kverneland jsou i tažené baličky TA7664 určené pro balení hranatých balíků senáže. Balíky se otáčejí prostřednictvím dvou až čtyř otočných válců a fólie se nanáší jedním nebo dvěma ovíjecími rameny. Veškeré typy dodávaných baliček se ovládají lankovým, elektrohydraulickým nebo plně automatickým rozvaděčem ovládaným počítačem. Baličky je možné vybavit různým příslušenstvím, které zvyšuje jejich užitnou hodnotu.


Rozebírače balíků

Ke konečné fázi sklizně a krmení pícnin jsou určeny rozebírače balíků Taarup v neseném i taženém provedení. Chovatelé skotu u nich oceňují především robustní konstrukci, která si dokáže poradit s každým krmivem, dokonce i s balíky lnu. Zemědělci mohou volit různé modely rozdružovačů o obejmu 2 m3 v nesené verzi a až 6 m3 v tažené verzi.

K nejoblíbenějším modelům patří rozdružovač balíků Taarup 853 určený k rozdružení jednoho i více kulatých či hranatých balíků najednou, které si zemědělec nakládacím čelem sám naloží. Hydromotorem poháněný posuvný dopravník se zpětným chodem a různou rychlostí přisune balík k rozebíracím válcům se 14 řezacími noži, jejich vzájemným nastavením se pak reguluje délka řezanky. Metací kolo se šesti lopatkami vybavené dvourychlostní převodovkou (ke snížení prašnosti) potom obsah založí do boční, nebo horní koncovky, která je otočná o 310 stupňů. Hydraulicky nebo elektrohydraulicky ovládaná koncovka může dopravovat píci či slámu až do vzdálenosti 18 metrů. Z kabiny traktoru se ovládá nakládací čelo, podlahový dopravník a boční koncovka. Robustní stroj s dlouhou životností, který v mnoha případech slouží jako krmný vůz, váží 1,7 tuny, k jeho agregaci je určen traktor s výkonem motoru 50 koní.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down