23.11.2007 | 07:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Žlutozelené stroje z podhůří Šumavy

Podzimní výstavu zemědělské techniky v Předslavicích uspořádala společnost Liva již pošesté. Na rozdíl od jarních kontraktačních dnů jsou podzimní akce spojené s širokým odborným doprovodným programem. Ten letošní byl zaměřen na obnovitelné zdroje energie, bioplynové stanice, sklízecí řezačku s unikátním bioplynovým bubnem či novou značku v nabídce předslavické společnosti. Řada přednášek se také týkala financování nákupu zemědělské techniky, pojištění či daňové reformy.

S prodejem zemědělské techniky v podhůří Šumavy začala Liva Předslavice už v roce 1992, orientuje se především na značkové stroje renomovaných výrobců s dlouhou životností a provozní spolehlivostí. Vzhledem k tomu, že působí zejména v oblastech s chovem skotu, podstatnou činností je specializace na technologie sklizně pícnin. Například techniku Krone prodává již patnáct let.

Více než tisíc strojů
„K dnešnímu dni jsme v České republice a na Slovensku prodali 1085 strojů, u nichž zajišťujeme kvalitní servis a rychlé dodávky náhradních dílů,“ pochlubil se přítomným Libor Jungvirt, výkonný ředitel společnosti Liva Předslavice. „Největší obrat připadá na techniku pro sklizeň pícnin Krone – 63 procent, dále na traktory Case IH a JCB – 15 procent, stroje ke sklizni brambor AVR zaujímají pět procent a na ostatní mechanizaci řady renomovaných značek zbývá 17 procent. Zajímavá je i struktura zákazníků: 65 procent tvoří farmáři s výměrou dvacet až pět tisíc hektarů zemědělské půdy, zemědělská družstva a akciové společnosti zaujímají 21 procent a společnosti s ručením omezeným 14 procent. V regálech máme přes pět tisíc náhradních dílů, pokud si objednáme nějakou součástku k traktorům Case IH nebo technice Krone do 16.00 hodin, máme ji druhý den v 7.00 hodin v Předslavicích. Tento rychlý systém dodávek náhradních dílů chceme v nejbližší době zavést také u ostatních značek strojů. Již čtvrtou sezónu zajišťujeme mnohým zemědělcům v jihozápadních Čechách kompletní sklizeň pícnin technikou Krone. Využíváme samojízdný žací stroj Big M II se záběrem 9,7 metru, závěsný třírotorový shrnovač Swadro 1010 o stejném pracovním záběru, sběrací vozy 4XL a ZX nebo sklízecí řezačky Big X V8 či Big X 650.“
Spolupráci s řadou zahraničních výrobců umožňuje Livě Předslavice certifikát ISO 9001. V jejím sortimentu však kromě dovážené techniky nalezneme i vlastní zařízení, které slouží přímo zemědělské praxi. V Předslavicích vyvinuli a začali vyrábět přípravek na broušení nožů ke sběracím vozům, dalším výrobkem jsou aplikátory senážních přípravků k lisům a sběracím vozům, velkému zájmu se mezi českými zemědělci těší i vlastní rozebírač válcových balíků Rokubal. Pro zdravotně postižené děti vyrábí Liva zase rehabilitační stoly.

