17.01.2008 | 07:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Co přinesla letošní Agritechnica?

Prodej zemědělských strojů má stoupající tendenci a tomu odpovídá i prezentace firem na veletrzích zemědělské techniky. Bezesporu nejvýznamnějším z veletrhů na evropském kontinentu je Agritechnica pořádaná v německém Hannoveru.

Tento veletrh se rozrůstá každým rokem a tak letos pořadatelé museli vystavovatelům uvolnit o dvě haly více než loni. Naštěstí, na gigantickém hannoverském výstavišti to není žádný problém. V letošním roce, stejně tak jako v letech minulých, byly expozice tématicky členěny. V samostatném pavilonu byla proto například výstava možností využití biomasy a techniky s tím související. Samostatně byly prezentovány též náhradní díly, pneumatiky, nebo aplikační či přepravní technika.
Na letošní Agritechnice se prezentovalo 2247 vystavovatelů, z 36 zemí světa a výstavu navštívilo rekordních 330 tisíc návštěvníků, z toho 70 tisíc zahraničních.

Traktory

V expozicích firem vystavujících traktory byl tradičně největší nával. A to zejména u německých firem, kde výrobci nezaháleli a tak se bylo na co dívat. Novinkou vskutku unikátní byl šestikolový traktor od firmy Fendt s příznačným názvem Trisix. Tři nápravy a šest kol mají řadu výhod. Jednak jsou kvalitně odpruženy, což dovoluje vyšší konstrukční rychlost (brzdy jsou opatřeny ABS), traktor má samozřejmě velmi dobré tahové vlastnosti pro přenos výkonu 500 koní od 12litrového motoru MAN a výborné rozložení hmotnosti na jednotlivé nápravy. A samozřejmě šířka traktoru je obdobná jako u ostatních konvenčních strojů. Nevýhodou je tak pouze jeho vyšší délka a větší poloměr otáčení a stejně jako u kloubových traktorů horší viditelnost na zadní TBZ, který je od kabiny dosti daleko.
Mezi traktory Claas byla novinkou modelová řada Arion s výkonovým rozpětím od 125 do 150 k. Tyto nové traktory navazují na provedení vyšší řady Axion představené v minulém roce. Mají nové motory s výkonovým navýšením a převodovky Hexashift s šesti pod zátěží řazenými převodovými stupni. Inovované jsou i ovládací prvky v kabině.
S novinkou vskutku revoluční přichází též firma John Deere, která své traktory řady 7030 může vybavit generátorem pro výrobu elektrické energie s jmenovitým napětím 230/400 V. Výhody tohoto řešení byly již na stránkách Zemědělce podrobně zmíněny.
Přepracovány byly též modelové řady traktorů Deutz Fahr. Na nejvýkonnější modelovou řadu X 720, představenou v loňském roce navazují nyní řady L, M a S. Jak vidno označení se odvíjí od zkratek používaných pro velikosti oblečení. Modelově nejbohatší je přitom střední třída M, kde nacházíme traktory se čtyřválcovými, i šestiválcovými motory, klasickou i plynulou převodovkou.
Změnám se nevyhnuly ani koncernové modely Same a Lamborghini. Všechny traktory jsou nyní vybaveny motory splňujícími emisní normu Tier III.
U traktorů Valtra se neměnily modelové řady, ale byly předvedeny technické novinky. Například elektronicky řízené odpružení kabiny, nebo natáčecí čelní závěs, který eliminuje nedosečení části porostu při použití čelního žacího stroje v okamžiku kdy souprava nejede v přímém směru.
U traktorů Landini byl předveden nový model Vision u něhož bylo k typovému označení přidáno slovo Power. Nové byly i traktory Powermax. Je též vhodné zmínit viniční speciál Landini REX, který obdržel první místo v soutěži Traktor roku v kategorii speciálů.
Zajímavý stroj jsme mohli vidět u firmy McCormic. Jednalo se o manipulátor, který je však koncipován spíše jako traktor čemuž odpovídá dimenzování TBZ, použití vývodového hřídele a dokonce i otočné řízení v kabině.
Velkou expozici měla firma Case IH. Středobodem zájmu v ní byl traktor Puma 210, nicméně novinkou letošního roku je i nový modle z řady Magnum 335, a také rozšíření řady Puma o modely 125, 140 a 155.
Novou sérií traktorů T 6000 se prezentovala značka New Holland. Traktory pokrývají výkonové rozpětí od 125 do 155 koňských sil a jsou vybavovány převodovkou Range Commad (skupinová), nebo PowerCommand (plně řazená pod zatížením). V expozici New Hollandu byl vystaven též traktor T 7050, který získal titul Traktor roku 2008.
Zajímavý prototyp předvedla též firma Manitou. Jedná se o manipulátor v kombinaci s traktorem. Teleskopické rameno přitom není umístěno na boku, ale uprostřed stroje před kabinou. Kabina je posunuta nad zadní nápravu a tudíž je z ní stejně dobrý výhled na zadní TBZ jako u klasického traktoru.
A stranou nezůstal ani náš Zetor. Premiérově předvedl traktory Proxima s novou kapotou, která je nyní odklápěcí směrem ke kabině, což zlepšuje přístup k motoru. Mimoto byly vystaveny i traktory z řady Forterra z nichž model 10641 byl vybaven systémem umožňujícím spalovat místo nafty za studeny lisovaný řepkový olej.

