13.11.2007 | 01:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Předvádět se bude také na Moravě

Zákazníci společnosti Kverneland Group Czech, s. r. o., si již zvykli na to, že se tradiční Den Kvernelandu pravidelně koná Bečvárech na Kolínsku. Tato lokalita je však špatně dostupná pro klientelu z Moravy a Slovenska. Vedení firmy se proto rozhodlo udělat převratný krok. Od letošního roku se velkolepá přehlídka strojů bude konat také na Moravě. První ročník je zdárně za námi, proběhl nedaleko jihomoravského města Strážnice

Moravští zákazníci společnosti Kverneland Group Czech, s. r. o. (a nejen oni) se po mnoha letech konečně dočkali vlastního Dne Kvernelandu. Speciální podzimní akci, vyplněnou bohatou přehlídkou zemědělské techniky, zorganizoval známý prodejce v první dekádě října ve Střážnici u Hodonína a podle ředitele společnosti Jiřího Zikmunda se pravděpodobně stane stálou součástí prezentačních aktivit firmy. „Máme za sebou jedenáct ročníků Dne Kvernelandu, které se vždy konaly v Bečvárech. Pro zákazníky z oblasti Moravy a Slovenska to ale bylo příliš daleko, takže zkoušíme podobnou věc zavést tady,“ sdělil Zikmund a dodal, že by byl rád, kdyby si tento moravský Den Kvernelandu vybudoval ve zdejším kraji tradici. „Nechci dělat předčasné závěry, ale nejspíš se tady objevíme i v příštích letech,“ potvrdil. V Bečvárech se tedy bude dále konat jarní akce zaměřená na pícniny a zpracování půdy, a na Moravě se bude v podzimním termínu předvádět rovněž technika na zpracování půdy a setí. První ročník byl uspořádán ve spolupráci se společností Žerotín, a. s., a oblastním dealerem techniky HM, s. r. o.

První ročník bez problémů První ročník moravského Dne Kvernelandu byl poctěn dost hojnou účastí. Organizátoři mohli být spokojeni, vše vyšlo podle plánu, přestože počasí nebylo zrovna ideální. Po krátkém přivítání návštěvníků, spojeném s projevy hlavních představitelů akci pořádajících firem a krátkém představení novinek, začalo samotné předvádění strojů při práci na poli.
Návštěvníci mohli spatřit přímo v akci třináct souprav strojů, mezi nimiž byly nesené a polonesené pluhy, podmítače a univerzální secí stroje. Strojů tu však bylo mnohem více. Zastoupení tu měla i pícninářská technika, ze které mohli vidět například lisy na kulaté balíky Vicon v zastoupení modelu RV 2160 (s variabilní lisovací komorou) a modelu RF 2125 (s pevnou lisovací komorou). Z lisů na hranaté balíky byl představen nový model LB 12 200. Z žacích strojů nechyběla novinka letošního roku, zadní tažená lišta Taarup 4232 LT (s kondicionérem) o záběru 3,20 metru kombinovaná se svazovacím dopravníkem. Na předním závěsu traktoru Case MXM 155 pak byla čelní žací lišta s kondicionérem Taarup 3532 F, rovněž se záběrem 3,20 metru.
Novinky se našly i mezi předváděnými stroji. K těm patřil například secí stroj MSC, který je schopen setí do strniště, podmítky i do zoraného pole. Předveden byl také zcela nový tažený podmítač CTC. Z traktorů se prezentovaly značky, jako jsou Case IH, Valtra, John Deere, Diamond nebo Claas.

Bezúdržbové ostří Ještě před tím, než vjel na pole první traktor s pluhem, upoutali organizátoři pozornost diváků zajímavou ukázkou práce štěpkovače Vandale belgické výroby Model TV 160 je schopen zpracovávat dřevní hmotu až do průměru 160 milimetrů. Hlavní výhodou štěpkovače je ostří z karbidové slitiny, které nevyžaduje téměř žádnou údržbu po celou dobu své životnosti. Odpadá tak broušení a zpětné nastavování nožů. Díky němu se získá velmi kvalitní štěpka.
Výborné výfukové vlastnosti štěpkovacího disku umožňují zpracovávat i jehličnaté materiály bez rizika ucpávání. Stroj je také vybaven Antistress Systémem, který kontroluje přetížení traktoru. Je možné je zapojit i za menšími traktory, minimální požadovaný výkon je 40 koní.

