06.03.2008 | 05:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Desítky nových modelů

Již třetí únorový den otevřených dveří uspořádala v Hustopečích společnost Agri CS, která na českém trhu zastupuje výrobce značek Case IH, Steyr a Simba. Odborný program byl zaměřen na technické novinky roku 2008 a financování, součástí byla i přednáška prof. Ing. Františka Bauera, CSc., o moderních traktorových motorech a nasazení traktorových souprav v dopravě. Více než 350 návštěvníků si mohlo během dne prohlédnout vystavenou techniku a osobně si vyzkoušet jízdu s mnoha modely traktorů.

V tomto roce si společnost Case IH připomíná 50. výročí traktorů Steiger, 30. výročí sklízecích mlátiček Axial Flow a 20. výročí traktorů Magnum. Letos také uplyne deset let, kdy byly představeny unikátní traktory CVX/CVT s plynulou převodovkou a pásové tahače Quadtrac.

Pro rok 2008 připravil výrobce traktorů značek Case IH a Steyr 35 nových modelů. Výraznými inovacemi prošly téměř všechny řady traktorů, ať již modely Steiger, Magnum, Puma, CS Pro, JXU, Quantum C či JX, u značky Steyr pak modely 9000 MT a Kompakt. Trendem v zemědělství jsou satelitní navigace, kdy se traktor na poli pohybuje po předem stanovené dráze, aniž by obsluha musela točit volantem. Přímo z továrny mohou být touto navigací Case IH AccuGuide vybaveny modely Magnum, Steiger, Puma nebo i CVX/CVT. Všechny traktory a mlátičky Case IH mohou jezdit na 100 % bionaftu, což podtrhuje ochotu tohoto výrobce podporovat alternativní biopaliva.

Zlaté traktory Steiger a Magnum

U příležitosti letošního výročí připravila firma Case IH limitovanou edici traktorů Steiger. U těchto padesáti „zlatých“ modelů, stejně jako u všech ostatních nových tahačů Steiger, došlo k výrazným inovacím motoru i jejich dalších částí, které se projevily především zvýšením výkonu a produktivity. Poprvé na světě se u traktorů použil systém motoru známý například z nákladních automobilů, a to tzv. turbokompoudní motor se dvěma turbodmychadly. Za prvním klasickým turbodmychadlem je umístěna další turbina, která využívá zbytkovou, avšak neustále vysokou energii výfukových plynů. Přes mechanický převod a speciální hydraulickou spojku se točivý moment přenáší přímo na klikový hřídel. Systém dvou turbodmychadel zvyšuje výkon motoru při plném zatížení o osm procent, což u traktorů s výkonem 480 k představuje navýšení 40 k, aniž by se muselo do motoru vstřikovat další palivo. Turbokompoudní motor má i nižší spotřebu paliva až o čtyři procenta a výrazně vyšší celkovou účinnost.

U příležitosti 20. výročí traktorů Magnum byla připravena i speciální série „zlatých“ traktorů Magnum. Z celkového počtu 100 kusů obdrží Česká republika, jako jeden z významných prodejců těchto strojů, pět „zlatých“ modelů. „Traktory Magnum patří k nejrozšířenějším klasickým polním traktorům na světě,“ řekl přítomným Ing. Pavel Novák, prodejní manažer společnosti Agri CS. „Od roku 1988 jich bylo vyrobeno více než sto padesát tisíc a v tomto segmentu mají výsadní postavení.“ Pro letošní rok je nachystaná opět jedna novinka, a to nejvýkonnější model Magnum 335 s maximálním výkonem až 368 k. K inovacím došlo také u ostatních modelů. Byly použity inovované motory s novou pístní skupinou, které vynikají lepším procesem spalování a nižší spotřebou paliva až o čtyři procenta. Ve třech největších modelech jsou použity motory o objemu 9 l. Model Magnum 335 dosahuje hodnoty točivého momentu 1566 Nm, což je podle P. Nováka nejvyšší hodnota v tomto segmentu traktorů. Dále je třeba vyzdvihnout vysoký nárůst výkonu až o 36 k a převýšení točivého momentu až 46 %. Inovované modely mají i silnější hydrauliku s výkonem až 284 l/min. Obecně platí, že čím je výkonnější hydraulika, tím trvá práce méně času, přitom traktor může pracovat s nižšími otáčkami motoru, takže šetří palivo. U nových modelů byly upraveny i nápravy, dnes mají aktivní systém odpružení jako traktory Puma. Aktivně snímá pohyb nápravy a podle toho citlivě upravuje pružení.

