11.10.2007 | 09:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výjimečný Den Zemědělce ve Stařči

Podzimní den jako vymalovaný. Sotva se nad obzorem rozplynul bělavý opar, vyhouplo se na oblohu ranní sluníčko a svými zlatými paprsky zalilo expozice jednotlivých firem i vystavenou techniku. Dokonale připravené parcely rychle oschly, a tak nejen stroje ke zpracování půdy a setí mohly v ideálních půdních podmínkách předvést to, k čemu je člověk stvořil. Pořadatelé, vystavovatelé i tisíce návštěvníků se rozplývali štěstím. Tak takový letos poslední Den Zemědělce nebyl.

Naopak, celý týden se nad Českou republikou proháněla nízká oblačnost a soustavné srážky dělaly pořadatelům velké vrásky na čele. Nebýt společnosti Agrall, zemědělská technika, která k úpravě příjezdové cesty zapůjčila teleskopický nakladač Claas Scorpion s čelní lopatou (1), mnozí by se na určené místo vůbec nedostali. Přesto řada firem připravila pro návštěvníky moderní techniku a některé ji dokonce i předvedly.

U + M servis, s. r. o.
Tato třeboňská firma představila ve Stařči u Třebíče stroj na sběr kamene Kivi Pekka (2)od finské firmy Pel-tuote o záběru 5 m, další dva modely se vyrábějí v pracovním záběru 4 a 6 m. Nejmenší model je vybaven jednoduchou nápravou, jedním kopírovacím kolem a zvedacím bubnem širokým 80 cm s 18 naběracími prsty. Jeho výkon se pohybuje kolem 700 kg kamene za minutu. Dva větší modely mají buben široký 113 cm s 28 prsty. V základní výbavě jsou prsty o průměru 32 mm, na přání lze dodat i prsty silnější o průměru 45 mm. Pětimetrová verze má výkon přibližně 1000 kg kamene za minutu a šestimetrová kolem 1200 kg za minutu. Oba větší modely se dodávají v základní výbavě se zdvojenou nápravou. Předvedený stroj byl agregován s traktorem Claas Ares 697 o výkonu 150 k (3), s převodovkou Hexashift, odpruženou přední nápravou Proactiv, odpruženou kabinou a vývodovým hřídelem s otáčkami 540/1000 n/min. V ideálních podmínkách stačí k agregaci traktor o výkonu kolem 100 k, doporučená rychlost je 3 až 6 km/h.
Sběrač kamene Kivi-Pekka odstraňuje z pole kameny veliké 25 až 300 mm v maximální hloubce 5 až 10 cm. Využívá se před setím po podmítce a nejlépe po další kultivaci, kdy se ornice nakypří a kameny se vyzvednou na povrch. Jde o velice jednoduchý stroj s minimem elektroniky. Na obou stranách umístěné prstové rotory se otáčejí proti směru pohybu soupravy po pozemku a stahují kameny do středu stroje. Odtud se přesunují pomocí prstů zvedacího bubnu přes síto na zeminu, jež minimalizuje ztráty ornice, do zásobníku kamene o objemu 1,5 až 2 m3. Po jeho naplnění se kameny bez příměsí vyprázdní na dopravní prostředek nebo na okraji pole.
Sběrač kamene pohání vývodový hřídel. Vzhledem k vyrovnanému chodu a eliminování rázů od kamenů se hnací síla přenáší na pohyblivé části stroje pomocí speciálně zesílených klínových řemenů. Na přání lze sběrače kamene Kivi-Pekka vybavit samostatným hydraulickým zvedacím zařízením. Jedním hydraulickým válcem se mohou na obou stranách umístěné prstové rotory v případě potřeby okamžitě vyzdvihnout. Řidič tak může přestavit sběrač z pracovní do transportní polohy a naopak, aniž by musel opustit traktor. U základní verze se prstové rotory zvedají pomocí hydrauliky zásobníku na kameny. Sběrač lze vybavit i zařízením, které v prašných podmínkách, kdy obsluha nemůže pozorně sledovat práci rotorů, hlídá jejich otáčení a činnost prstů. Usnadňuje se tak nejen práce obsluhy, ale zmenšuje se i případné riziko poškození klínových řemenů. K dlouhé životnosti sběrače pak přispívá především speciální konstrukce a ložiska SKF.

