29.11.2007 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podzimní setkání v suchu a teple

Tradiční podzimní akce společnosti Agroobchod Nové Strašecí se již podruhé od dob svého konání uskutečnila v areálu VKM Stochov Slovanka, kam se v loňském roce firma přestěhovala. Během dvou Dnů otevřených dveří, které nahradily původní polní předvádění, si mohlo na pět set návštěvníků prohlédnout řadu vystavených strojů mnoha značek včetně zázemí, které je pro dlouhotrvající obchodní vazby nezbytné.

Proč společnost Agroobchod upustila od podzimních praktických ukázek? Na to jsme se zeptali jednatele společnosti Tomáše Sedláčka.
„Polní předvádění, kdy zemědělec sleduje stroje v činnosti, jsou samozřejmě pro zákazníky zajímavé, a my se jim nebráníme,“ vysvětluje T. Sedláček. „Během roku pořádáme na konkrétní farmách nebo v zemědělských podnicích řadu menších praktických ukázek, kde zájemcům předvádíme zejména novinky. Těch ale každý rok není mnoho. Pryč je však doba, kdy lidé chtěli vidět každý stroj v praktickém nasazení. Ukazovat dnes práci otočného pluhu Kverneland, když už je skoro v každé vesnici, je podle mého názoru zbytečné. Z pole do areálu jsme přešli také kvůli počasí, které je na přelomu října a listopadu již nevyzpytatelné. Zemědělci mají v této době polní práce hotové a na příjemné posezení v suchu a teple s dobrým občerstvením si udělají čas, přitom se rádi podělí s ostatními uživateli o dosavadní zkušenosti. Našim zákazníkům věnujeme během Dnů otevřených dveří větší pozornost, máme možnost jim v klidu jednotlivé stroje představit a ukázat. Naopak zemědělci již „vidí“ na peníze a my můžeme s předstihem objednat požadované modely.“

Široká nabídka zemědělské techniky
V současné době má Agroobchod Nové Strašecí pět prodejních středisek (přibylo zastoupení v Litoměřicích), zemědělskou, stavební i komunální techniku dodává zákazníkům zejména v severozápadních Čechách, od Prahy přes Liberec po Cheb, Karlovy Vary a Toužim. Společnost dnes úzce spolupracuje se čtyřmi importéry, kterými jsou Kverneland Czech, Agri CS, Topagri a Cime. V jejím sortimentu naleznou zemědělci moderní a výkonné stroje Kverneland, Accord, Rau, Vicon, Taarup, Hatzenbichler, Lagarde, Case IH, Simba, Berthoud, Valtra, Merlo, Mailleux, ale také českou dopravní techniku Molčík.
Agroobchod má od loňského roku v nabídce dvě značky traktorů. „Zemědělcům dodáváme již tradiční značku Case IH, ale zároveň i severské traktory Valtra,“ dodává Tomáš Sedláček a pokračuje. „Touto cestou dokážeme nabídnout nejen širokou paletu výkonových tříd a výbavy traktorů, ale zároveň pružně reagujeme i v cenové oblasti. Naši zákazníci nepřemýšlejí, zda volit traktory Case IH nebo Valtra, k nám už přicházejí pro konkrétní model. Nová značka Valtra má svoje favority zejména v lese a v komunální sféře, zemědělci pak volí především mechanické varianty. Pokud jde o traktory Case IH, v nabídce máme modely od 70 do 500 koní. V poslední době roste zájem o silné stroje, například jsme prodali už tři kloubové pásové traktory Case IH Steiger. Dnes zde máme vystavenou největší soupravu v České republice, kterou tvoří tahač Case IH Steiger 480 s dvanáctiradličným otočným pluhem Kverneland. Tato souprava ze Statku Novák Jarpice - Kamemnice, s. r. o., zorá za směnu přes padesát pět hektarů.“

Velký výkon, nízké náklady
Silné tahače Case IH Steiger s velkým pracovním záběrem připojeného nářadí dosahují vysokých plošných výkonů s minimem ztrátových časů. Nahradí dva či více konvenčních traktorů, čímž snižují náklady na provoz strojů, ať již jde o mzdy, servis či pohonné hmoty. Pracovní operace zvládnou v optimálním čase, takže rostliny poskytnou větší výnos, což opět výrazně ovlivňuje vlastní ekonomiku hospodaření zemědělského podniku. Vystavený model Case IH STX 480 Steiger QuadTrac je vybaven motorem Cummins o objemu 15 l se jmenovitým výkonem 362 kW(492 k) a maximálním výkonem 398 kW (541 k). Kloubový pásový tahač má převodovku se 16 stupni řazenými pod zatížením vpřed a se dvěma stupni vzad. Jemné odstupňování rychlostí dovoluje optimálně využít výkonový potenciál traktoru.
Vzhledem k tomu, že se na českém trhu začínají prodávat traktory s výkonem motoru nad 300 koní a řada zemědělských podniků se postupně vrací k orbě, nacházejí uplatnění velice výkonné pluhy s nízkými provozními náklady Kverneland PW – 100 se sedmi až dvanácti radlicemi jištěnými pružinami. Při záběru jedné radlice 35 až 50 cm lze dosáhnout celkového záběru až 6 m. Unikátní systém změny záběru Variomat zaručuje maximální pracovní výkon při snížené spotřebě nafty. Systém ATS umožňuje díky nastavené časové prodlevě jednotlivých funkcí ovládat jedním tlačítkem zvedání nápravy, otáčení pluhu vpředu i vzadu a vysunutí hydraulického třetího bodu.

