18.02.2008 | 06:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Od vzducholodí k výkonné technice

Takový vývoj prodělala během posledních sto let značka Zeppelin. V roce 1908 byla založena společnost Luftschiffbau Zeppelin GmbH, která až do roku 1937 postavila 119 vzducholodí. V roce 1954 začala na západoněmeckém trhu obchodně zastupovat americkou značku Caterpillar, v roce 1990 bylo zastoupení rozšířeno na celé Německo a o dvanáct let později se v jejím portfoliu objevila i značka Hyster.

Od roku 1991, kdy firma Zeppelin založila v tehdejším Československu dceřinou společnost Phoenix-Zeppelin, spol. s r.o., začala nová etapa v historii zastoupení značky Caterpillar v tomto teritoriu. Dnes do nabídky společnosti Phoenix-Zeppelin, spol. s r.o., patří stavební a zemní stroje, záložní energetické systémy, příslušenství, vysokozdvižné vozíky a zemědělská technika Challenger-AGCO.

Úspěch podložený čísly
Společnost Zeppelin dnes působí v osmdesáti zemích a se svými 4534 zaměstnanci dosáhla v roce 2006 celkového obratu 1,860 mld. eur. Jde o největší obchodní a servisní organizaci pro stavební stroje a zařízení v Evropě. Společnost Caterpillar využívající nejnovější technologie Acert či AccuGrade měla v roce 2006 84 výrobních závodů ve 21 zemích včetně USA, v nichž pracuje 90 160 zaměstnanců. V roce 2006 dosáhla celkového obratu 41,517 mld. amerických dolarů, přitom téměř 1,4 mld. dolarů vložila do výzkumu a vývoje. Tato americká společnost má ve 180 zemích 198 zastoupení a 1689 poboček, v nichž pracuje téměř 105 tisíc zaměstnanců. Dlouhou tradicí se může pochlubit i nadnárodní holdingová společnost AGCO, která má ve 140 zemích na 8600 distributorů. Zemědělci znají kvalitní techniku Fendt, Masey Ferguson, Hesston, Valtra, Rogator či motory SISU, které kromě traktorů Challenger do rodiny AGCO patří.
V bývalém Československu zastupovala oficiálně firmu Caterpillar od roku 1969 akciová společnost Phoenix Praha. Od roku 1991 působí na českém trhu již zmíněná společnost Phoenix Zeppelin, s. r. o., která o deset let později získala certifikát ISO 9001:2000. V současné době má v republice dvanáct poboček pokrývajících celé území České republiky. Phoenix Zeppelin, s. r. o., dosáhla se svými více než 300 zaměstnanci v roce 2006 obratu přes 4 mld. korun a v loňském roce se její obrat přiblížil k 5 mld. korun. Převážnou část obratu tvoří prodej stavebních strojů, zemědělských strojů, energetických systémů, manipulační techniky, příslušenství a půjčovna stavebních a zemědělských strojů. Do společnosti, která má 118 servisních pracovníků a disponuje 70 servisními vozidly, patří 22 prodejců techniky CAT a pět prodejců zemědělských strojů Challenger, kteří se plně koncentrují na segment zemědělství. Phoenix Zepelin provozuje na území České republiky i tzv. klub posádek strojů Caterpillar, který má v současné době zhruba 650 členů. Jde o zájmové sdružení lidí, jež pracují s technikou Caterpillar, podobný koncept by chtěla společnost v blízké budoucnosti nabídnout i obsluhám zemědělských strojů Challenger.

