26.11.2007 | 01:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

To nejlepší ze sortimentu techniky

Společnost Stagra, spol. s r. o., je prodejcem, jehož tradiční předváděcí akce vždy osloví širokou řadu zemědělců. Návštěvníci se mohou spolehnout na to, že jim bude předvedena především kvalitní a osvědčená technika pro zpracování půdy a setí Horsch spolu s výkonnými traktory Deutz-Fahr. Jinak tomu nebylo ani na podzimním polním dni, který se konal nedaleko sídla firmy ve Studené na Jindřichohradecku.

I letos na podzim mohli návštěvníci Polního dne Stagry vidět to nejlepší ze sortimentu firmy. Na rozdíl od jarní akce však byla tato spojena i s prohlídkou několika porostů ozimé řepky, které jsou hnojeny a ošetřovány rozdílným způsobem. Po zhlédnutí vzcházejících rostlin přišla řada na zemědělskou techniku. Hlavní roli přitom sehrály zmíněné stroje na přípravu půdy a setí Horsch agregované s traktory Deutz-Fahr. V areálu společnosti Stagra, spol. s r. o., si pak mohli návštěvníci prohlédnout ještě několik vystavených strojů, například obalovačku balíků Tanco 1300, krmný vůz Sgariboldi 10DF nebo secí stroj Horsch CO 3.25.

Jednoduše ovladatelný Prvním strojem na zpracování půdy, který mohli návštěvníci podzimní předváděcí akce ve Studené vidět, byl Horsch Terrano 5FX se záběrem pět metrů. Podle prodejce je to univerzální nářadí, se kterým se dělá dobře jak klasická mělká podmítka ihned po sklizni, tak středně hluboké až hluboké zpracování půdy. Jeho radličky jsou uspořádány ve třech řadách. Slupice mají prohnutý tvar, který usnadňuje průnik do půdy a eliminuje odpor při práci ve větší hloubce.
Na slupici lze nasadit deset typů radliček s různou šířkou a různou schopností drobení a urovnání pozemku, podle typu požadované práce. Za radličkami jsou umístěny urovnávací talíře, které následuje univerzální pěch RollFlex, vhodný pro použití v lehkých i těžkých půdách. Jeho výhodou je možnost práce i za vlhkých podmínek. Na rozdíl od jiných pěchů se tak rychle nezalepuje hlínou. Tahová síla se volí podle půdních podmínek, měla by se pohybovat mezi 35 až 60 koňmi na jeden metr záběru. Podle prodejce je to podmínka k tomu, aby byla vyvinuta dostatečně vysoká pracovní rychlost a stroj odváděl kvalitní práci. Při rychlosti pod osm kilometrů za hodinu stroj nepracuje tak, jak by měl, a zanechává pole nedostatečně srovnané. Ideální rychlost je tedy kolem dvanácti až třinácti kilometrů za hodinu. Údržba i ovládání Terrana 5FX je velmi jednoduché. Jak tvrdí prodejce, zatímco s pluhem musí jezdit opravdový odborník, s tímto strojem zvládne dobrou práci téměř každý.

Kvalitně urovná pozemek Z dalších strojů na přípravu půdy byl předveden osmimetrový kypřič a podmítač Terrano 8FG. Tento stroj dává největší efekt při mělčím zpracování půdy od 3 do 20 cm, ale je možné jej použít i pro hluboké kypření. Výsledkem jeho použití je velmi kvalitnímu urovnávání pozemku.
Hlavní pracovní nářadí, rychlovýměnné radličky, jsou uspořádány do čtyř řad (rozteč radlic je 30 centimetrů, průchodnost mezi radlicemi v řadě činí 120 centimetrů). Jejich součástí je pružinové jištění TerraGrip, které vyniká maximálním statickým odporem. To dovoluje pevné vedení pracovních orgánů v nastavené pracovní hloubce. Souprava je ukončena třemi řadami zavlačovacích prutů, u kterých je možné nastavovat nejen pracovní hloubku, ale i úhel naklonění jednotlivých řad. Podle potřeby je možné Terrano FG vybavit i pěchem. Předvedený model byl doplněn o Optipack, který pomáhá přitlačovat půdu i při vysokých pracovních rychlostech.
Stroj odvádí dobrou práci jak za suchých podmínek, tak za vlhka. Na jeden metr záběru je přitom potřeba kolem 35 koní tahové síly (bez Optipacku), v závislosti na hloubce pracovní operace a půdních podmínkách. Optimální pracovní rychlost se pohybuje mezi 12 a 14 km za hodinu.
Nářadí bylo poháněno traktorem DF Agrotron 165.7 o výkonu 180 koní.Tyto traktory jsou osazeny Deutz motory vlastní konstrukce, vyráběnými v Německu. Vyznačují se vysokou výkonností a nízkou spotřebou paliva.

