24.01.2008 | 06:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Plán - čtyři sta prodaných strojů

Konec loňského roku byl ve znamení velkého mezinárodního veletrhu se zemědělskou technikou Agritechnica 2007 v Hannoveru. Veletrh byl opět přehlídkou toho, kam spěje vývoj zemědělské techniky, zejména s ohledem na rozvíjející se východní trhy. Stroje s obrovskými záběry a velkou hodinovou výkonností překvapily i mnohé odborníky. Potvrdil nám to také Ing. Pavel Kouřil, zástupce firmy Krone pro Českou republiku a Slovensko.

Jak hodnotíte účast firmy Krone na hannoverském veletrhu?
Pokud jde o techniku s širokým záběrem a velkou výkonností, firma Krone měla v expozici dvě novinky. Jednak šlo o šestirotorový shrnovač píce Swadro 2000 a jednak o samojízdný mačkač píce s označením BiG M 500.
Páteřový rám na mohutném podvozku u shrnovač píce Swadro 2000 unáší dvě ramena, na nichž jsou sklopné nosiče rotorů. Důmyslné řešení ukotvení táhel na centrální hlavě ovládané dlouhým hydraulickým válcem umožňuje plynule měnit záběr stroje od 10 do 19 m. Shrnovanou píci lze formovat do řádků o šířkách 1,8 až 3 m. Díky elektricky ovládané výšce rotorů je obsluha stroje velmi jednoduchá. Minimální náročnost na údržbu je dána konstrukcí rotorů. Ramena běhají v zakřivené dráze ze speciálního odlitku „DuraMax“ a jsou uložena ve dvou kuličkových ložiskách. Celý systém není třeba mazat. Do transportní polohy složí obsluha stroj bez opuštění traktoru. Přepravní rozměry jsou 3 m šířka a 3,99 m výška. Horní ramena rotorů není třeba při transportu sklápět. Při agregaci s traktorem o výkonu 130 koní lze shrnout každé čtyři minuty jeden hektar!
Druhým překvapením byla již třetí generace samojízdného mačkače píce s označením BiG M 500. Celkový záběr mačkače 13,2 m zajišťuje v předu nesená disková lišta o záběru 5,3 m (s ohledem na transportní šířku stroje je dělená), a dvě vzadu zavěšené lišty každá o záběru 4,4 m. Diskové lišty jsou osazeny novými disky s patentovaným jištěním proti nárazu cizího předmětu. Systém SafeCut-Mähholmen byl oceněn na hannoverském veletrhu DLG stříbrnou medailí! Pohon žacích agregátů je přes převodovky a kloubové hřídele, pohon celého stroje zajišťují čtyři samostatné hydrostatické agregáty v kolech. Systém byl ověřen na menším „bratrovi“ BiG M II. Nový mačkač BiG M 500 je osazen agregátem o výkonu 510 koní, jde o ověřený motor Mercedes Benz používaný několik let v řezačce BiG X 500.

V srpnu loňského roku začal nový hospodářský rok 2007/2008. Jaké bylo uplynulé období a co plánujete do budoucna?
Uplynulá sezóna byla úspěšná. V roce 2005 začala firma Krone s budováním nové obchodní a organizační struktury v Čechách a na Slovensku. S firmou Toko – Agro, s. r. o., ukončila výhradní zastupování a uzavřela nové obchodní dohody o zastupování ve stanovených regionech s novými subjekty. Tehdy to byly AG Servis Třešť, BV Technika Ostrava-Polanka, HZT Týn nad Vltavou, Liva Předslavice, Toko-agri Rudice a Vobosystem Uhlířské Janovice. Následovala série školení, připravily se prognózy prodeje a stanovily se obchodní podmínky. Výsledkem sezóny 2006/2007 byl prodej více než 320 nových strojů, postupný návrat a obnova jména Krone v celé výrobní paletě na českém trhu.
Hodnocení minulé sezóny nastavilo základ dalším změnám pro uspořádání obchodní činnosti pro sezónu 2007/2008. Nedostatečné obchodní pokrytí v severních Čechách dalo podmět k hledání nového obchodního partnera. Tím se stala společnost Agrima Žatec, s jejími zástupci byla podepsána dohoda o spolupráci u příležitosti jejich návštěvy na Agritechnice v Hannoveru. Nyní jsme na konci první poloviny našeho obchodního roku. Je před námi nelehký úkol, přesáhnout v prodeji hranici 400 strojů. Uvidíme, jak se nám to podaří. Věřím, že k tomu přispěje i společná expozice na mezinárodním veletrhu Techargro 2008, kde budeme techniku Krone vystavovat v pavilonu D a na volné ploše před ním. Určitě k tomu přispěje i obchodní strategie, kterou firma Krone nastavila, jejíž správnost potvrzují minulé výsledky nejen v Čechách, ale i na Slovensku.

Začíná nový rok 2008. Co byste popřál čtenářům týdeníku Zemědělec do nového roku?
Zemědělcům a podnikatelům ve službách se zemědělskou technikou to, aby řešili technické vybavení své firmy vždy s rozvahou a se správným obchodním partnerem. Aby investování do nových technologií mělo výnosný efekt a vedlo ke spokojenosti při podnikání.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down