19.12.2007 | 12:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Letošní svátek dřeva byl rekordní

Desátý ročník mezinárodního veletrhu strojů, nástrojů, zařízení a materiálů pro dřevozpracující průmysl Wood-Tec, který je skutečným svátkem dřeva a všech, jež s ním pracují, zaznamenal rekordní počet vystavovatelů i velikost výstavní plochy. Malou část z ní zaujímala i komunální technika, prim hrály zejména štěpkovače a štípačky dřeva.

Letošní jubilejní ročník veletrhu Wood-Tec se odehrál v polovině září a na několik dní provoněl haly brněnského výstaviště dřevem. Organizátoři mohli právem oslavovat (a nejen ty desáté narozeniny), neboť se tentokrát vystavovalo na rekordní ploše 14 260 metrů čtverečních, a ve srovnání s minulým ročníkem se zvýšil také počet vystavovatelů. Svoje produkty představilo 324 firem z šestnácti zemí a třech kontinentů. Nejpočetněji byla zastoupena Česká republika, následovalo Německo, Itálie, Slovensko a Rakousko. Mezi nimi se našlo i několik prodejců, kteří prezentovali zařízení využitelné v komunální oblasti či zemědělství.

Profesionální terénní štěpkovače
V poslední době stále více populární techniku na zpracování biomasy na veletrhu prezentovalo několik firem. Mezi ně patřila i společnost Agrocar, s. r. o., která návštěvníkům představila (a to i v praktických ukázkách) štěpkovače belgické značky Eliet.
Mezi vystavenými stroji nebylo možné přehlédnout vysoce výkonný profesionální štěpkovač Eliet Super Prof 2000, jehož předností je podle výrobce velmi rychlé zpracování dříví při nízké spotřebě pohonných hmot (jeho spotřeba činí 3,2 litru paliva za hodinu). Proti přetížení stroj chrání ABM systém (antiblokování motoru), který rovnoměrně reguluje rychlost posuvu vkládaného materiálu. Ovládací madlo vkládacího válce je umístěno na vstupním otvoru a je proto vždy v dosahu obsluhy stroje pro případ nouzového zastavení. Pracovní orgány – nože Eliet Resist - mohou být používány oboustranně a mají životnost až dvě stě provozních hodin.Tento model je k dostání i v provedení s vlastním pojezdem. V tomto případě jsou obě hnací kola vybavena silným hydromotorem, který umožní štěpkovači zdolat nerovnosti terénu i případný svah.
Pro ještě lepší pohyblivost a zvládání jakéhokoli terénu byl vyvinut model Eliet Super Prof 2000 Cross Country, který je na rozdíl od svého předchůdce vybaven pásovým podvozkem, u něhož lze pohon každého pásu nastavovat samostatně. Jeho hlavní výhodou je, že se snadno dostane i na místa, kam jiné štěpkovače nemohou, například okraje železnic, lesy , vinice. Díky nízkému tlaku na půdu navíc nezanechává stopy, což je výhodné třeba při práci na zahradách. Oba modely zpracovávají hmotu do průměru 12 cm a jejich výkon je šest metrů krychlových za hodinu.

Hobby štěpkovače na zahrádku
Několik dalších modelů Eliet reprezentovalo skupinu hobby štěpkovačů. Pro využití v zahradách jsou podle výrobce ideální modely Maestro a Primo, které vzhledem k širokému plnicímu otvoru, ergonomickému plnicímu trychtýři a velkému sběrnému koši usnadňují svým uživatelům práci. Velká kola jim navíc zajistí přístup do každého koutu zahrady.
Maestro je větším z této dvojky strojů, váží kolem 50 kg a zpracovává dřevo do průměr 40 mm. Menší, pouze 35kilogramový Primo, likviduje dřevní hmotu do průměru 35 mm. Oba stroje lze pořídit s benzínovým motorem nebo elektromotorem. Tuto skupinu strojů doplnil ještě o něco silnější model Major, jež je určen pro zpracování bioodpadu do průměru 55 mm, a Prof IV pro dřevní hmotu s průměrem do 80 mm. Posledně jmenovaný stroj je možné pořídit také v provedení na pohon pomocí vývodové hřídele traktoru.

