28.05.2007 | 07:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kámen praskal ve švech

Zemědělská technika a lidé zcela zaplnili letiště v Kámeni na Pelhřimovsku, kde se v polovině května uskutečnil Den Zemědělce zaměřený na sklizeň pícnin. Několik čísel na dokreslenou: více než 2400 osobních aut a dvacet autobusů na parkovišti, přes sedm tisíc návštěvníků, kteří většinou vydrželi až dokonce, téměř 50 spokojených vystavovatelů, více než 100 souprav zemědělských strojů, z nichž mnohé měly v Kámeni evropskou či českou premiéru a většina z nich se předvedla při práci na poli a další stovka strojů v expozici jednotlivých firem. Během dne se i soutěžilo, jak Traktor silák, tak Machr s manipulátorem či jízdy zručnosti přilákaly stovky diváků.

Rekordní návštěva zaskočila i pořadatele, tři stánky s občerstvením nemohly na takovou akci, která si nezadala s velkými zemědělskými výstavami v Českých Budějovicích či v Brně, stačit. Oproti zmíněným výstavám má však Den Zemědělce jednu velkou přednost, pro kterou je stále velice přitažlivý: prvky klasické výstavy jsou spojené s aktivním předváděním zemědělské techniky. Způsob praktické ukázky byl v Kámeni poněkud netradiční, zažité skupinové předvádění jednotlivých typů strojů, např. shrnovačů, obracečů či sběracích vozů nahradila letos praktická ukázka technologických linek jednotlivých výrobců a dovozců. Ti je mohli, a také toho využili, předvádět na vyhrazeném pozemku po celý den. Mnoho zástupců firem nakonec litovalo, že akce byla pouze jednodenní.
A co předvedlo prvních osm vystavovatelů?
Agro – partner Soběslav
Prvním předvedeným strojem byla žací trojkombinace Lely Splendimo 900 MC Triplo (1) tažená traktorem Case IH CVX 1195 o výkonu 195 koní, který je vybaven bezstupňovou převodovkou CVT. Žací kombinace 900 MC Triplo se skládá z jednoho čelního a dvou zadních žacích strojů s kondicionérem o záběru 3,2 m, takže celkový pracovní záběr je 9 m. Nizozemská firma Lely zabývající se výrobou zemědělské techniky má v tomto odvětví několik vynálezů a mnoho patentů, které u zemědělských strojů využívá i většina ostatních firem. Mezi vynálezy firmy Lely patří obraceč a shrnovač sena - takzvané sluneční kolo, diskové rozmetadlo průmyslových hnojiv, rotační brány pro přípravu půdy a v poslední době i plně funkční dojicí robot. Také žací stroje Lely Splendimo se podstatně odlišuji od ostatních. Jde především o konstrukci žacího nosníku, kde se využívá modulový systém s centrálním pohonem vysoce kvalitní šestihrannou tyčí, což zabezpečuje o 15 až 20 % nižší příkon oproti konkurenci. Každý jednotlivý modul má vlastní náplň tekutého tuku, která zabezpečuje dokonalé mazání všech části i na svahovitém pozemku. Disky jsou umístěny a konstruovány tak, aby umožnily dokonalé rozprostření posečené hmoty. Proto firma Lely nepoužívá systém shazování řádků, který vede k nerovnoměrnému proschnutí hmoty a snížení kvality senáže. Čelní žací stroj má zavěšení konstruované tak, že se chová jako tažený a snadno překonává i velké terénní nerovnosti. V nabídce jsou i žací stroje o záběru 1,65 až 3,60 cm, a to v čelním či zadním provedení, s kondicionerem nebo bez něj.
Druhým předvedeným strojem společností Agro-partner byl osmirotorový obraceč píce Lely Lotus 1020 Profi o záběru 10,2 m. Výrazným znakem tohoto stroje je hlavní rám, který vytváří pevný základ pro zavěšení, skládání a rozkládání rotorů uložených na vlastním rámu. Manipulace s obracečem je velice snadná a jednoduchá, systém dvou rámů umožňuje použit jakýkoli traktor s výkonem motoru alespoň 50 koní. Speciální závěs je konstruován tak, že stroj dokonale kopíruje dráhu traktoru. Dalším podstatným znakem všech obracečů Lely jsou hákovitě zahnuté prsty, které nadzvedávají celý řádek a pokládají ho tak, že suší hmota dopadne na zem dříve a mokřejší část píce, jelikož je těžší a má od delšího prstu větší rychlost, doletí dále. Díky tomu je řádek dokonale obrácen. Pružné prsty kloužou po povrchu půdy, a tak u obracečů Lely nehrozí jejich prasknutí.
