13.12.2007 | 01:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V nepřeberném množství variant

Prodejní den Valtra uspořádala v berounském areálu společnosti Kverneland Group Czech 27. listopadu firma Topagri. Kromě setkání s uživateli traktorů Valtra, kterých v průběhu roku přibylo, byl tento den ideální příležitostí k uspořádání tiskové konference a seznámení veřejnosti s tím, kam se značka Valtra na českém a slovenském trhu ubírá.

Společnost Topagri zastupuje značku Valtra v České republice zhruba rok a půl, poprvé se představila na minulém ročníku veletrhu Techagro v Brně. Jak v úvodu tiskové konference konstatoval jednatel společnosti Topagri Ing. Jiří Zikmund, prodej traktorů Valtra má vzestupnou tendenci. “Sečteme-li letošní prodej v České republice a na Slovensku dostaneme se na číslo 70 kusů. To je bezesporu úspěch, který je zapříčiněný jednak celkovou situací na trhu, ale jak doufám také zvýšenou snahou našich prodejců.”

Nabídka traktorů na klíč

“V roce 2006, kdy jsme s prodejem traktorů Valtra začínali, se nám společně se stávajícím dovozcem podařilo umístit na český trh 26 strojů, letos se v České republice blížíme číslu 60 prodaných traktorů. Prodeje probíhají výhradně prostřednictvím obchodní sítě. Momentálně máme 15 smluvních obchodních partnerů, s jejichž pomocí pokrýváme celé území republiky. Jde o organizace se zavedenou obchodní, ale především servisní sítí se zajištěním dodávek náhradních dílů. Naši partneři tak jsou schopni uživatelům poskytnout poradenský i technický servis,” uvedl obchodní ředitel společnosti Topagri Ing. Jiří Zelenka.

Nabídka traktorů Valtra je od ostatních značek poněkud odlišná a vyžaduje větší znalosti. Zákazník nevybírá pouze z určitých typů s předem danou specifikací, ale svými požadavky se přímo podílí na konečné podobě stroje. “Samozřejmě vybírat lze pouze z technicky možných a uskutečnitelných variant, ale těch je opravdu velké množství. V současné době nabízíme tři základní modelové řady. Traktory řady A se vyrábějí s výkonem do 100 koní, následuje řada N vyráběná v rozmezí výkonů od 90 do 160 koní a zatím nejsilnější řadou jsou modely T s motory o výkonu 130 až 211 koní. Nabídka je individuálně doplněna výkonnějšími traktory řady S, které dosahují výkonu 280 koní.

“Zájemce si při výběru nejdříve zvolí příslušnou třídu a v ní vybere traktor o jemu vyhovujícím výkonu. Pak následuje odborná pomoc prodejce, který s ohledem na požadavky vyspecifikuje traktor vhodný pro požadované činnosti. Uživatel si může vybrat typ převodovky, přední nápravy, typ pneumatik (na výběr je okolo 35 variant), počet potřebných hydraulických okruhů a jejich funkcí pro užívané nářadí, ovládání hydrauliky a v neposlední řadě i barvu traktoru. Kromě speciálních barev jsou k dispozici čtyři základní a čtyři metalické odstíny. Spektrum výběru je tedy skutečně široké. K dispozici je například otočné řízení a další technické prvky, které obsluha ocení při práci na poli, ale i v lese nebo komunálních službách,” shrnul nabídku traktorů Valtra Jiří Zelenka.

Na Slovensku nový prodejce

Pouze několik měsíců píše svoji historii nově založená společnost Topagri Slovakia, která se stala zástupcem výrobce značky Valtra pro Slovenskou republiku. “Jsme teprve ve fázi, kdy se naše aktivity rozbíhají, ale musím uvést, že traktory Valtra nejsou na Slovensku rozhodně neznámým pojmem. Obchodní zastoupení zde měla tato značka zhruba 10 let a na tom se dá samozřejmě stavět. Začínáme budovat vlastní obchodní síť a myslím, že na pokrytí celého území Slovenské republiky by mělo stačit pět silných prodejců schopných zabezpečit nejen prodej ale především servis,” seznámil se situací na Slovensku ředitel společnosti Topagri Slovakia Ing. Radovan Fatul.

Zkrátit dodací lhůty

Tiskové konference se zúčastnili také zástupci značky Valtra. Jussi Antonen je zodpovědný za prodej traktorů v ČR a SR a několika dalších středoevropských zemích, ředitelem společnosti Valtra pro střední a východní Evropu je Marky Lapalainen, který se vyjádřil k momentální situaci na trhu i ve výrobním závodě.

“Velice sledujeme vývoj prodeje v České republice a vidíme, že trend je prudce stoupající. To je samozřejmě potěšitelné, ale pro nás i zavazující. Vidíme, že naše dodací lhůty začínají být poměrně dlouhé. Tento problém, velkou zásobu objednávek na výrobu, vnímáme sice jako pozitivní, ale je třeba jej urychleně řešit. Dodávky v minulosti nepřekračovaly lhůtu osmi týdnů a mělo by tomu tak zase být i do budoucna. Nárůst prodeje se průběžně snažíme navíc podporovat vývojem technických novinek, které uvádíme na trh. Pozitivnímu vývoji přispívají také časté návštěvy skupin uživatelů traktorů Valtra ve výrobním závodě. Nejde pouze o to ukázat zákazníkům, jak se traktory vyrábějí, naši konstruktéři těží z diskusí s uživateli a jejich připomínky zapracovávají do nových technických řešení. Častou otázkou bývá konstrukce a uvedení na trh traktoru Valtra nejvyšší výkonové třídy. Na modelu se pracuje, takže se zájemci v budoucnu určitě dočkají, ale říci zatím přesné datum je těžké,” poznamenal Marky Lapalainen.

Valtra nejen do lesa

V minulosti byly traktory Valtra zřejmě díky zemi svého původu – Finsku spojeny především s prací v lese. Tam míří i nadále, ale stále častěji se s nimi můžeme setkat i v zemědělských provozech nebo komunálních službách. Největší zájem je o traktory střední a vyšší výkonové třídy. “Traktory jsou konstruovány tak, aby splňovaly požadavky jak agrárního, tak dalších sektorů. V  minulosti směřovalo do lesního sektoru 80 % strojů. Jejich počet neklesá, ale díky našim aktivitám se traktory Valtra prosazují i v zemědělství a komunální sféře, kde díky své konstrukční variabilitě dokáže značka Valtra nabídnout optimální technická řešení,” uzavřel Jiří Zelenka.

 Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down