Snadné pronikání do půdy Zahájení předváděcí části programu se ujaly nesené obracecí pluhy Kverneland. Jako první vjel do strniště traktor Deutz-Fahr Agrotron 150 s čtyřradličným pluhem VX 85. Jištění slupic na tomto typu je řešeno pomocí střižných šroubů o průměru 20 mm, které chrání slupice před poškozením (lámou se při zatížení 4500 kg). Jde o jednoduchý model s krokově nastavitelným záběrem radlic od 30 do 45 centimetrů, určený do lehkých a středně těžkých půd. Následoval jej čtyřradličný pluh ES se slupicemi s pružinovým jištěním, tažený traktorem Case IH Maxxum 125. Po něm předvedl práci ještě těžší pětiradličný nesený pluh LD 100.
Po nesených pluzích se ukázali dva zástupci ze skupiny polonesených obracecích pluhů.
Tím prvním byl šestiradličný PN 100 s předsazeným opěrným kolem a krokově stavitelným záběrem radlic od 30 do 45 centimetrů. Kombinován byl s traktorem Fendt Vario 926.
Jako poslední z této skupiny strojů mohli návštěvníci vidět polonesený PB s šesti radlicemi a systémem plynulé změny záběru Variomat. Šířku záběru je u tohoto pluhu možné měnit za jízdy pomocí hydrauliky přímo z kabiny obsluhy. Pluh má také hydraulicky ovládanou hloubku zadního kola. Určen je pro silnější traktory.
Podle prodejce se pluhy Kverneland vyznačují hlavně tím, že dobře drobí, velmi dobře pronikají do půdy, a mají nízkou spotřebu pohonných hmot.

Nové modely podmítačů
Po tom co ve strništi předvedly své umění nesené a polonesené pluhy, začaly mezi diváky najíždět podmítače. Za traktorovou novinkou John Deere 7930 byla zapojena novinka ze skupiny podmítačů, model CTC 420 ve čtyřmetrovém provedení. Tažený CTC měl premiéru letos na jaře na výstavě Sima v Paříži. Vyrábí se v záběrech čtyři, pět a šest metrů, a je zkonstruován pro práci v hloubce od pěti do 35 centimetrů. Je tedy vhodný jak pro mělkou podmítku, tak i hlubší zpracování půdy. Za slupicemi, které jsou uspořádány do tří nebo čtyř řad, jsou urovnávací disky a za nimi utužovací segmentový válec, kterému nevadí použití ani za vlhkých půdních podmínek.
Tuto kolekci strojů prezentoval i větší model CTC 527 tažený traktorem Case IH Magnum 310. To ale není vše. Zpracování půdy demonstrovaly ještě další dva stroje rakouského výrobce Hatzenbichler. Jednalo se o talířový podmítač Disko s pracovním záběrem šest metrů a desetimetrový půdní kopaktor Kombi.
Další stroje s tohoto sortimentu už sice návštěvníci neviděli přímo v akci, ale mohli si je alespoň prohlédnout v „polní expozici“. V té nechyběl talířový podmítač Kverneland DXG, nebo radličkový podmítač Kverneland CLC, jehož dlátové pracovní orgány jsou kombinovány s dvěma řadami disků. Při zpracování půdy jde až do hloubky 40 centimetrů. Prohlédnout si mohli také postřikovač RAU Ikarus A38 nebo mulčovač McConnel SR 15.

Univerzální setí Secí stroje přišly na řadu jako poslední. Diváci měli možnosti posoudit práci univerzálního secího stroje Accord MSC 4500 se záběrem čtyři a půl metru tažený traktorem Diamond 265. Tento stroj podle výrobce splňuje požadavky na nízké provozní náklady a přitom kvalitní a přesnou práci secího stroje při zachování vysoké pracovní rychlosti (až 18 kilometrů za hodinu). Univerzální konstrukce umožňuje použití jak pro klasické setí, tak setí do mulče. Základní rozrušení půdy provádějí standardní diskové brány, po nichž je půda utužena kolovými pěchy. Výsev zajišťují secí botky CX Mulch, které jsou umístěny ve dvou řadách za sebou. Ty se vyznačují tím, že vytváří konstantní přítlak na půdu, což zajišťuje stálou hloubku setí i při vysoké pracovní rychlosti. Na konci stroje jsou umístěny „S“ zavlačovače, které urovnávají povrch půdy. Integrovaný zásobník na osivo má objem 3900 litrů.
Po poli se mezitím proháněla i novinka pro minimalizační technologie, secí kombinace Accord I-drill PRO (secí stroj integrovaný s rotačními bránami) ve čtyřmetrovém provedení. Těžiště tohoto stroje je posunuto směrem k traktoru, což je příznivé pro hydrauliku tažného prostředku.Výhodou je i vysoká kapacita zásobníku (1200 až 1800 litrů) při stále nízké zvedací síle hydrauliky traktoru, jednoduché nastavení výsevku a skvělý výhled na pracovní orgány.
Radličkové secí stroje reprezentoval čtyřmetrový Accord TS, určený pro setí jak tradičním způsobem, tak pro setí do mulče. Tuto sérii strojů uzavřel univerzální secí stroj Accord DV s pracovním záběrem osm metrů, který je možné zapojit přímo za traktor nebo za stroj pro přípravu půdy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down