20.12.2007 | 10:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výkonné stroje do českých podmínek

Během šestého ročníku celodenní výstavy zemědělské techniky a technologií v Předslavicích, kterou uspořádala tamní společnost Liva, si mohlo více než čtyři sta návštěvníků prohlédnout nejen tradiční žlutozelenou techniku Krone, ale také mechanizaci mnoha jiných značek. Vesměs šlo o výkonné stroje vyspělé konstrukce, s dlouhou životností a provozní spolehlivostí, které se osvědčily zejména v tvrdých výrobních podmínkách.

V nabídce předslavické společnosti se nacházejí jak modely pro malé farmáře, tak stroje nebo jejich kombinace pro velké zemědělské podniky či společnosti zabývající se službami.

Sklízeče šetrné k hlízám
Tradiční značkou v sortimentu firmy jsou stroje na pěstování a sklizeň brambor AVR. V letošním roce vyrobila tato rodinná belgická společnost 120 jednořádkových, dvouřádkových i samojízdných sklízečů, z nichž čtyři našly své spokojené zákazníky v České republice. V nabídce je i další technika, ať již aktivní nářadí pro přípravu půdy, kultivační frézy, hrobkové plečky či drtiče natě.
V Předslavicích byl vystaven inovovaný jednořádkový bunkrový sklízeč brambor a kořenové zeleniny se stranovým vyoráváním AVR Spirit 4100 ve standardní výbavě „Liva“. „Stroje v této konfiguraci jsou vybaveny automatickým naváděním na střed řádku, řiditelnou nápravou se systémem automatického navracení do přímého směru, vzduchovými brzdami, a hydraulicky řiditelnou ojí,“ řekl týdeníku Zemědělec Ing. Filip Javorek, manažer prodeje předslavické společnosti. „Sklízeče mají v již základním vybavení vlastní hydraulický okruh, takže většina pracovních funkcí se nastavuje plynule. Prosévací pruty u vyorávacího dopravníku mají rozteč 40 mm a prosévací dopravník je doplněn mechanicky nastavitelným vytřásáním. Na přání lze zvolit rovněž jinou rozteč prutů, nebo hydraulicky ovládané vytřásání. Sklízeče jsou opatřeny bunkrem s kapacitou čtyři tisíce kilogramů. Zajímavým řešením, populárním především ve Švýcarsku, je hydraulicky polohovatelný dopravník pro nakládání malých a velmi malých brambor do vedle jedoucí soupravy, které jsou vytříděny přímo na sklízeči. U jednořádkových, ale i dvouřádkových sklízečů AVR oceňují pěstitelé brambor především pověstnou šetrnost k hlízám – díky pozvolnému nástupu směrem nahoru i vzhledem k tomu, že jde o jednopodlažní stroj bez velkých přepadů. Další ceněnou vlastností je intenzivní odnaťování, před sklizní se tak nemusejí používat desikační přípravky nebo drtiče natě, čímž se a šetří náklady za naftu či mzdy pracovníků. Sklízeče AVR se osvědčily u producentů sadby i pěstitelů konzumních či škrobárenských brambor.“

Velký výběr mulčovačů
Nejen do tvrdých šumavských podmínek jsou určeny italské stranové mulčovače Cabe. Mezi českými zemědělci je největší zájem o stroje řady Enax/S s pracovním záběrem 1,8 až 2,5 m, které můžou pracovat jak za traktorem, tak mimo osu traktoru v úhlu +90/-60 stupňů. Masivní rotor má 16 až 22 kladiv nebo 48 až 66 nožů. Univerzální kladiva jsou určena především k odstraňování náletových dřevin a drcení posklizňových zbytků, nože pak slouží k údržbě travnatých ploch. Mulčovače jsou vybaveny hydraulickými písty k nastavení polohy ramene mimo osu traktoru, pružinovým systémem jištění, kopírováním pozemku, stavitelnými splazy a bočně uloženou převodovkou. V nabídce společnosti Liva jsou i mulčovače se shazovacím dopravníkem, který hmotu ukládá mimo záběr. V Předslavicích nechyběly ani modely ENA/FI, s pracovním záběrem 2,2 a 2,5 m. Jde o velice masivní a robustní stroje určené do velmi tvrdých podmínek, kde dokonale likvidují i vzrostlé nálety, běžně do průměru 10 cm. Naopak mulčovač EN/TAP o záběru 1,6 m nachází uplatnění v kombinaci s menšími traktory v zemědělství a komunální sféře.
Zajímavou novinkou z této kategorii strojů byl i jednoduchý podsekávač ohradníků Cabe Falce, který doplňuje plně automatický mulčovač Cabe Falce America, se záběrem 70 cm. Řada chovatelů skotu si na automatiku nepotrpí a vyžaduje jednoduché, mechanicky ovládané zařízení, které je i levnější. V nabídce předslavické společnosti naleznou zemědělci také plošné vertikální mulčovače Suire v záběru 2,8, 3,6, 4,8 a 6,10 m. Jde o pevné, robustní stroje s odpruženým podvozkem a velkými pojezdovými koly. Uplatnění nacházejí při údržbě pastvin, případně při drcení posklizňových zbytků po sklizni kukuřice na zrno. Často pracují při vysokých pojezdových rychlostech v kombinaci se systémovými nosiči a traktory s plynulou převodovkou.

