28.01.2008 | 07:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Již čtrnáct let na prvním místě

V nabídce společnosti Kverneland Group Czech je patnáct modelových řad lisů. Ať už na válcové balíky s pevnou (Vicon RF) nebo variabilní (Vicon RV) komorou, či na velké hranolovité balíky(Vicon LB) nebo kombinované lisy s baličkami (Vicon Ballepack, Taarup Bio). Vzhledem k tomu, že se sláma různých plodin a seno stávají zajímavým energetickým prostředkem a tím i důležitým doplňkem tržeb v zemědělství, je o tuto technologii sklizně rostlinného materiálu čím dál větší zájem.

Pokud jde o prodej lisů v České republice, od roku 1994 zaujímá v žebříčku úspěšnosti první místo značka Vicon. V poslední době roste poptávka především po velkých lisech na hranolovité balíky, které se nechají využít i při sklizni konopí, slámy, sena či dalších materiálů vhodných pro využití nejen v zemědělství.

Lisy na hranolovité balíky

Historie lisů na velké hranolovité balíky sahá stejně jako u modelů na válcové balíky s variabilní komorou do sedmdesátých let: v roce 1971 koupila firma Vicon společnost Riviere Cassalis a od té doby nesou tyto stroje označení Vicon. Poprvé k nám přišly v sedmdesátých letech s označením HP 1600, vázaly do drátu a pracovaly především na severní Moravě a v okolí Zlína při lisování senáže a slámy. Z této řady vyšly další modelové řady MP nebo CB a dnes i nejnovější lisy na velké hranolovité balíky LB 8200 až 12290. Současná řada má tři modely: LB 8200 vytváří balíky 80 x 80 cm, pro model LB 12200 je charakteristický rozměr balíku 80 x 120 cm a nejnovější robustní model LB 12290 vytváří balíky o rozměru 90 x 120 cm. Zajímavostí lisů značky Vicon je to, že se dá výška balíku na přání snížit o 10 cm (na 70 nebo 80 cm).

Za sběračem širokým 2,10 m nebo 2,3 m se nachází patentovaný integrální rotor zajišťující tzv. zkrácený chod materiálu do předlisovací komory, čímž se zvýší hltnost lisu, stlačení a výkon. Model LB 8200 se dodává v provedení bez řezání, nebo má v základu deset řezacích nožů. Dva další modely je možné pořídit jak bez řezání tak s řezáním, lze je vybavit až 23 noži, které se mohou různě vypínat: buď rotor vůbec neřeže, nebo řeže jen 11, 12 nebo 23 nožů. Ty jsou ve dvou vyklápěcích sekcích jištěny hydropneumaticky. Lisy jsou od roku 2006 vybaveny předlisovaní komorou, která zajišťuje maximální stlačení balíku od samého začátku jeho tvorby. Robustní lisovací komora má vlastní nastavením hydraulického tlaku. Přetížení lisu je jištěno přes senzory signalizací obsluze, aby snížila pracovní rychlost, nebo se automaticky sníží lisovací tlak a zabrání se ucpání lisu. Kromě integrovaného vkládacího rotoru a sběrače poháněných dvěma řetězy zabezpečují všechny ostatní pohony převodovky a kardanové hřídele. Předlisovací komora a vázací mechanismus jsou poháněny převodovkami jištěnými střižnými šrouby, což má vliv na dokonalé a jednoduché nastavení. Lisy LB používají vázání Ransdorf se čtyřmi nebo šesti provázky a jedním uzlem, které je robustnější, spolehlivější a pevnější než původní systém Raspe. Výrobce klade důraz na robustnost, největší model váží 9800 kg, vhodný je traktor s výkonem motoru kolem 180 koní.

Velký výběr z příslušenství

Lisy na velké hranolovité balíky LB mají řadu příslušenství. Dodávají se s ovládáním Autoplus, na přání lze požadovat i systém ISO-Bus s terminály. Výroba lisů s ISO-Bus terminály ve standardní vybavě naběhne až letos v září. Lis LB lze vybavit centrálním mazáním, kdy se mazací tuk rozvádí do všech ložisek a poháněcího mechanismu. Ofukovač vázání, vyhazovač posledního balíku, skluzová válečková plošina, předřazený váleček na plech pro krátký materiál na sběrači a otočná kola na sběrači jsou ve standardním vybavení. Novinkou je sada pro lisování konopí, která zabraňuje ucpávání hmoty v lisovací komoře. Lisy na hranaté balíky se dodávají s tandemovými nápravami (zadní řiditelnou) a vzduchovými brzdami pro přepravní rychlost 40 km/hod.