Sklizeň na poli
Nejdelší tradici mají v této šumavské společnosti žlutozelené stroje značky Krone. Ve výstavním areálu si mohlo téměř 300 účastníků prohlédnout řadu modelů diskových žacích strojů Easy Cut, ať již nesených v záběru od 2,8 do 4 m, či tažených v záběru od 2,8 do 6,2 m. Nechyběly ani zástupci menší řady AM. Převážnou většinu všech žacích strojů Krone lze vybavit prstovým kondicionérem nebo mačkacími válci, některé pak shazovacím dopravníkem, ať už pásovým, nebo šnekovým. „Žací stroje Krone se osvědčily zejména v tvrdých výrobních podmínkách, jaké jsou například na Šumavě nebo v západních Čechách, přitom typy Easy Cut představují 99 procent všech prodaných modelů,“ řekl týdeníku Zemědělec Ing. Filip Javorek, manažer prodeje předslavické společnosti. „Jde o pevné, robustní stroje s dlouhou životností, k jejichž agregaci postačuje traktor o výkonu od 55 koní. Disky jsou tvořeny z několika dílů, takže jejich opotřebení, stejně jako výměna součástek, je postupné a nemusí se hned měnit celý disk. Obsluha ocení i rychlovýměnný systém nožů bez nutnosti použití nářadí. Zajímavá je také konstrukce zavěšení lišty v těžišti, nikoli do středu, což má vliv na dokonalé kopírování pozemku. Chovatelé masného skotu volí většinou lehčí varianty bez kondicionéru, farmáři s chovem dojného skotu si vesměs pořizují modely s kondicionérem, který má 600 nebo 900 otáček za minutu. Pokud je pak žací stroj vybaven rozprostíracími plechy, nemusí farmář řešit záběr obraceče, neboť se při sečení vytváří rovnoměrný koberec.“
V nabídce společnosti Krone jsou obraceče KW pro malé farmáře i velké zemědělské podniky, ať již nesené či závěsné, v pracovních záběrech od 4,6 m do 15,2 m. Jde o stroje tvořené masivním nosným rámem. Rotory jsou opatřeny trubkovými unášeči prstů, které jsou podle zástupce firmy pevnější než páskovina, což se projevuje dlouhou životností zejména v náročných podhorských a horských podmínkách. Hydraulický píst pak umožňuje nastavení polohy hraničního obracení na okraji pozemku. Velký zájem mají zákazníci o model KW 5.52/4x7 se čtyřmi rotory a sedmi rameny na každém rotoru o záběru 5,5 m, dobře se prodávají i typy s pracovním záběrem 6,7, 7,8 nebo 8,8 m.
Pro chovatele skotu jsou také připraveny jednoduché, avšak technicky vyspělé jedno, dvou, tří a čtyřrotorové shrnovače. Jednorotorové mají záběr 3,5 až 4,6 m, dvourotorové se shrnováním do středu 6,8 až 8,8 m, třírotorový se shrnováním do boku 9,7 m a čytřrotorový model umožňuje vytvářet středový řádek z 9,5 až 13,5 m. Pro tyto stroje je charakteristický velmi tichý chod daný konstrukcí kulisových drah a plynule nastavitelná výšku prstů z kabiny řidiče. Dosavadní uživatelé se shodují v tom, že shrnovače Krone jsou velice výkonné, přitom šetrné vůči pozemku i sklízené píci. Na příští sezónu připravila firma Krone dvě novinky, jednak dvourotorový shrnovač do středového řádku se záběrem až deset metrů s označením Swadro 1000 a model Swadro 907 se shrnováním do strany se záběrem 8 m.