Variabilita v dopravě i na poli
Zákazníci společnosti Liva si mohou vybrat ze dvou značek energetických prostředků. „Do roku 1999 jsme prodávali výhradně systémové nosiče JCB Fastrac, které jsou určené pro sklizeň pícnin, hnojení, ochranu rostlin či dopravu,“ seznámil přítomné výkonný ředitel společnosti Libor Jungvirt. „Jde o rychlé a silné tažné prostředky s odpruženým podvozkem a malou spotřebou pohonných hmot, které se ale nehodí pro těžké polní práce, jako je hluboká orba či hloubkové kypření. Pro ně jsou určené klasické kolové traktory Case IH s výkonem motoru až 350 koní, nebo těžké kloubové traktory Steiger s výkonem motoru až šest set koní. Zemědělci si mohou vybrat z mnoha modelů, ať již farmářské traktory pro rostlinnou i živočišnou výrobu, univerzálními traktory s plynulou převodovkou či již zmíněné modely pro těžké polní práce. Všechny vynikají příznivou ekonomikou provozu.“
V nabídce této jihočeské společnosti jsou již druhým rokem výměnné nástavby Annaburger, které do České republiky dováží firma CRS Marketing. Dosavadní ohlasy zákazníků na tuto pevnou a robustní dopravní techniku jsou podle L. Jungvirta velmi pozitivní. Oceňují především to, že na jeden podvozek mohou „posadit“ rozmetadlo, korbu, cisternu, překládací vůz, senážní nástavbu, vůz s výtlačným čelem ale i plošinu pro odvoz balíků. Jednoduchá výměna korby z pevných stabilních profilů trvá maximálně 30 minut. Zemědělské či silniční pneumatiky požadovaných rozměrů, tandemová, odpružená, řiditelná náprava a odpružená oj se hodí nejen do podhorských podmínek Šumavy. V poslední době nachází tato technika velké uplatnění při plnění bioplynových stanic, stejně jako při odvozu a aplikaci digestátu.

Servis blíže k zákazníkům
Podle slov Libora Jungvirt sází v Předslavicích na komplexní servisní zázemí. S přibývajícím počtem prodaných strojů zejména v jižních, západních a středních Čechách, bylo nutné přiblížit prodejní a servisní zázemí blíže k zákazníkům. Proto byla v roce 2007 otevřena dvě prodejní a servisní střediska v oblasti západních Čech.
Zejména pro oblasti Plzeňska, Klatovka a Domažlicka je určeno středisko firmy v Nepomuku, kde působí obchodní zástupce pro daný region spolu se servisními techniky, kteří disponují rovněž výjezdním vozidlem. Druhé středisko má sídlo ve Staré Vodě u Mariánských Lázní a slouží zákazníkům na rozhraní Plzeňského a Karlovarského kraje. Jeho základem je prodejní centrum, dílenské zázemí a rovněž servisní vozidlo. Specializací tohoto střediska je zejména technika Krone a postupně se rozšiřuje o nabídku dalších značek.

Řezačka s bioplynovým bubnem
Když už je řeč i bioplynových stanicích, právě pro tato zařízení byla vyrobena samojízdná sklízecí řezačka Krone Big X 650 s bioplynový řezací buben, který má čtyřicet nožů. Díky tomu je možné nastavovat krátkou délku řezanky od 2,5 do 16 mm. Nasazení bioplynového řezacího bubnu zajišťuje nejen drobnou řezanku, ale je zárukou vyšší výkonnosti, nižší spotřeby pohonných hmot a tedy příznivé ekonomiky.
Především o ní hovořil na dopoledním odborném semináři Ing. Pavel Kouřil, zástupce firmy Krone pro Českou a Slovenskou republiku. Při srovnávacím testu dvou stejných řezaček, z nichž jedna byla osazena klasickým bubnem s 28 noži a druhá bioplynovým bubnem se 40 noži, byly zjištěny následující údaje. Řezačka s bioplynovým bubnem urazila dráhu 340 m o 48 s rychleji, spotřebovala o 1,15 l méně nafty, dosáhla vyšší přepočtenou hodinovou výkonnost o 0,74 ha, větší přepočtenou průchodnost o 42,69 t/hod a spotřebovala při přepočtu o 4,15 l méně PHM na hektar. Převedeme-li některé zjištěné údaje na procenta, pak měla větší průchodnost o 24 %, nižší spotřebu nafty na jednotku hmotnosti o 16,4 % a menší spotřebu pohonných hmot na plochu o 13,4 %. Výsledky srovnávacího testu byly potvrzeny i v praxi. Při sklizni kukuřice pracovaly na podzim 2006 v jednom zemědělském podniku dvě řezačky Big X s motorem Mercedes o výkonu 445 kW/605 k. První stroj byl osazen klasickým řezacím bubnem, druhý bioplynovým bubnem. Oba sklízely řezanku dlouhou 3,5 až 4 mm. Jestliže řezačka s klasickým bubnem zvládla sklidit v prodloužené směně 20 až 25 hektarů, tak řezačka s bioplynovým bubnem sklidila za tu samou dobu 30 až 35 hektarů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down