08.11.2007 | 08:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dobrá sezóna začíná už na podzim

Pod heslem uvedeným v titulku uspořádala v polovině září společnost Agri CS první Den otevřených dveří ve svém novém obchodním a servisním středisku určeném pro Čechy v Tišicích u Mělníka. Pro návštěvníky byly připraveny stroje značek Case IH, Steyr a Simba, z nichž mnohé si mohli odpoledne vyzkoušet. Dopolední odborná část byla věnována především novinkám, ať již letošním nebo těm, které budou představeny na veletrhu Agritechnica v Hannoveru či v příštím roce 2008.

„Akciová společnost Agri CS působí na českém trhu od roku 2002,“ řekl přítomným její ředitel Karel Plešinger. „Plnohodnotný nástup před pěti lety byl podmíněn sloučením prodejních sítí společností Motokov – dovozce strojů Case IH, Samas – importér techniky Steyr a Agete – přímý dovoz z Německa. V uplynulé době změnila naše firma několikrát svoje sídlo, důvodem byl rychlý nástup na trh a s tím související potřeba poskytovat kvalitní služby. Hledali jsme ideální zázemí, které jsme v roce 2003 našli v Hustopečích u Brna. Od loňského roku budujeme obdobné středisko zde v Tišicích, které by mělo sloužit jak koncovým zákazníkům, tak rozsáhlé dealerské síti v Čechách. V současné době prodáváme techniku uvedených značek prostřednictvím dvaceti dvou dealerů.“
V roce 2001 se v České republice prodalo přibližně 80 traktorů Case IH a Steyr, o rok později již 128, loni našlo své uživatele dokonce 230 traktorů Case IH a Steyr a letos by měla padnout hranice 290 prodaných traktorů uvedených značek. Pětiprocentní tržní podíl v roce 2001 by se měl v letošním roce přiblížit k 15 %. V České republice dnes pracuje více než 1300 traktorů Case IH a Steyr a téměř tři sta sklízecích mlátiček Case IH.

Traktory Case IH od 60 do 600 koní
Značka Case IH má široké portfolio, pro zemědělství, ale i lesnictví a komunální sféru jsou k dispozici traktory s výkonem motoru od 60 do 600 koní. Naši zemědělci dnes mohou vybírat z deseti modelových řad Case IH, značka Steyr pak nabízí další čtyři.
Traktory řady JXU s výkonem motoru od 70 do 100 koní budou v příštím roce posíleny, připravují se čtyři nové modely JXU 75, 85, 95 a 105 s navýšením výkonu o pět koní. Větší výkon a nižší spotřebu paliva zajistí mezichladič stlačeného vzduchu, který zároveň zlepší charakteristiku výkonu tak, aby byl traktor silnější i v nižších otáčkách. Motory již vyhovují emisní normě Tier III, která od příštího roku začne platit i pro traktory s výkonem motoru pod 100 koní. U nových modelů je rovněž lepší hydraulika, k dispozici je čerpadlo o výkonu 80 l/min.
Univerzální traktory Case IH řady Maxxum určené pro menší či střední zemědělce se vyrábějí ve dvou řadách. Řada Multicontroller s výkonem motoru 110 až 178 k je vybavena elektronicky řízeným motorem a vstřikováním Common Rail. Řada X-line s výkonem motoru 100 až 141 k je určena těm, kteří požadují o něco jednodušší traktor s mechanickým vstřikováním a pokud jde o ovládání, nepotrpí si příliš na „elektroniku“. Samozřejmostí je nižší cena bez kompromisu na komfortu jízdy. Řada Maxxum byla modernizována již v letošním roce, používá nejmodernější motory Case IH s navýšením výkonu Power Boost až 25 k. Nové traktory Maxxum využívají snímač točivého momentu na setrvačníku, pomocí nějž dokážou velice přesně a efektivně navyšovat výkon. Multicontroller je koncept shodný s traktory CVX a Puma, veškeré ovládání je integrováno v loketní opěrce, takže traktor lze ovládat doslova jedním prstem.
Unikátní traktory s plynulou převodovkou Case IH CVX s výkonem motoru 141 až 217 k byly modernizovány v roce 2007, kombinují v sobě vysokou účinnost vario převodovky s naprosto jednoduchým ovládáním. Platí doslova, že stačí sednout a jet. Traktory CVX jsou vybaveny systémem APM, tzv. automatickým regulátorem produktivity. Pokud si řidič nastaví požadovanou rychlost, nebo zapne tempomat, traktor si sám nastaví převodový poměr a nutné otáčky motoru, potažmo i výkon. Tento systém má výrazný vliv na úsporu paliva. Modely CVX jsou vybaveny novým motorem, kabinou a hydraulikou, ekonomický nebo výkonový režim se nastavuje jednoduše potenciometrem zátěže.
K letošním novinkám patří i traktory Case IH Puma 165 až 210 s výkonem 168 až 243 k. Jsou vybaveny jedním z nejmodernějších motorů s navýšením Power Boost až 37 k. Podstatně se tak zvyšuje produktivita při zachování nízké spotřeby paliva. Moderní kabina Souround Vision je čtyřsloupková, navíc nejtišší ve své třídě s hlučností pouhých 69 dB. Traktory mají velice moderní ovládání Multicontroller, aktivní přední odpruženou nápravu Smart Suspension a hydraulické čerpadlo s výkonem až 218 l/min, které zvládne i těžké závěsné nářadí. Modely Puma jsou vybaveny převodovkou ECO Full Powershift. Na přání lze dodat nejmodernější AFS provozní monitory, pomocí nichž může obsluha ovládat traktor pouze prostřednictvím dotykové obrazovky. Navíc tyto monitory umožňují satelitní navigaci traktoru AccuGuide. V Hannoveru budou představeny traktory Puma menších výkonů. Půjde o modely 125, 140 a 155 s výkonem motoru od 127 do 178 k. Jako předešlé typy jsou vybaveny stejnými motory, převodovkou i kabinou, mají i podobný design, avšak kratší rozvor. Také u této menší modelové řady se očekává velký úspěch, který zaznamenala velká řada traktorů Puma.