CRS Marketing
Prvním předvedeným strojem byl výměnný systém Multi Land Plus HTS 20,79 s cisternou o objemu 15 m3 a hadicovým aplikátorem, vše od společnosti Annaburger (4). Tato firma vyrábí výměnné systémy nástaveb pro profesionální využití, v současné době je zemědělcům k dispozici sedm základních nástaveb. Systém Annaburger je konstruován tak, aby každá nástavba sloužila farmáři jako jednoúčelový stroj. Podvozek nabízí v současnosti to nejlepší co v oboru existuje, tj. hydraulicky odpružené nápravy, hydraulicky odpruženou oj, elektrohydraulické ovládání funkcí z palubního boxu a rychloodpojování hydrauliky pomocí multifunkční páky. Nástavba se zvedá pomocí hydraulicky výsuvných náprav, celý systém je řízen z palubního počítače a výměna dvou nástaveb trvá zručnému řidiči 20 až 30 minut. Výměnný systém Multi Land Plus HTS 20-79 patří k nejprodávanějším výměnným systémům v České republice.
Lehkou cisternu Annaburger o objemu 15 m3 je možné využít nejen k aplikaci kejdy, ale také k transportu vody či hnojiva DAM. Cisterny jsou vyrobeny z polyesteru tvrzeného skelnými vlákny, který nekoroduje a bez problémů vydrží i 25 let. Nádrž lze připojit do spodního i horního závěsu a vybavit horním nebo stranovým otvorem pro plnění, systémem nasávacího ramene či vzduchovým mícháním kejdy. Maximální doba plnění nepřesáhne pět minut. Cisterna je vybavena velkými koly s pneumatikami Micheline, které mají malý valivý odpor, takže i v kopcovitém terénu v oblasti Vysočiny ji snadno zvládne traktor s výkonem kolem 190 k. Hadicový aplikátor s dvěma nízko uloženými dělicími a řezacími hlavami je možné připevnit napevno nebo na tříbodový závěs. K dispozici jsou hadicové aplikátory v záběru od 6 do 24 m, průměr hadic je 50 mm, takže ani u hovězí kejdy nedochází k jejich ucpávání rostlinnými zbytky. K tříbodovému závěsu se dá připojit jakýkoliv diskový nebo radličkový aplikátor.
Dalším předvedeným strojem byla rozmetací nástavba (5) na podvozku HTS 20,79 s menšími koly a radiálními pneumatikami Alliance. Rozmetadla Annaburger jsou univerzální prostředky určené k aplikaci širokého spektra materiálů, jako jsou statková hnojiva, komposty, drůbeží trus, čistírenské kaly, koňský hnůj, vápno a šáma. Vyrábějí se v různých velikostech od 8 do 33 tun celkové hmotnosti. Rozmetací ústrojí tvoří dva nebo tři vodorovně ležící frézovací válce a dvojice rozmetacích kotoučů, každý s čtyřmi nebo šesti rozmetacími lopatkami. Aplikační záběr rozmetacího ústrojí je až 24 m. Menší modely rozmetadel Annaburger jsou vybaveny dvěma řetězovými dopravníky s vysokou pevností proti přetržení, větší modely mají tři řetězové dopravníky. Standardní vnitřní šířka rozmetadel Annaburger je 2,3 m. Celý systém je dokonale jištěn soustavou vačkových a řetězových spojek kombinovaných s elektronickou ochranou. Tento typ rozmetacího ústrojí se v České republice velice osvědčil svou robustností a přesností rozmetání. Předvedené rozmetadlo je schopno běžně dosahovat hodinový výkon 50 až 60 tun z hromady na poli. Nejvyšší výkon se dvěma rozmetadly za 1,5 dne ve službách byl přes 4000 tun hnoje.

Strom Praha
Druhou veřejnou premiéru si ve Stařči odbyl systém iTEC Pro (ilustrační foto 6) který efektivně a kompletně automatizuje veškeré operace na poli. Tento exkluzivní systém společnosti John Deere předvedla již za mírného deště s traktorem John Deere a podrývákem o záběru 3 m pražská společnost Strom Praha.
Systém iTEC Pro kombinuje satelitní navádění jízdy na řádku bez zásahu řidiče s automatickým otáčením na souvrati a souvraťovou automatikou. Nezávislé testy prokázaly, že iTEC Pro představuje v současnosti vrchol v ovládání traktoru a nářadí.Doposud se využívaly oba systémy(navádění na řádku a souvraťová automatika) samostatně, John Deere je první firmou na světě, která tyto systémy propojila. Traktor nejenže sám jezdí rovně na poli, ale na konci honu automaticky vyhloubí z brázdy nářadí, přeřadí rychlost, zapne či vypne vývodový hřídel, otočí se a postupně zapojí pracovní operace v opačném sledu. Smyslem systému iTEC Pro je automatická kontrola nad polními pracemi. Pokud je za traktorem připojené nářadí se širokým pracovním záběrem, je pro obsluhu složité po celý den hlídat minimální překrytí a stejně tak sled operací na souvrati. Předvedený systém umožňuje, že po celý den se dosahuje maximálního přesahu do 10 cm, takže je zajištěna stoprocentní kvalita, vyšší produktivita práce a minimum ztrátových časů. Traktor John Deere s podrývákem předvedl na Dni Zemědělce čtyři jízdy, kdy automaticky snížil rychlost z 8 km na 3 km/h, vypnul pohon přední nápravy a uzávěrku diferenciálu, vyhloubil nářadí, otočil se na souvrati, navedl se do další brázdy, zahloubil nářadí, zapnul pohon přední nápravy a uzávěrku diferenciálu a zvýšil rychlost na 8 km/h. Tento systém se podle představitelů společnosti Strom Praha začne prodávat od ledna 2008 k traktorům John Deere 8030, které jsou již vybavené systémem AutoTrac.

