01.11.2007 | 09:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Polní den s půdoochrannou technikou

Polní den s přehlídkou zemědělské techniky na zpracování půdy a setí plodin uspořádala koncem září společnost P & L spol. s r. o. Akce, která se konala ve Skochovicích nedaleko Nového Bydžova, odstartovala sérii tradičních podzimních dnů, které firma pravidelně pořádá po celé České republice.

Obec Skochovice se nestala dějištěm Polního dne společnosti P & L, spol. s r. o. náhodou. Jak prozradil ředitel marketingu František Václavík, toto místo se totiž nachází na hranici regionů dvou obchodních středisek firmy P & L, spol. s r. o. – jedno je v Hradci Králové a druhé ve Svatém Mikuláši, které zahájilo svůj provoz teprve letos v srpnu. „Otevření nového obchodního a servisního střediska ve Svatém Mikuláši na Kolínsku bylo hlavním důvodem pro zorganizování Polního dne v tomto regionu. Prostřednictvím této akce jsme chtěli oslovit hlavně místní klientelu,“ informoval F. Václavík. Firma se tam rozhodla prezentovat především stroje na zpracování půdy, setí hustě setých plodin, částečně i techniku na setí kukuřice a také postřikovače. „To vše zapadá do technického řešení plodinových systémů, které společně s partnery úspěšně rozvíjíme už víc než deset let,“ připomněl. Hlavním mottem polního dne bylo přitom předvedení zmíněných pracovních operací v rámci principů půdoochranných technologií.
Vedle nového obchodního střediska Svatý Mikuláš se na organizaci akce podílel i zemědělský podnik ZEM, a. s., Nový Bydžov, společnost Argotech HK Hradec Králové a Monsanto ČR, s. r. o.

Ke stroji na přípravu půdy zdarma čtyřkolka Vedle klasických podmítačů Köckerling (předveden byl například model Vário 480 s pracovním záběrem 4,8 metru nebo Quadro 570 se záběrem 5,7metru) měli návštěvníci možnost poprvé spatřit v akci také úplnou novinkou na českém trhu – stroj na přípravu seťového lůžka a podmítku Köckerling Allrounder 1000, jehož pracovním záběr činí deset metrů. Jak F. Václavík upozornil, tento model je nyní možné pořídit v akční nabídce. „V rámci kampaně související s uvedením modelu Allrounder 1000 na trh jsme se rozhodli nabídnout jako součást balíčku i profesionální terénní pracovní verzi čtyřkolky Gladiator 510RX. Bude dodávána zdarma s tímto produktem zákazníkům, kteří zareagují objednávkami v průběhu podzimu 2007,“ dodal. Akční nabídka běží již od zemědělské výstavy Země živitelka a je omezena počtem strojů. Hodnota zdarma dodávané čtyřkolky se pohybuje kolem 180 tisíc korun včetně DPH.
Na poli ve Skochovicích předvedlo svou práci šestnáct souprav strojů. Mezi nimi mohli návštěvníci vidět například univerzální secí stroje Köckerling Ultima a Triathlon či secí stroj Great Plains NTA 2000. Svou práci předvedlo také rozmetadlo Bergmann TSW, mulčovač Elho Side Chooper VM 200 nebo hloubkový kypřič SMS HKL 300.