Předveden byl také tažený jednorotorový shrnovač Lely Hibiscus 485 P (2). Vyznačuje se jednoduchým ovládáním a rychlým přestavěním z transportní do pracovní polohy. Rotorový shrnovač má velkou vodicí dráhu o průměru téměř 1 m a tandemový podvozek na velkých kolech. Návštěvníci mohli shlédnout i práci stranového shrnovače Lely Hibiscus 1525, který dokáže při jednom přejezdu shrnout hmotu z 8,3 m do jednoho nebo dvou řádků. Vyznačuje se velmi robustní konstrukcí a zavěšením rotorů na tzv. A rámu. Všechny rotory jsou zavěšeny ve dvou bodech, takže konstrukce působí velice pevně. Svou práci ukázal i svinovací lis Welger RP 435 Master s variabilním průměrem balíků od 90 do 160 cm.
Manatech Jiřice
Tato společnost předvedla dva irské stroje značky McHale. Jako první ukázal co umí kombinovaný lis s baličkou McHale Fusion (3) s průměrem komory 125 cm a šířkou 123 cm. Sběrač široký 2000 mm je vybaven řezacím ústrojím se 23 noži, které zabezpečují teoretickou délku řezanky 50 mm. Nože jsou jištěny hydraulicky a mechanicky. Obě operace, tzn. lisování a balení, lze provádět současně, balíky se vyklápějí za jízdy při mírném zpomalení rychlosti. Stroj je vybaven centrálním mazáním řetězů olejem a ložisek tukem. Patentem firmy McHale je dělená komora na tři díly, při otevření horní části komory dojde zároveň ke zvednutí jedné třetiny její spodní části a k okamžitému přesunu balíku, který netrvá ani tři vteřiny. Díky tomuto rychlému a bezpečnému přesunu je podle zástupce firmy kombinovaný lis s baličkou McHale Fusion nejvýkonnějším strojem na českém trhu. Lis je umístěn na jedné nápravě s masivními flotačními pneumatikami, které umožňují práci i na mokrém terénu, zároveň při zatáčení nepoškozují povrch pozemku. Dalším patentem je ovíjení podle horizontální osy, díky tomuto systému se balení výrazně zrychluje, což podporuje větší výkon celého stroje. Pokud dojde k ucpání lisu, což se v Kámeni zrovna stalo, dno se vyklopí, píce se dostane do komory a stroj pokračuje v práci. Není třeba žádný zpětný chod. V případě lisování v kopcovitém terénu je k dispozici i boční odkládání balíků. Potřebný příkon energetického prostředku je od 100 k výš.
Za lisem jela balička McHale 991 B (4). Jde o balicí stroj s rotací celého stolu s jedním napínačem folie. Balička má elektrické a automatické ovládání se samonakládáním. Při vyklopení je balík postaven na čelo automatickým vyklápěcím zařízením. Všechny stroje McHale se vyznačují robustní konstrukcí, spolehlivostí a kvalitou, společnost Manatech na ně poskytuje záruku 24 měsíců nebo padesát tisíc balíků.
Agrotechnika Vaněk Vrutice
Firma Agrotechnika Vaněk předvedla v Kámeni dva stroje značky Tonutti. Prvním byl diskový žací stroj Tonutti DMP 320 (5) se záběrem 3,2 m v agregaci s traktorem Zetor, což je do českých podmínek ideální kombinace. Diskové stroje Tonutti jsou vhodné k sekání veškerých druhů trav, při práci dosahují značné rychlosti. Řez rostlin zajišťují velice kvalitní nože z ušlechtilé ocele speciálně upravené k tomuto účelu. Posečený materiál padá rovnoměrně na strniště, což podle zástupce firmy umožňuje až o 30 % rychlejší schnutí oproti bubnovým sekačkám. Pružinový tlumič a přepěťová pojistka chrání stroj při nárazu na kameny či jiné překážky. Žací stroje Tonutti jsou velice spolehlivé.