Moreau Agri
Tato společnost předvedla pouze jednu soupravu, a to traktor McCormick ZTX 280 s pluhem Gregoire Besson Kompakt.
Traktor McCormick ZTX 280 (7) je vybaven šestiválcovým motorem Cummins QSB o obsahu 8,3 litru a pokročilým elektronicky řízeným vstřikováním pro dosažení velkého výkonu s ohledem na úsporu paliva a vysoký točivý moment 1180 Nm. Maximální výkon měřený podle nejnovějších ISO standardů je 209 kW/280 k. Nárůst síly charakteristický pro tento motor dosahuje 15 kW (20 k). Díky současnému růstu výkonu a točivého momentu si traktor snadno poradí s obděláváním těžkých kopcovitých polí se zapřaženým nářadím o velkém záběru. Osmnáctistupňová převodovka nesnižuje jeho výkon zbytečnými převody a pokrývá kompletní spektrum pracovních rychlostí. Toto řešení je osvědčené a oblíbené plynulým řazením a programovatelností, obsluha si může zvolit rozjezdový stupeň pro určitý úkon. Přizpůsobivost spočívá také v tom, že při snížení rychlosti si traktor sám podřadí, aby dosáhl lepšího silového poměru. Reverzní páka pod volantem zaručuje plynulou změnu směru vpřed vzad a zároveň parkovací pozici, která zaručuje bezpečnosi. Souvraťový systém šetří práci obsluze při zapínání předního náhonu a spojování a rozpojování diferenciálu při otáčení. Systém totiž tyto úlohy ovládá podle momentální polohy ramen a rychlosti traktoru (vypíná náhon a uzávěru diferenciálu při rychlosti nad 16 km/h a zapíná pro rychlosti pod 13 km/h, nebo při brždění či velkém prokluzu).
Rám poskytuje pevnost pro těžké nářadí do předních ramen, nijak však neomezuje úhel natáčení předních kol 55 stupňů, a to ani po namontování širokých pneumatik. Nápravy mají hydraulické uzávěry diferenciálů pro dokonalý tah a pohon 4x4. Pokud jde o hydrauliku, je možné volit mezi standardním čerpadlem 110 l/min. a výkonnějším 150 l/min. Traktor elektronicky ovládané rychlospojky se snadno nastavitelným průtokem a časováním pomocí displeje. Dva velké hydraulické válce zadních mohutných ramen zdvihnou zátěž o hmotnosti až 11 000 kg. Obsluha traktorů McCormick má k dispozici prostornou kabinu a po ruce veškeré ovládací prvky.
Návěsný oboustranný pluh Gregoire Besson řada SP 9 Kompakt (8) s počtem radlic 6 + 1 vyniká stejně jako ostatní modely či podmítače robustní konstrukcí. Jde o vylepšenou verzi předchozích modelů, kdy nosné kolo pluhu je integrováno do rámu, čímž se dosáhlo optimálního využití tažné síly a minimálního orebního odporu soupravy. Možnost přiblížení celého rámu blíže ke kolu snižuje těžiště pluhu a tím poskytuje větší bezpečnost a vyšší komfort při přepravě, současně také omezuje namáhání konstrukce, zejména při přepravě po nerovných komunikacích. Záběr prvního orebního tělesa se nastavuje hydraulickou pístnicí, což umožňuje během orby rychle reagovat na změny půdních nebo terénních podmínek. Je však možné i mechanické nastavení šroubovým táhlem. Rozestup mezi tělesy je možné zvolit mezi 100 nebo 114 cm, druhá verze je příznivější pro zaorávání rostlinných zbytků. Pluhy SP Kompakt jsou vybaveny samořiditelným hloubkovým/přepravním kolem, které udržuje pozici rovnoběžně se směrem tahu. To umožňuje snadné manévrování na úvratích i bezpečnou přepravu pluhu po komunikacích. Kolo je kloubem spřaženo s obracecím mechanismem, kde hřebenový převod a hydraulické válce s kapacitou 35 t zaručují hladký a plynulý průběh obracení pluhu bez rázů a mrtvých bodů. Řada SP Kompakt byla navržena tak, že v případě potřeby lze přidat dvě orební tělesa. Jednu přídavnou radlici je možné vložit před opěrné kolo za první radlici, druhou dodatečně montovanou radlici lze připojit k rámu za poslední radlicí. Tato konstrukce je patentem spol. Gregoire Besson. Pluh může být jištěn jak hydraulicky, tak střižnými šrouby, popř. pružinami.