Novinky se nevyhnou ani nejsilnějším
V roce 2008 bude doplněna nabídka nejsilnějších kolových traktorů Case IH Magnum o zcela nový model Magnum 335 se jmenovitým výkonem motoru 335 k a maximálním výkonem 368 koní. Podle představitelů společnosti Agri CS půjde o nejsilnější kolový traktor na trhu. Všechny modely Magnum budou v roce 2008 t vybaveny novými písty skupiny PR2, které pomohou snížit spotřebu paliva a zlepší celkový průběh výkonu. Použity budou i nové nápravy se systémem aktivního pružení, jež je velice podobné aktivnímu odpružení přední nápravy u modelů Puma. Na přání bude možné dodat velice výkonné čerpadlo s průtokem až 297 l/min. Nejsilnější model Magnum 335 bude možné vybavit i tříbodovým závěsem kategorie 4, přímo z továrny si lze také objednat satelitní navigaci AccuGuide s monitorem AFS 600.
Inovace se nevyhnou ani nejsilnějším modelům Steiger o výkonu 389 až 600 koní. V roce 2008 budou všechny modely Steiger (385, 435, 485 a 535) vybaveny inovovaným automatickým řazením a posíleny o pět koní, čímž se zvýší jejich výkon i produktivita. U modelu Steiger 485 bude použit nový turbokompoudní motor se dvěma turbodmychadly, který se např. osvědčil v nákladních automobilech Scania. Za prvním klasickým turbodmychadlem je umístěna další turbina, která využívá zbytkovou, avšak neustále vysokou energii výfukových plynů. Systém dvou turbodmychadel zvýší výkon motoru při plném zatížení o 2 až 4 %, přitom spotřeba paliva by mohla klesnout až o 8 %. Což u traktorů s výkonem kolem 550 k a spotřebou paliva kolem 80 l/hod. představuje velice značnou úsporu. Díky nářadí o širokém pracovním záběru jsou však jednotkové náklady na hektar u těchto nejprodávanějších traktorů nad 350 koní jednoznačně nejnižší.