Široké využití Stroj na přípravu seťového lůžka a podmítku Köckerling Allrounder 1000 ztělesňuje díky své vysoké a prostorné konstrukci univerzální pracovní nářadí, kterým je možné provádět několik operací. Kromě přípravy seťového lůžka po orbě ho lze využít na jednorázové prokypření a provzdušnění půdy na jaře nebo zapravování kejdy a hnoje. Vysoká průchodnost rámu (550 milimetrů) umožňuje i nasazení stroje pro zpracování strniště po obilovinách, silážní kukuřici a bramborách.
Nastavení pracovní hloubky podmítače probíhá prostřednictvím nástavbového rámu STS-válce a rovněž přes čtyři přední opěrná kola. Před STS-válcem jsou namontovány nivelátory pro urovnávání povrchu, u kterých je možné nastavit přítlačný tlak.V praxi prověřený STS-válec 530 milimetrů vytváří vysoké zpětné utužení, dobře se čistí i za vlhkých podmínek a je velmi odolný v kamenitém terénu. Přítlačný tlak lze nastavit také u zavlačovacích prutů. Hlavním pracovním nářadím jsou slupice Herkules, umístěné ve čtyřech řadách za sebou. Průchodnost slupic (55 centimetrů) a tloušťka použitého materiálu rozšiřují možnosti jejich využití.
Podvozek je v pracovní pozici kompletně tažený a tak nevznikají žádné stopy na poli. Stroj je schopen pracovat při rychlosti patnáct kilometrů za hodinu, a tím dosáhnout velkých plošných výkonů. Potřeba tažné síly se pohybuje okolo 240 až 300 koní v závislosti na půdních podmínkách a pracovní hloubce. Dlouhou životnost stroji zaručují především stabilní konstrukce rámu, vysoce kvalitní slupice, dimenzované pneumatiky a stabilní závěs. Jak uvedl F. Václavík, pro jarní sezónu 2008 bude Allrounder k dispozici i ve dvanáctimetrovém provedení.

Inovace v ramenech
V pracovní ukázce postřikovačů byly předvedeny tři novinky od výrobce Agrio Kremže- samojízdný postřikovač Agrio Samec, větší varianta návěsného postřikovače Agrio Mamut a model Agrio Napa. Podle F. Václavíka mají tyto stroje na sobě řadu inovací, zejména ve vedení a stabilizaci ramen při postřiku.
Samojízdné postřikovače Agrio Samec se vyrábí s laminátovými nádržemi o objemu 2500 nebo 3000 litrů vybavenými oplachovými tryskami a tlakovým mícháním. Ocelová ramena, která jsou odpružena, jsou dostupná v pracovním záběru od 18 do 30 metrů. Jejich naklápění lze ovládat přímo z kabiny stroje. Aplikovaná dávka postřiku je automaticky regulována podle rychlosti pojezdu. Příznivá světlá výška stroje 1020 milimetrů zaručuje aplikaci postřiků bez rizika poškození porostů. Stroj je vybaven motorem o výkonu 110 koní a plně synchronizovanou převodovkou umožňující řazení 24 rychlostí vpřed a 18 vzad pod zatížením. Průjezd těžkým terénem ulehčuje odpružení přední nápravy a kabiny řidiče.
Návěsné postřikovače Agrio Mamut jsou určeny především pro intenzivní podmínky velkovýroby a služeb. Vzhledem k velikosti nádrží (4000 až 8000 litrů) a velkému pracovnímu záběru (až 36 metrů) jde o postřikovač s nejvyšší produktivitou práce. Ramena disponující možností automatického vyrovnávání horizontální polohy jsou odpružena ve třech rovinách a mají vysokou odolnost vůči mechanickému poškození. Regulace dávky je pneumatická, při změně pojezdové rychlosti dochází k okamžité reakci a úpravě dávkovaného množství. Stroje jsou vybaveny buď pevnou, plynule roztažitelnou nápravou (180 až 225 centimetrů) nebo odpruženou nápravou s mechanickým nebo pneumatickým systémem. Na polním dni ve Skochovicích mohli návštěvníci vidět tento stroj s šestitisícovou nádrží.
Návěsné postřikovače Agrio Napa se vyrábějí s polyetylenovými nádržemi o objemu 2000 až 3500 litrů. Ramena jsou dostupná v záběru 15 až 36 metrů, jsou odpružená ve třech rovinách a stabilizovaná v rovnovážném stavu. Podvozek je možné pořídit s pevnou nebo plynule roztažitelnou brzděnou nápravou s pevným nebo kloubovým připojením k traktoru. Jeho světlost dosahuje 80 centimetrů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down