Druhým předvedeným strojem byl shrnovač Dominator V14 (6). V nabídce je poměrně široká škála záběrů od přibližně 6 m až po téměř 12 m u modelu Millennium. Shrnovače Tonutti využívají systém paprskového kola, který je starý již více než 100 let, současná varianta je ale poměrně zmodernizovaná a upravená pro potřeby moderního zemědělství. Každé paprskové kolo je samostatně zavěšeno a odpruženo, takže dokonale kopíruje terén. Jednoduchá konstrukce zajišťuje bezporuchový provoz, nízké servisní náklady a příznivou cenu. Důležitou předností je plynulá regulace šířky nahrabované řady. Shrnovače Tonnuti je možné použít na sklizeň všech objemných krmiv všechny, lze s nimi bez problémů pracovat na rovinách i v kopcovitém terénu. Tyto stroje pracují rychle, levně a efektivně, což jsou v dnešních podmínkách hlavní faktory, které ovlivňují ekonomiku zemědělského podniku.
Předvedený stroj byl vybaven 14 paprskovitými koly ve dvou řadách, jeho záběr je 8,5 m, potřebný příkon energetického prostředku by měl být minimálně 30 koní. Všechny vlastnosti, jako např. dokonalá schopnost kopírovat terén, rychlá změna z přepravní do pracovní polohy, nízká energetická náročnost a robustní rám dělají z tohoto shrnovače zajímavý stroj pro střední a větší farmy, kde potřebují rychle sklízet velké plochy.
P&L Biskupice
Na českém trhu zastupuje tato společnost firmu Elho, která se specializuje na stroje ke sklizni pícnin. Pro techniku Elho je charakteristické rychlé zasychání řádku, výrobce vybavuje stroje speciálním kondicionérem. Jako první byl předveden žací mačkač Elho HNM 320 C s prstovým kondiconérem o záběru 3,2 m s centrální ojí a shazovacím dopravníkem. Stroj je vybaven systéme HydroBalance - hydropneumatickým odlehčením žací lišty. Tažené mačkače lze pořídit v záběru od 2,4 do 3,7 m. Evropskou premiérou bylo představení nesené žací kombinace Elho (7), v předu byl žací stroj NM 320 F, v zadu pak žací stroj NM 320 HB, obě lišty o záběru 3,2 m jsou vybaveny prstovým kondicionérem a hydropneumatickým odlehčením. Čelní žací lišta má speciální uchycení, které umožňuje veliký rozsah jejího vychýlení. Při nárazu na překážku se lišta vychyluje automaticky dozadu a nahoru. Kromě těchto žacích strojů jsou k dispozici i modely s menším záběrem 2,4 a 2, 8 m (s pružinovým jištěním), i tzv. motýlek s jednou lištou vpředu a dvěma žacími lištami v zadu, všechny s hydropneumatickým odlehčením.
Unikátním strojem byl středový shrnovač zcela nové koncepce Elho V-Twin 700 (8). Tento systém nahrabování je znám již řadu let, nové je však upevnění shrnovacích rotorů. Ramena jsou opět hydropneumaticky odlehčená. Předvedený systém nahrabování, kdy se objemná píce zvedá nahoru a podává se do středu, má firma Elho patentován. Nedochází k nahrabování kamenů a píce se neznečišťuje, což má vliv na výslednou kvalitu sena a senáže. Stroj má záběr 4 až 7 metrů, reguluje se rozevíráním a stahováním ramen. Šířku řádku lze regulovat od 1 do 1,5 m. V expozici si mohli návštěvníci prohlédnout i široký sortiment baliček Elho. Předveden byl také lis Welger s variabilní komorou a novým systémem řezání se skupinovým řazením nožů XtraCut 17.