Some Jindřichův Hradec
Když přišla na řadu jindřichohradecká společnost, tak už déšť bičoval vše, co mu přišlo do cesty. Připravené soupravy proto „udělaly“ kolečko kolem stánku, kde se tísnily desítky návštěvníků a čekalo se, zda počasí nezmoudří. Nezmoudřelo. A tak se návštěvníci Dne Zemědělce alespoň zaposlouchali do vystoupení zástupců společnosti, které přenášely reproduktory na celou výstavní i předváděcí plochu.
Historie společnosti se datuje od roku 1995, do České republiky a na Slovensko dováží traktory nadnárodního koncernu Same Deutz Fahr Group a další zemědělskou techniku. V současné době má tři dceřiné společnosti: Some sever se středisky v Roudnici nad Labem a v České Lípě, Some jižní Morava se sídlem v Dolních Bojanovicích a Some Slovensko se sídlem v Holíči. Další střediska naleznou zemědělci na Vysočině, severní Moravě, ve východních Čechách a na západě Čech. Kromě již zmíněného zastoupení koncernu Same Deutz Fahr Group nabízí techniku rakouské značky Pöttinger, která podle zástupce firmy zaujímá v posledních letech v oblasti sklizně pícnin první místo na českém i slovenském trhu. Velký zájem je mezi našimi zemědělci také o rakouské stroje na zpracování půdy, které plně a bez problémů vyhovují i těm nejnáročnějším požadavkům. Společnost Some dováží na český a slovenský trh také velké plošné mulčovače Bomford z Anglie, z Itálie pak postřikovače a rosiče Caffini. V její nabídce je i další zemědělská technika, stejně jako stroje pro komunální sféru a lesní hospodářství.
Společnost Some přivezla do Stařče mnoho souprav tvořených traktory koncernu Same Deutz Fahr Group, ať již v červené (Same) či stříbrné (Lamborghini) barvě a technikou rakouského výrobce zemědělských strojů Pöttinger. Jako první udělal kolečko nesený čtyřradličný otočný pluh Servo 25 Nova s hydropneumatickým jištěním každého tělesa. Orební tělesa umožňují při najetí na překážku výkyv až 40 cm do výšky a 20 cm do strany. Tlak působící na těleso při najetí na překážku klesá se zdvihem tělesa, čímž se eliminuje opotřebení pluhu, což má vliv na jeho dlouhou životnost. Dále předjel zástupce nejvyšší třídy pluhů - sedmiradličný model Servo 65 Nova s hydropneumatickým jištěním každého tělesa. V nabídce jsou modely v pěti výkonových třídách, podle příslušenství a výbavy jde zhruba o 600 variant.
Nechyběly ani radličkové nebo diskové podmítače. Velkou pozornost budila novinka - polonesená verze třířadého radličkového podmítače Synkro 50003 T (9) s 18 plochými radličkami a talířovým packer válcem. Pro tento stroje je charakteristický pracovní záběr 5 m, vysoká pracovní rychlost i výkonnost a univerzální použití k mělkému nebo hlubokému (5 až 30 cm) zpracování půdy. K dispozici byl i diskový podmítač Terradisc 4000 T se záběrem 4 m. Jeho 32 tvarovaných nebo hladkých disků o průměru 510 mm je samostatně jištěno na pryžových prvcích, v zadní části stroje byl opět talířový packer válec. Nové krátké diskové podmítače Terradisc byly vyvinuty pro práci na strništi a k přípravě půdy před setím. Připraveny byly i secí stroje do mulče Terrasem 3000 T nebo Terrasem 4000 T (10) o záběru tři nebo čtyři metry, ale také secí kombinaci Vitasem s rotačními bránami Lion.

Agro Trnava
Zmíněná Trnava se nachází asi šest kilometrů od Třebíče a firma zde sídlící je regionálním prodejcem společnosti Some Jindřichův Hradec pro oblasti Třebíč, Znojmo a Brno venkov. V letošním roce začala společnost Agro Trnava dovážet do České republiky výrobky značky Mammut, ať již rozdružovací válce na senáž, vykusovače senáže, lopaty (11) do čelního i zadního tříbodového závěsu, a to jak pro traktory, tak pro teleskopické či kloubové nakladače.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down