21.02.2008 | 01:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

500 Zetorů z Košátek

Firma N&N Košátky patří mezi nejúspěšnější prodejce značky Zetor na našem trhu a v posledních letech obsazuje stabilně první místo v prodejích a to s počtem zhruba 100 traktorů ročně.

Koncem roku 2007 se dostala již na číslo 500. Pět set traktorů Zetor bylo tedy prodáno touto firmou od doby jejího vzniku, tedy od roku 1995 kdy se Petr Nezbeda začal věnovat prodeji a servisu traktorů Zetor, přičemž od roku 1992 se tato firma zabývala pouze prodejem náhradních dílů . Za tuto dobu se firma řádně rozrostla a mimo majitelů, kterými je rodina Nezbedova, dnes čítá na 20 zaměstnanců, kteří pracují na třech střediscích. Základní servis a prodej je soustředěn do obce Kojovice nedaleko Benátek nad Jizerou a mimoto jsou v činnosti též střediska ve Mšeci u Rakovníka a v Hodkovicích nad Mohelkou u Liberce. Mimo prodejů a servisu traktorů Zetor se zabývají rovněž prodejem finských traktorů Valtra a dále závěsné techniky, zejména z koncernu Kverneland Group a též od tuzemských výrobců jako jsou firmy Strojírny Rožmitál, Humpolecké strojírny, MGM Holešov, nebo Agrostroj Pelhřimov.

Pětistý kus do Bezna

Pětistý traktor Zetor byl prodán do Rolnického družstva Bezno, které hospodaří v blízkosti uvedené obce poblíž Mladé Boleslavi. Tento zemědělský podnik vznikl v roce 1992 a je zaměřen na pěstování obilnin, zejména ozimé a jarní pšenice, jarního ječmene a dále pěstují ozimou řepku, cukrovku, hrách, hořčici a krmné plodiny (kukuřice, vojtěška). Ty jsou určeny pro 150 kusů dojnic 110 jalovic a asi 50 ks telat. Specialitou rostlinné výroby je pěstování kmínu.
Celkem obhospodařují 1466 ha zemědělské půdy z čehož plných 1427 ha reprezentuje půda orná. S ohledem na to, že půdní a klimatické podmínky v dané oblasti jsou výhodné pro výrobu osiv, zabývá se Rolnické družstvo úspěšně i touto činností.
Z pohledu mechanizace vychází z technologie rostlinné výroby a způsobu zpracování půdy. To je prováděno konvenčním způsobem, tedy pomocí orby a s vyšším počtem přejezdů, což je logickým důsledkem zaměření na výrobu osiv, kde orba a intenzivní zpracování půdy napomáhají regulaci chorob, škůdců i plevelů. Pro orbu a předseťovou přípravu je využívána výkonná mechanizace, to znamená traktory s výkonem přes 200 k, s nářadím s adekvátním záběrem. Naproti tomu tam kde postačují pro efektivní práci traktory s výkonem do 120 koní využívají značku Zetor.
Důvodem k volbě Zetorů byl podle slov předsedy Rolnického družstva Bezno, dobrý poměr ceny užitné hodnoty a také blízkost servisu, či nízké náklady na údržbu.
V současné době jich mají Zetorů v provozu 15, nicméně to je celkový počet včetně starých traktorů, které jsou mnohdy využívány jen příležitostně. Pokud se budeme věnovat traktorům s vyšším nasazením v provozu můžeme zmínit 7 strojů, Zetorů nového provedení.

Sedm traktorů pro různé použití

V Bezně používají Zetory z modelové řady Major, Super, Proxima i Forterra. Z nejstarší řady Major jde o model 7340 a jeho určení je pro agregaci s KMV Storti a je na něm montován též čelní nakladač. Jde tedy o traktor do živočišné výroby.
Dále mají v provozu dva modely Forterra 114 41, které jsou určeny převážně k dopravním činnostem jako je navážení vody k postřikovači, odvoz řepy a obilí při sklizni (návěs 10 tun), nebo pro navážení hnojiv při jejich aplikaci a další pomocné práce v rostlinné výrobě.
Mimoto provozují dva traktory řady Super a to modely 7341 a 7321. Tyto traktory disponující výkonem 70 koní mají různé použití. Model 7341, který je vybaven předním náhonem je používán pro rozmetadlo minerálních hnojiv a to jak pro předse´tové, hnojení tak po výměně kol za kulitvační, pro přihnojování. Model 7321, je bez předního náhonu, takže je určen pro lehčí práce jako je setí širokořádkových plodin přesnými secím strojem a též pro plečkování.
Posledně dva jmenované traktory již mají své nástupce a budou přeřazeny do zálohy traktorů s menším proběhem a možná i prodány. Za model 7321 byla pořízena náhrada v podobě traktoru Zetor Proxima 7421 a model 7341 nahrazuje onen pětistý traktor a to Forterra 8641.