Biskupická společnost má v nabídce i sběrací vozy s řezáním od firmy Bergmann. Předveden byl robustní vůz Bergmann Shuttle 820 K o objemu 82 m3 ve stlačeném stavu. Základem je pevná pozinkovaná nástavba s plastovou povrchovou úpravou, v její přední části se nachází plnicí deska s automatikou a optickou signalizací plnění, v zadní části pak hydraulicky ovládané výklopné čelo nebo rozdružovací válce. Posun dřevěné impregnované podlahy silné 34 mm zajišťuje hydraulicky poháněná dvourychlostní boční převodovka. Sběrač široký 2200 milimetrů umožňuje bezproblémový sběr širokých řádků slámy a shrnuté píce v pozdějších sečích, bezztrátovou sklizeň potom zajišťuje šest řad sběracích prstů vzdálených od sebe 55 milimetrů a dvě kopírovací kola. Řezací ústrojí tvoří rotor o průměru hřídele 120 mm s devíti spirálami a s 53 jednotlivě jištěnými noži v jedné řadě, což umožňuje minimální teoretickou délku řezanky 34 milimetrů. V porovnání s ostatními sběracími vozy na českém trhu má model Shuttle nejvíce nožů, které lze na hydraulicky výklopném držáku měnit bez nářadí
Agro Měřín, Uniagra CZ
Společně převáděly v Kámeni firmy Agro Měřín a Unigra CZ Jarošovice, závěsná technika byla od společnosti Kverneland Group Česká republika. Zákazníci si mohou vybrat ze dvou systémů, buď diskové žací stroje Taarup nebo bubnové žací stroje Vicon. Obě firmy se na sklizeň pícnin specializují, mají ucelený program jednoduchých žacích lišt s nejmenším pracovním záběrem 1,65 cm až po plně profesionální stroje o záběru 9 m. Následují rotační obraceče s pracovním záběrem o 4,6 m do 9 m v jedné jízdě a rotační shrnovače v záběru až 15 m.
Jako první se představila souprava dvou žacích strojů Taarup 3532 F (9) o záběru 6 m, obě lišty byly vybaveny kondicionérem s plastovými V prsty. K dispozici jsou i menší stroje nebo naopak žací kombinace o záběru 9 m. Bylo zřejmé, že i v malém prostoru je s touto šestimetrovou žací kombinací jednoduchá manipulace díky tomu, že oba dva stroje jsou nesené. Na málo přístupných místech lze ovládat zvlášť čelní a zadní lištu. Posečená hmota se díky kondicionéru rozprostírala naširoko.
Jako druhou linku předvedli zástupci obou firem devítimetrovou žací kombinaci od firmy Vicon CMP 9001 s pracovním záběrem 9 m. Modulové řešení sestává z jedné čelní a dvou bočně nesených bubnových žacích sekcí vybavené kondicionéry s plastovými V prsty. Rovněž u tohoto stroje je bezproblémové ovládání jak čelně nesené žací lišty v záběru 3 m, tak i dvou zadních žacích strojů každý v záběru 3 m.
Shrnutí píce zajistil jednorotorovým shrnovačem Vicon Andex 433 (10) o záběru 3,2 m, jde o nejmenší shrnovač v nabídce společnosti Kverneland Group CZ. Vlajkovou lodí je ale shrnovač o záběru 15 m, který pracuje v zemědělském podniku v Hrejkovicích u Milevska. V nabídce obou společností se nacházejí lisy Vicon, a to s pevnou i variabilní lisovací komorou, k dispozici je kompletní řada jak pro menší farmáře, tak pro velké zemědělské podniky či podniky služeb. Od roku 1996 patří Vicon k nejprodávanější značce na českém trhu s 15 jednotlivými verzemi. V poslední době je velký zájem o modely s variabilní lisovací komorou, zemědělci se přesvědčili o vysoké kvalitě a dlouhé životnosti pryžových pásů a plně využívají hlavní výhodu tohoto systému, kterou je různá variabilita balíků. Z kabiny traktoru může obsluha měnit lisovací tlak a zároveň nastavit různý průměr balíku od 0,80 do 1,90 m. Právě proto nacházejí lisy s variabilní lisovací komorou velké uplatnění zejména ve službách. Lisy Vicon s pevnou komorou jsou v této době za zajímavé akční ceny.
Agri CS Hustopeče
Agri CS přivezla do Kámene především nové traktory a lisy. První novinkou byl traktor Case IH Maxxum 140 – nástupce modelové řady MXU. Podle zástupce firmy jsou tyto traktory vybaveny jedinečnými motory se zajímavými výkonnostními parametry a neustále snímaným navyšováním výkonu a moderními převodovkami s automatickým adaptabilním řazením. Traktor sám dokáže řadit podle podmínek – zatížení, které si změří. Druhým nový traktor Case IH CVX 160 měl změn mnohem více. Všechny nové modely CVX sou vybaveny vstřikování Common Rail, zásadní inovací je změna kabiny s novou přístrojovou deskou, která již není před řidičem, ale v pravém sloupku kabiny. Mají i novou loketní opěrku Multicontroller a novou střechu s velkým střešním oknem. Díky motorům se vstřikováním Common Rail, které vyhovují normě Tier III, poklesla v kabině hlučnost. Inovován je také hydraulický systém.