Novinky nemohly chybět
Pro návštěvníky Dnů otevřených dveří připravila společnost Agroobchod řadu novinek. Dvě se týkaly zpracování půdy a setí.
Jako novinka byl označen tažený podmítač Kverneland CTC určený k podmítce, předseťové přípravě i ke zpracování půdy až do hloubky 30 cm. Základem stroje je masivní ocelový rám, k němuž jsou připevněny radličky vyznačující se velice dobrým vnikáním do půdy. Jejich špičku tvoří klasické pluhové dláto s dlouhou životností. Co je však důležité, díky šroubovému uchycení slupic je možné kdykoliv měnit rozestup radliček. Přesná pracovní hloubka se nastavuje pomocí dvou vpředu umístěných kol a poslední pracovní sekce, což může být pěch či prutový nebo diskový válec. Díky tomu lze s podmítači CTC, které se vyrábějí v záběru 4, 5 a 6 m, pracovat i při vysoké pracovní rychlosti.
Druhou novinkou, na níž jsou z praxe slyšet velice příznivé ohlasy, byla univerzální pneumatická secí kombinace Accord I-drill Pro v záběru 3 m (vyrábí se i ve čtyřmetrovém provedení). Vyznačuje se vysokou kapacitou zásobníku při stále nízké zvedací síle hydrauliky traktoru, jednoduchým nastavením výsevku a skvělým výhledem na pracovní orgány díky speciálnímu tvaru násypky a závěsu k rotačním bránám. Násypka o objemu 1200 l je pevně přišroubována k rotačním branám a distribuční (rozdělovací) hlava je umístěna vně násypky, což přispívá k jejímu snadnému plnění nebo čištění. S nástavbou o velikosti 600 l je možné zvednout kapacitu násypky na 1800 l. Nastavení výsevku je pohodlně přístupné z boku. Nosník botek je uchycen na opěrném válci rotačních bran, takže nastavení hloubky zpracování půdy nemá vliv na nastavení hloubky seťového lůžka. Nosník botek může být snadno demontován a rotační brány se tak mohou použít pouze pro zpracování půdy.

Další nové modely
Velkou pozornost mezi návštěvníky budil i nový lis s variabilní komorou Vicon RV 2160. Oproti modelu RV 1601 je kompatibilní se systémem ISOBUS, liší se i vpředu umístěným vázáním, což má vliv na lepší přístup k vázání při současném tažení baličky. Lis je vybaven sběračem širokým 2,10 m a řezacím ústrojí Opticut s jednotlivě jištěnými vkládacími noži pomocí vinutých pružin. Balíky široké 1,20 m o průměr 0,80 až 1,20 m lze vázat provázkem nebo do sítě.
Další novinkou ve Stochově byl teleskopický nakladač Merlo P 40.7 s maximální nosností 4000 kg, maximálním zdvihem ramene 7,03 m, výkonem motoru 103 kW/140 k a maximální rychlostí 40 km/h. Je vybaven load sensing hydrogenerátorem o výkonu 150 l/min, všechny čtyři hydraulické funkce ovládané joystickem jsou proporcionální.
Na Dnech otevřených dveří nechyběl ani nejprodávanější z rodiny postřikovačů RAU na našem trhu - Ikarus. Díky svým vlastnostem, spolehlivosti a kvalitě aplikace při zachování příznivé ceny se stal podle Tomáše Sedláčka velmi oblíbeným pro farmy a zemědělské podniky o výměrách od 100 do 1500 ha orné půdy. Ikarus je konstrukcí krátký a tudíž snadno ovladatelný tažený postřikovač o objemech nádrží 2800 a 3800 l s kvalitně odtlumenými ocelovými rameny HSS a HC v pracovním záběru 15 až 24 m. Jde o stroj sestavený z odzkoušených základních komponentů, které splňují vysoké nároky na kvalitu a přesnost aplikace. Pokud zbyl návštěvníkům čas, mohli se zastavit i v agrobazaru, kde se např. nacházely dva traktory Magnum 7140 a 7130. Každý měl najeto kolem 17 tisíc motohodin a za 550 tis. korun s nimi mohl kdokoli odjet.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down