Dvě novinky v hale

Pro ty, kterým se tak silné traktory jako Steiger či Magnum nehodí, byla v Hustopečích připravena letošní novinka – traktor Puma 155 nižší výkonové řady. V loňském roce se již u nás prodávaly traktory Puma s výkonem motoru 165 až 210 k, letos k nim přibyly další tři modely. Traktory Puma 125, 140 a 155 (značení odpovídá jmenovitým výkonu motorů v koních) jsou o něco menší, mají kratší rozvor, ale naopak jsou robustnější a silnější než traktory Maxxum. Mají osvědčený motor jako silnější traktory Puma o objemu 6,75 l a elektronicky řízené vstřikování common rail s řízeným navyšováním výkonu až o 36 koní oproti jmenovitým výkonům. Jsou vybaveny recirkulací výfukových spalin, takže vynikají šetrností k životnímu prostředí. „Traktory Puma jako jediné v této výkonové třídě mají převodovku s plným Powerschifem, obsluha může řadit od jedničky až po devatenáctku, aniž by musela mačkat spojku,“ vysvětlil přítomným Ing. Novák. „Ve standardní výbavě je ECO varianta, kdy traktor jede rychlostí čtyřicet kilometrů za hodinu při snížených otáčkách motoru. Kabina Surroun Vison je největší v této třídě, přitom hlučnost při práci nepřesahuje 69 decibelů, což je méně než u mnohých moderních osobních aut. Traktor se ovládá pomocí systému Multicontroller, samozřejmostí je odpružená náprava. Základem hydrauliky je výkonné axiální čerpadlo a čerpadlo řízení s celkovým výkonem 178 litrů za minutu, což je v tomto segmentu velice vysoká hodnota.“

Vystavena byla i druhá letošní novinka, a to zástupce modelové řady traktorů CS Pro. Vyrábějí se ve třech provedeních s výkonem motoru 85, 95 a 105 k, který vyhovuje nejnovější normě Tier III. Mezichladič stlačeného vzduchu, turbodmychadlo a recirkulace spalin jsou zárukou velice nízké spotřeby paliva a výborných parametrů. Nová je i převodovka, dříve měla pouze mechanickou reverzaci, dnes má dvoustupňový Powerschift a reverzaci pod zatížením. Kabina je stejná jako u traktorů CVX pouze s tím rozdílem, že přístrojový panel není umístěn na pravém sloupku kabiny, ale zůstává klasicky před předním oknem. Tento traktor může být vybaven hydraulikou s celkovým průtokem až 136 l/min, na sobě nezávislé jsou samostatné čerpadlo pro tříbodový závěs a vnější okruhy a čerpadlo pro řízení. Na přání je možné dodat elektronicky ovládané vnější okruhy. Traktory CS Pro se zároveň vyrábějí i v provedení Steyr jako řada 9000 MT.

Inovace nejmenších

Inovacemi prošly i čtyři menší modely JXU, jejich výkon se zvýšil přibližně o pět koní na 75 až 105 k. Motory mají i nižší spotřebu paliva, vyhovují normě Tier III a oproti dosavadním modelům jsou doplněny o mezichladič stlačeného vzduchu a recirkulaci spalin. Pro kvalitní čištění vzduchu se používají rotační předčističe filtru. Hydraulika má standardní čerpadlo o výkonu 61 l/min a čerpadlo řízení o výkonu 35 l/min. Pokud je traktor vybaven čelním nakladačem, lze použít čerpadlo o výkonu až 80 l/min. V kabině na bočním panelu je i nové ergonomické ovládání EHR. Změnil se také design nových modelů, zcela nová kapota má boční průduchy jako traktory Magnum či Puma.

Nové traktory Quantum s výkonem motoru 65, 77, 86 a 97 k v Hustopečích chyběly protože jejich výroba teprve nabíhá. Jde o kompaktní stroje vhodné do rostlinné výroby, ke sklizni pícnin, pro zelináře, komunální sféru a chmelnice. Jsou poměrně nízké, lehké a vynikají vysokým výkonem motoru, který vyhovuje normě Tier III. V kabině se nachází nová přístrojová deska v digitálním provedení. Nové je i ovládání spojky tlačítkem přímo na řadicí páce. Již z výrobního závodu mohou být tyto traktory vybaveny přípravou na čelní nakládač. Hydraulika s mezichladičem hydraulického oleje vyniká vysokým výkonem až 96 l/min. Traktory se vyrábějí i v provedení Steyr pod názvem Kompakt. K nejprodávanějším patří tyto kompaktní traktory zejména v Rakousku, kde se jich prodá více než 800 kusů ročně. Vzhledem k nízkému těžišti a možnosti zvětšit rozchod kol se hojně využívají v horských oblastech.

Návštěvníci si mohli vyzkoušet i dva traktory Case IH JX. Jde stále o kompletně mechanické energetické prostředky, které nacházejí velké uplatnění zejména ve východních zemí nebo třeba na americkém kontinentu. V Evropě patří k nejprodávanějším zejména v Polsku. Pět nových modelů JX s výkonem motoru od 60 do 95 k se vyznačuje především jednoduchostí a vyšším komfortem. Motory s mezichladičem stlačeného vzduchu již splňují normu Tier III. Nové je i uspořádání v kabině včetně pák a přístrojové desky.

Společnost Case IH neustále nabízí nová originální technická řešení. Podle dlouhodobé strategie výrobce, chce i nadále patřit k pomyslné technické špičce. K tomu by mělo přispět i plánované zavedení plynulých převodovek do všech modelů traktorů v rozmezí 90 k až 380 k v roce 2010.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down