Nejžhavější novinkou byl traktor Case IH Puma 180 (11). Jmenovitý výkon motoru traktorů řady Puma se pohybuje od 165 do 210 koní, v září by se měla tato řada rozšířit o modely 125, 140 a 155, které budou mít podobné vybavení, tedy šestiválcové motory o objemu 6,7 l a převodovku Full Powerschift. Tyto traktory vynikají motorem s jedním z nejvyšších navýšeních na českém trhu - u modelu Puma 180 je to oproti jmenovitému výkonu až 52 koní. V traktorech je použita aktivní odpružená přední náprava, která automaticky přizpůsobuje tlumení nerovnosti podložky. Přední část traktoru je neustále v rovině, což má vliv na lepší jízdní komfort. Traktor je vybaven prostornou kabinou s velkou prosklenou plochou s hlučností pouhých 69 dB. V Kámeni byl představen model ve verzi Standard s klasickou loketní opěrkou, od června nabíhají do výroby modely Puma Multicontroller, které mají podobnou loketní opěrku jako traktory Maxxum nebo CVX. Ve výbavě je automatická převodovka 19 x 6, traktor jede při devatenáctém rychlostním stupni rychlostí 40 km/h při 1700 n/min, čímž výrazně šetří palivo. Má i výkonnou hydrauliku, kdy axiální čerpadlo dává 120 nebo 150 l/min a čerpadlo řízení má výkon 60 l/min. Puma může být vybavena až pěti zadními vnějšími okruhy a čtyřmi středovými.
Na letišti nechyběly ani dva lisy na kulaté balíky s pevnou lisovací komorou a jeden lis na balíky s variabilní lisovací komorou RBX 463 (12). Sběrací, vkládací a řezací ústrojí tohoto lisu je shodné s lisem s pevnou komorou RBX 343, je však možno zvolit šířku sběrače až 2,30 m. Odlišností je také hydraulické ovládání řezacích nožů. Dokonalý tvar balíku utvářejí válce v kombinaci se šesti nekonečnými pásy, jejichž speciální povrch je šetrný k plodině. Stupeň slisování je automaticky řízen podle nastavení hydraulickými válci. Vystavený model vytváří balíky o šířce 1,20 m a průměru až 1,80 m.
Agrotec Hustopeče
Píci začala sklízet souprava s mechanickým odlehčením žacího stroje, šlo o malý traktor New Holland TC 50 a žacím stroj Kuhn GMD 55 Select o pracovním záběru 2 m. Pro tento spolehlivý a osvědčený žací stroj připevněný na tříbodovém závěsu traktoru jsou charakteristické oválné žací kotouče, kompaktní, chráněná žací lišta, přítlak nastavitelný pomocí odlehčovacích pružin a malá přepravní šířka. Stroje Select se vyrábějí v záběru od 1,2 do 2,4 m a jsou určené pro traktory nižších výkonových tříd do 80 k. Další souprava byla složená ze dvou novinek, a to traktoru T7050 a žacího diskového stroje od firmy Kuhn GMD 4010 Lift Control (13) v pracovním záběru 4 m s novým hydropneumatický systém přítlaku a novou geometrie uložení žacích elementů. Jednotlivé párové dvojice mají rozdílné rozteče. K mání je i verze v záběru 4,4 m. Poslední žací soupravou byl čelní žací stroj Kuhn FC 313 F s hydropneumatickým přítlakem Lift Control a kondicionérem s plastovými prsty. U kondicionéru lze využít tři varianty nastavení – změnu otáček, přestavení krytu a nastavení protihřebenu. Celkem je možno volit ze 36 pozic. Vzadu byl připojen žací stroj Kuhn FC 283 Lift Control, celkový záběr soupravy byl 6 m.
Následovala ukázka neseného šestirotorového obraceče píce o záběru 6,4 m Kuhn GF 6401 (14), tento model lze objednat i v tažené verzi. Obraceče Kuhn se vyznačují velkou plošnou výkonností, rotory jsou poháněny pomocí zubové spojky Digidrive z kované, tvrzené oceli. Dále je charakterizuje kloubový rám pro optimální přizpůsobení se všem nerovnostem pozemku, výškové přestavení kol bez nutnosti použití nářadí, malá přepravní výška, rotory s malým průměrem k dosažení prvotřídního čechrání a u některých typů i hydraulické nastavení pro práci na svahu. Svou práci předvedl i tažený shrnovač Kuhn GA 6522 s nezávislým odpružením jednotlivých rotorů, zadní rotor je uložen tak, aby se mohl příčně i podélně naklápět. Každý ze dvou rotorů má deset ramen s prsty. Shrnovače Kuhn GA řady 6000 se vyrábějí ve třech pracovních záběrech, předvedený stroj s mechanickým pohonem měl záběr 6,5 m a umožňuje shrnovat píci do jednoho nebo do dvou řádků vlevo či vpravo ve směru jízdy. Lze tedy vytvořit jeden řádek z plochy až 13 m.