Z pole do stájí
Na předešlou techniku navazují lisy na válcové balíky a sběrací vozy. V nabídce předslavické společnosti jsou jednak malé lisy KR s jednoduchým mechanickým ovládáním, které však za sezónu zvládají okolo 2000 balíků. Na ně navazuje modely Round Pack s pevnou lisovací komorou o průměru 1,2 m nebo 1,5 m, Vario Pack s variabilní lisovací komorou 1 až 1,5 m nebo 1 až 1,8 m, ale i kombinovaný lis s baličkou Combi Pack. Lisy Krone je možné vybavit řezáním MultiCut s řazením nožů po skupinách (0, 5, 7, 11, 15 a 17). U všech modelů je osvědčené lisování pomocí obíhajících řetězových dopravníků, které dokáže hmotu dokonale stlačit. Model Round Pack má jeden dopravník, lis Vario Pack je vybaven již dvěma řetězovými dopravníky, které se otáčejí proti sobě a začínají s lisováním již od prvních otáček. Model Combi Pack je klasický lis na kulaté balíky usazený na rámu společně s integrovanou baličkou s dvojitým ovíjecím ramenem, přičemž celá kombinace je na podvozku s tandemovou nápravou. Všechny lety vyzkoušené a prověřené modely mají sběrač široký 2,2 m, který zajišťuje šířku sbírání 1,95 m. Na letošní výstavě Agritechnica byl představen nový lis Comprima F 155 se semivariabilní lisovací komorou, který díky důmyslné konstrukci dokáže tvořit balíky o průměru 1,25 až 1,5 m.
Společným znakem sběracích vozů Krone, které v Předslavicích nemohly chybět, je podle Ing. Filipa Javorka vyspělá konstrukce, dlouhá životnost a provozní spolehlivost. Sběrací vozy Krone řady XL mají 39 nožů a těžký spirálový vkládací rotor se 78 vkládacími hvězdicemi, takže na každý nůž připadají dvě hvězdice. Nové modely ZX mají dokonce 46 řezacích nožů a rovněž „hustý“ vkládací rotor. Mezi boční plochou hvězdice a plochou nože je rozteč jen 4 až 4,5mm dle modelu vozu, takže teoretická délka řezanky se pohybuje od 37 do 40 mm. Šířka sbírání je 1,9 m. Zemědělci oceňují u moderních sběracích vozů Krone řiditelnou nápravu, velké pneumatiky a automatiku plnění, která má vliv na dlouhou životnost stroje.

Řezačka s bioplynovým bubnem
Značnou pozornost mezi vystavenými stroji budila samojízdná řezačka Krone Big X 650 s bioplynovým bubnem, která obdržela na letošní výstavě země živitelka ocenění Zlatý klas. Bioplynový řezací buben koresponduje svou šířkou 800 mm a průměrem 660 mm se standardními řezacími bubny strojů Big X, místo 28 nožů usazených do tvaru písmene V má však nožů čtyřicet. Díky tomu je možné nastavovat teoretickou délku řezanky od 2,5 do 16 mm. Nasazení bioplynového řezacího bubnu zajišťuje nejen drobnou řezanku, ale je zárukou vyšší výkonnosti, nižší spotřeby pohonných hmot a příznivé ekonomiky.
„Existují tři základní předpoklady pro výrobu drobné řezanky potřebné v bioplynových stanicích,“ vysvětluje Filip Javorek. „Především je nutný správný adaptér. Prostřednictvím kukuřičného adaptéru Krone Easy Collect o záběru 8 až 14 řádků jdou rostliny kukuřice do bubnu přímo, na rozdíl od adaptérů vybavených vkládacím šnekem, kde jsou rostliny vkládány různě přes sebe, čímž lze jen stěží dodržet malou délku řezanky. Druhým předpokladem přesného a čistého řezu je stlačená hmota. Šest válců u řezaček Krone stlačí zelenou hmotu mnohem lépe než čtyři válce u konkurenčních modelů. Za třetí je to vyšší počet nožů, čím jich je více, tím je délka řezanky menší. To jsou fyzikální zákony, které žádná propaganda nemůže změnit. Na druhou stranu je třeba přiznat, že drobnou řezanku dokáže udělat každá řezačka. Musí však výrazně zpomalit vkládací válce a co nejvíce přiblížit protiostří řezacímu bubnu. Potom se ale výrazně snižuje výkon, roste spotřeba pohonných hmot a ekonomika pláče.“
„Biopylnová řezačka“ Obchodního družstva Soběšice je v portfoliu strojů služeb firmy Liva a spolu se dvěma dalšími modely Krone Big X V8 sklidila v letošním roce i přes nepříznivé počasí a vysoké výnosy přibližně 2000 ha kukuřice. Řezačka s bioplynovým bubnem přišla do sklizně kolem 10. září a skončila 18. října, přitom sklidila více než 700 ha kukuřice, z toho 400 ha pro bioplynové stanice. Další dvě řezačky Big X V 8 jsou vybavené klasickým bubnem s 28 noži. Snahou chovatelů je dnes, při vysoké ceně krmného obilí, nadojit co nejvíce mléka z objemné píce, k čemuž jim technika Krone určitě přispívá.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down