Štípačky špalků místo sekery Pro domácnosti, kde topí dřevem a kde je problém štípat špalky sekerou, nabízí firma Agrocar, s. r. o., snadné řešení v podobě horizontálních nebo vertikálních štípaček na dřevo italské značky Ballario & Forestello. Sortiment této značky zahrnuje různé štípačky, a to od nejmenších k využití doma až po plně profesionální. Jednotlivé modely jsou vybaveny elektromotory nebo benzinovými motory, některé jsou k dispozici také s možností napojení na hydraulický náhon traktoru. Modely A6, A8, A10 a A11 jsou určeny pro všechny, kteří využívají dřevo k domácímu vytápění. Malé rozměry usnadňují manipulaci s nimi. Navíc jsou jednoduše ovladatelné. Jednotlivé modely vyvíjejí štípací sílu od šesti do jedenácti tun a jejich štípací délka činí od 55 do 140 cm.
Novinkou mezi štípačkami na dřevo byl model A9V, který je možné používat jak ve vertikální, tak horizontální poloze. Tento model štípe dřevo na malé rozměry, takže vyrobená polena se dají snadno použít pro vytápění v kamnech, krbech a kotlích. Obsluha si může zvolit ze dvou pracovních rychlostí, přičemž štípané špalky mohou mít délku až 56 cm.
Podobný sortiment strojů na veletrhu Wood-Tec prezentovala také firma Bystroň. Návštěvníci výstaviště si na jejím stánku mohli prohlédnout například hydraulický štípač dřeva Hobby 4t , který pohání elektromotor o výkonu 2,2 kW. Pro tento stroj není žádný problém rozpůlit až 50 cm dlouhé kusy dřeva o průměru 30 cm. Pro lepší manipulaci je vybaven také pojezdovými kolečky. Pro zpracování trochu větších polen je určen štípač dřeva Jolly 10t . Tato dvousetkilogramová „sekyrka“ je schopna rozseknout až 1,1 metru dlouhý a půl metru široký kus dřeva. Jako pohon jí slouží elektromotor nebo vývodová hřídel traktoru.

Univerzální pomocníci
Menší zastoupení měla na Wood-Tec také manipulační technika. Z ní mohli hosté výstaviště vidět například dva modely kolových nakladačů značky Kramer, kterou v Brně zastupovala pražská firma Arte, spol. s r. o. Vystavené kolové nakladače Kramer 1150 a 880 mohou pracovat velmi obratně téměř všude, což jim umožňuje velmi malý otáčecí rádius. Výhodou je vysoký výkon při nízké spotřebě paliva a omezené hlučnosti. Díky široké škále přídatných pracovních zařízení, kterými se dají vybavit, nachází uplatnění v různých oblastech výroby, nejčastěji v lesnictví, v zemědělství, komunální sféře nebo zahradnictví. Podle potřeby je možné na ně připojit třeba vidle na chlévskou mrvu, svěrák na balíky, vykusovač siláže, rýpadlo, slupovačku, řezačku, vidlice na palety, frézu na sníh a mnoho dalších.
Nakladač Kramer 1150 je robustní mašina s motorem o výkonu 76 koní. Ve standardu je vybaven lopatou o objemu 1,15 až 1,8 metru krychlových, přičemž její maximální zatížení je 3500 kg (v transportní pozici). Předností tohoto stroje je velmi dobrá stabilita a malý otáčecí rádius 2,85 m. Druhý, o něco silnější model Kramer 880, je ve standardu osazen motorem o výkonu 102 koní (k dostání je i s motorem 120 k), a je tak nejsilnějším strojem ve své sérii. Navržen je zejména pro práci s lopatou, jejíž kapacita je od 1,5 do 2,5 metru krychlových, a maximální zatížení 4500 kg. Otáčecí rádius je o něco větší, činí 3,45 m.

Fréza do všech terénů O něco menší model nakladače si mohli zájemci prohlédnout u stánku společnosti Transtechnik CZ, která na našem trhu zastupuje americkou značku Vermeer. Pro úpravu povrchu, zemní práce, stavbu plotů, přemisťování materiálu na pracovišti nebo domácí projekty dobře poslouží kompaktní, smykem řízený nakladač Vermeer S600, který vedle univerzálnosti nabízí i snadné ovládání. Jeho výhodou je i vysoká manévrovací schopnost, kterou může díky svým rozměrům uplatnit také ve stísněných a jinak omezených prostorách.
Na výstavní ploše společnosti Transtechnik CS dostaly prostor také frézy na pařezy. Pozornost budila zejména vysoce výkonná samochodná fréza SC60TX s pásovým podvozkem. Její předností je velmi dobrá manévrovací schopnost a možnost pohybu ve většině typů terénů a druhů podkladů. Fréza je osazena dieselovým motorem CAT o výkonu 60 koní a je palivovou nádrží na 45 litrů. Pracovním nářadím je frézovací kotouč o průměru 66 cm s třiceti frézovacími noži. Patentovaný systém automatické regulace záběru AutoSweep s prokázanou spolehlivostí a systém pohonu ozubenými koly ulehčuje obsluze práci, odpadá jí denní napínání řemene nebo seřizování.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down