05.09.2007 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stroje v Palkovicích sklízely píci

Přehlídku zemědělské techniky pro sklizeň pícnin od pěti moravských prodejců uspořádalo v Palkovicích na Frýdecko-Místecku Moravskoslezské centrum odborného vzdělání pro rozvoj venkovského prostoru ve spolupráci se společností Beskyd Agro, a.s. Palkovice. Přestože se nejednalo o akci ryze tradiční, zaznamenala obrovský zájem jak ze strany zemědělců, tak ze strany firem, které nechtěly, aby jejich technika na této přehlídce chyběla.

Dny otevřených dveří spojené s předváděním zemědělské techniky, které prodejci pravidelně pořádají už nejsou pro nikoho žádnou novinkou. Jde o zaběhlý systém propagace, který si každým rokem vysluhuje vyšší zájem ze strany zemědělců. Den techniky v Palkovicích u Frýdku-Místku, který byl věnován technice pro sklizeň pícnin, se rozhodně mohl pochlubit účastí pěti set návštěvníků. Své stroje tu předvedlo pět prodejců zemědělské techniky – Agrotip Opava, BV-Technika, a. s. , DAGROS, s. r. o., P&L, spol. s r. o. a ŽIVA, zemědělská obchodní, a. s. Na pozemku soukromého zemědělce Ing. Iva Mičulky se během jednoho odpoledne vystřídaly v pracovních ukázkách více než dvě desítky strojů od žacích lišt, přes shrnovače píce, mulčovače, obraceče až po lisy na balíky. Mnoho dalších strojů bylo vystaveno v polní „expozici“ na stáncích jednotlivých firem.
Moravskoslezské centrum odborného vzdělání pro rozvoj venkovského prostoru, které běží pod záštitou Ministerstva zemědělství ČR, uspořádalo takovou akci teprve po druhé. Jak prozradil Ing. Alois Palcr, ta první se uskutečnila vloni v říjnu v Loděnici na Opavsku a byla zaměřená na stroje pro základní zpracování půdy a minimalizaci.

Mulčovače s širokým pracovním záběrem                                                                                                                                                   Rozsáhlou expozici strojů si pro tuto akci připravila společnost Agrotip Opava, dealer firmy STROM Export. Na jejich polním „stánku“ si návštěvníci mohli prohlédnout několik traktorů značky John Deer, včetně zahradního modelu X300R agregovaného s travní sekačkou. Dominantním prvkem expozice byl jednoúčelový návěs TR 21 000, jenž je určen pro přepravu většiny hmot v zemědělství. Tomu také odpovídá celkové robustní řešení a optimální vybavení jeho podvozku pro maximální rychlost 40 kilometrů za hodinu. V jeho základní výbavě je boggie náprava odpružená listovými pružinami, vybavená zadní volně řiditelnou nápravou. Samozřejmostí je odpružená výškově stavitelná oj a hydraulické ovládání všech důležitých funkcí z kabiny řidiče traktoru. V nabídce jsou tři druhy koreb – vanová, sklápěná pouze dozadu a dále dvoustranná a třístranná. Všechny korby lze na přání vybavit různě vysokými nástavky pro zvýšení objemu přepravovaného materiálu a také zaplachtováním s manipulační plošinou.
K vidění tu byl i třírotorový mulčovač rostlinných zbytků MC 6000 s pracovním záběrem šest metrů. Vedle širokého záběru je jeho výhodou i robustnost, vysoká pracovní rychlost a nižší potřeba koňských sil pohonu (od 150 do 200 HP). Mulčovač splňuje veškeré požadavky spojené s ošetřením trvalých travních porostů, nedopasků, ale i rostlinných zbytků na orné půdě včetně kukuřice na zrno. Snadno si poradí i s nálety mladých dřevin. Základem dobré řezací schopnosti jsou dvojice kovaných nožů na každém rotoru umístěny nad sebou do kříže. Mulčované rostliny jsou tak posekány dvojím řezem. Stroj je možné vybavit vertikálním a horizontálním protiostřím, které výrazně zkvalitňuje práci. Křídla mulčovače pracují na výkyvném ramenu, a díky tomu dokonale kopírují nerovnosti pozemku i v obtížných podmínkách. V praktických ukázkách byl předveden konstrukčně podobný třírotorový mulčovač MC 4500 s šířkou pracovního záběru 4,7 metrů a poté i lis na kulaté balíky John Deere 592.

