25.10.2007 | 10:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

S jedním traktorem po celý rok

Letošní soutěže o Zlatý klas se zúčastnil i traktor Claas Axion 840. Přestože nakonec na vavříny nedosáhl, svou univerzálností překvapil nejednoho návštěvníka výstavy Země živitelka. Dlouhý rozvor, minimální celková délka a možnost přídavného závaží až do 2,9 t předurčují používat tento traktor po celý rok. Je vhodný jak ke sklizni pícnin, tak k jarní přípravě půdy, přihnojování nebo k agregaci s postřikovačem, při maximálním dotížení i k podmítce nebo orbě. Během nasazení dosahuje vysokých výkonů.

Požadavky zemědělské prvovýroby na typ traktoru v kategorii s výkonem motoru 150 až 200 k jsou mnohdy rozdílné. Pro zemědělskou dopravu, sklizeň pícnin, jarní přípravu půdy a práci s postřikovači se jako nejvýhodnější jeví traktor univerzální konstrukce s lehčí základní hmotností a krátkým rozvorem pro lepší manévrovatelnost na pozemku. Naopak do těžkých tahových prací je výhodné využívat vyšší hmotnost traktoru, co největší rozvor a maximální výkon motoru. Vývojové oddělení společnosti Claas se pokusilo najít kompromis mezi těmito rozdílnými požadavky. Vyvinulo zbrusu nový traktor s nejdelším rozvorem ve své třídě a nízkou základní hmotností s možnosti dodatečného dotížení.

Motor a převodovka
V traktoru je nejnovější typ motoru John Deere vyhovující přísným emisním normám Tier III. Díky technologii spalování Common Rail s několikanásobným vstřikováním, čtyřventilové hlavě válců, chladiči plnicího vzduchu a systému recirkulace spalin s EGR ventilem dosahuje nízké měrné spotřeby paliva. Naprostou novinkou je dosud nepoužívaná varianta navyšování výkonu Claas Power Management (CPM). Kromě již známého navyšování výkonu v dopravě, při práci s vývodovým hřídelem či odběru výkonu z hydrauliky traktoru přichází společnost Claas s navyšování výkonu při těžkých tahových pracích od pracovní rychlosti 6 km/h. Navýšení výkonu motoru probíhá na základě měření otáček motoru, točivého momentu motoru, pojezdové rychlosti a polohy akcelerátoru v šesti krocích s maximálním navýšením až 30 k. Klíčové je právě uvolnění vyššího výkonu při těžkých tahových pracích, kdy se dokonale využije výborný poměr výkonu motoru (od 45 kg/kW) a okamžité hmotnosti traktoru k dosažení vyšší výkonnosti při současném snížení spotřeby paliva.
K přenosu síly motoru na podložku je však třeba dostatečně kvalitní převodovku. Claas Axion je vybaven převodovkou Hexashift, která umožňuje řadit šest převodových stupňů pod zatížením a čtyři automatizované rychlostní skupiny bez použití spojkového pedálu, pouze špičkami prstů. Patentován je unikátní systém řazení Claas Drivestick. Tato převodovka přináší přesně to, co se od ní očekává. Velký počet převodových stupňů 24 x 24, vysokou účinnost díky moderní konstrukci, plně automatický provoz s adaptivním řazením Hexactive a funkci rychloběhu (40 km/h při 1850 n/min) pro nejnižší spotřebu paliva v dopravě.

Konstrukce, podvozek a řízení
Vysokou stabilitu i ve ztížených podmínkách, stejně jako při nasazení v těžkých tahových pracích, zajišťuje traktoru Claas Axion nejdelší rozvor ve třídě – 2985 mm. Výhodou delšího rozvoru jsou:
• vysoká míra jízdního komfortu,
• stabilní jízda v přímém směru,
• větší tahová síla díky lepšímu rozložení hmotnosti,
• příznivá a bezpečná situace na pozemní komunikaci,
• větší zvedací síla díky lepšímu rozložení hmotnosti.
Přední náprava u traktorů řady Axion může být v provedením Standard (pevná) nebo Proactiv (odpružená). Nová konstrukce nápravy zavěšené na dvojitých ramenech s paralelogramem zajišťuje větší komfort a zároveň zvýšenou tahovou sílu. Údržba je omezena na tři shora přístupné tlakové maznice.
Traktor je vybaven hydraulickou soustavou Load-Sensing (snímání zatížení), pro níž je charakteristické:
• až pět elektricky ovládaných vnějších okruhů,
• všechny elektricky ovládané okruhy hydrauliky s nastavení času a průtoku,
• vnější ovládání na blatnících obou zadních kol,
• vnější ovládání libovolného okruhu hydrauliky,
• přípojky větve Load-Sensing na zadní části traktoru (volitelně),
• ovládání dvou okruhů hydrauliky pomocí křížového rozvaděče s aretací a
• ovládání až pěti okruhů pomocí vícefunkční loketní opěrky.

Kabina a ovládání
Koncept odpružení traktorů Claas zahrnuje odpruženou přední nápravu Proactiv, odpruženou kabinu Hydrostable a odpružené sedadlo řidiče s možností doplnění o sedadlo Low Frequency. Vertikální a horizontální otřesy kabiny jsou účinně zachycovány ve čtyřech bodech pomocí vinutých pružin s integrovaným tlumičem rázů.
Nově je v traktorech zaveden palubní a informační systém Claas CEBIS, který se již . osvědčil v mlátičkách Lexion a traktorech Xerion. Tento technicky vyspělý terminál umožňuje celkovou kontrolu všech funkcí stroje na velkém, dobře čitelném displeji a jednoduché ovládání jedním otočným ovládačem. Největší výhodou terminálu CEBIS je však systém řízení zakázek převzatý ze sklízecích mlátiček Claas Lexion. Obsluha si uloží název pozemku, zaznamenán je čas zahájení a ukončení zakázky, spotřebované palivo a ujetá vzdálenost při práci. Dopočítány jsou potom obdělaná plocha, spotřeba na plochu, spotřeba za čas a výkonnosti v jednotkách ha/h. Všechna data jsou uložena v palubním počítači a je možno je vytisknout na tiskárně nebo přenést do PC, kde se dále dají využít jako podklad pro výpočet mzdy operátora, vyhodnocení výkonnosti nebo spotřeby paliva v jednotlivých letech. Dalším využitím palubního systému Claas CEBIS je řízení činnosti na souvrati CSM (Claas Sequence Management). Náročné ovládací postupy mohou být zaznamenány a stiskem tlačítka vyvolány. Zaznamenané sekvence lze zobrazit na terminálu CEBIS a zpracovat je.

Základní technické údaje traktoru Claas Axion 840
Počet válců
Zdvihový objem
Jmenovité otáčky
Maximální výkon (ISO TR14396)
Maximální výkon s CPM (ISO TR14396)
Maximální točivý moment (1500 min-1)
Maximální točivý moment s EPM (1500 min-1)
Objem palivové nádrže 6
6 800 cm3
2 200 n/min
157 kW/213 k
181 kW/246 k
905 Nm
950 Nm
407 l

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down