Phoenix Zeppelin v Brně
Hlavní sídlo společnosti Phoenix Zeppelin, s. r. o., se nachází v Modleticích u Prahy hned vedle dálnice D1. Stejně výhodné umístění má i nová pobočka v Brně, s jejíž výstavbou na ploše 2,3 ha se začalo v roce 2004. Brněnská pobočka vybudovaná nákladem 130 mil. korun zahájila provoz 1. září 2006 a jejím posláním je prodej a servis strojů Caterpillar, příslušenství, vysokozdvižných vozíků Hyster a zemědělské techniky Challenger. Nachází se zde i půjčovna stavebních o zemědělských strojů, vysokozdvižných vozíků a příslušenství Cat Rental Store.
Novotou zářící brněnskou pobočkou nás koncem ledna provedl Miroslav Matuszek, ředitel provozu Phoenix Zeppelin, s. r. o. Kromě administrativních prostor a velké servisní haly nás zaujalo pracoviště na výrobu hydraulických hadic, které využívají i uživatelé techniky jiných značek. Na stojanech je k dispozici velký výběr zazátkovaných hadic různého průměru, v prachuvzdorném boxu se zase nacházejí koncovky opatřené zátkami. „Častým požadavkem jsou pouze opravy, kdy k nám přijde uživatel stroje s původní hadicí a požaduje jen novou koncovku, nebo naopak k funkční koncovce potřebuje novou hydraulickou hadici,“ vysvětluje M. Matuszek: „Vstříc vyjdeme každému.“ V areálu nechybí ani prostorná myčka techniky a dílna pro opravu komponentů vybavená pračkou a stoly s gumovými matracemi. „V České republice patříme k největším distributorům oleje, každý rok prodáme milion litrů,“ pokračuje ředitel Matuszek. „Likvidace vyjetých olejů je součástí výměny olejových náplní a jde na náš náklad. Během servisu využíváme takzvané mazačky, což jsou automobily vybavené nádržemi na nový a vyjetý či použitý olej. Tento automobil dojede na stavbu či pole, kde z pracovního stroje odsaje starý olej a rovnou dodá novou olejovou náplň, přitom obsluha vymění i filtry. Je tak naprosto vyloučena kontaminace prostředí olejem, stejně jako samotného oleje slámou či hlínou. Požadavky na údržbu námi prodaných strojů jsou obrovské, a proto není divu, že v současné době využíváme v České republice dvanáct mazaček. Vyvinul je náš servis a společnost Caterpillar je začala využívat i v jiných evropských zemích.“
V brněnské pobočce nechybí ani moderní sklad náhradních dílů s téměř čtyřmi tisícovkami položek. „Našim cílem je to, abychom měli osmdesáti až devadesáti procentní skladovou úspěšnost,“ říká závěrem ředitel Miroslav Matuszek. „Využíváme systém, který podle odebraných dílů za posledních dvanáct měsíců doporučí, jaké náhradní díly se musejí každý týden objednat. Určitou rezervu máme u techniky z koncernu AGCO, neboť jde o menší skupinu dílů s krátkou historií, které zatím nelze naší osvědčenou metodou vyhodnocovat. Uživatelům techniky CAT nabízíme i renovované náhradní díly, které jsou v průměru levnější o třicet až čtyřicet procent, i když mají stejnou dobu záruky. Podmínkou je pouze to, že starý díl se musí vrátit.“

Zájem o zemědělské stroje roste
Brněnská pobočka se stala zároveň centrálou produktů agro pro celou Českou republiku. Vedení společnosti Phoenix-Zeppelin, věří, že prodej zemědělských strojů bude kopírovat dosavadní úspěšný vývoj odbytu stavební techniky.
„Zemědělství není pro společnost Phoenix Zeppelin novým segmentem,“ zapojil se do hovoru Ing. Zdeněk Kysela, ředitel produktů agro. „Pásové traktory Challenger vyráběla společnost Caterpillar do roku 1997 a v České republice a na Slovensku se jich v prodejní síti Phoenix-Zeppelin prodalo poměrně dost. Poté, kdy společnost Caterpillar v oblasti zemědělských traktorů několik let spolupracovala s jiným disributorem, prodala výrobní závod v americkém Jacksonu firmě AGCO Ltd. Od roku 2003 už vyrábí legendární pasové traktory Challenger společnost AGCO s novým moderním designem za použití technologií Caterpillar. Hlavní oblast použití traktorů Challenger je ve středních a velkých zemědělských podnicích, kde by měly sloužit jako energetické prostředky k agregaci s technikou pro zpracování půdy v záběru devět metrů a více. Díky inovovanému pojezdu s pryžovými pásy vyztuženými ocelovými lany, automatickému napínání pásů a několikanásobnému odpružení ztělesňují tyto stroje moderní způsob pohonu zemědělských mechanismů velkých výkonů. Traktory Challenger vykazují podstatně nižší tlak na půdu a větší adhezi, k provedení srovnatelné práce tak stačí nižší výkon motoru než u kolového traktoru se všemi výhodami, které s tím souvisejí. Pro zemědělce máme k dispozici i ostatní stroje Challenger z produkce společnosti AGCO, ať již kolové traktory s výkonem motoru 80 až 320 koní, sklízecí mlátičky, lisy na hranaté balíky, samojízdné postřikovače a aplikátory statkových i průmyslových hnojiv. Vesměs jde o kvalitní stroje s dlouhou životností využívající nejmodernější technologie. Hustota prodejců různých značek zemědělské techniky je v České republice obrovská, přesto se postupně dostáváme do podvědomí českých zemědělců a zájem o techniku Challenger roste.“
Phoenix-Zeppelin je také první společností, která na českém trhu zavedla půjčování stavební a zemědělské techniky. Mnoho menších farem má problémy s pořízením nových strojů a tato služba jim vychází vstříc. Někteří zákazníci si techniku půjčí jen aby si ji vyzkoušeli a osahali, jiní si půjčí silnější traktor na jeden, dva měsíce a pak se vrací ke svému vybavení. Největší zájem klientů pociťují v jedenácti půjčovnách Cat Rental Store, v jejichž nabídce je téměř 700 strojů a zařízení, v době zakládání porostů a při žních, kdy je největší potřeba rychlých a výkonných strojů. Naopak v zimním období, kdy poptávka farmářů ustává, půjčovna Phoenix-Zeppelin oslovuje podniky komunálních služeb. Kolové traktory tak najdou uplatnění v agregaci se sněžnými radlicemi a frézami.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down