20.02.2008 | 11:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

České mulčovače u českých zemědělců

Se žluto-černými stroji společnosti StromExport se na stránkách Zemědělce setkáváte dost často. Představena byla její dopravní technika i stroje pro zpracování půdy. Nepostradatelné jsou v dnešní době pro mnoho zemědělců také plošné mulčovače, které tato ryze česká firma vyrábí.

Ve výrobním programu společnosti StromExport najdeme několik různých typů mulčovačů, které se od sebe liší pracovním záběrem, počtem rotorů i použitým materiálem. Novinkou pro tento rok jsou žárově zinkované mulčovače, které mají absolutně hladký povrch, který není tolik náchylný k ulpívání rostlinných zbytků.
Stroje řady MC se vyrábí ve dvou provedeních, jako MC 4500 s pracovním záběrem 4,7 m a MC 6000 se záběrem 6 m. Oba tyto stroje jsou určeny k ošetřování trvalých travních porostů, nedopasků, ale hravě si poradí i s rostlinnými zbytky po sklizni, například kukuřice na zrno. Mulčovače MC si také velice dobře poradí i s mladými náletovými dřevinami, které by jinak v okolí lesů zmenšovaly výměry luk a pastvin.

Konstrukční prvky mulčovače

Masivní rám, který zajistí dlouhou životnost stroje, je základem celé konstrukce. V tomto rámu jsou uloženy hlavní pracovní orgány – tři rotory. Každý z těchto rotorů je vybaven čtveřicí kovaných nožů uložených do kříže. Počet a tvar nožů zaručuje velmi dobrý drticí efekt při nízké potřebě příkonu. Na koncích nožů je lopatkovité vyhnutí, které má za úkol zajistit dostatečný ventilační účinek, potřebný k nadzvednutí porostu polehlého od kol traktoru.
Převodové skříně proti přetížení chrání třecí spojky a výstupní kloubová hřídel je opatřena volnoběžnou spojkou, která zajistí plynulé doběhnutí rotorů. Již dva roky jsou mulčovače od StromExportu vybavovány kloubovými hřídeli poslední generace s direct greasingem (pohodlné mazání) a padesátihodinovým mazacím intervalem.
Ke standardní výbavě těchto mulčovačů patří i výměnné plechy vyrobené z tvrdé, otěruvzdorné oceli, které chrání samotné tělo mulčovače před jeho prodřením rostlinnými zbytky nebo před proražením, k němuž by mohlo dojít například při nabrání kamene nebo podobného předmětu.
K výbavě na přání patří horizontální protiostří, které výrazným způsobem přispěje ke zkvalitnění práce. Dvojice horizontálních protiostří je určena k drcení pevnějších částí, například náletových dřevin nebo rostlinných zbytků.Velkým problémem některých mulčovačů bývá efekt nazývaný řádkování. K němu dochází při větším objemu sklízené hmoty. U trvalých travních porostů potom nastává situace, že tyto nahromaděné řádky se velice pomalu rozkládají a tím brání růstu nového porostu. Tento problém se u mulčovačů MC řeší pomocí protiřádkovacích clon, které zajišťují rovnoměrné rozprostření rostlinných zbytků po celé ploše, což v případě travních porostů pomáhá rozkladu posečené hmoty a v případě rostlinných zbytků usnadňuje jejich zapravení do země.
Aby se i při velkém pracovním záběru zajistilo kopírování terénu, což je velice důležité, vzhledem k tomu, že většinou jsou travní porosty v kopcovitých terénech, jsou boční křídla mulčovače vůči střední části uložena na kyvném rameni, umožňující výkyv až 20° dolů a až 90° nahoru.

MC 6000 ve Starosedlském Hrádku

Abychom si ověřili, jak tyto stroje fungují v praxi, navštívili jsme společně s Ing. Davidem Ryčlem, vedoucím prodeje zemědělských strojů StromExport, zemědělské podniky v Jižních Čechách. Tam mají s těmito stroji bohaté zkušenosti. Prvním z těchto podniků bylo ZOD Starosedlský Hrádek ležící několik kilometrů jižně od Příbrami. Zemědělské obchodní družstvo hospodaří na výměře bezmála 2700 ha, která se v nejbližší době ještě o dalších přibližně 200 ha rozroste. Na výměře 1300 ha je v letošním roce zaseto obilí a dalších přibližně 600 ha letos pokrývá řepka, louky a pastviny jsou na ploše zhruba 280 ha.
V agregaci se starším traktorem John Deere 7800 využívají v tomto podniku mulčovač MC 6000, který má v letošním roce před sebou již třetí sezónu. Jeho hlavní využití spočívá v podzimních měsících v dočištění trvalých travních porostů, kde v této práci nahradil klasickou sekačku, po níž musel následovat nahrnovač a poslední ve sledu operací sběrací vůz. Předseda družstva Ing. Josef Žid potvrdil, že s provozem stroje jsou absolutně spokojeni. „Jak po stránce spolehlivosti, tak kvality práce si nemáme na co stěžovat. Za přibližně deset dní vyřeší problém třetích sečí, a to není se stavem před nákupem tohoto stroje vůbec porovnatelné, jsme rádi, že jsme se před dvěma lety nechali k nákupu přesvědčit,“ prohlásil.

MC 4500 v Kolínci

Druhým navštíveným podnikem na jihu Čech bylo ZOD Kolínec, které leží na úpatí Šumavy, nedaleko Klatov. Tento podnik hospodaří v nadmořské výšce od 500 do 600 metrů na výměře asi 1600 ha. Z této výměry mají právě louky a pastviny šedesátiprocentní podíl. Zbývajících 40 procent slouží v převážné míře pro pěstování obilovin a řepky.
V tomto podniku se pro nákup mulčovače rozhodli před třemi lety a výběr padl na menší typ se záběrem 4,7 metru, tedy na MC 4500, který je agregován s traktorem John Deere 6520 SE. Tento stroj se využívá v hojné míře pro mulčování nedopasků vzniklých při pasení zhruba sedmi stovek kusů masného skotu a dále se v podzimním období, stejně jako v předchozím případě, využívá při úklidu posledních nedorostlých sečí. Za jednu sezónu stroj poseče asi 700 ha a přitom na stroji stále jsou originální nože. „Od té doby, co stroj máme, jsme na něm nemuseli nic vyměňovat, pouze párkrát došlo k průrazu pneumatiky, většinou na pravém křídle při jízdách na kraji pastvin“ uvedl Ing. František Kohout, předseda představenstva ZOD Kolínec. „V letošním roce jsme stroj využili i na likvidaci rostlinných zbytků po sklizni kukuřice. Část výměry silážní kukuřice jsme museli nechat na zrno a právě tam jsme po sklizni stroj nasadili a i s tímto porostem si poradil bez problémů,“ dodal předseda.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down