Posledním strojem v rámci technologické linky byl lis na kulaté balíky New Holland BR 750 A. Jde o největší model lisu New Holand na válcové balíky s variabilní lisovací komorou širokou 120 cm, vytváří balíky o průměru 1,1 m až 1,8 m. Lis je vybaven sběracím ústrojím o šířce 2,3 m, řezacím ústrojím s 15 noži, kdy jednotlivé nože jsou hydraulicky odpružené a rotačním vkládacím systémem. Specialitou tohoto lisu je lisovací komora tvořená jedním velkým podpěrným válcem a dalšími třemi válci, které vytvářejí jádro balíku. Další tvorbu balíku přebírá šest nekonečných pásů se speciálním povrchem. Lis je vybaven automatikou, která umožňuje automatické lisování a ovíjení balíku.
Strom Praha
Tato společnost nabízí na českém trhu ucelenou řadu žacích mačkačů John Deere o záběru 2,4 až 8,8 m. Všechny stroje John Deere se vyznačují vysokou kvalitou provedení, spolehlivostí, robustností, jsou použitelné i v nejtěžších podmínkách. První vjela do porostu kombinace tvořená čelně zavěšeným žacím strojem JD 228 v kombinaci se zadním neseným žacím strojem JD 328 s celkovým záběrem 5,6 m. Přední lišta je mechanicky odpružená, zadní má hydropneumatické odpružení. Druhým předvedeným strojem byla kombinace s přední žací lištou JD 131 a zadní žací lištou JD 331, obě byly hydropneumaticky odpružené. Dalším strojem, který ukázal svou práci, byl středově uchycený tažený žací mačkač John Deere 730 (15) o záběru 3 m. Tento stroj má modulární žací lištu, v případě poškození jakéhokoli modulu zůstává zbytek lišty uchycen na rámu a demontuje se pouze poškozená část. Za žacím mačkačem vjela do porostu tzv. „letadlo“, kombinace tvořená přední nesenou žací lištou JD 131 se dvěma zadními lištami JD 388, celkový záběr stroje je 8,8 m. Posledním předvedeným strojem byl žací mačkač americké výroby JD 956 o záběru 4,5 m s osvědčenou koncepcí, jejíž prvky se přenesly i do výroby dalších strojů. Všechny žací mačkače John Deere jsou vybaveny robustním prstovým nebo válcovým kondiconérem, intenzita mačkání je nastavitelná pomocí páky se šesti polohami.
Žací stroje agregované s traktory vystřídala samojízdná sklízecí řezačka John Deere 7300 s výkonem motoru John Deere 415 koní. Řada řezaček 7000 disponuje výkonem od 300 do 660 koní a vyznačuje se zejména spolehlivostí. Dalším charakteristickým znakem je bezstupňové nastavování délky řezanky prostřednictvím rychlosti otáčení vkládacích válců. Délku řezanky lze prostřednictvím řezacího bubnu s 56 noži nastavit plynule v rozmezí od 4 do 19 mm pohodlně z kabiny, v níž jsou ovladače ergonomicky uspořádány v dosahu ruky řidiče. To vše usnadňuje jeho práci po celou směnu. Zvláštní zřetel si zaslouží velmi účinný detektor kovů. Nový motor a pohon všech kol je zárukou toho, že řezačka může pracovat i za nejtěžších podmínek. Řezanka skončila v návěsu o celkové hmotnosti 21 tun z produkce společnosti Strom Export. Předvedeny byly i dva lisy na kulaté balíky, prvním byl model John Deere 582 s variabilní lisovací komorou, který může vytvářet balíky o průměru 0,6 až 1,5 m, druhým byl lis s pevnou lisovací komorou John Deere 578. Oba stroje jsou vybaveny řezacím ústrojím a sběračem o záběru 2 m.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down