21.02.2008 | 01:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové řezačky s větší výkonností

Pro letošní rok připravila firma Claas nové modely sklízecích řezaček Jaguar. Tak, jak je v oblasti sklizně pícnin pomocí samojízdných řezaček obvyklé, mají nové stroje větší výkony motorů, čímž dosahují mnohem vyšší výkonnosti. Nová modelová řada zahrnuje čtyři samojízdné řezačky – Jaguar 950, 960, 970 a 980.

Všechny řezačky nové modelové řady jsou vybaveny motory Mercedes Benz. Dva slabší modely používají kapalinou chlazené, přeplňované vidlicové osmiválce se zdvihovým objemem 16 litrů a výkonem 372 kW (508 k) a 458 kW (623 k) při otáčkách 1800 n/min (výkon je stanoven podle normy ECE R 24).

Dva motory na jednom řemenu

Dva výkonnější modely používají motory dva, a to šestiválce se zdvihovým objemem 12,8 litru. Celkový výkon motorů činí 537 kW (730 k) u modelu 970 a 610 kW (830 k) u modelu 980. Motory jsou elektronicky řízené, je tedy zabezpečeno sladění výkonů a otáček při dodávce točivého momentu na jeden výstup. Jako výhodu použití dvou motorů uvádí výrobce úsporu paliva v podmínkách, kdy není třeba plný výkon a jeden z motorů lze vypnout. Typické to bude například při transportu po silnici.
Motory jsou doplněny objemnými palivovými nádržemi, jejichž kapacita činí 1350 litrů.
Koncept pojezdového ústrojí je hydrostatický s dvěma rychlostními rozsahy, kdy v silničním jsou redukovány otáčky motoru pro dosažení pojezdové rychlosti 25 km/h (verze Profi Star) nebo 40 km/h (Speed Star). Motor proto nemusí běžet v otáčkách jmenovitých a šetří palivo. Na přání je možný pohon všech kol pomocí spojky na kardanovém hřídeli pohonu zadní nápravy.

Řezací ústrojí s nižším příkonem

Mimo výkonných motorů jsou nové řezačky vybaveny i lepším řezacím ústrojím. Lepším proto, že kromě kvalitní řezanky, která je u řezaček Claas známou věcí, mají i nižší potřebný příkon energie. Řezací bubny mají průměr 630 mm, šířku 750 mm, jmenovité otáčky 1200 n/min a mohou být ve dvou provedeních. První, řekněme klasický, je buben s počtem nožů 24, nicméně zejména tam, kde je účelná co nejkratší řezanka (bioplynové stanice), lze využít buben až s 36 noži, v obou případech v provedení V MAX. Řezací nože jsou uloženy do tvaru písmene V pod úhlem 7°.
Nastavení délky řezanky se provádí z kabiny řidiče – bezstupňově, pomocí CVT převodovky. Nejkratší teoretická délka řezanky činí 3, největší pak 37 mm. Z kabiny řidiče je ovládáno rovněž broušení nožů.
Za bubnem může být řazen nový drtič zrna s průměrem 196 nebo 250 mm a opatřený 80 nebo 100 zuby. Nový je i metač, jehož vzdálenost ke stěně lze plynule nastavovat z kabiny.
Jako adaptéry lze využít plošné kukuřičné se záběrem 6; 7,5 nebo 9 metrů (8, 10 nebo 12 řádků), nebo adaptéry řádkové s obdobným záběrem. Za zmínku stojí systém příčného kopírování, který má u větších záběrů své opodstatnění. Sběrače píce jsou se záběrem 3 m, nebo 3,8 metru. Pro práci ve specifických podmínkách lze využít také Direct Disc, tedy systém přímého sečené pomocí diskového žacího stroje s průběžným vkládacím šnekem.

Prvky automatizace

Pro navádění na řádek pokosené hmoty lze využít Laser Pilot, pro navádění do řádku kukuřice Auto pilot nebo satelitní navigaci a pro Direct Disc je možné použít rovněž Laser Pilota.
Řezačky Claas Jaguar mají klasické čtyři vkládací a mačkací válce, jejichž pohon je zastaven jak na základě detektoru kovů při vniknutí magnetického materiálu, tak při detekci kamenů, čímž se brání poškození řezacího bubnu.
Přepracována byla kabina nových strojů, zcela nová je ovládací páka, sdružující řízení pojezdu, zvedání adaptéru, ovládání výfukové koncovky komínu a další důležité funkce. Většinu ostatních funkcí ovládá obsluha na barevném monitoru. Na přání se dají nové řezačky Jaguar 900 vybavit systémem pro měření aktuálního výnosu. Systém pro přidávání aditiv do sklízeného materiálu je výbavou sériovou.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down