Seje i do nepřipravené půdy
Ze secích strojů byly návštěvníkům předvedeny tři modely. Tím prvním byl univerzální secí stroj Pronto 6DC s pracovním záběrem šest metrů. Tento model dosahuje vysoké kvality setí i při pracovních rychlostech kolem patnáct kilometrů za hodinu bez nároků na předchozí přípravu půdy.
Přední dvouřadé diskové nářadí zpracovává půdu na jemnou zeminu a vytváří tak vhodné seťové lůžko. Tato koncepce se osvědčuje i při nepříznivém počasí. Secí dvou talířové botky TurboDisk se při svém vysokém přítlaku dobře přizpůsobují tvaru povrchu půdy. Kopírovací kolečko každou botku hloubkově navádí, bezpečně uzavírá drážku a zajišťuje správný kontakt osiva s půdou. Za botkami jsou umístěny zatlačovací a kopírovací kolečka a celá souprava je zakončena zavlačovacími pruty se seřiditelnou výškou a přítlakem. Stroj je možné vybavit i přihnojovacími botkami pro hnojení mezi řádky. Zásobník na osivo může mít objem od 2800 do 3500 litrů. Pronto 6DC byl agregován s traktorem DF Agrotron 215, který patří do nejvyšší výkonnostní třídy.
Svou jízdu předvedl také radličkový secí stroj se záběrem šest metrů Sprinter 6ST, vybavený dvojím výsevním ústrojím a dvojitou násypkou. Využít ho lze k setí dvou kultur, nebo se jedna z násypek využívá jako zásobník na pevné hnojivo.Výsevní jednotky jsou umístěny ve třech řadách, přičemž osivo není vyséváno do běžných řádků, ale rozházeně. Optimální pracovní rychlost stroje je 13 až 14 km za hodinu. Třetím secím strojem, který se předvedl při práci na poli, byl Concord 8CO se záběrem osm metrů, který má kromě zásobníku na osivo také zásobník na kapalná hnojiva.
Jednatel společnosti Stagra, spol. s r. o., Ing. Karel Dvořák návštěvníkům v průběhu polního dne prozradil, že secí stroje a kypřiče budou po této předváděcí sezóně nabízet s patnáctiprocentní slevou. Co se týká objednávek na sezónu 2008, zákazníci mohou očekávat, že výrobce mírně zvedne ceny. Využít ale budou moci předsezónních slev, další slevy jim poskytne i Stagra, spol. s r. o.

Poseče téměř vše Na závěr polního dne ve Studené byla všem předvedena práce rotačního mulčovače McConnel SR15 s pracovním záběrem 4,6 metru. Ten je určen pro ošetření trvalých travních porostů a pastvin, ale jeho robustní provedení mu umožňuje i mulčování zbytků po sklizni kukuřice, slunečnice nebo řepky. Díky uložení nožů na rotorech a masivním převodovkám s ním lze drtit i nálety až do průměru 50 milimetrů. Nářadí má pohyblivé boky, které lze sklopit devadesát stupňů nahoru a dvaadvacet stupňů pod úroveň sečení. Zvedání boků je hydraulické a nezávislé na nastavení výšky sečení. Při nastavení plovoucí polohy zvedání boků umí mulčovač dokonale kopírovat terén. Tento stroj předvedl jízdu v agregaci s traktorem DF Agrotron K110, jež je osazen šestiválcovým Deutz motorem nové generace. Model používá odpruženou přední nápravu, odpruženou kabinu, a v jeho standardní výbavě je zahrnuto i sedadlo spolujezdce a lednička.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down