01.11.2007 | 09:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Den Stromu tentokrát v Rostěnicích

Představení kompletního sortimentu zemědělské techniky včetně novinek pro příští rok si vzal za cíl letošní Den Stromu, který je již řadu let tradiční akcí firmy Strom Praha, a. s. Letošní jedenáctý ročník, na kterém sehrála hlavní roli technika John Deere, se uskutečnil koncem září v Rostěnicích na Vyškovsku. K vidění tam bylo několik desítek souprav strojů, zhruba padesát jich bylo předvedeno v praktických ukázkách.

Zatímco dřívější ročníky Dne Stromu se konaly převážně v Čechách, letošní zaujal místo na moravském venkově, konkrétně na pozemku zemědělského podniku Rostěnice, a. s. Po tříleté přestávce tak mohla téměř dvoutisícovka zemědělců opět vidět to nejlepší ze sortimentu firem Strom Praha, a. s., Strom Export, s. r. o., Fagus, s. r. o. a BD Tech, s. r. o. V praktických ukázkách měla ale sólo technika John Deere. Jak informoval obchodní ředitel společnosti Strom Praha, a. s., Ing. Jiří Sopoušek, dříve se akce konala každoročně, ale na příští Den Stromu si budou muset zemědělci chvíli počkat. Organizovat se totiž bude už jen jednou za dva roky , střídat se přitom budou Morava a Čechy. Zákazníkům však slibuje, že se mohou těšit na velké množství menších oblastních předváděcích akcí, které bývají zaměřeny na konkrétní skupinu strojů.

Bohatý program
Po úvodním projevu ředitele Strom Praha, a. s., Ing. Ladislava Bednáře, přivítal veřejnost i ředitel akciové společnosti Rostěnice Ing. Vítězslav Navrátil. Výrobce John Deere na akci reprezentoval Dirk Stratmann. Po něm se ujal slova také prezident Agrární komory České republiky Jan Veleba.
Program začal dynamickým „tancem traktorů“, kdy na předváděcí plochu vjelo zhruba dvacet modelů. Ty v rytmu reprodukované hudby předvedly obdivuhodný tanec trvající několik minut. V demonstrační skupině traktorů mohli návštěvníci vidět modely všech výkonnostních řad. Mezi nimi byly i traktory zahradní (například model X300R s travní sekačkou), traktory navržené pro komunální využití (model Johne Deere 3720 nebo John Deere 2520), oblíbené traktory střední třídy a také obr John Deere 9520. Nechyběla ani novinka John Deere 7930 o výkonu 245 koní.
Poté, co traktory odjely, předváděcí plochu obsadily sklízecí mlátičky, následovaly je sklízecí řezačky, žací mačkače a lisy na balíky, secí stroje, postřikovače, technika pro přípravu půdy (mulčovače, kypřiče, podmítače, předseťové kompaktory, podrýváky) a velkotonážní návěsy. Krátce byl představen také sortiment firem Fagus, s. r. o., a BD Tech, s. r.o. Z každé skupiny strojů bylo představeno několik modelů, o kterých byly návštěvníkům poskytnuty zajímavé informace. Většinu z těchto strojních souprav pak mohli vidět v praktických ukázkách, které proběhly v druhé části Dne Stromu.

Zájem o silnější traktory Traktory patří k nejznámějším výrobkům firmy John Deere. V České republice se jich vloni prodalo 555 kusů, čímž firma na našem trhu dosáhla pětadvacetiprocentního podílu. Jak uvedl Ing. Sopoušek, téměř všechny z jedenácti traktorových řad jsou nové nebo alespoň modernizované (jejich poznávacím znakem je druhé dvojčíslí začínající trojkou). Jejich motory splňují přísné normy TIER III a jsou v nich použity nejnovější technologie - například CommonRail, turbodmychadlo s proměnlivou geometrií lopatek, novější a účinnější převodovky, výkonnější hydraulika, rámová konstrukce nebo výhodnější rozložení váhy pro nejlepší přenos výkonu na kola. Podle sdělení odborníka na traktory Ing. Pavla Fialy je v současnosti nejprodávanějším traktorovým modelem novinka letošního roku John Deere 7530, který má výkon 195 koní. Oblibě se podle něj těší i šestitisícové traktory, jež jsou v posledních pěti letech nejúspěšnější modelovou řadou v celé Evropě včetně České republiky.V letošním roce byl vysoký zájem také o silné traktory osmitisícové řady.
Příznivce navigačních systému jistě potěšila informace o příchodu nového naváděcího systému iTec Pro. Zemědělci jím budou moci vybavit své traktory už na začátku roku 2008.