Zpracování půdy

Mezi stroji pro zpracování půdy jistě zaujala novinka od firmy Lemken a to nová konstrukce prutové odhrnovačky jejíž opotřebitelné části se mění samostatně a nejsou tedy nosnou částí. Výhodou je možnost použití tvrdší a tudíž vůči opotřebení odolnější oceli a také možnost opotřebit tyto díly až na minimální hodnotu, kterou výrobce stanovuje na 1 mm.
U firmy Kverneland byl zajímavý secí stroj i-drill PRO se zásobníkem na 6000 l osiva, pracovním záběrem 15 m. S takovýmto strojem lze zasít až 20 ha za hodinu. Nový secí stroj s označením SEED HAWK 6000C, představila též firma Vaderstad. Stroj se záběrem 6 metrů je určen pro setí širokořádkově pěstovaných plodin. Stroj pro přesné setí EDX 9000T vystavila též firma Amazone. Výsevní ústrojí není na samostatných vozících pro každý řádek ale je umístěno v zásobníku na osivo společném vždy po 4 řádky. Osivo je podtlakem vzduchu přisáváno na otočný válec a následně po uvolnění podtlaku vedeno do semenovodu. Firma Horsch prezentovala novinku a sice tzv. krátké disky, tedy talířové brány s jednotlivě uloženými pracovními orgány. Firma Kockerling vystavila již známý secí stroj Ultima, tentokráte se záběrem 8 metrů.
Větší expozice měly letos i tři čeští výrobci půdozpracující techniky. Zajímavá je přitom skutečnost, že všichni představili kompaktory, o něž je nyní značný zájem. U firmy STROM Export byl mimoto k vidění též radličkový podmítač s patentovaným řešením, které omezuje výkyv pružně uložených slupic. Firma SMS prezentovala mimoto též klasické talířové brány s D válcem, který je oblíben v Anglii, i tzv. krátké talířové brány vybavené v zadní části gumovým válcem, který je žádán zejména na trhu německém. A nelze zapomenout ani na klasický podrývák či kombinovaný půdozpracující stroj Finišer.
U firmy Farmet nesměl chybět secí stroj Excelent a také kypřič Turbulent, což je stroj určený pro hlubší zpracování půdy kdy dochází k jejímu kypření avšak nikoliv obracení.
Firma Agrisem je věrna svému konceptu přípravy půdy setí a tak sortiment techniky příliš nerozšiřuje. Novinkou byl stoj s větším záběrem a vyšší robustností v provedení, který je určen pro ruské trhy, o něž mají nyní´ výrobci techniky eminentní zájem.