Vědět proč

Je potěšitelné když zákazníci vědí proč si daný traktor kupují. Proxima 7421 je bez pohonu přední nápravy lze ji tedy považovat za jistého exota mezi zemědělskými traktory. Ale absence předního náhonu nebyla v tomto případě vedena jen touhou ušetřit. Má to své pragmatické důvody. Z pohledu určení traktoru, tedy setí širokořádkových plodin, nebo jejich plečkování je prakticky jisté, že tyto práce nebudou prováděny za špatného počasí, protože jinak by byl jejich efekt zcela opačný. Traktor tedy bude jezdit za příznivých povětrnostních podmínek, s nízkým zatížením a tudíž nepotřebuje pohon přední nápravy, a mimoto má s nehnanou přední nápravou mnohem lepší manévrovací schopnosti což se při setí i plečkování hodí.
Obdobným exotem je model 8641. Ten sice již poháněnou přední nápravu má. Protože pro průjezdnost s rozmetadlem, které něco váží je potřeba, ale je to traktor s nejnižším výkonem z dané modelové řady, který se prodává minimálně a od tohoto roku již ve výrobě není vůbec. Ale i pořízení tohoto traktoru má svoji logiku. Pro agregaci s rozmetadlem je potřeba traktor s delším rozvorem a vyšší hmotností, aby se mu neodlehčovala přední náprava. Proto byla zvolena robustnější řada Forterra. Pro dobrou průjezdnost i rozložení hmotnosti na přední nápravu je nutný její pohon. Výkon motoru naproti tomu není tak podstatný a tak 80 koní postačuje.

V plné palbě

Zetory Forterra neumožňují vysokou variabilitu ve výbavě, neboť řada doplňků je již ve standardní výbavě. Z výbavy na přání můžeme proto uvést například vzduchem odpruženou sedačku a do traktoru byla navíc domontována klimatizace a jako bonus dostal od prodejce systém automatického řazení třístupňového násobiče točivého momentu Stetronic.
Ostatní záležitosti byly standardní, tedy čtyřválcový motor s jmenovitým výkonem 80 koní, řadové vstřikovací čerpadlo s mechanickou regulací, turbodmychadlo bez chlazení stlačeného vzduchu, emisní limit Tier II (od letoška již mají všechny Zetory stupeň Tier III).
Pojezdová spojka je klasická suchá, kotoučová a na ní navazuje převodovka se čtyřmi synchronizovanými převodovými stupni, doplněnými dvěma rychlostními rozsahy a třístupňovým násobičem točivého momentu. Celkem je tedy možné volit mezi 24 převodovými stupni. Vývodový hřídel disponuje otáčkami 540/1000 n/min a mokrou vícelamelovou spojkou pohonu v olejové lázni. Standardem Zetoru je výbava kompresorem a vzduchové brzdy pro přívěsná vozidla. Vlastní brzdy traktoru jsou mokré, kotoučové a to na kolech obou náprav. Uzávěrka diferenciálu i pohon přední nápravy jsou řešeny pomocí zubových spojek a zapínány elektropneumaticky. Hydraulický systém obsahuje zubový hydrogenerátor s průtokem 60 l/min, standardem jsou tři páry vnějších okruhů hydrauliky a zadní TBZ se zvedací silou 59 kN a elektronickou regulací (EHR Bosch). Na přání je možný přední TBZ i přední vývodový hřídel.

Oficiální předání

Oficiální předání pětistého traktoru Zetor Forterra 8641 proběhlo v areálu firmy RD Bezno za účasti předsedy ing. Aleše Nežerky a Petra a Aleše Nezbedy z firmy N&N Košátky. Traktor dostal patřičné samolepky, které upozorňují na jeho jedinečnost a protože měl za sebou samozřejmě předávací prohlídku mohl si je převzít jeho nový uživatel, který mimo traktoru obdržel i poukázku na bezplatný servis a samozřejmě certifikát stvrzující koupi pětistého traktoru
Oficiálnímu předání traktoru byl přítomen Petr Kohoutek, zástupce firmy S Morava leasing, která se zabývá financováním strojů, zejména pak zemědělských. Mimo předání modelu 8641, byl předán ještě traktor Proxima 7421.