Čtyři modely sklízecích mlátiček
Case IH je specialista na axiální způsob výmlatu, v současné době má k dispozici čtyři modely sklízecích mlátiček Case IH.
Mlátička Axial Flow 2388 je šestou generací původní mlátičky z roku 1977. Vybavena je šestiválcovým, elektronicky řízeným motorem Case IH o objemu 8,3 l se jmenovitým výkonem 340 k, zásobníkem o objemu 7380 l a palivovou nádrží pro 680 l nafty. Žací lišta má záběr 7,32 m, plocha sít je 5,12 m2. Novinka minulého roku - sklízecí mlátička Axial Flow 7010 - má elektronicky řízený šestiválcový motor o objemu 8,8 l s maximálním výkonem 400 koní. K dalším technickým charakteristikám patří zásobník o objemu 10 500 l, palivová nádrže pro 1000 l PHM, žací lišta o záběru 7,32 nebo 9,15 m a síta s celkovou plochou 5,4 m2. V Tišicích byla vystavena do letošního roku vlajková loď Case IH - sklízecí mlátička Axial Flow 8010 s elektronicky řízeným šestiválcovým motorem o objemu 10,3 l, jehož maximální výkon je 455 koní. Až na plochu sít 6,5 m2 jsou ostatní parametry shodné s předešlou mlátičkou. Pro rok 2008 je připravena sklízecí mlátička Axial Flow 9010, která má šestiválcový, elektronicky řízený motor Case IH Cursor o objemu 13,0 l s max. výkonem 532 koní. Silný motor, inovovaný mláticí a separační rotor, zásobník zrna o objemu 11 000 l, palivová nádrž pro 1000 l nafty, žací lišta široká 9,15 m a plocha sít 6,5 m2 zvyšují v porovnání s modelem Axial Flow 8010 denní výkon až o 15 %. Naši zemědělci se již mohli přesvědčit, že mlátička Axial Flow 8010 sklidí kolem 50 až 60 ha za den při výnosu 6 až 7 tun zrna z hektaru. Nový model Axial Flow 9010 s novým rotorem a drtičem přijde na český trh v březnu 2008.
V nabídce společnosti Case IH jsou i lisy na kulaté balíky s pevnou či variabilní komorou a také lisy na hranaté balíky.

Šest principů technologie Axial Flow
S novými modely Axial Flow byla nastavena nová měřítka pro produktivitu, výkonnost a spolehlivost. Za třicet let se na celém světě prodalo více než 110 tisíc sklízecích mlátiček Case IH s axiálním způsobem výmlatu. Pro technologii Axial Flow jsou charakteristické následující principy.
• Jednoduchost a spolehlivost
Sklízecí mlátičky Axial Flow mají jeden rotor, jež zajišťuje výmlat i separaci a zároveň vytváří podtlak vzduchu, který zabraňuje prášení ze šikmé komory. Méně pohyblivých částí zaručuje jednodušší obsluhu, větší spolehlivost a nižší náklady na údržbu v porovnání s klasickými konvenčními mlátičkami, nebo se složitější konstrukcí ostatních axiálních mlátiček. U dvou nejnovějších typů je rotor poháněn hydraulicky vario převodovkou. Jde o jednoduché a efektivní řešení s výborným přenosem výkonu a možnou reverzací rotoru z kabiny při ucpání.
• Úspory zrna
Jednorotorovou koncepci Axial-Flow charakterizuje šetrný proces výmlatu a separace. Uskutečňuje se zrychlujícími třecími silami, vytíráním mlatkami bubnu a lištami koše a působící odstředivou silou. Výsledkem je minimální poškození zrna. Axiální mlátičky umožňují, na rozdíl od konvenčních strojů, vyšší průchodnost při zachování minimálních ztrát.
• Kvalita zrna
Základem šetrného a přitom důkladného výmlatu je vícenásobný průchod hmoty mezi rotorem a koši a využití třecích a odstředivých účinků (narozdíl od úderů mlatek do mlácené hmoty u tangenciálních mlátiček). V zásobníku je více celých zrn, méně úlomků a podstatně méně příměsí. Mlátičky Case IH jsou ideální pro osiváře a pěstitele sladovnického ječmene
• Vysoká plodinová přizpůsobivost
Díky různým druhům mláticích a separačních košů a možnostem nastavení a přizpůsobení rotoru lze sklízet nejrůznější druhy plodin. Řada zemědělců se domnívá, že sklízecí mlátičky s axiálním způsobem výmlatu poškozují slámu. U nových modelů Case IH je inovovaný rotor s rychlým tokem hmoty, takže se narušení slámy minimalizuje. Sklízecí mlátičky Axial Flow rovněž výborně drtí a rozmetají slámu až do šířky 12 m, což ocení zemědělci, kteří využívají půdoochranné systémy hospodaření.
• Odpovídající kapacita
Všechny funkční celky sklízecí mlátičky Axial-Flow - vkládání, mlácení, separace, čištění, dopravníky a zásobník zrna jsou vzájemně sladěny a dimenzovány na velký průchod hmoty a vysoké výkony.
• Vysoká zůstatková hodnota
Mlátičky Case IH s axiálním způsobem výmlatu kvalitně pracují i po dvanácti či třinácti letech s minimálními provozními náklady.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down