Sklizňové stroje

Výkony techniky jdou nahoru a je to velmi zřetelně vidět například na sklizňové technice. Příkladem může být třeba nová rotorová mlátička MF 9895, či samojízdná řezačka Claas Jaguar 930 s výkonem motoru 830 koní. Stroj je poháněn hned dvěma motory, nicméně má zcela nový buben s jiným tvarem nožů, který dovoluje lehčí řez a tudíž i menší energetický příkon. Řezačka Krone Big X 800 je poháněná rovněž dvěma motory, tentokráte o výkonu 510 a 325 koní. Na tomto stroji byl proto použit unikátní sytém elektronického řízení, který dovoluje sladit dva motory o nestejném výkonu. V expozici firmy Krone byl však jiný zajímavý exponát a sice Comprima F 155. Jde o lis s variabilní komoru. Místo několika pryžových pásů je použit pás s příčnými ocelovými vzpěrami. Výsledkem je jednak možnost volby balíků o průměru od 1 do 1,8 metru, ale i vysoký stupeň stlačení, který u klasických lisů s variabilní komorou nelze dosáhnout. O rozdílném stupni stlačení se mohli přesvědčit i návštěvníci. Na dvojramenné váze byly umístěny balíky od nového lisu a lisu klasického.
Novou sklízecí mlátičku předvedla firma Deutz Fahr a sice model 5695, nový model byl též u sklízecích mlátiček Case IH a to s označením AF 9010. U firmy New Holland byl předveden zajímavý systém kontroly mlácení, kdy je přes kameru snímána kvalita vymlácení zrna a podle toho je následně vydány informace o množství příměsí, podle něhož je třeba upravit nastavení sklízecím mlátičky.
Tradičně nejvíce novinek v oblasti strojů pro sklizeň brambor měla firma Grimme. Řada technických řešení na sázečích i sklízečích byla oceněna medailemi a zmínili jsme je v článku o medailích udělených na Agritechnice.

Aplikační technika

Mezi stroji pro aplikaci hnojiv a pesticidů naše návštěvníky jistě potěšilo zastoupení českých firem. Nově zde vystavovala firma AKP se svými unikátními karbonovými rameny a také firma Agrio Křemže, představující jak tažené tak samojízdný postřikovač. Obě tyto firmy jsou totiž se svými výrobky na světové úrovni a tak měly co předvést.
Tak jak je pro Německo typické nejvíce postřikovačů měla v expozici domácí firma Amazone, nicméně v oblasti aplikační techniky, předvedla i zajímavou novinku, kterou je kamera umístěna na rozmetadle minerálních hnojiv. Kamera snímá rozmetací obrazec a podle jejích údajů je pak možné seřízení rozmetadla a ohledem na fyzikální vlastnosti hnojiva.
U firmy Lemken jsou postřikovače stále jistou novinkou , nicméně představila stroje se zajímavou konstrukcí postřikovacích ramen, kdy klasický rám je z části nahrazen trubkovým profilem v němž je uložen rozvod a postřikovací trysky.
Rozmetadlo minerálních hnojiv se záběrem 44 metrů předvedla firma Sulky. Je faktem, že na takovýto záběr se dá přesně rozmetat, nicméně kvalitní granulované hnojivo, a dobré počasí jsou podmínkou.
Pro přesnost rozhozu jsou důležité také stabilní otáčky rozmetacích kotoučů. Ty lze nejpřesněji nastavit s využitím elektropohonu tak jak to umí firma Rauch na svých strojích AXIS EDR. Podmínkou je použití traktoru, který má generátor s napětím 400 V.
Firma Hardi předvedla jak nový Commander 9000 s objemnou nádrží na postřikovou jíchu tak menší modely Navigator, nebo nový systém automatiky příčného vyrovnávání ramen.
Jako na chůdách se pohybuje novinka firmy Dammann. Model DT 2000 H může mít světlost podvozku stavitelnou od 1150 do 2000 mm. Při ošetření kukuřice nebo slunečnice v pozdějších růstových fázích je toto výhodou.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down