Různé způsoby financování

Dnes je již běžným standardem, že prodejce nabízí ke svému produktu i různé možnosti financování a to ve spolupráci s odpovídajícími finančními ústavy. V N&N Košátky využívají především služeb firmy S Morava leasing, která má svoje aktivity rozšířené v oblasti financování zemědělských strojů a zařízení, nabízí také širokou škálu možností financování nejen traktorů Zetor. Pokud se nebudeme zabývat detailními rozdíly jedná se o čtyři základní typy financování. Finanční leasing, operativní leasing, obchodní úvěr a splátkový prodej.
Nejčastějším způsobem financování je v současnosti finanční leasing, kdy stroj zůstává majetkem leasingové společnosti a po splacení si jej uživatele odkupuje za zůstatkovou hodnotu. Takto byla v loňském roce prodávána většina traktorů od N&N Košátky. Méně používanými variantami byl obchodní úvěr a splátkový prodej.
Pro rok 2008 je tu v oblasti financování zemědělských strojů novinka, kterou by S Morava leasing ve spolupráci s firmou N&N Košátky chtěla realizovat v širším měřítku a patrně jako první na poli zemědělské techniky. Tento způsob financování je běžný u služebních vozidel, nákladních aut, či stavební techniky, a nazývá se operativní leasing. Na rozdíl od klasického leasingu nekončí pronájem odkupem stroje za zůstatkovou hodnotu nájemci, ale je zde širší škála možností.
Výhodou pro uživatele je skutečnost, že z pohledu servisu se o stroj nemusí vůbec starat, vše zajiš´tuje prodejce a v případě, kdy je nutné z důvodu opravy stroj odstavit na delší čas, je možné zákazníkovi poskytnut náhradní traktor.
Z pohledu uživatele jde tedy o nejvyšší komfort. Tento režim financování proto nalezne uplatněné tam, kde jsou stroje náležitě využity a jsou schopny se rychle splácet. A také v podniku kde nemají potřebné servisní zázemí a potřebnou rezervu v záložních strojích, které je možné v případě poruchy rychle nasadit.
Z pohledu poskytovatele to znamená mít dostatečné servisní zázemí pro rychlý servis a stroje v záloze, které je možné operativně nasadit. Podstatné je přitom to, že servis a případný náhradní traktor financuje nikoliv prodejce, ale leasingová společnost. Prodejce a servis proto s ní musí mít velmi dobré vztahy.

Úspěšný rok 2007

Firmu N&N Košátky můžeme považovat za specialistu na prodej Zetorů v ČR. V loňském roce jich realizovali celkem 116. Na rozdíl od minulých let kdy se nejvíce prodávaly modely z řady Proxima, loni bylo nejúspěšnějším modelem provedení Forterra 124 41, kterého se prodalo 36 kusů a celkem bylo od této řady realizováno 47 traktorů. Z řady Proxima Plus se prodalo 24 traktorů a to rovnoměrně od všech tří modelů, které jsou v nabídce. Zbylý počet přináleží traktorům Zetor Proxima z nichž byl již tradičně nejoblíbenější nejvýkonnější model 8441. Překvapivý byl vyšší zájem o modely Proxima bez předního náhonu (6421, 7421), a to do komunálních služeb, nebo do oblasti zemědělství například pro zelináře na kultivaci.
Do lesní sféry byl nejčastěji prodáván model 8441 s klasickou lesní nástavbou, přičemž se zvyšuje zájem o výkonnější modely z řady Forterra například pro vyvážečky, lanovky apod.
Výhody Zetorů zůstávají stále stejné. Tedy příznivá pořizovací cena a velmi příznivá cena náhradních dílů v porovnání s konkurencí. A jejich spolehlivost se přitom stále zvyšuje.

Prodej i servis

Jak bylo zmíněno firma N&N Košátky se zabývá prodejem i servisem traktorů Zetor. Doposud jich prodala přes 500 kusů, přičemž zhruba pětinásobek, tedy asi 2500 jich servisuje. Specifikem firmy je bezplatný servis po dobu záruky , kdy například výměny olejů a filtrů si zákazník neplatí. Pro zákazníky je to výhodné, protože při garančním servisu je možné opravit, vyměnit a především namazat a seřídit i jiné části traktoru, které by jinak uživatel pravděpodobně vynechal. A pro prodejce a servis je to výhodné z pohledu toho, že správnou údržbou se zvyšuje provozní spolehlivost traktorů a tedy i jejich renomé.
Hlavní servisní středisko firmy N&N Košátky v Kojovicích již kapacitně přestává stačit a tak se firma bude stěhovat do nedaleké Kropáčovy Vrutice, do nového areálu a mimo prodeje a servisu zemědělské techniky hodlá dále rozšiřovat i další obchodní aktivity.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down