Obraceče a shrnovače píce pro vysoký plošný výkon
Své místo na předváděcím poli měla i technika Krone zastoupena firmou BV-Technika. Ze sortimentu žacích strojů byl návštěvníkům představen zadní bočně nesený Krone EasyCut 280 CV-Q s pracovním záběrem 2,71 metrů, jež je vybaven prstovým kondicionérem. Stroj je určen pro vyšší plošný výkon. Díky rychlovýměnnému systému nožů se opotřebované pracovní nářadí snadno a rychle vyměňuje za nové. Kondicionér CV je osazen volně se kývajícími ocelovými „V“ prsty, které dosahují 600 až 900 otáček za minutu. Kondicionér přitom pracuje v celé šířce záběru, zpracovaná hmota je odkládání „na široko“ ,čímž je urychleno její sušení.
Ze skupiny obracečů píce si mohli účastníci Dne techniky prohlédnout šestirotorový nesený obraceč Krone KW 6.72/6 s pracovním záběrem 6,7 metrů. Mezi jeho přednosti patří dokonalé podávání píce a efektivní čechrání a obracení pokosu. Výhodou je také možnost nastavení úhlu rozhozu píce. Na řadu se dostal i dvourotorový středový shrnovač Krone Swardo 800/26 s pracovním záběrem 6,80 až 7,60 metrů. Shrnovače Swardo jsou výkonné, jednoduché pro servis a údržbu a přitom šetrné vůči píci a travnatému povrchu. Mezi jejich klady patří čisté shrabování, vysoký plošný výkon, perfektně srovnané pokosy a rovněž malá potřeba údržby. Transportní podvozek optimálně kopíruje půdu a to i při rychlosti 40 kilometrů za hodinu. V expozici firmy nechyběl také lis na kulaté balíky VarioPack nebo kombinace lisu na kulaté balíky s baličkou CombiPack.

Závěs umožňující plynulé kopírování terénu                                                                                                                                                Pícní techniku Pöttinger prezentovala v Palkovicích společnost Dagros, s. r. o. Na poli své umění předvedl čelně nesený žací stroj NOVACAT alpha-motion. Konstrukce závěsu alpha-motion se zakládá na propracované kinematice aktivního nosného rámu. Jeho základním principem je snaha o zachování konstantního přítlaku na žací nosník bez ohledu na změnu polohy lišty. To znamená, že spolu s lištou kopíruje terénní nerovnosti i její závěs a odlehčení pomocí integrovaných vinutých pružin zůstává na konstantní úrovni. Nedochází tedy k jejich protahování nebo
zkracování, které vede následně k vyzdvižení lišty ze záběru, nebo naopak k poškození drnu. Alpha-motion kopíruje terén plynule v podélném směru i příčně, a to i při vyšší pojezdové rychlosti. Jeho výhodou je snadná agregovatelnost s traktory různých výrobců ve výkonnostní třídě od 60 do 300 koní. Žací kombinace byla v ukázce doplněna ještě o zadní bočně nesený žací stroj Novacat.
Posečenou píci na poli poté zpracoval šestirotorový obraceč Pottinger Eurohit 61N s pracovním záběrem šest metrů. Díky malému průměru rotorů dochází ke kvalitnínu rozhozu a kopírování nerovností povrchu, čemuž napomáhá i jejich kloubové uložení. Těžiště stroje je posunuté k traktoru pro minimální odlehčení přední nápravy traktoru. Díky tlumícím vzpěrám je zajištěn klidný chod stroje na nerovných pozemcích a jeho stabilizace při práci na svazích. Pokosenou a obrácenou píci shrnul čtyřrotorový shrnovač píce pro tvorbu středového řádku Pottinger Eurotop 1251 A Multitast. Od ostatních shrnovačů se odlišuje zejména a velkým průměrem rotorů zajišťující klidný chod a malé zatížení stroje a možností příčného nastavení pro sklizeň velkého množství hmoty. Krátké profilované hrabice s optimalizovaným tvarem prstů mají tu výhodu, že je možné, je snadno demontovat pro snížení přepravní šířky. Pracovní záběr stroje je plynule nastavitelný od 9,90 do 12,50 metrů. Stejně jako obraceč Eurohit je i shrnovač Eurotop vybaven tlumícími vzpěrami pro klidný chod na nerovných pozemcích a stabilizaci stroje při práci na svazích. Zemědělci si mohli prohlédnout i dvourotorový model Eurotop 851A Multitast s pracovním záběrem 7,8 až 8,5 metrů. Připravenou píci nakonec slisoval lis na kulaté balíky s variabilní lisovací komorou Varioprofi 6165 LSC využitelný při sklizni senáže, sena a slámy. Zatímco šířka balíků činí 120 centimetrů, průměr balíků je nastavitelný od 60 do 160 centimetrů.