Nové mlátičky příští rok Společnost John Deere ročně vyrobí třináct tisíc sklízecích mlátiček, čímž si v této kategorii udržuje světové prvenství. Jejich podíl na českém trhu dlouhodobě činí 22 až 25 procent. Podle informací Ing. Sopouška se mohou příznivci značky John Deere již teď těšit na zcela nové přírůstky do této skupiny strojů. V příštím roce má na trh přijít nová řada sklízecích mlátiček s označením T, která rozšíří dosavadní tři řady – WTS, CTS a STS. Nové modely budou zase o něco výkonnější, nejsilnější řada poskočí až na hranici 530 koní, tvrdí Ing. Sopoušek,.
V praktických ukázkách byla návštěvníkům předvedena sklízecí mlátička JD 9880 STSi s objemem zásobníku zrna jedenáct tisíc litrů a výkonem motoru 465 koní. Jde o nejvýkonnější mlátičku z dílny John Deere vybavenou novým systémem separace STS (Single Tine-Separation). Ten umožňuje lepší tok materiálu a získání kvalitnější slámy s nižším příkonem než u konvenčních rotačních sklízecích mlátiček. Na rozdíl od klasických konstrukcí, které jsou charakteristické koncentrickým mláticím košem v celé délce rotoru je modul John Deere STS charakteristický stupňovitou konstrukcí se třemi odlišnými průměry koše. Materiál je do modulu přiváděn ve třech tocích. To zaručuje daleko rovnoměrnější tok, zejména o vysoké vlhkosti nebo při sklizni velmi výnosných plodin a zelené hmoty. Celková délka mláticího a separačního ústrojí u tohoto modelu činí 3130 milimetru.
V ukázkách byl předveden i model 9780 CTS s objemem zásobníku deset tisíc litrů a výkonem motoru 373 koní. Oba kombajny byly agregovány s adaptérem na kukuřici a své umění předvedly v kukuřičném porostu patřícímu zemědělskému podniku Rostěnice, a. s.

Výkonnější řezačky
Ani vývoj sklízecích řezaček nezůstal pozadu. V příštím roce John Deere uvede na trh inovovanou řadu současných úspěšných řezaček. Nové modely budou samozřejmě výkonnější, největší typy budou osazeny motorem o výkonu až 700 koní. Na našem trhu zaujímají řezačky John Deere kolem třiceti procent. V praktických ukázkách na Dni Stromu viděli návštěvníci sklízecí řezačku John Deer 7400 s adaptérem 630B. Tento model dosahuje výkonu 510 koní a maximální pojezdové rychlosti 25 kilometrů za hodinu. Jde o řezačku s bezstupňovým nastavováním délky řezanky prostřednictvím regulace rychlosti otáčení vkládacích válců. Pomocí bezstupňové převodovky je možné u řezacího bubnu s 48 noži plynule nastavit délku řezanky v rozmezí od pěti do dvaadvaceti milimetrů v závislosti na stupni zralosti nebo vlhkostního stavu porostu. Vše lze provést přímo z kabiny obsluhy.

Stroje pro přesné setí Ze skupiny secích strojů reprezentovaly značku John Deere v Rostěnicích tři modely - bezorebný secí stroj na obiloviny JD 750A, stroj pro setí obilovin do mulče JD 450A a přesný secí stroj pro širokořádkové plodiny MaxEmerge XP. Tento typ strojů nachází uplatnění zejména u velkých pěstitelů kukuřice. „Secí stroje MaxEmerge jsou velmi robustní, jsou schopny pracovat při velké pracovní rychlosti a vyznačují se velmi přesným ukládáním osiva do seťového lůžka. Díky kvalitnímu založení pak porost dobře vzchází,“ poznamenal Ing. Sopoušek.
Typ MaxEmerge XP se zásobníkem na 110 litrů osiva je konstruován i pro práci ve strništi. To mu umožňuje nařezávací kotouč umístěný vepředu (podle potřeb demontovatelný). Robustní provedení pracovních jednotek s dvoukotoučovými secími botkami, širokými kopírovacími koly a kovovými zahrnovacími kotouči zajišťuje přesné uložení osiva při všech druzích předseťové přípravy. Ovládání stroje je snadné - ovládací monitor Computer-Trak 250 informuje o okamžitém počtu jedinců na hektar, vzdálenosti osiva v řádku a pracovní rychlosti. Dále kontroluje výsevek a zaznamenává zasetou plochu.

Největší z postřikovačů Zatímco na americkém kontinentu John Deere vyrábí postřikovače již několik desetiletí, na evropský trh s nimi vstoupil teprve před několika lety. Jeho tažené postřikovače se v Evropě začaly prosazovat ihned od začátku, evropská verze samojízdných je nyní těsně před svým dokončením. Jak se vzápětí návštěvníci Dne Stromu dozvěděli, v prodeji u nás budou již od příštího roku. Na akci byly proto předvedeny nejprodávanější samojízdné modely americké verze. Perličkou mezi nimi byl dosud největší a nejsilnější postřikovač na světě John Deere 4930. Ten je vybaven nerezovou nádrží o objemu 4542 litrů a šířka jeho ramene činí až 36,5 metrů.
Tuto skupinu strojů doplnily ještě dva návěsné postřikovače – JD 732 s objemem nádrže 3200 litrů (má volitelnou šířku ramen od 18 do 28 metrů) a JD 840 s objemem nádrže 4000 litrů (šířka ramen činí 15 až 45 metrů).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down