„V loňském roce pracovaly tyto lisy také ve službách, například při sklizni konopí, které se obtížně touto technologií sklízí,“ řekl týdeníku Zemědělec Ing. Zdeněk Kříž, produkt manažer společnosti Kverneland Group Czech. „Více než šest set slisovaných balíků konopí lisem LB 12290 přesvědčilo zemědělce, že i s touto technologií je možné v budoucnu počítat. Na základě požadavku našeho trhu se zkoušel největší model také při sklizni kukuřičné slámy a i v tomto případě se setkal s velice příznivým ohlasem zemědělské praxe. Všechny lisy Vicon se vyznačují maximálním stlačením, malým příkonem při celkové velké robustnosti a jednoduchostí, což má vliv na minimální potřebu náhradních dílů a nízké provozní náklady. Zemědělci především ocení jejich univerzálnost při minimálních nákladech na provoz.

Kombinované lisy s baličkou

V nabídce společnosti Kverneland Group Czech je i řada kombinovaných lisů s baličkou s hodinovou výkonností až 50 balíků. Model RF 2235 Ballepack s pevnou lisovací komorou vychází z osvědčené řady RF 135, jejichž výroba byla ukončena v roce 2006. Tuto kombinaci tvoří lis RF 2235 a balička píce umístěná v zadní části na tandemovém podvozku, kterou lze v případě potřeby – při lisování slámy nebo sena – odpojit nebo ji použít ke svozu balíku. Balička má čtyřpásový stůl se dvěma ovíjecími rameny, ve standardu využívá fólii širokou 750 mm s předpětím fólie 70 %. Za příplatek lze baličku vybavit systémem 3D, který urychluje ovíjení a spoří fólii o 20 až 23 %, což je z ekonomického hlediska velice zajímavé. Inovovaný model RF 2235 Ballepack je vybaven ovládacím boxem ISO-Bus včetně terminálů Focus 2 nebo Tellus. Zemědělci si mohou vybrat i ze dvou kombinovaných lisů s variabilní komorou, ať již model RV 2160 Ballepack nebo RV 2190 Ballepack. Balička může ovíjet balíky do průměru max. 1,5 m a také v tomto případě je možné ji vybavit systém 3 D. Baličku lze během deseti minut od lisu odpojit, nebo je možné ji vyřadit pouze z činnosti a zařízení využít ke svozu balíků na okraj pole.

V nabídce společnosti Kverneland Group Czech je i zajímavý kombinovaný lis Taarup BIO s baličkou, která se nachází uvnitř stroje. Tento model vychází z osvědčené řady lisů s pevnou komorou, má sběrač široký 2,1 nebo 2,3 m, řezací ústrojí se 14 nebo 23 noži a 14 stlačovacích válců. Balička je umístěná uvnitř lisu, takže balík zůstává po slisování v komoře, pouze se otevře horní komora a dva satelity obíhající okolo něj ho zabalí. Vyřazuje se tak proces vázání do provázku či sítě, čímž se šetří nemalé náklady. Balík je po stlačení neprodleně zabalen a chovatele skotu tak získávají vysoce kvalitní krmivo, což má opět pozitivní vliv na výslednou ekonomiku zemědělského podniku či farmy. Lis Taarup BIO je schopen zabalit 30 až 35 balíků za hodinu. Je to dáno tím, že balík zůstává uvnitř komory, a dokud se nezabalí, tak se nelisuje. U modelu Taarup BIO se používá fólie široká 750 mm s předpětím 70 %, lisovací tlak je max. 170 baru. Taarup BIO je určen především k výrobě senáže, k agregaci stačí traktor o výkonu max. 90 koní. Tyto lisy začaly podle Ing. Zdeňka Kříže kupovat i menší farmáři, kteří s ohledem na generační problémy hospodaří sami. Ověřili si, že výrobu kvalitní senáže zvládne pomocí lisu Taarup Bio jeden člověk, zároveň spoří, čas a energii. Lis Taarup BIO je přibližně o 25 % levnější než modely Ballepack.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down