Vysoký lisovací tlak i v těžkých podmínkách
Lisy na kulaté balíky měli na předváděcí akci široké zastoupení, další dva představené modely patřily do portfolia společnosti P&L. Prvním z nich, lis na kulaté balíky s variabilní lisovací komorou Welger RP 435 Master, je vybaven svinovací komorou o šířce 1,23 metrů a objemu až 2,5 metrů krychlových. Stroj podává vysoké plošné výkony a díky systému napínání CPS je schopen dosahovat velmi vysokého lisovacího tlaku i v těch nejtěžších podmínkách. Méně náročným zemědělcům by však postačil o něco menší model Welger PR 235 s šířkou svinovací komory 1,23 metrů a objemem až 1,5 metrů krychlových.
Vyrobené balíky poté zabalila balička Elho Sofl Liner RF 1400 určená pro kulaté balíky o průměru od jednoho do 1,4 metrů. Balička Softliner může být bez problémů zavěšena i v čelním závěsu traktoru, zatímco v zadním je lis na balíky, a díky tomu se může zejména na malých pozemcích lisovat a balit zároveň v jedné pracovní operaci. Její předností je velmi citlivá manipulace s balíky. Při nabírání jednotlivých balíků se navíc opírá o zem, čímž dochází k minimálnímu zatížení traktoru. Hodí se proto dobře i do svažitých terénů.
Ze sortimentu pícní techniky Elho si dále návštěvníci mohli prohlédnout například žací stroj Elho NM 280H s kondicionérem, jehož pracovní záběr činí 2,8 metrů. Stroj se vyznačuje stejnoměrnou výškou sečení a také tím, že zanechává vysoký a vzdušný řádek.

Stroje do svažitých terénů                                                                                                                                                                      Společnost ŽIVA zemědělská obchodní, a. s. Klášterec nad Orlicí představila na Dni techniky v Palkovacích stroje rakouského výrobce Reform-Werke G. M. b. H. Wels, na které má u nás výhradní zastoupení. Jedná se o univerzální stroje pro zemědělství, komunální služby, lesní a vodní hospodářství, které vynikají zejména výbornou boční svahovou dostupností. Z portfolia firmy byly představeny tři stroje. Prvním z nich, „kříženec“ klasického traktoru a nosiče nářadí, je novinka Reform Mounty 100. Viděn byl sice v agregaci s čelní rotační žací lištou, ale ve skutečnosti má mnohem širší využití. Stroj disponuje permanenntím pohonem všech kol, čtyřmi druhy řízení, čelním a zadním tříbodovým závěsem a třístupňovou převodovkou s maximální rychlostí čtyřicet kilometrů za hodinu. Díky nízko uloženému těžišti dosahuje extrémní svahové dostupnosti. Je možné jej agregovat s širokou řadou pracovních nářadí, například s rotační žací lištou, čelní cepovou žací lištou, pásovým obracečem či shrnovačem, sněhovým pluhem nebo frézou.
Výbornou svahovou dostupností se vyznačuje i o něco menší Reform Metrac H6 S, který předváděl práci v agregaci s čelním mulčovačem. K tomuto stroji je možné kromě již zmíněných nářadí připojit například i zametací talířové nebo válcové kartáče, frézu na pařezy či štěpkovač.
Nejmenším představeným modelem byl univerzální jednoosý nosič nářadí s čtyřtaktním benzínovým motorem o výkonu 11 kW Reform M14. Jeho pojezdová rychlost vpřed činí až 9 km za hodinu. Z nářadí, která je možno k němu připojit lze zmínit mulčovač, prstovou žací lištu, sněžný pluh či frézu, rozmetadlo hnojiva, vibrační brány, secí stroj nebo i půdní frézu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down